Video - Waterstof produceren op melkveebedrijf

Zelf waterstof produceren op je melkveebedrijf en dit gebruiken voor de waterstoftrekker. Maar kan en mag je zelf waterstof maken op je erf? En wat komt erbij kijken

Deel dit topic

Reacties

bio boer
Op zonnige en met wind dagen kan de prijs zo negatief of heel laag uitpakken die momenten waterstof maken op de momenten als er ovral overschot is hoef je zelf geen duure windmolen tebouwen
+1
Nevergiveup
We blijven na 2035 nog gewoon op brandstof rijden hoor.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

roscho
Op zich is het proces om waterstof te maken en te gebruiken in je voertuigen niet zo moeilijk, het zal dus goed mogelijk zijn. Maar ik vermoed dat het niet mag omdat de overheid daarbij belastingen misloopt. Zolang je op je eigen grond blijft lijkt mij niks aan de hand, maar op de openbare weg wel. Net als bij rode diesel, daar mag je gerust op je eigen erf mee ploegen, maar niet naar het land over de openbare weg rijden. Als je met zo'n voertuig op de weg wilt rijden, zal ook de RDW zijn goedkeuring moeten geven, het voertuig voldoet immers niet meer aan de uniformiteitseisen. Tenzij je natuurlijk een trekker koopt die van fabriekswege op waterstof loopt.
Ricochet
@roscho Je mag met rode diesel gewoon over de openbare weg rijden met de trekker.
roscho
Quote Reactie van @Ricochet:
rode diesel gewoon over de openbare weg rijden

Je woont ws. in Belgie? Daar zal het mogen, in Nederland niet.
Albert Altena
Ik begrijp eigenlijk niet waarom er een windmolen bij moet?
Het is toch gewoon overproductie waar je niets voor krijgt omzetten in waterstof.
Ik kan op daken van mijn bedrijf wel vijf honderd panelen plaatsen.
Dat heb ik lang niet nodig en aan de weg kan ik niet leveren vanwege te dunne stroomkabel.
Had al eens contact met de N.A.M.
Maar die gingen er niet verder op in.
bio boer
@Albert Altena bij productie waterstaf gaat nog al wat energie verloren en kleine installatie zal wel teduur zijn voor beetje waterstof opwekken 🤷‍♂️
Albert Altena
@bio boer Als je er niets voor krijgt met terug levering is verlies het grootst.
Dus wat je hebt heb je.
Dan de kosten van de installatie.
Die vraag heb ik dus gesteld vanwege er een windmolen bij moest.
Haijtink
@Albert Altena Zonnestroom heb je maar 1000 uur per jaar, wind 3000. Een elecrolyser is harstikke duur en wil je niet 8000 uur stil hebben staan, met een windmolen erbij zit je al bijna op 4000 uur. Maar dan nog is het op boerderijschaal (nog) veel te duur.
Albert Altena
@Haijtink Het kosten plaatje is voor mij interessant.
Mij is dan denk ik wijsgemaakt dat er zonnepanelen zijn die zelf waterstof in een tank kunnen druppelen. (grin)
Herbert
Waterstof klinkt leuk als opslag van energie, maar het is een beetje jammer dat je momenteel nog haast de helft van de energie kwijt bent bij de productie en verwerking ervan. Grofweg kun je stellen dat je voor elke 100 kwh die je erin stopt maar 50 kwh aan waterstof terug krijgt. Tevens ook nog eens levensgevaarlijk bij lekkage.
Elvis
@Herbert in poedervorm gaat beter
+2
Nevergiveup
@Herbert Jaren geleden vertelde een kennis van mij , een IT programmeur die 2 jaar op het boorplatform A12 op de Noordzee het platform geprogrammeerd heeft , dat een turboprop het gas door een relatief dunne leiding naar den Helder pompte . Dan moet het gedegradeerd worden (geschikt gemaakt voor CV ketels) en dan nog naar de huizen.

De turboprop heeft al 25% van het opgepompte gas nodig om het in den Helder te krijgen , en dan al die andere stappen nog. Dan zal er ook niet zoveel meer dan 50% van overblijven.

We weten van veel zaken niet half hoe onrendabel het feitelijk is.

