Steinbock heftruck - Aandrijving voor- en achteruit reageert langzaam
Al weer iets meer dan twee jaar ben ik in het bezit van een Steinbock DFG 2.5T heftruckje uit 1978 met een Mercedes 220D motor (OM615) De heftruck gebruik ik hobbymatig en de laatste tijd duurt het steeds wat langer voordat 'ie reageert als ik naar voor of achter schakel. Er is dan vrij veel toeren nodig om er voor te zorgen dat 'ie reageert en vaak duurt dat wel 3 tot 4 seconde.
Is dit een veel voorkomend probleem met de wat oudere heftrucks en wat zou de oorzaak kunnen zijn? Verder functioneert alles (hef en kantelfunctie) nog uitstekend.
Iemand een idee?
Deel dit topic
Bijlages

(klik om te vergroten)
Lees ook
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Heb jij ervaring met de Steinbock heftruck en hebben de trefwoorden motor , aandrijving , toeren , heftruck en mercedes geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Wat voor aandrijving heeft je heftruck hidrolies of mechanies?
Na een poosje zoeken op internet kwam ik deze brochure tegen van het grotere broertje die wat knoppen en pedalen betreft hetzelfde is. (vooruit en achteruit zitten links en rechts van gaspedaal)
PDF hier: tractorfan.nl/doc/900/
Toyota 7FGF heftruck met gelijkaardige (hydraulische) aandrijving. Bij het starten duurt het soms wat langer om weg te rijden, zowel vooruit als achteruit. Je moet duidelijk meer gas geven om iets beweging te krijgen maar uiteindelijk gaat die wel rijden.
Ligt aan een klep/cilindertje in de aandrijving. Heeft meer last bij koude dan bij warm weer, ook langer stilstaan (= niet dagelijks rijden) verergert dit probleem.
Oplossing? Demonteren, schoonmaken en olie vernieuwen.
Het is een vrij tijdrovend klusje, wij konden het oplossen door een oliewissel uit te voeren, filter wisselen en er een productje in te gooien dat vuil oplost. Dealer rekende er 800€ voor + kostprijs olie en filter.
Ik zou zeker eens nagaan hoe zuiver de olie is. Bij niet dagelijks rijden komt er makkelijk wat vocht in de tank, condens, dit zorgt voor vervuiling in de olie en kan zelfs wat vliegroest veroorzaken op die bewuste cilinder.
Ander puntje, de koppelomvormer draait ook in die olie, vooral met koud weer willen die soms slecht 'vullen' waardoor die even moet opwarmen.
Denk zelf effe na, is het enkel kort na het starten, blijft het probleem aanhouden bij warme olie, hoe zuiver is de olie. En anders raad vragen aan een specialist.