Getrokken hakselaar Lely Storm heeft laag eigengewicht vergeleken met een zelfrijder.

Loonbedrijf A. Koorevaar kocht de getrokken Lely Storm-hakselaar vanwege het lage eigengewicht vergeleken met dat van een zelfrijder.

Deel dit topic

Reacties

Renze
..ze zijn niet voor niets uit productie genomen.. Het is een product voor de Amerikaanse niche markt, waar ze er n knol van 400pk voor zetten.

-gif7Cc
+1
iwan
@Renze en England daar gebruiken ze die ook veel canada Enz enz
Benny Telstar
@Renze ik zou eerder de Nederlandse markt een niche noemen, dan de Amerikaanse, daar zijn heel wat meer acre's te hakselen dan hier
Renze
@Benny Telstar JD en New Holland maken ze dacht ik al niet meer: Je komt dan uit bij Dion of Gehl.
+2
assink
Denk dat tegenwoordig de elho een goed alternatief is. Mooie gewasstroom en een grote hakselkooi.
Moet wel flink wat meer pks voor dan de trekker in dit filmpje.
dirkao
@assink helemaal met je eens. Maar de elho cobra heeft zich nog niet bewezen. Dit jaar komen de eerste demonstratie machines naar nederland.
willemk
Veels te duur met trekker, hakselaar veel goedkoper en heeft meer vermogen
+2
dirkao
@willemk kijk eens wat verder als je neus lang is : die grote trekker is vaak toch al aanwezig. Een nieuwe of gebruikte zelfrijdende hakselaar kost een kapitaal. En bij een wat oudere en dus goedkopere zelfrijder kan er al het nodige onderhoud en reparatie voor de dag komen. Dat is ook niet goedkoop.
dx11
Quote Reactie van @dirkao:
zelfrijder kan er al het nodige onderhoud en reparatie voor de dag komen.

Ik denk dat deze kooi sneller versleten is dan van een zelfrijder, en het motortje van een zelfrijder heeft het niet zwaarder dan de motor van de case, dus zal ook niet minder lang meegaan
+1
willemk
@dirkao ik weet niet of jij wel eens gras gehakseld heb, maar alleen al voor het zicht op de pickup zou ik nooit zoiets naast de trekker willen hebben. Daarnaast is een hakselaar hydraustatisch aangedreven en heeft een zwarte motor voor weinig geld. De 840/860 Claas jaguar kost de hele wereld niet meer. Voor dat bedrag kan je zeker geen 300pk trekker kopen met vario bak. Daarnaast zijn bijna alle slijtdelen goedkoop te krijgen.
Renze
@willemk Het idee is ook dat je een trekker gebruikt voor de hakselaar, die toch al aanwezig is op het bedrijf.

