Illustratie van:
20

Fendt 306 LS - Welke bandenmaat als cultuurbanden?

Sinds 2 jaar zijn we in het bezit van een fendt 306 LS, met de aanschaf van deze trekker is ook een einde gekomen aan de teelt van eetaardappelen voor de huisverkoop. Nu zitten er 16.9r34 banden onder. Echter zou ik er graag een setje cultuurbanden bij willen hebben. Om de aardappelen weer op te kunnen pakken. Welke maat banden zouden jullie aanbevelen? Ik zit zelf aan onder andere 13.6r38, ook nog voor normale werkzaamheden bruikbaar of de smallere 9.5r44 te denken.

Deel dit topic

Reacties

13.6 zou ik persoonlijk niet nemen ik vindt deze te breed voor tussen de aardappelbalken. Je moet er tenslotte toch regelmatig doorheen... hier zit er 12.4 op de cultuurwieltrekker met afgeronde klauwen en die zijn eigenlijk nog breed zat als je het mij vraagt.
Wat moet je van de volgende werkzaamheden zoal doen met die trekker in de aardappelen? Aanaarden/'rijenfrezen, Planten, spuiten, voor de kieper?
@PieterA In de aardappelen zal het voormamelijk gaan om poten met 2 rijer pootmachine, aanaarden en rooien met voorraadrooier. Verder word de trekker ingezet voor hooiwerkzaamheden. Echter om de grasmat te ontzien zal het wel wisselen worden tussen de cultuur en brede banden.
@raymond-sweertman Als je wil wisselen zou ik 270/95R48 nemen.

Als je niet wil wisselen 13.6R38 (te breed voor de aardappelen; te smal voor het gras)
+1
@PieterA 270/95R48

(klik om te vergroten)

Deutz-Fahr Agrotron 85 mk2
@PieterA geloof dat de 48 inch wat krap is onder de spatborden. Maar een vergelijkbare 44 inch zou goeie optie zijn dan.
@raymond-sweertman Inderdaad. De 48 inch is behoorlijk hoger. Wij reden er vroeger wel mee op onze MF 65 en later op de MF 590. Ook de Fiat 1180, 880 en 850 reden met deze hoogte en breedte in de aardappelen. De 270/95R44 (11.2R44) hebben we alleen aan een mf 155 gehad. Daar reden we ook met de 6-tons kieper mee.

Vroeger (voor 1987) hadden we ook wel 9.5 inch, maar dan doe je meer schade aan de grond.
+1
@PieterA ik heb een setje op 9.5 r44 op het oog, waarvan de banden versleten zijn kunnen waarschijnlijk nog even mee. Zoals ik het begreep past 11.2 r44 op dezelfde velgen. Dan zou ik die als potentiele vervanger nemen. Het gaat in mijn geval ook maar om een betrekkelijk kleine oppervlakte, wellicht in de toekomst meer. Daarom de twijfel tussen enigsinds universeel of met enige regelmaat banden wisselen.
@raymond-sweertman
Quote:
In de aardappelen zal het voormamelijk gaan om poten met 2 rijer pootmachine, aanaarden en rooien met voorraadrooier.

Dan kan 13.6 toch prima? Je rijdt maar 1x door de aangeaarde ruggen en dat is tijdens het rooien. Waar ik werkte poten we ook op 13.6 r38 en met rooien zaten die banden er ook op om door te steken met de kipper.
Als je ook nog moest sproeien of klepelen, en dus vaker door de ruggen rijdt, zou ik wel smallere banden kopen.
Bekijk ook ff loadindex van de banden, een 13.6R38 mag max 1800 kg dragen bij 1,6 bar. Dit zal krap worden met deze trekker en een werktuig eraan. En de rowcrop banden moeten op hogere druk gezet worden om ook hier voldoende draagvermogen te hebben. Bij nattere omstandigheden zal het een moeilijke keuze blijven.
@Pauls De loadindex van de 13.6r38 zal wel meevallen aangezien 2 banden 3600 kg mogen dragen, daarbij hoeven ze niet het hele gewicht van de trekker te dragen. Nieuw vanaf de fabriek waren deze banden leverbaar onder de 306 aldus de handleiding.
+1
Ik zou 12.4 of 9.5 kiezen. 13.6 is veel te breed voor tussen de aardappels en alsnog te smal voor grasland. Op markplaats staan af en toe wel setjes cultuurbanden van een 100 serie. Deze passen gemakkelijk onder een 306.
+1
Voorbanden zou ik dan 7.50x16, 7.50x18 of 7.50x20 kiezen afhankelijk van de hoogte van de cultuurs die je achter gaat monteren. Wel zo fijn als je een beetje vlak staat met je werkzaamheden.
@Fendt_103Luuk ja staan diverse setjes te koop, had al even rond gekeken. Goeie tips met betrekking tot voorwiel, achterwiel verhouding.
@Fendt_103Luuk in het verleden deed ik het met een 13.6r38 onder een international 724, die gingen in de aardappelen inderdaad net. Met het hooien eigenlijk nooit echt als bezwaar gezien.
@raymond-sweertman Een 724 scheelt n ton aan gewicht met een 306. Dus ik zou dan toch echt minimaal naar 16.9 gaan voor het weiland. Maar zoals ik zie zit je met je banden nu wel goed voor op grasland. Enkel een complete cultuur set dan nog.

Een goede krik en een paar as steunen en je hebt je trekker zo op andere banden.
@Fendt_103Luuk Dat is inderdaad zeker een punt van waarheid. Al was de 724 ook al een behoorlijke trekker voor zijn soort. In principe heb ik al een hele mooie set banden voor op het grasland en is het streven ook om deze daarvoor te blijven gebruiken, lijkt natuurlijk ook een stuk beter als een 13.6r38 of cultuurband;)
Ik heb nog 9.5 x 48 staan. Hoef er niet alles voor te hebben, eventueel nog 11.2 banden erbij. Wel met vaste velgen dus moet net passen.
Wij rijden met de hanomag op 13.6r38 als cultuur, is breed zat, maar met haspel uitslepen (2wd trekker 110-400 haspel) ben je blij met het beetje extra breedte. Daarnaast hebbend e 13.6r38 als voordeel dat hier heel veel dubbellucht bij te vinden is, setje molcon gooi je er zo aan.
Intussen een setje achterbanden opgescharreld! Bedankt voor de tips!

(klik om te vergroten)

Het is de maat 9.5r44 geworden. Wellicht in de toekomst vervangen voor 11.2 r44 en de velgen opspuiten.👌🏻

(klik om te vergroten)

Past ook mooi met betrekking tot hoogte van de banden onder de spatborden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 306 LS en hebben de trefwoorden trekker , fendt , banden , maat , bandenmaat en aanschaf geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0