Illustratie van:
9

Hulp gevraagd juiste mini tractor

Hey alleen

Ik wil mijn eerste tractor kopen en heb jullie hulp nodig.
Ik heb hier al verschillende topics gelezen maar merk toch op dat iedereen andere wensen heeft dus start ik mijn eigen topic.

Het gaat dus om een stuk landbouwgrond van 1,7 ha waar in de zomer 2 paarden op staan en het hele jaar door ook nog eens 2 pony's.

Wat wil ik er mee doen:
De weide onderhouden met een klepelmaaier
De weide slepen
Frezen met rotoreg (heel af en toe)
Eventueel wat hooi met een aanhanger naar de stal doen (kleine botten)

Heb ik voldoende met 2x4 of ben ik beter af met 4x4

Ik zou zelf al kiezen voor dat de aftakas blijft doordraaien.
Hoeveel vermogen heb ik nodig? Ben ik goed met ee mini tractor of koop ik toch beter iets groter zoals Deutz D4006.

Bedankt

Deel dit topic

Reacties

Voor de keuze tussen 2 x 4 of 4 x 4 zou ik in eerste instantie naar de weide zelf kijken, Hoe modderig is deze na een stevige regenbui?
Als het terrein modderig is, zou ik toch voor de 4 x 4 gaan.
verder hangt het ook af waar je de tractor nog voor gaat gebruiken (al dan niet in de toekomst)

Ik heb zelf een iseki tm 17 met voorlader en mijn ervaring hiermee is dat wanneer ik bv. zand wil opscheppen met de voorlader de 4 x 4 en de difflock samen echt wel nodig zijn om niet ter plaatse te blijven dabben.
Doordraaiende aftakas zijn er niet veel oudjes die dat hebben
Als de ruimte niet smal is
Is een maatje groter vaak wel wat handiger
Zelf eerst een tx1500f gehad
En nu een tu180 gaat allemaal wat makkelijker dan
Maar aftakas draait niet door

Wat is je budget?
+2
Dat wat je wilt, is in principe met veel trekkers mogelijk.
1,7 ha is een redelijke oppervlakte, ik neem aan dat je dit in meerdere percelen hebt verdeeld, zodat je niet een hele dag aan het maaien bent?

Voor een klepelmaaier of weidebloter van zo'n 1,50 m. heb je aan 25 pk voldoende.
Dan heeft een minitrekker minder ruimte nodig om hem te stallen. Aan de andere kant kun je met een "grote" trekker ook een volwassen wagen trekken, met aanhangers > 1 ton wordt het met een minitrekker moeilijk, zeker in los land.
Wil je een minitrekker, dan zou ik zeker voor 4wd gaan. Wordt het een grote, dan kun je meestal met 2wd wel uit de voeten omdat de trekker zelf een stuk zwaarder is. Over de doordraaiende aftakas schreef je al. Wanneer het nodig is om je snelheid vaak te variëren, kun je een hydrostatische aandrijving overwegen: motor constant op toeren, hoe verder je het pedaal trapt, hoe sneller je rijdt en met datzelfde pedaal kun je meestal ook achteruit rijden.
Ga er ook eens op zitten. Je zult merken dat je, zeker als je groot bent, op een minitrekker krap in de ruimte zit. Kwestie van uitproberen.
Tot slot maak ik de keuze nog groter: je zou nog voor een smalspoor kunnen kiezen. Dat is dan een volwassen trekker die smaller gebouwd is.
Dan de prijs. Meestal zijn de kleine trekkertjes, waar dan wel alles naar je wensen op zit, duurder dan een grote trekker. Ook kleine werktuigjes zijn meestal flink aan de prijs.
De merken: Kies een gerenommeerd merk. Van een goedkope Chinees zul je spijt krijgen. Goede minitrekkers komen uit Japan en tegenwoordig ook Korea. Duitse en Italiaanse zijn meestal wat duurder, een Holder bijv. is wel oerdegelijk. Kies voor minitrekkers een 3-cilinder. Een 1 of 2-cilinder maakt meer lawaai en trilt veel meer. Voor een grote trekker kun je met weinig risico kijken naar gerenommeerde merken als Fendt, Ford, Same en Deutz (de oudere hebben luchtkoeling en kunnen dus niet bevriezen), International, .... Bij die grotere (vooral de oudere) zit je dan vaak wel op een een 1- of 2-cilinder.
Wil je met de trekker ook op de weg rijden, dan heb je er een kenteken bij nodig (met werktuigen breder dan 1.30 m. en vanwege de trekhaak) en ga je sneller dan 25 km/h ook een nummerbord (vanaf 2025 ook voor de langzamere). Niet alle (mini-)trekkers hebben een typegoedkeuring. Zonder typegoedkeuring krijg je er geen kenteken bij en mag je dus ook niet op de openbare weg.
Tot slot: neem ook de verzekeringspremie mee in je kostenberekening.
@roscho