+2
willemk
@Renze laat je Die trekker naast de hakselaar rijden met een grote kipper.
Iedereen mag kopen Wat Die wił en kan betalen. Maar als je eenmaal gehakseld heb met een zelfrijder dan ga niet meer je trekker martelen voor een getrokken hakselaar
De MF man
@willemk ik weet niet wat jou ervaringen zijn met een getrokken hakselaar maar volgens wat ik hier lees was het een prul. Want je pick up zie je bijvoorbeeld goed zitten langs je tractor. De capaciteit is natuurlijk niet zoveel als bij een zelfrijder. Maar het werkt prima. Wij rijden hier met beide, massey ferguson 630 en een claas 840
+1
dirkao
@willemk já hoor, ik heb met mijn kemper 3000 aan een zelfgebrouwde werktuigdrager toch al gauw zo'n 3000 ha. Voordroogkuil gehakseld.
De kemper is niet zo jofel meer . Daarom hebben ee inmiddels een kongskilde 1460 in de schuur staan.
Maar daar heb ik nog niet mee gehakseld. En ja: dit is een getrokken machine. Deze winter gaat dat ding nog wel in voordroogkuil ingerem worden. Dus over een paar maanden kan ik je zeggen of het werken met een getrokken hakselaar wat is of niet.
willemk
@dirkao ook gewerkt met een oude jaguar? Om een beetje te vergelijken met hetzelfde budget
Wij hebben een 3.8 meter brede opraper ervoor hangen. Werkt super met zware wiersen
+2
dirkao
@willemk nee , nooit gewerkt met een oude jaguar.
De ouwe zelfrijders die je hier kunt vinden zijn allemaal wel aan het eind van hun latijn. Het is economisch niet interressant om echt oud spul te importeren. Jong gebruikt material kan wel uit om te importeren, maar alleen als je er veel werk voor hebt. Aangezien de rente hier hoog is moet zo'n ding nadat hij eenmaal aangeschaft is minstens 1000 uur per jaar draaien. (De meeste draaien het dubbele).
Fendt816
@dirkao Ga anders na een machinebouwer daar en zeg dat je wel interesse hebt. Het begint vaak met de vraag van een klant.
Goeie motoren hebben jullie ook (mwm) dan is een zelfrijdende hakselaar ook een mogelijkheid.
Neem bv een simpele Claas als voorbeeld.
dirkao
@Fendt816 inderdaad, motor hoeft geen probleem te zijn: MWM, Cummins of vrachtwagen motoren: Mercedes Volvo Scania.
Er heeft al wel eens een machine fabriek een zelfrijder gebouwd.maar die is alweer jaren van het toneel verdwenen.
Hier op TF. Hebben we het al weleens over Ipacol gehad; een werktuigdrager met een gedragen aanbouwhakselaar. Ook zijn er andere merken die zoiets brouwen. Ook zijn er fabrieken die iets maken van een combine: dingen die wel vallen, maar niet meevallen........
Dus já, ik zou ook zeggen: bouw een simpele zelfrijder na, maar toch zie je het niet gebeuren. Er wordt best wel wat gebouwd, maar ik zie hier weinig fatsoenlijks voor de dag komen
Fendt816
@dirkao Dat is jammer. Het is ook jammer dat je alleen staat, met meer boeren samen heb je ook een zwaardere stem en willen ze misschien toch een paar bouwen. Anders Rostselmash bouwt ook mooie degelijke hakselaars in Rusland. Misschien willen hun wel een hakselaar exporteren aan onderdelen en hem bij jullie opbouwen, dit ivm de anders hoge invoerrechten. maar ook hier geldt dat je als 1 boer niet veel kans maakt.
dirkao
@Fendt816 ikke zei gek ben nou eenmaal een machine/mechanisatieliefhebber. Er zijn hier maar bitter weinig boeren die wat dat betreft hetzelfde zijn als ik. Men investeerd liever in het uitbrijden van produktie en laten het hakselen over aan een loonwerker.
Fendt816
@dirkao Een ander probleem is dat volgens mij nog veel machinebouwers bij jullie nog steeds veel met inch werken. Daarmee beperken ze erg hun export mogelijkheden. Dit maakt het ook minder interessant om zelf een nieuwe machine te ontwikkelen. Ik heb wel eens gezien dat een zaaimachine fabrikant uit Brazilië een zaaimachine had aangepast naar metrisch en deze heeft toen erg veel naar buitenland kunnen exporteren.
dirkao
@Fendt816 klopt wel een beetje wat jij zegt, maar ik kom hier toch steeds meer metrische maten tegen. Groter probleem is denk toch dat de markt voor hakselaars te klein is vergeleken met bijvoorbeeld zaaimachines, spuiten, combines en machines voor suikerriet-teelt - oogst en transport.
Verder valt het het niet mee om de concorrente aan te gaan met de grote wereldmerken als het gaat om capaciteit en hakselkwaliteit.
+3
dirkao
Ik denk dat we hier nooit over uitgediscussieerd zullen raken. Elk land heeft zijn eigen eigenaardigheden. In nederland is het gras wat lastiger te hakselen. Wij hebben te maken met wat goedkoper arbeidsloon, maar met héél duur geld. In engeland wordt er amper voorgedroogd, daar kuilen ze wel erg nat In. En zo kunnen we nog wel ff doorgaan
+8
GerbertXL
@dirkao daarom zou jij best wel wat meer mogen laten zien van jouw bedrijf 😀
dirkao
@GerbertXL haha, daar is al vaker om gevraagd. Af en toe post ik wat. Blader maar eens door hetgene wat ik al gepost en geplaatst heb
+2
GerbertXL
@dirkao al meerdere keren gedaan 👍
Fendt816
@dirkao Waar zit je dan? Amerika?
dirkao
@Fendt816 Carambei, Brazilie
Fendt816
@dirkao Ja dat is wat anders
Arie_MF
@dirkao een Nederlandse landbouwkolonie toch? Interessante historie.
+3
dirkao
@Arie_MF já, gesticht in 1911. En geloof het of niet , je komt nog steeds mensen tegen die nederlands spreken
radium45
@dirkao Aloha
dirkao
@radium45 hoi ?????
+2
kerstrunner
Maar het argument van het lage gewicht pleit wel voor de getrokken hakselaar. Want hoewel alles tegenwoordig draait om bodemdruk, blijven de machines wel zwaarder worden.
Al word daar met brede en hoge banden, hopelijk voorzien van drukwisselsysteem wel hard op ingespeeld, als het dan ook gebruikt word natuurlijk
DriveJohnDeere
@kerstrunner
Die fietswieltjes op die lely winnen het niet van een hakselaar gok ik.
Andre150
@DriveJohnDeere Nou dat denk ik wel.
+2
dennisbouter
Toch mooi dat heel nederland reageert terwijl ze nog nooit veengrond in het echt hebben gezien
Renze
@dennisbouter Van Werven ging ook diepploegen in Flevoland, met de 20 tons Cameco ervoor. Op de veen bij Rouveen zetten ze drie Fendts ervoor, om de simpele reden dat als het misgaat, het makkelijker is om een 626 en twee 615LSAs achter elkaar uit het veen te trekken, dan een Cameco van 20 ton.

