Loonbedrijven worstelen met gevolgen stikstofcrisis: agrarische omzet loopt terug

Sommige bedrijven schalen af of stoppen er zelfs mee, omdat ze steeds meer klanten verliezen in de agrarische sector.

Deel dit topic

Reacties

+3
klant
Hoor het adema nog zeggen de hele keten moet meebetalen aan de transitie van de landbouw.
+2
Braboboer
Is niets nieuws toch?

Hier ken ik geen loonbedrijven die uitsluitend agrarisch doen.

Ze hebben allemaal transport- grondverzet of groenvoorziening tak er bij.

Bij een aantal is dat de hoofdtak geworden en is het agrarisch werk afgestoten.

Komt natuurlijk ook vaak omdat het agrarisch werk gewoon lastig is met personeel. het is hollen en stilstaan en daar zijn steeds minder mensen toe bereid, wat ook geen vreemde ontwikkeling is, zeker in de huidige arbeidsmarkt.
bio boer
@Braboboer hier veel gecombineerd met melkveehouderij
+1
Braboboer
@bio boer Zie je hier ook een enkeling, is een sterke combinatie. Wat er weer lastig aan is, is dat je als loonwerker i.c.m. melkveehouderij ook met je eigen klanten aan het concurreren bent op de koop- en pachtmarkt voor grond...
bio boer
@Braboboer aan de andere kant heb je ook veel contacten waar door je weer eerder grond wordt aangeboden
Nu hebben loonwerkers hier niet vaak grond waar ze mais op verbouwen voor melkvee houders wat elders in het land wel gebeurd
bio boer
Altijd als ik ze nodig heb is het druk kilverbak moest ik weken op wachten deze na zomer dus meer omzet hebben ze geen tijd
Noorderling
@bio boer
Boeren werk gaat wel door, gras blijft groeien, mest komt.
Vorige crisis heeft agrarisch meeste er wel door getrokken. Kilverwerk houdt nooit op inderdaad.

Afhankelijk zijn van semi overheidsinstellingen, grote bouwbedrijven en economische pieken en dalen is ook een risico. Betalingstermijn liegen er soms iets om.
Zit hier ook grote loonwerker vlakbij die in die moeilijke periodes overnames doet van grondverzetbedrijven. Is ook een aparte wereld opzich die ook keihard kan zijn.
bio boer
@Noorderling ze concureren alkaar de markt uit terweil de boer alles op het perfecte moment wil met de beste machines ook in het grondverzet en gemeente werk veel op in schrijving ze zijn allemaal bang dat de klant weg gaat
Braboboer
@bio boer

De loonwerkers die hier voor de gemeente etc. groenvoorziening, zoutstrooien etc. kunnen doen, of voor infra en woningbouw projecten in het grondwerk zitten rijden allemaal met nieuw en blinkend spul rond.
Ook rijden juist die loonwerkers in het agrarische werk met nieuwe grote machines rond, betaald met geld wat in de andere tak verdiend is??

Dus zo slecht is die tak volgens mij niet... Die concurrentiestrijd is er wel geweest toen het economisch wat minder ging en er minder werk was maar daar is de laatste jaren niet veel meer van te merken.
Mh12
@Braboboer degene die hier voor sbb of gemeente werken, lijken zat te verdienen. Aan wat er allemaal geïnvesteerd wordt door deze bedrijven...... tot 10 jr terug zaten ze ook in agrarisch, maar stoppen hier nu geheel mee......
+2
Braboboer
@Mh12

Hier zijn er ook al de eerste die en elektrische fendt 700 serie van Abemec rijden. Die kost 2x zoveel als een standaarduitvoering... Ook de eerste elektrische mobiele kranen die 2,5 keer zo duur zijn als de dieselvariant zijn besteld.

Vooral voor projecten in of nabij natuurgebieden, en in lage emissiezones zoals stadscentra. Geloof maar dat het allemaal betaald wordt anders kun je zo'n investering niet doen. En uiteindelijk betalen we er als belastingbetaler allemaal aan mee.
weurding
@Braboboer als het gevraagd wordt dat men met electrisch aangedreven materiaal komt, is de keuze niet zo groot, dus zal het betaald (moeten) worden, niet voor niets wordt alles duurder, men berekend het wel door
+1
Kars
@Braboboer de aanbesteding wordt stuk duurder door elektrificeren. Hoe wil de jonge betaalbare woningen realiseren. Ze zijn zo dom in Den Haag.
bio boer
@Braboboer er zijn wel regio verschillen natuurlijk natuur onderhoud werk is hier niet veel om we hier bijna geen natuurgebieden hebben is hier veel werk bij waterschap en bermonderhoud hoofdzakelijk maaiwerkzaamheden snoeien doet de gemeente weer zelf hier
Als je 1 prijs vechter er tussen zit verpest die het voor velen de overheid is verplicht om telaten aanbesteden
Bij infrastructuur projecten moet je er ook maar tussen komen toen hier de weg opnieuw werd geasfalteerd reden er kranen uit arnhem om met Turkse bedrijfs naam was met aan leg glasvezel niet anders
Twentsch Land
Afhankelijk zijn van semi overheidsinstellingen, grote bouwbedrijven en economische pieken en dalen is ook een risico. Betalingstermijn liegen er soms iets om.

