Nieuwe machine dient mest toe in mais tijdens onderzaaien

Loonbedrijf van Geresteijn in Kootwijkerbroek heeft een machine ontwikkeld waarmee een deel van de drijfmest in mais kan worden toegediend tijdens de onderzaai. Zo wil het Gelderse bedrijf zorgen dat de mest beter wordt benut door het gewas.

Deel dit topic

Reacties

+3
roscho
Goed dat hiermee geëxperimenteerd wordt. Mijn vraag hierbij is wel: je bereikt hiermee dat de mest dit jaar beter benut/opgenomen wordt. Dat betekent dat je minder mest in de bodem hebt voor je vanggewas en het gewas van volgend jaar. Zou je hiermee niet volgend jaar een lagere opbrengst hebben, omdat de mest van dit jaar optimaler is gebruikt? Loont het dan nog om een zware investering te doen voor deze apparatuur en het werk?
Vragen die pas na langere tijd kunnen worden beantwoord, maar die zeker niet uit het oog verloren mogen worden.
+1
Melkboer16
@roscho beetje raar dat jij denk dat je mest op het land moet gooien voor het vanggewas?!
En dan in het voorjaar weer last met die rotzooi.
Zag er begin van de week nog een boer mee hannesen omdat het alweer veel te lang was. En dan straks weer klagen dat de mais het niet doen wil.
Jean-PierreK
@Melkboer16 , ik ben het met je eens dat bemesting niet voor het vanggewas bedoeld is. Maar ik ben wel kritisch op het meten van reststikstof. Hoe wordt dat gedaan. Hier in de buurt wordt reststikstof in de bovenste halve meter gemeten. Ik vraag mij af of die stikstof voor problemen zorgt in grondwater. Omdat deze zoals @roscho aangeeft nog opgenomen kan worden door het vanggewas of een teelt zoals graan of bieten na de maïs. Het risico zit volgens mij in de stikstof die dieper in de grond zit na de teelt.
roscho
Quote Reactie van @Melkboer16:
jij denk dat je mest op het land moet gooien voor het vanggewas?!

Nee, zeker niet. Misschien komt het zo over omdat ik in mijn verhaal, hoewel het al lang was, een stap heb overgeslagen.
Mijn idee is dat er altijd mest van dit jaar onbenut in de grond blijft tot volgend jaar. Wordt de mest dit jaar beter benut, blijft er minder in de grond voor volgend jaar. Als je het volgende jaar begint, is de grond dus schraler. Is dat dan niet ten nadele van het gewas in dat volgende jaar?
Jotke
Quote Reactie van @Melkboer16:
Zag er begin van de week nog een boer mee hannesen omdat het alweer veel te lang was. En dan straks weer klagen dat de mais het niet doen wil.

Denk dat dat meer een andere reden heeft. Namelijk het warme najaar en ook niet heel koude en natte voorjaar.
walker1
@roscho die lagere opbrengst in de jaren erna geloof ik niet zo. Linksom of rechtsom wordt er toch jaarlijks bemest en ook dan zal men proberen dat zo optimaal mohair te doen. Dat er in de herfst minder mest in de bodem zit voor vanggewas is niet zo boeiend denk ik, dat is geen productie gewas.
roscho
Quote Reactie van @walker1:
minder mest in de bodem zit voor vanggewas

Dat bedoel ik ook niet, blijft er mest onbenut in de bodem, dan zal dat door het vanggewas worden opgenomen en na onderploegen weer vrijkomen voor het volgende jaar. Ik bedoel uiteraard niet dat je het vanggewas zou moeten bemesten, dat kwam in mijn verhaal misschien niet goed uit.
+1
barteltie
Zo nieuw is het nou ook weer niet..
eversagro.nl/grondbewerking-en-zaaibedbereiding/…
bio boer
Strakst hebben we bijna geen drijfmest meer per ha zonder derogatie
+1
weurding
Na zaaien maïs met zwaar spul er door rijden?
+1
Nevergiveup
@weurding hier op de klei met nu pap onderin en sintel bak bovenin zal de schoffel wel snel bot worden en vloertje goed vast zitten 😮

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , loonbedrijf , Mais , drijfmest , machine , gewas en Onderzaaien geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0