Illustratie van:
44

Gyrax Houtklover - Houtklover voor eigen gebruik

De grond die wij bewerken is zeer slecht verkaveld en op veel percelen staat hout. Vooral wilg en els, dus niet het beste hout. Ieder jaar snoeien we een paar percelen en zagen de dikste "stammen" uit als brandhout. Mijn vader, ik en schoonvader verstoken dit hout rest gaat door de houthakselaar. Omdat de andere twee kompanen wat ouder beginnen te worden denk ik eraan om een houtklover te kopen. Ik keek bij boxxer maar daar zag ik dat ze er enkel op pto hebben vervelende daaraan is dat je tractor continu op hoge toeren moet draaien om die 540 te halen. Nu zag ik op agrixpert een simpele kloofmachine op tractorhydrauliek voor niet veel geld. Iemand ervaring met deze firma? Het gaat mischien om 2tot maximaal 5uur klieven per jaar. Zelf ben ik de handigste niet dus zelf maken zit er niet in.

Deel dit topic

Reacties

+3
Ik zet mn trekkers op 1000tr, en zet hem er stationair voor.

Zelf blijf ik fan van kloofmachine met eigen hydrauliek, werkt veel mooier, sneller, veiliger (kan ook zijn dat alle klovers die ik ken op trekker hydrauliek zelf gebouwd zijn, en de andere relatief dure machines)

Voor het het geld lijkt het een prima ding.
+1
@BEboer Hoe lang en dik zijn deze blokken gemiddeld die je wil kloven ? tot 50 cm lang en 60 cm diameter ?
+1
@Pauls ja dat zal echt wel de dikste zijn 60cm denk eerder max 40 en lengte ook 40
+2
@BEboer En wil je kloven aan het perceel of kan je dit ook thuis waar je de blokken wil stapelen ? en heb je 3x400 volt (drijfkracht) of alleen 230V terbeschikking ? ik gebruik al vele jaren elektrische klover(s) kosten ook weinig maar kan je moeilijk mee op veld nemen. wij kloven ook gemiddeld zo'n 20m³ per jaar en gaat heel goed, ook eik, maar ook vaak canadese populier (= vergelijkbaar met wilg en els). Mss dan eens kijken bij ACG Holten. Heb nu machine 8 jaar, en werkt nog steeds goed. Hadden vroeger eigen gemaakte klover die ik nu voor de zeer grote blokken (tot 1.1m) nog gebruik om deze handelbaar te maken voor de ACG klover, voor de rest komen die eigengemaakte niet meer buiten. Deze kunnen bij mij op zowel tractor hydraulic als op 3x400 V, maar ik sta niet graag in het lawaai, en op eletriciteit hoor je ook de blokken kraken bij het kloven.
+2
@BEboer zelf heb ik ook een houtklover op trekker hydrauliek!!! En dat bevalt me prima.
Het gaat in dit geval wel om een zelfbouw.
Je zegt dat je de klover maximaal 5 uur per jaar gebruikt, dus is zo,n klover op trekker hydrauliek niet zo,n gek idee hoor.
Het zijn niet de snelste klovers, maar wel sterk 💪🏼.
Kloven met zo,n houtklover hou je wel wat langer vol , dan dat je alles met de hand moet doen, dus het is een goede investering. 😉. Die van mij heeft een cilinder uit een kuilhapper, en die drukt alles kapot , het is dus GEEN parkeend ☝🏻( slappe hap).

Ben alleen niet met je eens dat elzen hout niet zo bijzonder is als kachel hout 😉.
Ik vind juist van wel dus....
Populier en paardenkastanje , en vlier is WEL rommel.
Verder is alles wel geschikt, zelfs Wilgen en fruitbomen. Kijk wel uit met naaldbomen , die hars veroorzaakt wel schoorsteen brand.
+2
Quote Reactie van @cyrus-van-gelder:
@BEboer zelf heb ik ook een houtklover op trekker hydrauliek!!! En dat bevalt me prima.Het gaat in dit geval wel om een zelfbouw.Je zegt dat je de klover maximaal 5 uur per jaar gebruikt, dus is zo,n klover op trekker hydrauliek niet zo,n gek idee hoor.Het zijn niet de snelste klovers, maar wel sterk .

