Illustratie van:
28

BSA Pomp - Wormpomp loopt te zwaar.

Wij hebben de wormpomp gereviseerd.
Een nieuw rubberen huis en een nieuwe "paardenlul" omdat de oude versleten was.
Nu loopt de pomp zo zwaar dat de aftakasstomp getordeerd is en de tussenas het begeven heeft.
Met de hand is de pomp ook niet te draaien.
Volgens Franeker mechanisatie waar de onderdelen vandaan komen kan er eigenlijk niks verkeerd zijn en moet de worm op het rubber inslijten.
Iemand nog tips of ideeën hoe dit anders kan?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

Ongekend, dan loopt hij niet “een beetje” zwaar maar allemachtig zwaar 😅😅
Hoe is het gebruik van de vorige gegaan? Niet de buis in lengte doorgezaagd enzo?
Hoe is de montage gegaan?
Wat pomp je ermee?
Zit sleutel 13 er niet nog in? kijk even in de gereedschapskist
@varken @Van-Epscheuten
Er zit niks in.
De zijkant open gehad en eventjes gedraaid met de trekker.
Op zich draait alles goed, daarna met een losse gaffel en een breekijzer ff gedraaid met de hand maar je voelt het ijzer gewoon zwaar lopen op het rubber.
Ik ben er pas ook mee bezig geweest, en heb onderdelen en info ingewonnen bij Lmb John Pierik in dedemsvaart. Is bsa specialist, en doet vele pompen per jaar, bel hem op, en hij kan info verschaffen. Bij montage moest ik de boel compleet insmeren met frituurolie, dan wil de worm het huis in. Met de hand ronddraaien zal hier ook nooit lukken.
@Van-Epscheuten , ik vrees dat er wat in de pomp zit. Gaffel met breekbout is denk ik goed voor de veiligheid.
Quote Reactie van @Van-Epscheuten:
frituurolie

Wij hadden m ingesmeerd met vet en toen moesten we het huis nog met een spanband over de worm trekken.
+1
@DANOONTJE POWERR hoezo met een spanband? Je draait de rotor toch zo erin?
@NH-Ford de passing was zo verschrikkelijk strak dat we 'm met spanband erop gerateld hebben.
+1
@DANOONTJE POWERR Hallo, wat bedoel je met "vet"? Toch hopelijk geen smeervet? Want heel veel rubbersoorten kunnen absoluut niet tegen smeervet/olie. Hier in de buurt ook ooit iemand gedaan met n blokken pomp. Kon na montage de pomp ook niet draaiend krijgen. Daar waren de rubberpompdelen helemaal naar de kl... en kon zijn pomp nog n keer reviseren.
@county854t volgens de gebruiksaanwijzing van de leverancier moesten we wel vet gebruiken 🤷‍♂️
@DANOONTJE POWERR de gebruikelijke montage volgorde is dacht ik, om de inbusbouten voorop los te draaien, en dan de worm er compleet uit draaien. En bij montage, eerst het pomphuis met rubber monteren aan “de invoerkoker” en dan de worm er weer al draaiend indrukken van vooraf. Maar misschien zijn er meerdere wegen naar rome..
@Van-Epscheuten juist, zo heb ik mijn bsa pomp de afgelopen 35 jaar ook een paar keer gereviseerd.
@Van-Epscheuten het lukte al niet om de worm erin te draaien dus toen hebben we die eerst vastgezet en het pomphuis er overeen gedraaid en het laatste stuk getrokken.
+1
@Van-Epscheuten
Is John verhuisd? 🤔 Linde is toch echt geen Dedemsvaart...
@SJB533 je hebt helemaal gelijk,
@DANOONTJE POWERR wat pomp je er mee? normaal smeert mest de pomp maar bij schoon water is dat niet het geval daar zijn ze eigenlijk niet voor gemaakt
@claasfendt meestal gebruiken we m voor papiercellulose, dus wel waterig spul maar na de revisie was er juist een wagen of 12 mest mee gereden.
Toen ik er papier mee ging rijden zag ik dat de stomp verwrongen was.
+1
@DANOONTJE POWERR kan best dat de pomp daardoor zwaarder gaat lopen dat smeert misschien minder als mest en bij een nieuwe pomp zit alles nog lekker strak in elkaar, misschien toch weer wat mest pompen en kijken of dat soepeler gaat
Misschien een domme opmerking maar moet je na de montage de pomp ook even laten schrikken? Net als bij aftakaskruisjes, die onder spanning gemonteerd worden en dan ook wel eens niet soepel bewegen. Na een tik met de hamer doen ze het vaak wel. Het is dan net alsof het niet helemaal goed op de plek zit.
+2
@spotmelker ik heb wel boe gezegd haha.
Maar zonder gekheid, dan zou die na een paar vrachten wel wat soepeler moeten gaan lopen.
+1
@DANOONTJE POWERR ik heb het zelf geleerd met een centrifugaalpomp. Deze liep na revisie ook zwaar. Het achterdeksel met lager over de pompas geschoven en met de 8 bouten strak op het pomphuis getrokken. Maar blijkbaar schoof het lager niet soepel (genoeg) mee over de pompas en werd in no-time heet. Toen opnieuw gedaan en na het aandraaien even nageklopt met de hamer. Daarna draaide hij wel goed. Het is dan net of verschuift het lager een beetje en is de spanning er af.
+1
@spotmelker goed punt, maar een worm woelt vrij rond in zn huis, en wordt niet gestuurd door lagering, behalve in de lengterichting. Dit verschilt daarin met een centrifugaalpomp.
+2
Het lijkt mij dat het torderen van de stomp is gekomen door kortstondig overbelasten, als het zou komen door continu zwaar draaien zou die er wel helemaal afgebroken zijn, denk ik.
Heb je wel een aftakas met breekbout o.i.d. eraan?
@hobbyboer ja dat denk ik ook.
Er zat een ratelkoppeling op maar na 30 jaar stof happen lijken ze wel niet zo erg meer te werken. 😏
Die was ook krom dus daar zit nu een nieuwe op.
Zo'n asje heb ik nog wel liggen. Maar dan met rechte splains
@Favorit614 haha, vind het wel een vrolijk gezicht zo. 😅
Is die makkelijk te wisselen of moet dan de worm er ook weer uit?
@DANOONTJE POWERR volgens mij kun je de worm laten zitten. als het goed is , kun je hem bij de kruisjes van de worm losbouten. Maar dat is bij mij ook al een paar jaar geleden dat ik er aan heb gesleuteld.
Of de kop losdraaien , en de worm een slag er uitdraaien. Exact weet ik het ook niet meer.
+1
Rubber en vet is een goede combinatie: bijna alle afdichtingen voor montage invetten; verbeterd montage en vermindert kans op beschadiging.
De worm is met hulpstuk -gaffel en buis- er in te draaien. Voor inbedrijfstelling paar emmers water erin eventueel wat zeepsop en dan kan het amper misgaan.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de BSA Pomp en hebben de trefwoorden pomp , onderdelen , tussenas , rubber , aftakasstomp , mechanische , versleten en nieuw geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
28
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1.662