Illustratie van:
18

Hoe kun je het beste blauwmaanzaad zaaien?

Beste allemaal,

Aankomend jaar willen wij voor het eerst blauwmaanzaad gaan zaaien. Hoe kunnen wij dit het beste doen?

Het gaat hierbij om een dosering van 1 tot 2 kilo zaaizaad per hectare, en dat met 1 à 1,5 cm zaaidiepte. Ik zoek al een poosje naar een tweedehands, niet-pneumatische precisiezaaimachine, maar de de smalste rijafstand die ik tot nog toe gevonden heb is 37,5 cm en dat lijkt mij (te) breed.

Heeft iemand ervaring met bijvoorbeeld een Amazone D7, die (dacht ik) standaard voorzien zijn van fijnzaadraden? Het voordeel lijkt me de smallere rijafstand, en dat dezelfde machine bruikbaar is voor tarwe. Maar ik twijfel of de dosering en diepteregeling nauwkeurig genoeg is.

Wat zijn jullie ervaringen?

Alvast bedankt voor jullie reacties en ideeën!

Deel dit topic

Reacties

De loonwerker bellen🤪
Fijn zaadrad zit er inderdaad op, en nauwkeurigheid hangt er net van af hoe nauwkeurig je de afdraaiproef doet. Techniek is nog zo goed als het zelfste in de D8 en D9
Blauwmaanzaad kan je zaaien op 25 cm. Wel met de fijzaad radjes van je amazone. Wij mengden het altijd met kristal suiker, mengen tijdens het zaaien dus geen nacht over laten staan. Heel ondiep zaaien en de zaadeg naar boven. Het is een mooie teelt
@huib

Wat is de functie van het kristalsuiker bijmengen?

En voor de duidelijkheid: we hebben nu nog geen Amazone-zaaimachine. Nu zaaien we graan met een Saxonia A201 uit de jaren '60, maar daarmee zie ik zo'n lage dosering niet gebeuren. Vandaar de overweging om zo'n Amazone op te zoeken met fijnzaadraden.
Ik zaai het met mn Accord op 12.5cm, ik zou er geen andere zaaimachine voor kopen.
+1
Wij zaaien het ook met een D7. 24 pijpen. Mengen met soja schroot 25 kg per ha. Veren los. Klepjes op de kouters met tightwraps omhoog zetten. pijpen boven de grond laten zweven en tanden licht laten na-eggen heeft het beste resultaat. Beste zaaimoment is eind september. In voorjaar is het een stuk minder.
@deufi

Dank voor je reactie! Vanwaar de menging met soja schroot? En waarom zet je de klepjes van de kouters omhoog? En tot slot: wat maakt dat zaaien in het voorjaar volgens jou minder goed uitpakt?
+1
@Oliver684 1,5 kg per ha kan een D7 niet doseren. 26,5 kg wel. Schroot is goed vulmiddel wat niet ontmengt tijdens het zaaien. Klepjes omhoog zodat het zaad goed uitloopt en bovenop de grond valt. Voorjaar gemiddeld te weinig kilos bij deze te lage prijzen van de afgelopen jaren. Grond moet echt perfect zijn en met weinig onkruid druk. Is echt een pietlut gewas en is zo verpest.
@deufi

Oké, dank voor het delen van je ervaring. En wat betreft de gewasverzorging; nog tips voor de beginnende teler? 😉
@Oliver684 dat wordt een uitdaging, bijvoorbeeld slakken zijn er gek op . Het wordt gepresenteerd als eenvoudige teelt, maar is in praktijk best complex. Ieder klein foutje halveert je opbrengst. Dit jaar slaan we een keer over omdat het nu niet in het bouwplan past en er genoeg voorraad is.
+1
@deufi

Oké, dank voor je reacties!
Komt hier een kopegg voor? Als dit het geval is, zou het niet slecht zijn om enkele toeren op het land te rijden en te kopeggen zonder te zaaien zodanig dat het zaad zakt, en daarna de afdraaiproef uitvoeren, zo zal het zaad normaal nauwkeuriger moeten gedoseerd zijn? Als u spreekt over 1 kg\ha😅
+1
@Oliver684 zo word het bij Landgoed Scholtezathe gezaaid. Die zaaien er tevens een ander gewas bij door. Als het blauwmaanzaad gedorst word dan staat dat andere gewas er net boven en dat word dan volgend jaar geoogst. Nu is mij ontschoten wat dat was. Toevallig heb ik er wel een foto van gemaakt.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

@oldtimergek

Dank voor het delen! Lijkt me een ideale zaaimachine hiervoor. Maar ook een heel andere investering 😉
@Oliver684 zij zaaien het niet zelf, dit word dus door iemand anders gezaaid. Ik weet alleen niet wie dat is.
@Oliver684 dit is dat andere gewas. Het was een experiment om te proberen of dat wou.

(klik om te vergroten)

En kijk uit met residu. uit voorgaande teelten of vieze apparatuur. Wat ze kunnen meten is de grens
Als je het maar een enkele keer zaait, kan je wel mooi zeggen dat je een blauwe maandag blauwmaanzaad gezaaid hebt...

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Amazone Zaaicombinatie en hebben de trefwoorden zaaien , tarwe , amazone , ervaring , machine , diepteregeling en hectare geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!