Externe aftakas en snelheidsmeter voor oude trekkers

Ik zou graag een een snelheidsmeter en aftakastoerentalmeter willen hebben op mijn oudere tractoren in het algemeen. Dit omdat ik graag flexibeler wil zijn voor het kunstmeststrooien, spuiten, bemesten of dingen in die aard. Geen van de genoemde machines zijn "modern" dus geen sensoren of schermen aanwezig waar ik dat zou kunnen zien.
Zijn er mensen die dergelijke meters reeds hebben gemonteerd op een oude trekker?
Zoja waar vind je zoiets en bevalt deze jullie?
Alvast bedankt voor het meedenken/tips.

Deel dit topic

Reacties

+1
MaxxuM4ever
Zou het met een simpele fiets computer kunnen? Schijfje op de stomp en pulsen tellen?
+1
Fendt926Driver
Ik weet dat @marceldeutz ooit een prima werkende fietscomputer op het voorwiel van zijn 3.70 dx had.
Meende wel dat je met 2 magneetjes (pulsgevers) moet werken omdat een fietswiel van 28×⅜×¾ een andere afrol omtrek heeft dan zijn 10×16 voorwiel van de trekker.
Maar bij kleinere voorwielen kan het zo maar gelijk zijn.
En op de aftakas zou je dan een simpele schijf moeten maken zo groot mogelijk tussen de trekhaak glijbanen en daar ook een pulsgever opbouwen met een hele kleine fietsbandmaat ingeven.
Weet alleen zo niet hoe je die snelheid in aftakas toeren in beeld krijgt...
Valtra man
@Fendt926Driver op iets modernere fietscomputers heb je ook een cadansmeter voor de pedaalslag. Die tonen als het ware gewoon toeren/min. Je zou dus met 1 fietscomputer de snelheidsensor kunnen gebruiken via sensor op het voorwiel (diameter is een parameter) en de cadanssensor op je werktuig monteren. Deze koppelt tegenwoordig via bluetooth.
Een derde mogelijkheid is via gps signaal snelheid meten, heel veel fietscomputers hebben deze functionaliteit al. Maar ze kosten iets meer.
+1
GerbertXL
Als er maar plek is voor een magneetje is een kilometerteller van een fiets inderdaad een prima en goedkope optie. Is niet zo moeilijk, je moet er dus voor zorgen dat 540 toeren overeen komt met 54 km/h. Heb ik eens gedaan met mijn giertank zodat ik het toerental na de versnellingsbak wist.
Als je het wat netter wilt kun je een 4 cijferig display kopen met een pulsgever en dan kun je m ergens inbouwen.
jammermaarhelaas
Heb een pendelstrooier met vicontrol, hier staat de Ford 2600 voor. Hier zit een pulsenteller bij, deze telt de achterkant van de wielbouten van 1 voorwiel, en om de terminal er na gebruik waar af te kunnen halen heb ik er een 12V stopcontact op gemaakt. Terminal zit op een steun van het zonnendak. Gebruik hem ook als hectareteller bij het zaaien. Er kan een externe logschakelaar op aangesloten worden (heb het zelf gesoldeerd/gemonteerd, is weinig meer van te vinden of schreeuwend duur).
Deze terminal kan met tweede pulsenteller ook pto toeren meten, heb ik zelf niet aangesloten.

Ook gebruik ik een DGPS apparaat om de juiste rijen afstand aan te kunnen houden, hiervoor zit er een tweede (lichter gezekerde) 12 V stopcontact op, lichtbalk zit boven dashboard, voor het stuur, dus mooi in het zicht. Antenne op een beugel die over het zonnendak loopt (is een sirocco kunstof kapje).

Er zijn wel meer van dit soort meet-apparaatjes, bijvoorbeeld van Muller, werken bijna hetzelfde. Of teejet LH 1000, nieuw is dat soort spul schreeuwend duur, maar gebruikt vind jet het soms ook wel eens.
varken
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
vicontrol

zon ding ligt hier te verstffen in de kast, kun je zo instaleren

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden bemesten , aftakas , Spuiten , tractoren , machines , trekkers en snelheidsmeter geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0