Illustratie van:
51

Bauer Haspel - Tips bij aankoop haspel

Graag wat tips en puntjes waar op te letten bij aankoop van een haspel en pompgroep.
We denken richting 400m, 125mm. Is de meerprijs van een Bauer het waard tenopzichte van een Idrofoglia, Ocmis,...

Deel dit topic

Reacties

Wat voor merk gebruik je nu?
Hoe zijn de beregeningsbronnen waar je water uit onttrekt? Bij een 125mm slang heb je minder drukverlies t.o.v. 110 maar haspel wordt ook stuk groter/zwaarder en duurder.
Zelf enkele jaren geleden ook bij aanschaf van nieuwe haspel andere merken overwogen. Maar uiteindelijk vanwege degelijkere bouw toch (weer) voor Bauer gekozen. Tot op dag van vandaag geen moment spijt van gehad.
@IHpower Water komt uit beken, soms tot wel 2km ver...
@FarmerJ Dan heb je veel beschikbaar alleen is de afstand wel behoorlijk. Ondergrondse leiding of alles boven de grond met buizen/slang?
Wat voor haspel gebruik je nu?
@IHpower Momenteel geen haspel.
Bovengrondse leidingen
@FarmerJ dan moet je ook 5 of 6 duim toevoer hebben anders heeft een 125 mm geen zin, of een Bauer de meerprijs waard is hangt denk ik af hoeveel je de haspel denkt te gebruiken, bij af en toe gebruik als het droog is kun je prima met een italiaan toe maar als je van mei tot september denkt te beregenen dan lijkt me een Bauer beter.
@rubencasecs Waar zitten dan de grote verschillen? Heeft een Bauer minder weerstand (turbine,...)?
@FarmerJ
Denk dat de Bauer wat zwaarder gebouwd is,
bij de Bauer gaat het water door de turbine, net als bij de Italiaanse types.
Als drukverkies door de turbine is een item is, kun je overwegen om een italiaan te nemen die dmv een dieselmotortje de haspel laat oprollen in plaats van door waterdruk.
@FarmerJ Hoe groot is het prijsverschil tussen Bauer en Italianen? Hier worden vrijwel alleen AP verkocht maar buurman bollenteler ruilde vorig jaar 1 van de 3 AP 125 in voor een Bauer 140/400. Die was op zijn beurt veel goedkoper dan AP en hij is er heel tevreden over. Simpele degelijke machine met weinig drukverlies door ruime flow door turbine. Bij mijn eigen Idrofoglia 110/300 die het verder prima doet , weinig onderhoud, ben ik niet zo gecharmeerd van de turbine met inwendige nozzle en 2 bypass leidingen. Is bij nieuwere wellicht anders? Ik heb toch een bar of 3 drukverlies tussen pomp en sproeier. Ik wil nog een test doen, het water rechtstreeks de slang in om te kijken hoeveel druk ik dan overhoud. Als ik meer dan 1 bar win is dat ongeveer 10 M3 water/uur meer.
Quote Reactie van @spotmelker:
ij mijn eigen Idrofoglia 110/300 die het verder prima doet , weinig onderhoud, ben ik niet zo gecharmeerd van de turbine met inwendige nozzle en 2 bypass leidingen. Is bij nieuwere wellicht anders? Ik heb toch een bar of 3 drukverlies tussen pomp en sproeier. I

