Ervaring met een zwenkploeg

Wie heeft er ervaring met een zwenkploeg? Ik ben benieuwd naar de werking en plus en min punten

Deel dit topic

Reacties

redeagle14
Het is nooit een succes geworden.
Sjoske2
Jaar of 20 geleden hadden een aantal boeren uit mijn regio zo’n ding. Nu hebben ze weer allemaal een wentelploeg of laten ze ploegen, dat zegt mij genoeg! De specifieke reden dat het geen succes is geworden weet ik eerlijk gezegd niet.
+3
bartjuh
Jij hebt er zeker ook 1 op fb voorbij zien komen.... 😅
marco955
@bartjuh nee zag een filmpje op YouTube 🤣
+4
JD3010
@dx11 heeft er toch 1?
dx11
@JD3010 klopt. Heb jaren met een 955 en daarna 10006 geploegd met een 20inch 5 schaar. Nu aan een Agrotron 145.

Omdat je geen voorscharen hebt is het soms lastig de groenbemester onder te krijgen, en op bonte grond is hij wel eens lastig recht te houden. Verder kun je er weinig aan afstellen, alleen de diepte met de hef, de lengte van de topstang en de snelheid
+2
JD3010
@dx11 Lemken heeft wel voorscharen en ik dacht de Krone ook, al weet ik dat niet helemaal zeker. Het zijn ook eenvoudige ploegen waar weinig aan afgesteld kan worden. Dan kan je ook weinig verkeerds doen. 😏
+1
roscho
Er zijn nu 5 reacties geplaatst, helaas lees ik in geen enkele wat er nou precies verkeerd is aan een zwenkploeg. Inderdaad hebben veel boeren en loonwerkers hem weer ingeruild, maar waarom precies? Ik heb toch al wel enkele filmpjes gezien van zwenkploegen waar het ploegwerk er best redelijk uitziet. Nu zullen er vast weinig filmpjes geplaatst worden waar het geploegde een berglandschap wordt.... 🤔
+2
marco955
@roscho ligt meestal aan de chauffeur en de afstelling van de ploeg. Ik heb bij mij in de buurt wel gezien dat je met een 3 schaar wentel ploeg ook een grote chaos kan maken 🤣🤣🤣
roscho
Quote Reactie van @marco955:
een 3 schaar wentel ploeg ook een grote chaos

Dat klopt. Maar wat is er nou tegen op die zwenkploeg. Ik zou me voor kunnen stellen dat het op zware klei geen succes is. Maar op lichte zandgrond lijkt het helemaal niet verkeerd: je hebt een grote capaciteit (breedte en snelheid) en de ploeg is een stuk lichter vergeleken met een wentelploeg. Ik zou er eigenlijk best wel eens een willen uitproberen, maar om daar nou zo'n ding voor te kopen, gaat me te ver.
deufi
@marco955 die ken ik er ook wel. maar ook met 2/4/5 scharen zijn er genoeg die golfbanen maken.
ArieV
@marco955 zoals ik?🙊
JD3010
@ArieV Ga je dan na het ploegen er nog effe met de kilverbak overheen. 😂
+1
RaHeados
@JD3010 rotoreg is de oplossing toch 😜
JD3010
@RaHeados Een rotoreg op het zand? 🤔🤣
+1
RaHeados
@JD3010 ja ff gouw vlak schuiven 🤪
Lichte grond die we hebben doen we ook altijd even voor t zaaien. Schiet wel beter op km of 7 er over haha
+2
mrpieter
Als ik me goed herinner kreeg je de grond niet echt gekeerd en was het meer dat de grond op iedere schaar wat opzij geduwd werd. De werking was dus slecht en vroeg daarnaast ook veel vermogen.
roscho
Quote Reactie van @mrpieter:
kreeg je de grond niet echt gekeerd en was het meer dat de grond op iedere schaar wat opzij geduwd werd. De werking was dus slecht en vroeg daarnaast ook veel vermogen.

Als ik het filmpje in onderstaande link bekijk, wordt daar groenbemester onder geploegd en dat lukt prima. Zou de grond niet gekeerd worden, dan zou toch het groen er niet goed onder komen.
En met dat vermogen lijkt het ook mee te vallen. Er wordt geploegd met een 1455 en een 5-schaar. De ploeg neemt zeker 200 cm mee en de gang zit er aardig in. Toch zie ik geen wielslip en dikke rookwolken, die 1455 kan het op zijn slofjes aan. Dan zou je met een 3-schaar en 100 pk toch wel 150 cm mee kunnen nemen. Al met al: op het filmpje lijkt het niet zo slecht.

Sorry, de link doet het hier niet. Zoek even in YT naar "zwenkploeg", daar komen een aantal filmpjes naar boven, waaronder ook een waar een groenbemester wordt ondergeploegd.

Ik kon er wel een schermafdruk van maken:
+1
roscho
@roscho Hier het plaatje

(klik om te vergroten)

Zwenkploeg
marco955
@mrpieter dat krijg je met de eco ploegen van tegenwoordig ook niet echt .
+1
Schluterfan
Brandstofverbruik was een nadeel, omdat ze lastiger trokken was dat beduidend hoger dan bij het traditionele ploegen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden werking en ervaring geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN