Illustratie van:
13

Morgnieux Klepelmaaier - Klepelmaaier haakse overbrenging aan gort

Hallo, m'n klepelmaaier is stuk, maar da's geen vraag. Ik vraag me af wat er mee aan de hand was. Ik merkte dat de maaier op toeren kwam, dan schokte, even vrij leek te lopen en dan weer leek te worden aangedreven. Bij een getilde maaier verdween het fenomeen, maar als ik hem liet zakken (stilstaande tractor, geen gras in de buurt) begon het weer, dus zodra de aftakas weer horizontaal kwam. Ik ben er toch mee gaan maaien en toen is, eigen schuld, de overbrenging (tandwielkastje) aan gort gegaan. Herkent iemand het fenomeen? Ik vraag me af of de overbrenging de oorzaak was (slijtage of zo, dan zet ik er een nieuwe op), of dat de oorzaak toch elders ligt (zet ik er een nieuwe overbrenging op die ook meteen weer kapot gaat dan.. dat zou nogal jammer zijn)
Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

Ik heb zelf ook een klepelmaaier en ik weet als ik deze helemaal ophef draait deze ook niet mooi meer , dat komt omdat aftakas van trekker en maaier niet meer onder de juist hoek van elkaar staan . Dan gaat de maaier onregelmatig draaien en komen de schokken op de tandwielkast terecht . Oplossing = ofwel een dubbele groothoekaftakas ( kostprijs ) ofwel zoals ik , maaier niet te hoog heffen .
Blijft de klepelmaaier in dezelfde positie als je deze laat zakken? Of komt die voorover of achterover. Dan gaat zoals @jo845xl al noemt de aftakas in een verkeerde hoek te staan met mogelijk dit als gevolg.
Hij liep eigenlijk mooi als ik 'm optilde. Het gedoe begon als ik'm liet zakken, dus als de aftakas ongeveer horizontaal komt. De hoek tussen trekker en maaier verandert wel iets inderdaad.. Ik had met de hoek wat gevarieerd ook, maar geen verschil gemerkt.
+1
Is de aftakas niet te lang, en kan hij soepel in-/ uit schuiven, anders is de kans heel groot dat je de haakse overbrenging kapot drukt ,
als ik de aftakas zo zie op de foto is hij van gamma kwaliteit, investeren in een groothoek van waltersheid of gelijkwaardig.
Daar dacht ik ook aan, omdat het gedoe komt als de as op z'n kortst is. Ik meen dat ik voldoende ruimte heb, maar ga dat zeker nog eens controleren.
Ik neem aan dat er een vrijloop of slipkoppeling in de aftakas zit? Is die wel goed?
Heb je de overbrenging al uit elkaar gehaald? Kan zijn dat hier kleine bladveertjes in zitten die nou gebroken zijn
Er zit een vrijloop op inderdaad.
De zaak is echt wel aan gort

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Ik vraag me vooral af of er een oorzaak kan zijn aan de maaier (kromme klepel as bijvoorbeeld) waardoor dit kan ontstaan, zodat ik niet een nieuw tandwielkastje meteen weer overbelast.
De lagers van het kastje lijken nog wel ok, al draaien ze niet meer lekker omdat ze nu vol gruis zitten.
Lijkt me niet goed geharde tandwielen

Of met te weinig olie
Nu het kastje er af is blijkt de aandrijfas nogal wat speling te hebben in het lager aan de pulley-zijde. Mogelijk dat de spanning van de v-snaren vanwege deze speling de tandwielen te zeer belast heeft? Te veel voor een toch al wat moe kastje? Ik vond altijd wel wat veel speling op de tandwielen zitten, maar had geen idee of dat 'normaal' zou zijn voor deze dingen..
Ik zou dan een nieuwe haakse overbrenging moeten hebben, een nieuw lager en voor de zekerheid een nieuwe as. Kost wat, maar ook maar 1/4 van een nieuwe maaier, en ik heb weer wat te sleutelen.

Bedankt voor de reacties allemaal!
+1
@john-venerius Het lijkt mij dat de tandwielen onvoldoende in elkaar hebben gegrepen. Zoiets hoort afgesteld te worden met ringen achter de lagers. Maar misschien zijn de lagers kapot gedrukt omdat de aftakas onvoldoende kon schuiven (te lang of slecht gesmeerd).
Zo te zien slijtage van tandwiel. Deze mini klepelmaaier mag dacht ik max 30pk hebben, kosten nieuw dan ook geen duizenden euro’s.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Morgnieux Klepelmaaier (maaier) en hebben de trefwoorden kapot , tractor , aftakas , maaien , klepelmaaier , maaier , toeren , overbrenging , Gras in en zakken geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
13
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
636