(Ik weet niet of het platform nog in productie is nu )
Albert Altena
@Herbert Het gaat om de situatie dat je bij terug levering niets beurt.
( Dagen met veel zon)
verwijderd
Nevergiveup
@Elektro-boer ja het zou een.oplossing kunnen zijn , en een energie drager waar power in zit. Maar er lijkt nog niet zoveel beweging in te zitten.
verwijderd
TurboTurbo
@Elektro-boer Waterstof produceren uit stroom betekent een verlies van 25% energie. Waterstof terug omzetten naar stroom met een fuelcell is opnieuw 50 procent verlies. Waterstof in een verbrandingsmotor is zelfs 55-60 verlies. Waar zie jij de winst?
verwijderd
TurboTurbo
@Elektro-boer Want jij hebt een gratis electrolyzer, gratis compressietechniek, gratis gekeurde opslagtanks onder 350 bar?
+1
pieta
@TurboTurbo In een warm en zonnig verweggistan kunnen ze zowat gratis zonnestroom opwekken heb ik pas gelezen(voor 1 cent/kwh). Dan mag er nog wat verlies optreden eer je jezelf er mee uit de markt zou prijzen. En waterstof kan met een boot vervoerd worden.
Albert Altena
@pieta Dat is zeker een oplossing voor die landen.
Echter onbenutbare daken vanwege het niet kunnen leveren aan het stroomnet is ook een optie die qua rendement uitgekend moet worden.
bio boer
@Albert Altena kleine schaal opslag zal wel battarij worden grote hoeveelheden energie wel waterstof
De alternatieven zullen altijd duurder blijven dat fosile winning zo lang de vooraad strekt
Anders waren we 50 jaar geleden wel masaal op waterstof over gegaan die techniek is niet super ingewikeld
Albert Altena
@bio boer 50 jaar geleden zag men de noodzaak niet om delfstof gebruik te beperken.
bio boer
@Albert Altena ne dus ging het om de goedkoopste energie delfstoffen is nog steets meest goedkoope win bare energie
Albert Altena
@bio boer Ik heb het over de noodzaak.
verwijderd
Vdejong
@Elektro-boer dan wordt het dus 2 liter waterstof gebruiken om 1 liter te produceren? Of 1 liter waterstof plus het equivalent van 1 liter waterstof aan energie gebruiken om 1 liter te produceren? Of wordt het toch de perpetuum mobile?
jansen2
Waar kan je zo,n electrolyse apparaat plus compressor en tank kopen
en wat kost een kleine installatie
verwijderd
+1
TurboTurbo
@Elektro-boer Haha, ja ik was misschien een beetje kort door de bocht. Ik schrijf waterstof niet af, maar ik denk dat de verwachtingen wel erg hoog zijn. Zeker zelf produceren valt echt niet zomaar mee. Inderdaad zal het misschien een soort drager zijn om groene electriciteit de wereld over te vervoeren. Toch zegt men dat waterstof in de industrie veel meer kansen heeft, omdat je dan de restwarmte kunt gebruiken.
verwijderd
Herbert
@Elektro-boer Dat er nog veel te halen valt met de ontwikkeling denk ik ook wel ja. Daarom zou ik nu als boer nog wel even rustig aan doen met het investeren in zulke installaties. Met een combinatie van zonnepanelen en een windmolen kun je al ver komen om je eigen gebruik te benutten.
verwijderd
roscho
Quote Reactie van @Elektro-boer:
ze hebben hun zinnen gezet op elektro en accu's om van het gas af te komen

Dat klopt. En als iedereen elektrisch rijdt, komen ze erachter dat het produceren van accu's toch wel erg veel vervuiling geeft. Met al die nieuwe auto's is er dan wel mooi veel belasting binnengekomen. Intussen is men erachter dat ons stroomnet onvoldoende capaciteit heeft en is er via zonnepanelen en windmolens overproductie van stroom, waarmee ze dan goedkoop waterstof kunnen maken. Dus tijd voor een nieuwe actie waarbij iedereen een waterstofauto moet kopen en daarbij opnieuw veel belasting binnenkomt. Dat heet vooruitang door voortschrijdend inzicht....
verwijderd
Ford revisiemotor
@Elektro-boer
Vindt je het gek?
Hoe kunnen ze prijzen geven als iedere installatie anders is, het zal maatwerk zijn.
+1
Grasbaal
Ik sprak gister een van de initiatiefnemers hiervan. Voor productie van groene waterstof moet er geinveesteerd worden in oa een grote windmolen die 3 miljoen kost. De hele dag door kunnen er dan 2 trucks tegelijk waterstof tanken. Investering gaat door als meerdere grote transportbedrijven hier in de regio willen investeren in waterstof auto's. Het tankstation is ook bereikbaar voor tractoren.

(klik om te vergroten)

Bron NHD

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden melkveebedrijf en waterstof geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
33
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
3.302