Illustratie van:
10

Atlas 1404 M - Kan je een sper inschakelen?

Hallo, ik heb een atlas 1404 en ben momenteel stabilisatie zand aan het vlak maken. Je zakt daar met de kraan niet in maar de kraan begint heel snel te krabben. Ik weet dat dit een eigenschap is van dit zand. Is het mogelijk om een soort van sper aan te zetten bij een atlas? Als hij gaat krabben dan draait er uiteindelijk maar 1 of 2 wielen. Als je weer vastigheid hebt dan alle 4 weer. Ik kom er wel doorheen door mezelf te duwen maar dat geeft zo’n chaos. Weet iemand of dit kan bij een atlas 1404 van 1996?

Deel dit topic

Reacties

Is het niet dat de stabilisatie erop blijft staan en er daardoor maar op 2 banden trekt
Je bedoelt die schakelaar waarmee je de 2 stabilisatie cylinders vrij geeft?
+2
Sper zit er niet op hoor ,alle wielen constant aangedreven . Wat je wel heb is de diffentieel werking . Dan gaat hij spinnen bij ongelijke belasting op de wielen . Wat jij ook aangeeft .ik heb zelf 4 atlassen gehad ,atlas is niet een kraan die soepel door het zand loopt . Vaak gaat hij al snel springen 🙃 .een beetje trekken op duwen dan lukt het wel .vaak bij grotere banden dan de standaard 600 band worden er blokjes onder de stabilisatie cilinders gedaan ,anders loopt de band tegen de onderwagen aan . De pendeling is dan ook minder en dat help ook niet echt mee
Diff werking ken ik wel maar bij sommige voertuigen kan je die vast zetten. Bochten maken is dan lastig maar rechtuit rijden gaan dan wel makkelijker. Maar die zit niet op de atlas dus. Met duwen en trekken kom ik er wel door maar zorgt weer voor gaten etc.
Moet je nu bij het rijden in dat zand de stabilisatie vast zetten of vrij zodat de cilinders verstellen?
@Joene ik zou ze met rijden altijd los doen, anders slipt die veel sneller.
+2
@Joene inderdaad zoals @koenclaas aangeeft los. Je kunt als het goed is ook een schakelaar omzetten dan stabiliseert de kraan als je deze op de rem zet bij rem los dus met rijden gaat deze er automatisch weer af.
+1
Quote Reactie van @Joene:
stabilisatie vast zetten of vrij

Even een "korte" uitleg:
De differentieels zorgen ervoor dat je wielen met verschillende snelheid kunnen draaien. Dat is nodig om een bocht te kunnen maken. Nadeel is dat ook 1 wiel kan stilstaan en het andere met dubbele snelheid draaien zodra het bijna vrij komt van de grond.
Je stabilisatie zorgt ervoor dat je kraan stabieler staat en dat je daarmee zwaardere lasten kunt tillen, zonder dat bij draaien de kraan scheef zakt.
Als je rijdt, zijn er altijd oneffenheden. Een vaste stabilisatie zorgt ervoor dat de druk niet meer gelijk verdeeld is over de wielen zodra je over die oneffenheden rijdt. Daardoor gaat het "lichtste" wiel slippen. Door slippen schuift het zand onder dat wiel weg en dan wil het helemaal niet meer.
Met vrije stabilisatie wordt de druk gelijk verdeeld over de wielen. Daardoor hebben beide wielen van een as evenveel (maximale) grip.
Dus: bij rijden altijd stabilisatie los. Consequentie is dat de kraan minder stabiel wordt en dat je niet helemaal de max. last kunt tillen.
En bij zwaar graaf werk dus altijd de stabilisatie vast, een stabiele kraan kan meer tillen.
In het midden van de kraan zit meestal een starre overbrenging. Die zorgt er voor dat de voor- en achterwielen even hard draaien. Zou daar ook een differentieel zitten, dan zou je niet meer kunnen rijden als je een zware last draagt. De lichtste wielen zouden dan gaan slippen. Als je een bocht maakt, draaien de voorwielen altijd een grotere cirkel dan de achterwielen, die laatste gaan binnendoor. Dat zorgt ervoor dat bij bochten op vaste grond enorm veel kracht op je hele aandrijflijn komt te staan. Juist dat kan de oorzaak zijn van een defect differentieel of een gebroken steekas. Het zwakste breekt het eerst. Wees dus voorzichtig met scherp draaien op bijv. een ruwe betonvloer.
+3
De bandendruk omlaag brengen kan een oplossing zijn voor het grip probleem. Nadeel is wel dat de kraan een stukje bewegelijker wordt.
+1
Stabilisatie los zetten, maakt echt wereld van verschil met rijden

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Atlas 1404 M en hebben de trefwoorden kraan , wielen , zand en atlas geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
682
ONDERWERPEN