Kun je dat niet anders afstellen. Meer water via de bypass. als dat niet lukt een grotere sproeier bij de turbine.
@T60401 @JD3010 ik heb de indruk dat hij het water niet kwijt kan. Er loopt een mooie 4" persleiding naar de turbine en de 2 bypassen maar een 1,5" en 2" bypass leiding en een nozzle 30 in de turbine houden het water m.i. teveel op. Bij meer dan 9 bar aan de pomp vraagt het (te) veel vermogen en neemt de druk amper toe. Moet dus wat experimenteren.
@spotmelker Heb je een drukmeter op de haspel? Als die bij mij gaat trekken, dan zakt de druk ca 0.5 bar. Dat is dan het drukverlies op de turbine.
@spotmelker
Heb wat rond gevraagd maar de Italianen voor 125/400 rond de 30 en Bauer 47 dus dat is wel fors maar ook wel degelijker. Regen nu nog met een Bauer 125/400 van bouwjaar 1976. Dus toen waren ze heel degelijk. En 1 met draaikrans van 1995 die is veel fijner in gebruik. Die oude is wel echt op dus zal een keer iets moeten en gebruikt in deze maten is er weinig te vinden
+1
@spotmelker hier ook iemand gesproken met een 140 slang op de haspel, dan schiet het beregenen wel lekker op.
@spotmelker Heeft iemand een idee hoeveel dat scheelt in rendement. Heeft iemand een regentabel van een AP-faber haspel of een casella? Zo'n appart dieselmotortje verbruikt 1L/u, kan dat kloppen?
@JeffreyBE Het verschil in rendement probeer ik zelf uit door de persslang direct op de haspel te koppelen buiten de turbine om. Op de site van Idrofoglia kun je een brochure downloaden met de druk- werkbreedte en opbrengst tabellen. Ik heb er een stukje uitgeknipt.

(klik om te vergroten)

Opbrengst tabel
Nog een tabel, zit nogal wat verschil in drukverlies

(klik om te vergroten)

@FarmerJ Wij werken met een 4 duims aanvoerslang. Verste afstand tussen pomp en haspel ongeveer 2 km. Om snel te kunnen verplaatsen hebben we dan 2.400 m slang. We hebben gekozen voor 4 duim. Dit kost afhankelijk van de kwaliteit 15 euro per meter inclusief koppelingen. Dat is 36.000 euro. Dan een haspeltje met slanggeleider: nog een keer 11.000 euro.

Als je zulke einden pompt heeft kom je met een 125/400 niet aan je druk. Wij hebben een Ocmis 110/450 en een Bauer 120/600. Beide hebben hetzelfde drukverlies. Beregenen gaat dan met een Nozzle 28. De werkbreedte is bij maximaal windkracht 2: 40 meter. Bij windkracht 3 beregenen we ook nog. Dan halen we de breedte niet. Bij windkracht 4 lijkt het nergens meer op. Dan beregenen we niet meer.

Door het snelle verplaatsen kunnen we 36 hectare in 6 dagen per haspel beregenen.

De Ocmis is van 2011 en bevalt goed. De Bauer van 2022 bevalt ook goed en lijkt wat robuuster. De Bauer is gebruiksvriendelijker; maar met beide is goed te werken. Wij beregenden vorig jaar ongeveer 330 hectare.
+1
@PieterA welke druk heb je dan nog op de sproeier over?
Niet overwogen om een pomp bij de haspel erbij te zetten? Ik beregen bijna altijd met 2 pompen. Dan hoeft er niet veel druk op de aanvoer slang te staan, waardoor die veel minder snel kapot gaan, veel meer druk op de haspel en kost nauwelijks meer brandstof.
@JD3010 Op de pomp heb ik 11,5 bar, Op het haspel 2 km verderop nog 9,5 bar en bij de sproeier nog 4 bar. Het meeste drukverlies dus in de ethyleenslang op de haspel. Ik heb wel eens overwogen een 2e pomp te gebruiken, maar ik ben nog niet onder de indruk van de voordelen. Pomp nu met 12 liter per uur in 3,5 uur 20 millimeter Op een hectare.
Quote Reactie van @PieterA:
9,5 bar en bij de sproeier nog 4 bar.