Hoorde al wat jaren geleden van een loonwerker die veel werk voor overheidsinstellingen en Gem deed. Kreeg het met hem over de soms enorme lange betalingstermijnen.....hij antwoordde, dat is zo en dat moet je in het begin overbruggen en dat is erg moeilijk maar als je het hebt overbrugt komt dan met regelmaat het geld binnen en je hebt ook de zekerheid dat ze altijd betalen.

@Noorderling
weurding
Personeel is heel vaak een dingetje, en dan vooral met enige ervaring
+1
Noorderling
@weurding
Quote:
Personeel is heel vaak een dingetje, en dan vooral met enige ervaring

Iedereen is er ook niet even zuinig op.
Verwachten dat ze nog een stap harder dan de eigenaar zelf lopen, 6 dagen per week. Savonds om 7uur nog bij een nieuwe klant kunt beginnen in de mest, terwijl er niks geen stress zou hoeven zijn om het weer.
Personeelstekort dus dan moeten diegene die nog over zijn, ook maar opgebrand worden.

Maar ook goede mensen die ze niks willen leren, iedere chauffeur zijn eigen fort bewaakt en afwisseling not done is, dan leg je jezelf ook wel werkdruk op. Kun je nog geen dag ziek zijn of weg moeten of alles staat stil.
1 persoon "teveel" valt niet op, maar als je op den duur met te weinig komt te zitten valt het niet mee om die sneeuwbal te doen stoppen.
+4
de jonge
@Noorderling zal een deel van de boeren daarin zelf ook een aandeel hebben? loonwerker hier hoor ik er ook wel over wat voor horken er tussen zitten die eisen dat ze nog komen,want anders... bellen we een ander... hetzelfde met tarieven, er zit een categorie tussen die proberen de loonwerkers zoveel mogelijk uit te wringen,sommigen zelfs met een groepje. Man is er onderhand wel klaar mee en zit er aan te denken om kleiner te worden en dit soort klanten maar uit te zwaaien..zoals hij zelf zegt,deze categorie klanten zorgen alleen maar voor stress en je mag niets verdienen,laat een ander daar maar mee in zee gaan.
JohanvS
@de jonge elk (loon)bedrijf heeft wel een “zwarte lijst”. Mij niet bellen.
+1
labella
@JohanvS klopt wel denk ik, ik loop voor iemand die vlot betaald ook harder dan voor iemand waar ik elke keer achter mijn geld aan moet.
Noorderling
@de jonge
Deels wel, nee is ook een antwoord. Hoe lastig dat ook is. Als je nu tegen grenzen aanloopt is uitzwaaien wel een logische stap.

Hoor wel van meer bedrijven die geen klanten meer aannemen. Bekappers, elektriciën, loonwerkers werken ook eerst eigen klanten af.
Deksel krijgen ze vanzelf op hun neus dat niemand ze meer ziet staan.
Puddingboer
Vorig jaar een artikel van een Nederlander in Denemarken die had een 5 jarig contract met de loonwerker.
kan hem helaas niet weer vinden (geloof Melkvee) vond er wel veel voordeel aan voor beide kanten. loonwerker heeft de verantwoordelijkheid voor het landwerk en kan dus zelf bepalen wanneer bemesten, zaaien, oogsten etc, dus hoeft bv personeel geen nachtwerk te geven. en de centen word gerekend naar de opbrengst oogst, dus de loonwerker heeft er net zo veel belang bij als de boer om voor een goede oogst te zorgen. boer betaald iedere maand vast bedrag met eind van het jaar bonus naar opbrengst gerekend.
Govert
@Puddingboer 5 jarig contract klinkt leuk alleen moet je wel heel goed gaan bekijken wat je doet met de brandstofprijzen enzo.
rommert14
@Govert Ja 5 jaar is wel erg lang
bio boer
@Puddingboer voor zomige boeren is dat wat die alles willen uitbesteden en het voer winnen van eigenland een noodzakelijk iets is maar liever grondloos zouden boeren en alleen met koeien bezig willen zijn en voederwinning totaal ontzorgd voor die catogorie is dat mooi systeem alleen moet die loonwerker dan ook vak man zijn die de voederwinning benaderd als een akkerbouwer zijn gewassen
+1
PieterA
@bio boer Het is altijd nog zo geweest dat je het werk alleen uit moet besteden aan mensen die het in de vingers hebben.
+4
rubencasecs
@PieterA en dat is soms van te voren moeilijk in te schatten, prutsers kunnen met de nieuwste techniek slecht werk maken en vakmensen met oude machines goed werk.
+2
PieterA
@rubencasecs Zeker waar!Goed je oren openhouden en als je ergens goed zit gewoon blijven zitten en niet zomaar opstappen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden loonbedrijven , loonwerk en omzet geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
28
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
8.246