Illustratie van:
12

Deutz D4006 - Intere spanningsregelaar in dynamo?

Hallo,

bij mijn Deutz D4006 van 1978 blijft het laadcontrolelampje branden op het dashboard.

Nu wil ik morgen even wat dingen gaan doormeten. Ik vraag me alleen af of de huidige dynamo al een interne spanningsregelaar heeft?

Er zit namelijk ook nog een externe regelaar aangesloten, ik vraag me af of deze nog wel een functie heeft. de 3-polige stekkers en bedrading tussen regelaar en dynamo lijken wel origineel te zijn.

Zijn er kenners die dit weten? Zie ook de foto's.

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+1
Deze (wisselstroom) dynamo heeft nog een losse spannings regelaar , dus moet wel aangesloten blijven met de
3 polige kabel .
Wel zou je er een regelaar op kunnen zetten ; dan draai je de borstel brug eraf (2 m4 schroeven )en zet hier een nieuwe regelaar met borstels achterop , dan kan de externe regelaar vervallen .

(Even google : spannings regelaar voor Bosch dynamo ;zijn er voor +/ - 16 euro )
@basia

Vriendelijk bedankt, precies wat ik al dacht.

Wat ik nog niet helemaal begrijp, volgens het schema zou er op de D+ aansluiting een draad naar het laadcontrolelampje moeten lopen. Deze is niet aanwezig op de D+ op de dynamo en ook niet bij de regelaar.

Weet jij toevallig waar ze de D+ anders nog vandaan gehaald kunnen hebben?

Ik heb de trekker gerestaureerd en alle bedrading precies zo teruggeplaatst als voorheen (was nog in prima staat), er is dus ook nooit een draad tussen D+ en controlelampje geweest. Echter, voor restauratie brandde het controlelampje niet...
@johnd-ts
Toch zal het controlelampje massa moeten maken bij stilstand via D+ ; als niet op de aansluiting van dynamo , misschien een extra draadje dat in de 3 polige kabel verwerkt zit ? En zo naar het dashbord loopt ? Vaak een blauw draadje .
Heb dit ook een keertje gehad dat lampje bleef branden, bleek de spanning regelaar stuk te zijn
@goeiedag eem

die heb ik gisteren preventief vervangen omdat ik dit ook vermoedde en nog eentje had liggen. Dit hielp helaas niet.
@johnd-ts
Draai het borstel brugje er maar eens af ; misschien is 1 of 2 van koolborsteltjes versleten
@basia

ik ga er morgenochtend mee aan de slag, bedankt voor de tips!
@basia

De dynamo levert met de oude en nieuwe spanningsregelaar beide keren 17 volt. Na het starten loopt dit langzaam op vanaf 12,8 volt. Ik heb een extra massadraad aan de D- gemaakt, maar dit hielp niks. Zie foto voor de koolborstels, zou dit het probleem zijn? Ik vind ze er erg versleten uit zien…

(klik om te vergroten)

17 Volt ; dat is toch echt te hoog , max 14 V is goed (14,4) Helemaal versleten lijken de de borstels nog niet zo te zien .
Mijn advies is een compleet nieuwe borstelbrug / regelaar monteren of een ruildynamo monteren ( dan heb je alles weer goed met nieuwe lagers enz )
@basia

Mijn pa had nog een dynamo liggen met een inwendige regelaar, deze regelaar gemonteerd en de laadspanning wordt nu iets meer dan 15 volt. Het laadcontrole lampje blijft nog steeds branden omdat ik op de D+ aansluiting nu 8,5 volt meet. Dit was eerder iets van 10,5 volt.
+1
Wat ik vaak doe met zulke storingen hoge voltage ed als ik het moeilijk verklaren kan, ik trek de dynamo en spanningregelaar eraf en breng dat even bedrijf die alles even op de testbank gooit en dan weten ze precies wat er mis is, anders ben je zelf uren aan het klooien en weet je nog niets
+1
@goeiedag eem

Heb je helemaal gelijk in, alleen ik mag ook graag zelf dingen proberen en daarvan leren.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz D4006 en hebben de trefwoorden deutz , dynamo , stroom , dashboard , Deutz D4006 en bedrading geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
12
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
285