ik vindt dit een groot verschil en dan met dop 28 in de sproei wagen. dat is niets overdreven. Lijkt mij dat er te weinig water langst de bypass gaat of de sproeier bij de turbine is te klein.
+1
@PieterA Ik pomp met ca 3 bar naar de haspel toe, dan hebben de slangen veel minder te lijden.
@JD3010 Ja, dat klopt wel, maar in die 12 jaar dat we beregenen heb ik nog geen versleten slang gehad. Wel al een keer de pomp laten reviseren en vorig jaar de pomp weggedaan voor een nieuwe.
@PieterA klopt het dan dat je een capaciteit hebt van 57kub/u? 12L diesel is dan toch behoorlijk veel. komt dan op 21L/100kub. of komt dat door de lange aanvoerslang..?
@JeffreyBE Ja, dat klopt aardig. De relatief dunne en lange slang op de haspel helpt niet echt mee. De werkbreedte van netto 78 meter (bij windstil bruto 107 meter) vraagt ook nogal wat diesel; maar dat scheelt weer verzetten.
@PieterA Misschien dat de nieuwere ocmis hapsels ook eenvoudiger zijn om te bedienen?
Heb je tips bij keuze van een slangenhapseltje?
@FarmerJ Als je de Ocmis gewend bent gaat het gewoon goed. Het lastigste blijft dan dat hij volgens mij aan geeft hoe lang een trek duurt ipv hoe laat hij binnen komt.

Wij hebben een Baars en een Roelama. Ik kan de Roelama aanbevelen is oersterk en kost relatief weinig. Laat de haspels met hydromotor met klein slagvolume staan, die ruilt iedereen na een paar jaar weer in.
Na 10 jaar met een Irtec 110/350 beregend te hebben nu sinds 2 jaar een Bauer 125/400.
We beregenen meestal uit de sloot, met een grote pomp haal ik dan vlot 80m3 per uur. Drukverlies is bij de nieuwe haspel lager maar de slang is ook dikker.
Het frame/onderstel van Bauer is veel zwaarder gebouwd als bij de italianen. Bediening is ook eenvoudiger, geen ratelpal die je los moet gooien. De dealer verkoopt veel Bauer haspels en zet er standaard een grote kogelkraan op. Bij het afrollen kan er dan meer lucht in de slang zodat die bij de haspel leeg loopt, scheelt veel trekkracht vooral op grasland.

(klik om te vergroten)

@JohanvS Die kogelkraan op de foto?
+1
@JD3010 ja, zit er bij andere verkopers vaak niet op.
+1
@JohanvS Scheelt heel veel als de slang leeg is, mijn vorige haspel liep ook leeg met uittrekken, dat kon ik goed doen met een 2wd trekker ruim 400m.
@JD3010 Ja, dat scheelt behoorlijk. Vorig jaar een keer met de Fiat 880 uitgesleept, maar dat hield wel op met 250 meter.
@MaxxuM4ever kunst van beregenen is om per liter diesel of verbruikte KWh zoveel mogelijk water op het land te krijgen. Dan kom je bij dikkere slangen uit mits je genoeg wateraanvoer hebt.
@spotmelker Dan is de grootste slang altijd beter. Dan wordt de haspel én slang ook wel veel duurder, dit moet je dan ook wel meenemen in je berekening.
Minder intensief beregenen is wel behoud van de grond, maar het is ook wel lekker om weer op tijd rond te zijn.
+1
@JD3010 mee eens. Maar of je per liter diesel 5 of 10 kuub water op je land krijgt maakt dat de exploitatie kosten de investeringslast snel overstijgen. Zeker bij bollentelers/akkerbouwers die meer dan 1000 uur/jaar draaien.
+2
@spotmelker Zeker bij bollentelers/akkerbouwers.... en melkveehouders op zandgrond🙈😜
@Deutz-Fahr-Rijder Voor melkveehouders op zandgrond is wellicht peilgestuurde drainage een goed alternatief. Mooi van onderaf water toevoeren ipv met een haspel van boven waar een heel deel weer verdampt en wat heel wat tijd kost.
@MaxxuM4ever
Kun je in het kort uitleggen hoe het werkt, water geven aan een peil gestuurd drainagessysteem?
@Ford revisiemotor wij hebben het thuis niet maar als ik het goed uitleg, sluit je je drains aan op een pomp en die pompt dan water via je drains onder het perceel, hoe meer je pompt hoe hoger het water in de bodem komt te staan, je kunt dan zo sturen dat de wortels van je gewas mooi bij het vocht kunnen.
@MaxxuM4ever een grasmat, perceel mais en bieten zijn helemaal bedekt. Dus weinig verdamping. Die akkerbouwers gooien de uien nat, 50% van een perceel uien is kale grond🤔 waar zou het meeste van verdampen🤔
+1
Quote Reactie van @Deutz-Fahr-Rijder:
grasmat, perceel mais en bieten zijn helemaal bedekt. Dus weinig verdamping. Die akkerbouwers gooien de uien nat, 50% van een perceel uien is kale grond waar zou het meeste van verdampen

