LED verlichting kapschuur ufo/battens/armaturen?

Hallo,

Hebben hier al nu zo'n 20 jaar een werktuigloods van 25x10.
Modelletje kapschuur, maar nooit geen stroom in gehad tot afgelopen zomer toen we er zonnepanelen op gelegd hebben.
Nu is het toch prettig om wat verlichting erin te hebben, vooral met het wisselen van werktuigen.
Nu lees ik veel over die UFO spots, maar ben bang voor schaduw?
Is het niet beter om meerdere van die LED battens of armaturen aan de gordingen te schroeven? Dus meer verdeeld over de diepte, zodat je minder schaduw hebt?
Ze zullen geen uren per week branden, maar in deze tijd van het jaar is wat verlichting toch wel prettig.
Wat voor een lichtkleur is voor zulk welk het meest prettig? 6000K?
Zit verder geen werkplaats oid in deze loods, puur werktuigberging/opslag.
Heel hoog is het niet, nok hoogte 7m, vooraan meter of 4, achter 3 meter oid? Standaard modelletje van uitterdijk destijds.

Deel dit topic

Reacties

+3
2850Johndeere6R
Ik zou er gewoon led tl in hangen dat werk mijn inziens het makkelijkste. In onze schuur hebben wij ook Led tl en eigenlijk nooit last van schaduw, bij ons boven in de stal hebben wij van die downlighters LED en daar hebben we wel schaduw. Bloedirritant!
JohnDeere5720
Hang zelf overal deze op: Philips LED Coreline WT120C 42.9W (Linkje: lampdirect.nl/philips-led-waterdichte-montagebalk-… )

Hebben er een stuk of 100Hangen, oudsten al een jaar of 8 nog geen 1 kapot gehad tot dusver. Je kunt er ook met de hoge druk spuit over heen.

Hang elk spant vak minstens 1 op en je hebt vrij weinig last van schaduw.

Trek een kabel boven een gording langs, elke plek waar je een lamp wilt op hangen plaatst je een contactdoos (Zo'n witte vierkante) en dan kan je in de toekomst ook nog altijd weer heel makkelijk een lamp vervangen. Ofwel niet op de ouderwetste manier de kabel in zijn geheel door de lamp zelf heen trekken.
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @JohnDeere5720:
Ofwel niet op de ouderwetste manier de kabel in zijn geheel door de lamp zelf heen trekken.

Ze hebben mij heeeeeel lang geleden (ergens eind vorige eeuw) eens verteld dat dat helemaal niet mag.
assink
@hobbyboer
Kom het hier wel tegen bij bepaalde armaturen op de boerderij, vet irritant is het wel in ieder geval
Maar sommige armaturen hebben toch 2 aansluitingen en mogen doorverbonden worden?
Als dat niet mag, zouden ze toch niet verkocht mogen worden?
+1
DriveJohnDeere
@assink het makkelijkste is in feite per lamp een doosje maken. en dan de kabel telkens doorlassen (met lasdoppen). dan heb je de meeste mogelijkheden en als iets kapot is is het makkelijk te vervangen.

Je hebt verschillende doosjes. je kunt kleine obo doosjes nemen of bv een grotere 3640 doos. aan de hand van de situatie moet je kijken welke doos het handigste is. (situatie ken jijzelf het beste) natuurlijk is het mooiste om dezelfde dozen te gebruiken als die er nu al inzitten

kleur.

6000K (kelvin) neigt naar daglicht. persoonlijk zou ik 4000 of 5000k ophangen. dan krijg je een minder grote schok voor je ogen. mocht je aan machines gaan sleutelen of dingen doen die goed licht vereisen zou je wel 6000K kunnen overwegen. die penetreren wat harder. waardoor je kleine dingen beter ziet.

voeding. hou er rekening mee dat je ergens stroom vandaan moet halen. misschien zit er al een doos en kun je daar makkelijk een voeding vandaan halen, anders wordt de uitdaging iets groter.

schakeling. wat voor een schakeling wil je? je geeft aan dat het maar voor een paar uur per jaar is dus dan zou ik het simpel houden en gewoon een schakelaar maken.

uitbreid mogelijkheden.
mocht je in de toekomst op bepaalde punten graag een extra stopcontact hebben is het handig om miss een 5 aderige kabel te trekken die dan als een soort snelweg door de schuur functioneert. nogmaals dat weet je zelf het beste.

kleine tip.
ik bestel altijd spullen via elektramat. die hebben eigenlijk alles zo liggen waardoor het de volgende dag in huis is. en ze zijn niet overdreven duur. (alles beter dan de bouwmarkt)
DriveJohnDeere
@DriveJohnDeere

over kleur kun je leuke vergelijkingen zien op google.

(klik om te vergroten)

Jeroen-ford
Hier ufos hangen

Makkelijk te monteren en inderdaad zorgen dat je er voldoende hebt. Voor de prijs van 25 euro word je niet arm. ( 100w)
+1
henrikdw
Ik zou inderdaad ook voor led-tl verlichting gaan. Hebben hier eerst ook highbay's gehad maar vonden het geen succes ivm schaduwen. Nu overal tl-verlichting (into-led.com/nl/…) icm into-led.com/nl/…). Niet de goedkoopste maar wel erg goed, (paar keer met heftruck tegen tl aan gereden en 4 meter gevallen en nog gewoon werkend) en veel licht (175 lumen per watt). Licht mooi verdeeld, en het geschakeld door sensor met timer, dat is ook een aanrader. We hebben voor 4000k gekozen omdat we dat ook in de stallen hebben.

(klik om te vergroten)

Verlichting in werkplaats
+1
deufi
Zou voor led tl gaan. Bevalt hier erg goed.
Had ook wat ufo's als test gekocht,maar weer snel in de doos gedaan. Erg slecht licht en veel te gebundeld, werkt misschien wel in een hal van 10 meter hoog maar hier niet geschikt.
+1
FearTheDeere
Voor UFO's ben je hoogte nodig om een goeie lichtverdeling te hebben. Als je de lichtverdeling goed wilt hebben, dan zou ik een lichtplan aanvragen bij Ledhandel24. Die kunnen aan de hand van je maten precies berekenen wat er in moet en op welke plek. Ook is het belangrijk om te weten hoe zo'n lichtopbrengst je nodig bent, in een werkplaats is dat meer van belang dan in een stalling. Ook daar geven ze je een goed advies bij, en zo'n lichtplan is in veel gevallen nog gratis ook.
+1
MASSEY-MOOI
Werkplaats veel tl, werktuigberging voldoen een paar ufos ook wel
fendtthebeste
Wij hebben een nieuwe werktuigenberging gebouwd. Nu bezig met verlichting uitzoeken. Lichtplan aangevraagd bij ledhandel24 en wildkamp, bij allebei aangegeven dat linkervak zonder deur en de 1e deur bedoeld is als werkplaats, rest voor opslag. Nu komen ze toch wel met verschillende opzetten aan, allebei wel met ufo's van 150watt. Wildkamp 4000k, ledhandel24 5000k. Wildkamp alles op 5,4m hoogte en ledhandel24 natuurlijk op verschillende hoogtes, zie de z-waardes bij de tabel eronder. Wat is nu verstandig om te doen? Of gewoon in de kachel gooien en ouderwets ledtl ophangen in elk spant op gevoel? Ik hoor graag jullie meningen en adviezen, je doet het maar één keer goed.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

deufi
@fendtthebeste Schuur is 6 spantvakken (in ie geval 6 deurbreedtes)? Dan dan 6x2 lampen ophangen (halverwege dakhelling en 6 extra in de werkplaats (3 per vak extra ). Per saldo heb je dan in de werklaats 5 lampen per vak en de overige vakken 2 per vak. Dan heb je goed licht.
Zou nooit voor UFO gaan, maar voor LED TL of LED balk. Meeste UFO's die ik nu gezien heb geven slecht licht, veel te gecentreerd en gebruiken relatief veel stroom.
fendtthebeste
@deufi ja dat lees ik dus meer van te weinig licht. Tenzij je hoogte hebt, en volgens mij hebben we dat dan wel. Maar waarom adviseren ze dan die ufo's, neem aan dat hun toch ook tevreden klanten willen. En wat is dan het voordeel van ufo's tov ledtl
FearTheDeere
@fendtthebeste gezien het lichtplan van Ledhandel24 is daar meer over nagedacht qua opzet en wensen van de klant, dan het lichtplan van Wildkamp. Bij die van Wildkamp krijg ik het gevoel van koop maar 8 lampen bij ons, hang ze netjes verdeeld op in je schuur. Komt vast wel goed. En bij niet goed, koop er dan een paar extra bij.
Mijn ervaring met Ledhandel24 is goed en weten waar ze over praten, persoonlijk had ik een voorkeur voor UFO's. Maar na het ingeven van mijn wensen en de mater van de werkplaats, kwamen zij met het plan om meer led tl's te gaan werken ipv een extra UFO. Dat kwam omdat ik geen hoogte genoeg in de schuur had. Als ik eigenwijs was geweest had ik UFO's gekocht en net zo verdeeld als het lichtplan van Wildkamp. Maar dan had ik met schaduwplekken gezeten en dat is nu niet het geval.

