Probleem met hydraulisch systeem

Beste leden, ik heb een hele oude Atlas 1304,
1988 en ik heb er echt weinig kennis van. Motor loopt mooi, druk komt ook gemakkelijk boven de 6 bar. Alleen hoor ik vaak een hoog (gierend) geluid, alsof er een pomp geen olie krijgt en er iets heel hard draait. Rijden of andere functies gaan dan niet meer. Als ik de motor laag in toeren breng en pakweg 1 km per uur rij dan wil dat net. Belast ik zwaarder dan gaat alles met veel geschok gepaard. Ik heb 20 liter hydraulische olie bijgevuld.
Moet ik ergens iets ontluchten? Ik ben heel benieuwd of er iemand is die met deze summiere een tip kan geven. Vast bedankt.
Groetjes Arnout

Deel dit topic

Reacties

draaipiet
Ik denk dat je te weinig luchtdruk hebt, 6 bar is waarschijnlijk je luchtdruk en dan komt mogelijk je rem niet goed los, en er zijn waarschijnlijk nog meer luchtfuncties. 6 bar voor je oliedruk is echt te weinig, dan bestaat het eigenlijk niet dat er iets functioneerd
+1
Leij
Beste draaipiet, het is geen probleem om boven de 6 bar uit te komen hoor, kan qua druk redelijk gemakkelijk richting de rode lijn (ergens bij de 9 geloof ik) gaan. Als ik de rem er af haal dan hoor ik ook gewoon de druk er af gaan. En zou ik op zich prima kunnen rijden en dat gaat ook wel. Maar de hydraulische olie wordt niet goed rondgepompt. Het hoort net of er een pomp/schoep in het luchtledige draait. Een hoogtoerig jankend geluid.
Rijden gaat dan in schokken en datzelfde geldt voor het gebruik van de mast of het draaien van de cabine. Geen constante hydraulische kracht dus. Kan je hier wat mee?
+2
draaipiet
Quote Reactie van @Leij:
het is geen probleem om boven de 6 bar uit te komen hoor

Omdat jij het had over een druk van 6 bar dacht ik dat kan nooit over je oliedruk gaan want dat is veel hoger, hierdoor heb ik het verkeerd begrepen
+2
Fast Eddy
Staat de hydrauliek tank wel op druk?
+1
Leij
@Fast Eddy beste Eddy, ik heb alleen in de cabine een luchtdruk meter, de meter die buiten zit en de hydraulische druk moet laten zien werkt niet. Andere manier op het te controleren?
+2
JD3010
@Leij Dan zou ik daar maar een drukmeter opzetten.
Komt er lucht uit als je de kraan open zet?
+2
Leij
@JD3010 ja, als ik de kraan van het grote hydraulische olievat open zet dan komt er veel lucht uit
+1
arnold-arentze
@Leij Dan lijkt dat in orde. En de hydraulische filters heb je die al gecontroleerd/vervangen
+1
Leij
@arnold-arentze hoi, nee dat heb ik nog niet gedaan. Sterker nog ik heb geen idee waar die zitten. Maar ik zal op zoek gaan. Dankjewel
+1
Kristof_m
@Leij filter zit in je hydrauliektank onder het grote ronde deksel dat met boutjes vast zit.
+2
Fast Eddy
@Leij

Bij Atlas moet er druk op de hydrauliek tank staan. Daardoor heb je positieve druk naar de pomp toe. Wat de druk moet zijn weten de Atlas kenners op dit forum wel.
+2
arnold-arentze
@Leij Ergens op of bij de hydrauliek olie tank zou een kraantje moeten zitten. Dat is de ontluchting van de tank. Deze moet dicht staan. Als je gewerkt heb met de kraan zou je lucht moeten horen ontsnappen via dit kraantje. Ik weet niet meer of er nog ergens een overdrukklep zit of/en een metertje op de tank. Deze overdruk zal misschien een halve bar zijn

Door het werken met de kraan en het opwarmen van de olie. Stijgt de luchtdruk in de hydrauliek olie tank, daardoor word de olie makkelijker aangezogen word door de pomp. Als de tank geen druk opbouwt kunnen de door jou beschreven klachten ontstaan.
+1
SAMBAS
Denk dat er lucht in zit aan een ventiel ontluchten
+1
Leij
@SAMBAS heb jij enig idee waar ik dat ventiel kan vinden
+2
atlaspower
Lijkt mij eerder een versleten plaat van de oliepomp,
+1
Leij
@atlaspower het zou me niet verbazen als dat de oplossing kan zijn. Nog geen idee hoe ik dit moet fixen, maar daar moet ik dan maar achter komen. Bedankt!
+3
atlaspower
@Leij der zit een plunjer pomp in, als je olie gaat vragen gaat hier een plaat in schuiner staan om de plunjers verder te bewegen zodat je meer olie krijg, als deze voetjes van de plunjer versleten zijn , of de plaat waar deze tegen aan glijden zelf dan gaat dat schransen/ geluid maken, als je geen olie vraagd dan is de druk erop nihil en hoor je nagenoeg dus ook geen geluid, ik zou meteen stoppen met draaien en eerst de pomp na laten kijken, je hebt kans dat het al te laat is en er bvb ijzervijzel in je systeem is gekomen,, dan kan je alles openhalen in het slechtste geval
+1
Leij
@atlaspower bedankt voor deze reactie. Dit klinkt wel heel erg als het probleem wat ik heb. Heb er helaas al wel een tijdje mee doorgewerkt. Nu maar stil zetten tot ik het probleem heb opgelost. En dan maar laten kijken wat er aan ijzervijzel in zit, ben er wel een beetje bang voor.
Bedankt voor je tijd!
+1
atlaspower
De plunjers bewegen Wrijven dus over de plaat heen, plaat zelf zit op de schotel

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Die plaat draait op die maantjes, de plunjers draaien rond in hun huis en draaien tegen de plaat aan, Boven zijde bouwt hij de olie druk op

(klik om te vergroten)

+1
SAMBAS
Er zijn ventille waar je een machine kan aansluiten Druk eens met een bout op het kogeltje binnen in OPGEPAST ER KOMT OLIE EN er kan ook lucht uikomen doe dit enkele keren Hoop dat het opgelost is
+1
SAMBAS
Hoi is probleem opgelost,?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden olie , motor , atlas , druk , geluid , hydraulisch , toeren , kennis , hydraulische en Breng geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
984