Illustratie van:
23

Vicon Zaaimachine - Pneumatische zaaimachine ombouwen tot fronttank

Hallo,

Ik zit er over na te denken om m'n vicon zaaimachine om te bouwen naar fronttank(om m ook in te kunnen zetten met bijvoorbeeld en schijveneg)

Zijn er ook mensen die voor of nadelen weten van en fronttank in vergelijking met zaaimachine op rotorkopeg?

Heb er zelf totaal geen ervaring in, denk wel dat de gewichtverdeling iets beter word.

Mvg Jelke Hoekstra

Deel dit topic

Reacties

Waar je zelf ook vast wel aan gedacht had is dat als de aandrijving via de aftakas ging, en zal gaan, je even rekening moet houden met de draairichting van de aftakas.
+1
@ronald73 is hydraulisch bij die van mij, dus dat gaat geen probleem worden
+1
Je zaad is wat langer onderweg dan dat je gewend bent! En waar nu de heenweg het meest uitdagend is (tank achterop vol zaad en dus licht in de neus) wordt dat straks de terugweg (tank voorop leeg dus licht in de neus) 😀

Verder zie ik geen nadelen. Je moet het natuurlijk allemaal even ombouwen en je hebt wel de juiste aansluitingen voorop de trekker nodig maar ik neem aan dat je daar zelf ook al over nagedacht hebt!
+1
@joozt helemaal mee eens. Sinds dit jaar ook een fronttank, vooral met in/uitzetten is het wel even wennen. Ik vind vooral fijn dat je nu gemakkelijker zaaizaad kunt vullen en af kunt draaien tov dat geklim bovenop een kopeg/machine.

Wat heb je nu in de fronthef hangen met zaaien? Gewicht van de zaadtank heb je dadelijk als 'frontgewicht'. Mocht je toch aan het ombouwen zijn kun je wellicht een frame maken waar je wat losse gewichtblokken aan kunt hangen mocht dat nodig zijn.
@IHpower duurt het veel langer voordat het zaad achter is?

Heb nu eigenlijk niks voorin hangen of klein blokje van 400kg, over de weg rijd t fijner met wat gewicht voor maar in het land is het eigenlijk niet nodig.
+1
@Fendtvario718 het duurt ongeveer 1,5 seconden. Dat is 1,5 meter bij 3,6 km per uur
@Fendtvario718 valt mee, zal nu misschien 1-2 seconden langer duren voordat het zaad uit de kouters komt.
@IHpower dat valt mij mee, ken jij ook nog nadelen van en fronttank?
@Fendtvario718 nee eigenlijk niet, werk er nog niet zo lang mee.
Als je maar 2 hydro ventielen voor hebt zul je nog een enkelwerkend ventiel naar voren moeten leggen om het stappenwiel uit te heffen/laten zakken.
Probeer alles met snelkoppelingen te maken zodat je fronttank ook gemakkelijk er af kunt halen wanneer je hem niet nodig hebt.
@IHpower welke functie heb je nog meer naast de blazer en het stappenwiel?
@THOMMY-TURBO verder geen
@THOMMY-TURBO wegverlichting, werkverlichting, zaadbuis, camera en toerenteller van de blazer.
@PieterA hoe werkt die toerenteller? Zit ik ook wel eens over te denken als extra controle!
+1
Quote Reactie van @joozt:
hoe werkt die toerenteller? Zit ik ook wel eens over te denken als extra controle!

Ik heb zoiets op de hakselaar van m'n combine gezet voor extra controle: allegro.pl/oferta/…
+1
@joozt bij de fronttank waar ik wel eens mee zaai zit die op de aansluiting van het licht, dus als je licht opzet werkt de meter. Dus met wisselen van tractor (andere hydrauliek) kun je de liters afstellen en dan kan het licht weer uit
+1
@jooztHet werkt electrisch. Ik denk net zoiets als @ronald73 aan geeft. Het kastje met scherm is ongeveer 6x10 cm.Er staan 4 cijfers op en bij graan zet ik die met de hydrauliek op 3.800 - 4.000.
+1
@PieterA ah ik las te snel! Ik zat te denken aan een toerenteller voor de zaaias maar jullie hebben het over de blazer. Daar zit bij ons een meter op!
Quote Reactie van @joozt:
Je zaad is wat langer onderweg dan dat je gewend bent!

Daar was ik al aan gewend 😉
+1
@hobbyboer dat komt met de jaren hè 😅
En waar haal je zo'n stappenwiel vandaan? Aandrijving zit nu op de loopwieltjes. En gewoon een pvc buis langs de trekker naar achteren maken? Komt stappenwiel dan rechtstreeks op de zaaias ipv overbrenging?
@dj832 ik neem aan dat je wel enige vorm van overbrenging moet creëren anders kun je alleen met je snelheid doseren en dat lijkt me verre van ideaal (als je de gewenste dosering al kunt halen). Voor de pijp naar achter kan je prima een pvc buis gebruiken ja!
+1
Quote Reactie van @joozt:
Voor de pijp naar achter kan je prima een pvc buis gebruiken ja!

@Fendtvario718
Bij een Vicon zaaimachine zit de verdeler al in de bak neem ik aan.
Dan zul je alle slangen moeten verlengen of de verdeler achterop maken.
In dat tweede geval vraag ik mij af of de capaciteit van de blazer dan groot genoeg is.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Vicon Zaaimachine en hebben de trefwoorden Vicon , ervaring , fronttank , ombouwen , zaaimachine en bouwen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1.132