Wat je best niet doet is de trekker op stationair laten draaien (+-800 tpm), maar iets meer gas (+-1200tpm of hoger), anders gaat je oliepompje er vroeg of laat de brui aan geven.
+4
@Pauls Dat klopt wat je zegt. Ik laat de trekker altijd wel op ongeveer 1500 toeren draaien ( handgas).
Kan deze tip zeer waarderen, dan kan iedereen die het leest z,n voordeel ermee doen👍🏽👍🏽
+2
@cyrus-van-gelder ' We Zijn Toch Op De Wereld Om Mekaar Te Helpen, Nietwaar ' .... (cfr Adèle Bloemendaal)
+1
@Pauls ik ken het lied😉. Anderen helpen vind ik meestal ook wel leuk trouwens ( doen ze mij ook).
Quote Reactie van @cyrus-van-gelder:
Populier en paardenkastanje , en vlier is WEL rommel.

Dat van het populieren hout is waar, maar ik heb een popu bos en daar vallen de popu 's bijna elk jaar om van de holte in de stam, heb tot nu geen enkele boom moeten omzagen, ze gingen vaak liggen bij een goede storm, gelukkig kan ik het net bijhouden met opruimen en opstoken, nog een 40 bomen te gaan, goed voor een 10 tot 15 jaar stoken. Af en toe (4 -5 jaarlijks) moet ik langs de velden de wildgroei aan els en wilg opsnoeien en langs een aantal velden al paar omgevallen (+- 100jaar oude) eiken gehad (ook nog geen enkele omgezaagd), en dit mengt mooi in de kachel...
+2
@Pauls Dat mengd zeker mooi in de kachel!! Wilg en Els stook ik zelf ook wel hoor😉.
M,n schoonvader stookt hoofdzakelijk oude palets/ sloophout.
Nu kun je dus best vurenhout stoken, maar dat is zo opgebrand😕. En je hebt er gigantisch veel werk van om die palets te zagen. Bovendien heb ik persoonlijk echt een SCHIJT hekel aan al die spijkers/ schroeven. Zaag weer stomp, en later zitten die spijkers/ schroeven in het rooster van m,n kachel vast....😡.
Die balkjes die tussen het plaatmateriaal op m,n werk gebruikt worden neem ik ( met toestemming) juist wel graag mee.. ( die balkjes worden gebruikt tussen die stalen platen, kun je er met heftruck lepels onder komen) op een gegeven moment zijn ze wat splinterig, en dan gaan ze door de afkort zaag. De kachel lust het wel...☺️


+3
@Cyrus van Gelder. Ik ben het niet met je eens dat naaldhout schoorsteen brand veroorzaakt, dat komt door verkeerd stoken. Om effectief te stoken moet je de kachel niet smoren maar vol op branden. En dan komt het probleem; naaldhout brand te hard en geeft te veel hitte af en dan gaan ze smoren en dan ontstaat schoorsteenvervuiling. Ik heb nu een pelletkachel en daar mag alleen schoon naaldhout in omdat dit niet vervuild. Het verschil; een pelletkachel temper je door minder brokken in te voeren dus altijd goede verbranding en bij hout kachel is het de kunst om er zoveel (of weinig) hout in te doen dat je de kachel niet regelt met luchttoevoer maar door meer of minder grotere en kleiner hout er in gooien.
+1
jan4072@yahoo.com">@jan4072@yahoo.com vooral als het om nat hout gaat veroorzaakt het wel degelijk schoorsteen brand!
Het is ook wel degelijk zo dat je moet uit kijken met naaldhout☝🏻
Wat ik wel met je eens ben dat een hoop mensen de kachel gaan "smoren " als de kachel naar hun zin te heet word.
Zelf gooi ik altijd gewoon wat minder hout op de kachel.
Zelf stook ik ook wel naaldhout hoor. 😉
Dat zijn dan van die balkjes die ik van m,n werk mee mag nemen. En vurenhout is toch naaldhout. Coniferen heb ik ook wel eens opgestookt😉.
Maar dan staat de kachel ook helemaal open, er word niet gesmoord. ( heb je ook minder rook)

