Welke zaaibedcultivator is aan te bevelen?

Wij telen op deels lichte grond en deels op licht leemhoudende grond. Na het spitten zou ik de bodem vlak en gezond aangedrukt krijgen. Een zaaibedvoorbereiding lijkt mij hiervoor de geknipte machine.
Is dit ook zo? Een brede versie zorgt voor een vlak veld, en werken achteraan met een ringenrol zorgt voor een gezond aangedrukte bodem..
of slaag ik hier de bal mis ? 😄
dank!

Deel dit topic

Reacties

Pauls
@fresheliciouss Wat wil je telen ? bieten of mais of aardappelen of .... het ene heeft een fijn zaaibed nodig, het andere niet. maar in onze regio wordt meestal paar dagen gewacht na spitmachine en daarna direct zaaien, of heel soms zaaier aan spitmachine voor mais.
fresheliciouss
@Pauls fijn zaaibed, voor graszodenteelt
+3
spotmelker
@fresheliciouss bedoel je een geschikte machine om breedwerpig gras te zaaien? Dan zou je een Samex twinseeder kunnen proberen.

(klik om te vergroten)

+1
radium45
@spotmelker Of deze, daar ben ik wel een beetje gecharmeerd van.
coenderslottum.nl/compacte-swincosem/nieuws/
+1
spotmelker
@radium45 dat is een heel mooi machientje, zeker bij kleine oppervlakte/ruimte.
+2
radium45
@spotmelker Ik weet ondertussen uit ervaring wel, koop een zaaimachine met nokkenraderen en met stapenwiel... Als je rijdt, dan weet je ook zeker dat er gezaaid wordt.
+1
THOMMY-TURBO
@radium45 ik ook onze loonwerker heeft een twinseeder een andere in de buurt een swincosem. Dan laat ik toch de swincosem komen. Die maakt mooier werk. Swincosems zijn wel 💸
fresheliciouss
@radium45 de grote versie wordt door veel kwekers gebruikt voor in te zaaien.. mooie machine idd.. maar ik zoek iets om het zaaibed zo effen mogelijk en gezond aangedrukt te leggen. voor het zaaien zeg maar
radium45
@fresheliciouss Dan zou je eens moeten kijken wat groentetelers in Brabant en Limburg aan machines gebruiken. Als je soms ziet hoe perfect mooi die het land erbij hebben liggen..
fresheliciouss
@spotmelker een zaaimachine heb ik al één die hierop lijkt.. daar ben ik al zeker van hoe dit aan te pakken 😄 het is de zaaibedvoorbereiding dat ik wat beter wil maken.. rotoreggen is maar 3m en lijkt soms niet beter voor de bodem..
+2
spotmelker
@fresheliciouss als je een systeem met triltanden zoekt zou ik iets nemen met tanden die vertikaal staan en niet stekend t.o.v. de rijrichting omdat deze geen rommel of valse kluiten omhoog werken en egalere diepte houden.
Pauls
Dat is een specialisatie waar ik niet zoveel van ken, maar hier zie ik de graszodetelers wel met een grote open rol met een fijnmazig net erop rijden aan de spitmachine, dit is wel op lichtere zandgrond, niet op lemige.
jammermaarhelaas
Hoeveel hectare wil je doen per jaar en met wat voor trekker werk je?
Ik merk dat je voor zaaibed bereiding een brede machine wenst?
En hoe laat de spitmachine het werk achter? Zit er bijvoorbeeld een rol achter, en wat is dat voor een soort rol? Packerrol?

Je noemt al de rotorkopeg, zou die nodig zijn na een spitmachine?

Zit hier op zand/lemig zand, en zaai nog wel eens een stukje gras, werk met ploeg (met indien nodig ondergronders), vorenpacker, zaaibedcombinatie (triltandeg met twee spijlenrollen) en dan zaaien met nokkenrad zaaimachine met een na eg. Heb voor het zaaibedbereiden en zaaien een 2wd trekker van 2000 kg en 38 pk op dubbellucht. Mijn wens is een rol tussen de wielen, dan is het net wat mooier aangedrukt waar geen wielen lopen (rol is er wel, maar nu nog eraan fabriceren). Maar in praktijk ga ik er vaak toch nog met een cambridgerol overheen direkt na het zaaien.
fresheliciouss
@jammermaarhelaas spit drukt nu aan met ringenrollen. maar we merken dat we het veld na het spitten meer moeten aandrukken en egaliseren. dus denk ik dat een bredere machine als zaaivoorbereiding zeker beter is..
we zaaien 20ha per jaar.. niet de grote massa, maar het moet wel goed zijn 😄
jammermaarhelaas
@fresheliciouss

In dat geval lijkt mij een (gebruikte?) packer over de gehele werkbreedte een mogelijkheid (maar heel erg kostbaar voor 20 ha) voor het egaal aandrukken van de bodem, waarbij er een losse bovenlaag overblijft die makkelijk als zaailand klaar te leggen is. Als je hem in de fronthef hebt druk je de bodem eerst egaal aan voordat er een bandenspoor in verse grond gedrukt wordt.

Een bandenrol in de fronthef tussen de wielen is ook een mogelijkheid, maar drukt altijd oppervlakkiger als een packerrol.

In beide gevallen altijd met dubbellucht werken, en dan lijkt mij een zaaibedbereider breder dan 3 m (dus buiten de achterwielen met dubbel lucht) niet eens gewenst omdat daar geen wiel of packer gelopen heeft.

De rest is denk ik dan niet meer zo moeilijk.
+1
TomH
Kijk anders eens bij Güttler. In van allerlei soorten en maten! Tevens met mogelijkheid tot zaaien. Kan je anders ook wel meer info via PB verschaffen.
+1
Fast Eddy
Is een wiedeg geen goed alternatief?
+1
fresheliciouss
@Fast Eddy het moet vooral aandrukken, en egaal maken.. dus denk ik dat een wiedeg zowat maar bovenop kietelt 😄
Fast Eddy
@fresheliciouss

Dan is een cambridge rol met vlakplaat het beste.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden spitten , bodem , gezond , telen , grond en machine geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1.346