Ik denk de grasmat. maar dat is niet wat jij bedoelt. Als de zon op de grond kan dan verdampt het water makkelijker. Maar je moet een verdamping van een gewas ook niet onderschatten. Dat is bij gras enorm. Bij een akkerbouwplantje in wording valt het nog wel mee. Word het akkerbouw plantje groot zal de verdamping ook wel hoog zijn.
@T60401 je hebt gelijk inderdaad. Ik bedoelde de verdamping tijdens of vlak na het beregenen. Ik was jouw punt vergeten van de verdamping tijdens de groei van een plantje.
@T60401

Daar denk ik toch anders over. Een kale grasmat op gang houden valt niet mee met beregenen.
Een grasmat waar al 2000 kg staat gaat een stuk makkelijker
Quote Reactie van @newholland6640:
en kale grasmat op gang houden valt niet mee met beregenen. Een grasmat waar al 2000 kg staat gaat een stuk makkelijker

Heeft dat met de vochtvoorziening / verdamping te maken? Of komt dat doordat de zon bij de grond kan en daardoor de bodem temperatuur hoger oploopt?
@newholland6640 Als je genoeg water bij de percelen hebt dan zou ik op grasland nooit gaan beregenen, maar bevloeien. Na het kuilen gooi je het een keer nat en je hoeft die hele snede niet weer

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

@oanejorrit12

Ik snap je punt, maar de hele snede niet weer gaat op deze grond echt niet op.
Quote Reactie van @oanejorrit12:
Als je genoeg water bij de percelen hebt dan zou ik op grasland nooit gaan beregenen, maar bevloeien.

Hangt ook van de grond soort af. Op klei is bevloeien beter, op zand beregenen. Op klei krijg je die grote kieren never nooit dicht met een beregeningsinstallatie en spoelt het zo via de drainage weer weg naar de sloot. Of je moet bij het minste van het geringste gaan beregenen dan zou het nog wel kunnen.
Alleen jammer dat de meeste sloten niet de capaciteit hebben om de bevloeiingspomp bij te houden hiero. In dat opzicht is beregenen weer beter. Maar ja wanneer doe je het goed hé?
@Terwisscha Klopt hangt van de grond soort af, meestal daar waar water is kun je ook goed pompen qua grond. Zitten hier op zavel en tegen het meer aan (knip) klei op veen. Dat dit jaar niet nat gehad nog.
@MaxxuM4ever

Dat kan alleen op de lager gelegen gronden
@newholland6640 aha. De afstand van grondwater niveau tot drainage speelt ook mee zeker?
@MaxxuM4ever

Ja inderdaad, hier is het net een zeef
Ik heb van alles in handen gehad met haspels zetten, maar ik heb toch altijd het liefst weer een bauer, minste trammelant mee gehad en handig in omgang.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Bauer Haspel en hebben de trefwoorden aankoop , haspel , Ocmis , Bauer en richting geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
51
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
2.441