Zie foto

(klik om te vergroten)

Ik werk met een kegelklover op aftakas. Gaat super en een m3 per uur in je 1tje gestapeld in een ibc kist
+1
@Andre150 Houtklover op aftakas
€ 600,00
link.marktplaats.nl/m2237576511/…

Dit idee,de mijne is watzwaarder gebouwd
+1
@Andre150 Voor die prijs heb je ook een 8tons elektromodel houtklover...
@Pauls dit werkt sneller. En mooier, dikke stukken de hef ff naar beneden en je rolt zw er zo op
@Andre150 Werkt alleen voor mooie courante blokken, niet voor alles.
@jjthefrenchman Dat valt genoeg mee. Kloof er alles mee tot fruitbomen aan toe
+1
@Andre150 Ik heb ook zo'n ding 😜
Voor allround heb ik liever een rechtoostaande, aftakas aangedreven 40tonner.
Voor courante blokjes, gaat die van jou sneller idd
@Andre150 mooi trekkertje heb je trouwens voor staan. Klasse 👍🏽
+1
@cyrus-van-gelder dankjewel 😃
+1
Ik heb een kliefmachine van Gyrax, weet niet vanbuiten hoeveel ton deze kan drukken maar een paal van een 10 cm dik kan hij dwars wel doorknippen, grote blokken, zelfs eik krijgt die gemakkelijk gekloven. Machine werkt wel redelijk traag, om snelheid op te drijven moet de tractor dan ook weer op hoger toerental draaien. Heb zelf geen ervaring met kliefmachine op elektriciteit, maar volgens mij ook wel zwaar genoeg om wilg en els te klieven.
+1
Quote Reactie van @valtra1:
Heb zelf geen ervaring met kliefmachine op elektriciteit, maar volgens mij ook wel zwaar genoeg om wilg en els te klieven.

Ik wel, gaat super met 10tons apparaat, is wel 4KW motor op 3x400V, op eenfasig 230V haal je geen 10t maar met de 8t heb je zeker in de meeste gevallen ook genoeg. De vorm van het mes en hoe die ingrijpt op de blok is van belang. Wat ik heb is dat het mes onder een hoek staat en dat je als het ware begint met een punt en langzaam overgaat naar de volle meslengte. Heb zo ook al blokken dwars doorgekregen, met eik is het soms iets moeilijker, zeker met vele dikke knoesten, vaak waar de kruin in de boom start zijn de lastigere blokken. Maar met kettingzaag kan je soms al een beetje inzetten om dan de rest via de klover te laten gebeuren. Dit laatste is zowat 1 blok op de 100 ' waar de kruin start blokken ' . Heb nog geen blok ongekloven laten liggen.
+1
@Pauls dan doe je het goed!! Die houtklover van mij geeft het ook niet op.
De stand van het mes maakt inderdaad heel wat uit👍🏽. En sommige blokken zijn zoals je zegt behoorlijk taai, dat heb zelf met iepen hout😉. Vooral met kruinhout met veel knoesten inderdaad.
Heb je wel eens wortel hout gekloofd?
Ik wel dus, eerst alle grond eraf spuiten en dan kloven 😉.
Nou dan ben ik blij dat zowel m,n trekker als ook de klover geen parkeend zijn.🙂
Droog wortel hout stookt wel prima trouwens.
+1
@cyrus-van-gelder ja ooit eiken wortel hout gekloven, viel niet mee maar ging uiteindelijk wel, ik had het al zeker 5 jaar laten drogen, en dat doe ik niet meer, beter direct klieven en dan pas laten drogen, verwerkt veel leuker. Bij het gedroogde knapte het telkens en was het vaak schrikken, of opzij springen dat het tussen mes en tafel weg wou.
@Pauls ja soms knapt het lekker 😜 als het hout nog niet droog is valt het mee.
Maar ik heb het met droog hout ook wel gehad hoor. Dan spatte het zelfs een eind weg🙄

@Pauls heb ook al zitten kijken op die site van agrixpert voor degene met elektromotor zou ook handig zij. Voor men schoonvader kan hij hem rustig mee aar huis nemen.
+2
Heb een krachtstroom motor gekoppeld aan een hydropomp. Net zoveel druk als bij en tractor maar geen lawaai en dieselverbruik