Bedankt voor de antwoorden allen.
Mijn budget is ongeveer 3500 euro zonder toebehoren.

Een mini tractor met 4x4 en boven de 20 pk lijkt me niet haalbaar.
De weide is opgedeeld in twee stukken.
Ikzelf ben niet van de grootste dus het formaat van een mini trekker past me wel.
Ik las wel dat je meer betaald voor een mini tractor t.o.v. een groter ouder model.
Een hydrostaat lijkt me wel makkelijk maar denk niet dat dit bij de oudere trekkers vaak aanwezig is?
@ObliviA zo even van t & m een lijstje gewone trekkers gehaald.
Misschien doe je er inspiratie bij op..
Staat er ook wel 1 met voorlader en cabine bij voor 3000 (dus binnen het budget).
Kan ook heel handig zijn..

tractors-and-machinery.nl/lijst/
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
zo even van t & m een lijstje gewone trekkers gehaald

Het probleem met T+M is dat je lijstjes niet kunt delen. Zodra je een zoekopdracht uitvoert en die link kopieert, komt dat bij de ander over als totale lijst waarin je weer alles ziet.
Maar in ieder geval heeft @ObliviA nu een website waar je m.b.v. zoekfuncties kunt vinden wat je hebben wilt.
Quote Reactie van @roscho:
Het probleem met T+M is dat je lijstjes niet kunt delen

Zie ik nu ook.
Had de link zelf even moeten inkijken.

Bedoelde de jd op de aanhanger

(klik om te vergroten)

Geheel tegen mijn principes om iemand een jd te verkopen..
Maar jah....
Quote Reactie van @ObliviA:
Ik las wel dat je meer betaald voor een mini tractor t.o.v. een groter ouder model.Een hydrostaat lijkt me wel makkelijk maar denk niet dat dit bij de oudere trekkers vaak aanwezig is?

Inderdaad zijn die kleintjes vaak duurder.
Bij een oudere, grote trekker hoef je idd. geen hydrostaat te verwachten.
In de afbeelding de eerste 5 trekkers van www.tractors-and-machinery.nl. Helaas staat er geen enkele mini tussen. Gezocht op tractor > tractor > prijs: max. 3500 en vermogen tot 50 pk.
Ws. zul je op Marktplaats meer mini's vinden voor niet te veel geld. En als je het aandurft, zijn er soms veilingen waar je met geluk een mooi ding kunt kopen en met pech een kat in de zak.

(klik om te vergroten)

Eerste 5 van Tractors-and-machinery, 24-11-23
+1
Ik heb zelf jaren een Minitractor gehad om een perceel van 9800M2 bij te houden, altijd super veel plezier van gehad maar heb nooit geen spijt gehad dat ik de overstap naar een grotere trekker heb gemaakt. Wel een smalspoor omdat we enkele doorgangen hebbben van 140cm breed… maar je bent zoveel vrijer qua werktuigen etc etc. Minitractor werktuigen kosten een klein vermogen normale werktuigen bijv een oude PZ maaier oid kost de wereld niet. Ook de doordraaiende aftakas is ronduit geweldig.. ik zou zelf nooit geen mini tractor meer pakken maar voor een wat grotere trekker gaan bijv de deutz 4006 die je noemt. Ik denk dat je daar beter mee afbent….

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Iseki TX 1000 en hebben de trefwoorden mini tractor , zomer , tractor , deutz , aftakas , vermogen , kopen , paarden , landbouwgrond , pk en aanhanger geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
412