Hoe werkt een ploegje achter Kubota?

Hallo,

Heb een Kubota met een kleine ploeg (1 blad). Ik heb nog nooit geploegd. Dit is dus een leken vraag.

Ik krijg die ploeg niet de grond in. Grond is hard, geen klei, lijkt er wel een beetje op qua hardheid. Hoe dit wel voor elkaar te krijgen? Ofwel, hoe moet je ploegen met een kleine ploeg?

Mijn buurman boer heeft een grote tractor/ploeg, gaat als een zonnetje. Maar helaas niet bij mij met mn amateur spullen 😞

Deel dit topic

Reacties

+1
brauheist
Laat je de hef zakken en rijd je dan naar voor?
+1
roscho
Plaats eens een foto of nog liever een filmpje, dan kunnen we zien wat er gebeurt.
En wat gebeurt er als iemand op de ploeg gaat staan en hem zo in de grond drukt?
+1
dennisbouter
@roscho het lijkt mij ook een gewicht probleem
Edouard
Ok, het kan nog even duren, maar gaat komen. Denk en hoop zelf ook een gewicht probleem.
+1
roscho
@Edouard Het kan liggen aan de verhouding van afstand tussen hef en ploegschaar en de afstand van trekboom tot onderkant ploeg. Is die laatste afstand te groot (dus de ploeg te hoog), dan zal de ploeg zichzelf de grond uit werken, vooral als de grond hard is. Is de bevestiging van het ploegschaar/scharen nog naar achteren te verplaatsen?
Ik zie trouwens nu in je profiel dat je in Centraal-Frankrijk woont. Daar kan de grond verschrikkelijk droog en hard zijn. Ik heb bij mijn familie eens meegemaakt dat een grote 4-schaar ploeg niet de grond in wou omdat de kleibodem zo hard was als beton.
Mocht je toevallig ook een frees hebben, dan kun je proberen om de bovenlaag eerst wat los te frezen. Of wachten op een regenbuitje, maar dan niet dezelfde dag nog proberen te ploegen.
jammermaarhelaas
Ja, foto of film is sowieso handig. En dan een foto van de ploeg op het moment dat ie de grond niet in wil.

Ploeg moet een behoorlijke punt hebben, deze steekt door het gewicht van de ploeg en de voorwaarts beweging de grond in en neemt dan de rest mee de grond in. Ook moet de ploeg voldoende vlak staan (in lengterichting). En natuurlijk moet de ploeg ook kunnen zakken, dus de hef en of een steunwiel moet hem niet tegenhouden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden ploegen , ploeg , kubota , grond en klei geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
416
TREFWOORDEN