(klik om te vergroten)

+1
@MBOpende dit heb je bij mij komen kijken 40 jaar geleden ? hoe zwaar is je motor ? 4 of 5 KW ?
+1
@Pauls is een 5 kw motor
+1
@MBOpende op 1500 of 3000 tpm ? ik zou nu een nieuwere klein/groot pomp erop zetten, maar die waren toen nog niet beschikbaar. nu is bij mij op de zelfgemaakte zo'n 40 sec nodig om uit te komen en zo'n 25sec om terug in te gaan, het nieuwere gekochte model (ACG) gaat in zo'n 15 sec mes naar onder en 3 sec terug boven, werkt aangenamer & de zelfbouw is aan de lage kant als platligger, maar moet je grote blokken ook minder hoog tillen.
+2
@Pauls 1500 toeren, heb deze klover gemaakt, blok in het midden gaat heen en weer, heb je nooit een loze slag

(klik om te vergroten)

+1
@MBOpende Mooi gemaakt, en ook handig bij elke slag kan je klieven, werkt dit ook goed bij knoesten ?
Merk dat dan een schuin mes vaak net iets beter werkt, bij mijn eigenbouw staat het mes ook parallel met de duwer, en dan is het bij knoesten soms net niet gekloven, maar met het schuine mes gaat het dan wel.
@Pauls als noesten niet knappen snijd hij ze wel kapot, en het scheelt hoe je het hout zaagt, zorg er altijd voor dat de vertakking vlak aan de zaagsnede zit.
@MBOpende Ik zaag vaak enkel op 'maat' (40cm) , en heel soms bij heel grote knoesten pas ik de zaagsnede (en dus de lengte) wat aan, maar ik heb geen zin om een stapel gemengd in lengte te hebben ... Ik stapel vaak tot +-3m hoog en als de blokken dan heel verschillend zijn in lengte wil dat niet zo makkelijk stapelen...
+1
Misschien staat hier nog wat tussen. Ze hebben ook hybride kloofmachines. Een benzine motor voor in het veld en een elektromotor voor thuis.

jansen-versand.nl/brandhoutverwerking/…
+2
knikmops.nl/hulpstuk/houtkliever/

Zou zo iets er niet zijn voor aan je elektrische shovel? Das mooi rustig die maakt geen herrie. Moet je wel hydroliek kunnen geven terwijl je er niet op zit.
+1
Als je toch 1000 toeren aftakas op de trekker hebt kun er beter 1 met aftakas hebben, gewoon op 1000 zetten en dan zit je net boven stationair aan 540, doe ik hier met de zware amr ook en gaat prima. Deze amr heb ik ook wel eens achter de carraro, die heeft geen 1000, dan geef ik gewoon 16/1700 toeren, misschien klooft ie wat trager maar werkt prima. voor 2 tot 5 uur kloven in het jaar zou ik niet al te hoge en dure eisen stellen aan de klover, die gyrax zal het ook best doen.
+1
Lang geleden dat ik het merk Gyrax voorbij zag komen.

Weet dat Geert-Jan De Kok er int verleden importeur van was. Verkochten toen vooral houtklovers van dat Franse merk. Daar zijn ze opgegeven moment mee gestopt volgens mij. Kan nu niks vinden wie nu de importeur is of wie dealer is.
+1
@Jotke ik vermoed dat de brave man (topicstarter) in belgië woont en daar zal er ook wel ergens een importeur zijn.
+1
@Pauls ik woon niet in België.
Zou het daarom wezen dat ik geen brave man ben?😜😜😜🤪🤪🤪
+1
+1
Quote Reactie van @Pauls:
importeur

De Kok had het volgensmij voor zowel Nederland als België maar heb daar al jaren niks meer over gehoord en geen machines meer van gezien. Kan me nog wel herinneren dat ik ooit in Bladel ben geweest en er een lange rij klovers langs het pand stond.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Gyrax Houtklover en hebben de trefwoorden tractor , pto , kopen , grond , ervaring , toeren , hout , Snoeien , zelf maken en geld geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
44
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
3.258