Succes met je keuze, ben benieuwd wat het gaat worden.
fendtthebeste
@FearTheDeere ja dat idee heb ik zelf ook, heb aangegeven dat we in de werkplaats meer licht willen, daar hebben ze niets mee gedaan. Waarom had jij persoonlijk voor ufo's gekozen als je het zelf had gedaan? Wat is het voordeel tov ledtl?
assink
@fendtthebeste
In mijn ogen gemak, je bent veel sneller klaar met die UFO's op hangen, dan LED tl.
Maar een led TL is goedkoper te vervangen dan een UFO.
mdoornekamp
@fendtthebeste ufo is ook led. Maar een UFO is een sterkere lamp die je hoger moet hangen. Minimaal 6 of 8 meter. Ik heb zelf 6 UFO's (150w) op 540m2 werktuigenloods. Genoeg licht en weinig asnsluit werk en minder kabel nodig. Als nadeel idd soms schaduw werking.
+2
casejxu
@mdoornekamp bij de bollenboer schuren van 50x25. Hangen 4 ufoos midden in maar eigenlijk bij alles heb je extra licht nodig. Zie veel liever 2 lijnen Led "tl". Kost misschien iets meer maar zoveel plezier van!
mdoornekamp
@casejxu 4 stuks op 1250 meter is ook wel een beetje krap. Ik heb 2 rijen van 3 lampen op 20 m breed
casejxu
@mdoornekamp dat ook. Maar daar waar ze wel hangen is het veel te kort. Is ook nog eens een schuur zonder daglicht
+1
FearTheDeere
@fendtthebeste precies wat assink ook aan geeft, gemak. Ik dacht aan 12 UFO's erin en klaar, maar het zijn 36 led tl's geworden. Achteraf viel mij het aansluit werk wel mee, maar je bent wel keer kabel nodig. Ben ook zeker tevreden met het resultaat. Maar dat komt mede door het advies van hun. In 1 keer goed doen kost het minste.
jantje 8110
5000k of 6000k is witter licht. Wij hebben in de werkplaats led armaturen werkt prima. Als je er maar voldoende van hangt. Van de leverancier hebben we ook een high bay gehad om te proberen. Die geeft wel veel licht, maar maakt ook weer veel schaduw als deze er niet voldoende hangen.
GerbertXL
Iedereen heeft het wel over led tl, en het is ook mooi werk, ik koop geen gewone tl's meer.
Maar, het is maar een werktuigenberging waar verder niks spannends gebeurd zoals @assink zegt.
Ik zou eens rondkijken waar je misschien nog tl's hebt hangen in een schuur waar je liever led zou hebben. Knal die ouwe tl's eruit en gebruik die voor de werktuigenberging. Elk spantvak zo'n ding erin in het midden, klaar. Maak het jezelf niet te moeilijk.

@hobbyboer ik heb bijna al m'n (led) tl's door de bak heen doorverbonden. Pas een hele grondige keuring (scope nogwat geloof ik) gehad en de beste man had eigenlijk overal wel iets over te zeggen maar daar heb ik niks van gehoord.
+1
dx11
Quote Reactie van @GerbertXL:
Knal die ouwe tl's eruit en gebruik die voor de werktuigenberging

Hier elke kap die open gaat komt een tl-buis van de wildkamp in voor 4 euro. Als het licht een paar uur brandt heb je hem al terugverdiend
Fendt926Driver
Quote Reactie van @dx11:
Hier elke kap die open gaat komt een tl-buis van de wildkamp in voor 4 euro. Als het licht een paar uur brandt heb je hem al terugverdiend

Hier bijna alle gewone tl bakken omgebouwd naar led.
Allemaal afkeur op scoop 8 omdat de ce keuring nu niet meer klopt.
Heb nu al een 28 armaturen vervangen omdat de oude lampen niet aan de ip44 norm voldoen.

Keuring op 28 febr vorig jaar laten doen
In april de raportage gehad.
En nu heb ik 12 maand de tijd sinds april om alles via een herkeuring officieel goed te hebben.

Maar tijdelijk wel 25.000 euro eigen risico als er brand uit breekt als gevolg van stroom mankementen totdat de scoop 8 keuring officieel is
JD3010
@Fendt926Driver waar ben je dan verzekerd? Hier pas een verhoogd risico als ik de herstel termijn zou laten verlopen
+1
GerbertXL
@JD3010 hier ook, een jaar hersteltermijn behalve als het ernstige dingen zijn.
JD3010
Quote Reactie van @GerbertXL:
grondige keuring

KSN?
GerbertXL
@JD3010 nee zelf een elektricien geregeld. Ksn heeft het de vorige keer wel gedaan want unive gaf daar korting op.
JD3010
@GerbertXL Bij mij de vorige keer ook, maar nooit meer. Ze hadden mijn stoppen kast verkeerd terug in elkaar gezet en ik kreeg daar de schuld van
GerbertXL
@JD3010 hoe kun je een stoppenkast verkeerd in elkaar zetten, ze trekken toch alleen de stoppen eruit.
Ksn was gewoon veel duurder hier dusja.
JD3010
@GerbertXL De kap vd hoofdschakelaar een kwart slag verdraaid. Dan is 0=1 en andersom
GerbertXL
@JD3010 nou en dan draai je m weer terug. Foutje bedankt.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @GerbertXL:
hoe kun je een stoppenkast verkeerd in elkaar zetten, ze trekken toch alleen de stoppen eruit.

Yup en 20 ampere stoppen in een 25 ampere houder is al afkeur.
Een rapport van 45 bladzijdes met aanmerkingen heb ik al liggen
stannetje96
@GerbertXL scope 10 was dat waarschijnlijk en scope 12 voor zonnepanelen
CoenNijenhuis
@GerbertXL Ik heb ook Scope10 keuring gehad, bij mij waren de tl armaturen ook geen punt van aandacht.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden zomer , loods , verlichting , stroom , werktuigen , werkplaats , zonnepanelen en led geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
37
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
2.042