Illustratie van:
7

Fendt 309 LSA - Aftakas wil slecht ronddraaien

Hallo mede tractorfanners

Ik heb een vraagje over een Fendt 309 lsa

Wanneer ik de aftakas in de versnelling heb 540, 750 of 1000 heb staan en ik de hendel van de aftakas op uitgeschakeld heb staan dan wil de aftakas slecht ronddraaien. Normaal zou deze toch vrij moeten ronddraaien zonder moeite, ook komt er wanneer ik hem wel ronddraai een raar klapperend/ snerpend geluid uit de bak.

Als ik de aftakas in de vrij zet dus gewoon op de 0 dan is er niks aan de hand en draaid de aftakas wel gewoon vrij rond.

Is er iemand die dit probleem herkend en of ook heeft meegemaakt?

Deel dit topic

Reacties

Werkt de koppeling bij normaal aftakaswerk normaal ?
Dat de aftakas zwaarder draait zoals jij beschrijft is niet abnormaal denk ik ; je moet immers de helft van het platenpakket draaien .
Eigenlijk zou dat niet veel geluid moeten geven ; hooguit iets "schurend" geluid van de lamellen koppeling .
Misschien toch iets aan de hand met de koppeling of het druklager ?
Bij de 300 serie is deze Aftakas koppeling te repareren zonder de trekker te splitsen meende ik ; heb er zelf geen ervaring mee overigens .
@basia ja koppeling werkt verder normaal tijdens aftakaswerk, ik dacht zelf ook al zoiets
+2
Even het deksel rechts opzij losdraaien en de aftakaskoppeling eens aankijken. Bij handbediende kan het voorste lager slecht zijn. Bij comfortbediende kan door olielekkage het pakket blijven plakken
Klinkt inderdaad als een druklager probleem. Ik heb hetzelfde probleem ook als eens gehad met mijn 305 destijds.
De ronde afdekplaat aan de rechterkant demonteren en dan kan je zo bij de aftakaskoppeling.
+1
Gisteren even gekeken en het druklager blijkt er inderdaad uit te liggen, nu een geschikt moment op zoeken om hem te vervangen, bedankt voor de hulp !
Even een vraagje? is dit met een electronisch in te schakelen aftakas hetzelfde?
Nr 17 op de afbeelding g bij comfortbediening 60182RSC3 lager

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 309 LSA en hebben de trefwoorden fendt , aftakas , versnellingsbak , versnelling , geluid , bak en hendel geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!