Doorlopende aftakas en omkeerbak..... hoe zit dat....?

Ik zocht een minitrekker met hydrostaat (mijn vrouw moet er ook mee overweg kunnen).... maar foei wat zijn die duur. Dus opzoek naar een alternatief. Powershift lijkt een optie. Ik zie echter ook soms "omkeerbak" in de advertentie staan. Het idee is (naast het bedieningsgemak) om ook "iets lijkend op het gemak van een doorlopende aftakas" te kopen. Dit vanwege het (klepel)maaien van (niet al te groot) paardenweiland.

Hoop dat iemand me wijzer kan maken...? Ik weet nl. niet hoe een powershift functie en/of omkeerbak precies werkt i.r.t. het op toeren blijven van de aftakas.

Dank en groet.....

Deel dit topic

Reacties

brauheist
Welke minitrekker is er met powershift?
Je kunt een omkeerbak en powershift hebben. Je moet de tractor het aantal toeren geven dat die nodig heeft voor de machine en vanuit daar een versnelling kiezen
rdol
Wordt dan tijdens het vooruit naar achteruit schakelen (de omkeerbak bedienen) de snelheid van de aftakas niet veranderd.... M.a.w. kan het maaidek dan gewoon blijven werken....?
+1
brauheist
@rdol als de trekker een doordraaiende aftakas heeft blijft die gewoon draaien. Het helpt als je hier een link deeld van een trekker die je op het oog hebt
rdol
Nee op papier heeft hij geen doordraaiende aftakas. Aan de andere kant...... ik vermoed dat je bij de bediening van de omkeer"schakelaar" niet de koppeling hoeft in te trappen. Wat gebeurt er dan met de snelheid van de aftakas....?
worteljcb
@rdol Een omkeerschakeling doet eigenlijk precies wat het woord zegt. De draairichting omdraaien, dus vooruit of achteruit, met dezelfde versnellingen. De meeste oude trekkers en kleine trekkers van nu hebben dat niet. Die hebben bijvoorbeeld 4 versnellingen + R achteruit. Net als bijv. een auto. Dus 4 keuzes vooruit en 1 achteruit. Heb je 4 versnellingen met een omkeerbak, dan heb je dus 4 versnellingen vooruit en 4 achteruit. De omkeer zit op een aparte hendel en de versnellingen blijven dus hetzelfde.

Een omkeerschakeling moet normaal gesproken wel gewoon met koppeling worden gebruikt. De grotere tractoren hebben dat vaak niet meer sinds zo'n 20 jaar, maar de kleinere vaak wel. Kan me niet voorstellen dat het bij een minitrekker zonder koppeling kan.

Een doordraaiende aftakas bedien je gewoon met een hendel, aan / uit, zonder te koppelen. Dus de koppeling gebruiken heeft dan geen invloed op de aftakas.
jammermaarhelaas
Een omkeerschakeling betekend over het algemeen dat de rijrichting omgekeerd kan worden, dus ongeacht in welke versnelling de trekker staat, met de omkeerhendel veranderd de rijrichting. Hiervoor moet je sowieso wel de koppeling intrappen. Want ookal zou de schakeling op een trekker electrisch bediend worden, er is altijd veiligheidshalve wel een extra stap ingebouwd om te zorgen dat de trekker niet zomaar van rijrichting veranderd. En om de mechaniek van de aandrijving heel te houden.
Omkeerschakeling heeft dus betrekking op de aandrijving van de wielen.

Een "doorlopende aftakas" zegt mij op zich niets, er is wel de doordraaiende aftakas. Dit betekend dat de aftakas blijft draaien wanneer de rijkoppeling ingetrapt wordt om te stoppen of te schakelen. Ook bij het schakelen van de omkeer hendel.
Aftakas wordt door de motor en een vaste overbrenging aangedreven, toerental aftakas hangt dus af van toerental motor. Soms kun je de aftakas voorschakelen op verschillende toerentallen, bijvoorbeeld 540 of 750 tpm. Daarmee kies je dus een versnelling die alleen voor de aftakas geldt. De aftakas heeft een eigen aparte aandrijving, los van de versnellingsbak voor de rijsnelheden (over het algemeen, er zijn wel uitzonderingen, maar dat is hier denk ik niet van toepassing).

Zoals gezegd in dit topic: merk en type trekker waar u naar kijkt zou erg behulpzaam wezen.
rdol
OK mannen. Duidelijk. Dank voor de informatie
boer
Ik heb zelf een yanmar met powershift het werkt mooi maar je moet er wel gevoel voor hebben maar voor de vrouw zou ik toch wel voor een hydrostaat gaan dat werkt wel gemakkelijker
Fast Eddy
Als je een hydrostaat hebt maakt een doordraaiende aftakas niks uit. Je doet de aftakas aan stelt de motor af op het juiste toerental en je bepaald de rijpedalen de snelheid. Alleen voor zwaar trekwerk (vooral in de hoogste groep) is een hydrostaat iets minder geschikt.
ronald73
Hoeveel hectares maai je dan per jaar in je paardenweiland dat je je vrouw in wil schakelen om ook te kunnen maaien?
Uitgaand van de gemiddelde particuliere paardenwei die ik in NL tegenkwam doe je dat toch wel even zelf op een zaterdagmiddagje? Dan heb je helemaal geen hydrostatische of powershiftbak nodig, maar een simpele schakelbak. Laat je vrouw het paard maar verzorgen of de stal aanvegen in die tijd 😄
Maar okee, het is natuurlijk wat je zelf wil 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden advertentie , aftakas , kopen , vrouw , toeren , wijzer , hydrostaat en powershift geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
906