Echter een 900 serie Fendt of n Deere 7R weegt ook 12 ton. Tel daar een JF FCT 1460 van 3750kg bij op, en je hebt t gewicht van n grote veldhakselaar: Echter wel verdeeld over 6 wielen....

Ga je met n Lacotec aanbouwhakselaar werken met n Kemper bek eraan, en een frontgewicht om te kunnen sturen, ga je over het gewicht van n zelfrijder heen.

Dus als je minder gewicht op veengrond wilt, kom je qua gewicht versus capaciteit verhouding beter uit met n New Holland 2305 van 8750kg en 360pk 😄
Maar ja, daar rijdt nog steeds een silagewagen naast van 8 ton leeg en 10 ton lading...
Eigenlijk zou je met hakselen óók moeten sleepslangen, met n 6 duims giertankslang en n hooikanon 🤪😂
+2
Rokus
Quote Reactie van @Renze:
Echter een 900 serie Fendt of n Deere 7R weegt ook 12 ton. Tel daar een JF FCT 1460 van 3750kg bij op, en je hebt t gewicht van n grote veldhakselaar.

Je bent nu appels met peren aan het vergelijken, combinatie waar het om gaat in dit topic staat een trekker voor van denk 4t minder als wat jij aan geeft!
Renze
Quote Reactie van @Rokus:
Je bent nu appels met peren aan het vergelijken, combinatie waar het om gaat in dit topic staat een trekker voor van denk 4t minder als wat jij aan geeft!

Klopt helemaal: Ik vergelijk een getrokken combinatie met een zelfrijder van vergelijkbare capaciteit: Er daarbij van uitgaande dat de boer een twee elements hark heeft die geen zwaden maakt waar je 600pk op kwijt kunt, maar een zelfrijder effectief ook "maar" 350pk levert als ie niet sneller kan omdat de pickup t anders niet aan kan.

Hoe dan ook, zijn capaciteitsmachines zwaar: Hakselaars worden alleen al steeds zwaarder omdat ze veel zwaardere maisbekken tot wel 12 rijen moeten dragen: Een 1905 van 35 jaar geleden kan een 6 rij Kemper beuren, maar veel zwaarder ook niet... kennis van me brak al steekassen met de 1900.

Er staat een Puma 165 voor bij Koorevaar: Dat is max 209pk en 7100kg. Inderdaad flink lichter als n zelfrijder, maar ook minder capaciteit. Je kippers zijn ook n stuk lichter dan 40 kuubs opraapwagens met de uurcapaciteit van deze hakselcombinatie...

Ik denk de grootste klap die Koorevaar maakt, is door met 14 of 16 tons silagekippers te rijden, van een ton of vijf leeggewicht: Die wegen vol met gehakseld gras, 14 a 15 ton, terwijl een 40 kuubs opraapwagen er in groen gras 14 ton in drukt en zo 25 ton weegt...
dennisbouter
@Renze en dan gaat hij hakselaar vaak stil in de schuur zetten omdat daar geen gronddumper achter kan?
Renze
@dennisbouter Dat doe je met n getrokken hakselaar ook. Het verschil is echter dat als je om 3 uur bij een klant hebt afgesproken om te hakselen, de dumperchauffeur met de middag bij huis moet zijn, dumper afkoppelen, aftanken, hakselaar aankoppelen, bedieningskasten in de kabine hangen, morrelen met stekkertjes die geen goed contact maken als ze zo vaak los en vast geweest zijn, terwijl als je n zelfrijder hebt, je om half drie de trekker met dumper parkeert en op de hakselaar springt die al klaar staat en om 3 uur bij de klant op t land staat. Ook als het 11 uur savonds wordt, zet je de hakselaar in de schuur en je hebt de trekker met dumper al klaarstaan.

Bij loonwerkers zie je vaak dezelfde trekkers 2 weken voor de opraap en silagewagens staan, en dan twee weken voor de mesttanks.. en een andere trekker 2 weken tussen de maaiers. Wat een loonwerker bespaart aan 1 of 2 trekkers minder, verliest ie aan niet facturabele uren door tweemaaldaags omkoppelen.

Als een loonwerker nadenkt over het argument dat een zelfrijder niet voor een dumper kan, dan mag ie zich eerst afvragen of het uberhaupt uit kan om die werkzaamheden aan te bieden: Als je bij ons op het zand (en deels klei) met 210pk voor n getrokken hakselaar aankomt, word je vierkant uitgelachen omdat een concurrent met zelfrijder per ton gras, veel goedkoper is. De situatie bij deze loonwerker op veen is wel een uitzondering, elders in het land met draagkrachtiger bodem, is arbeid te duur om n chauffeursloon over zo weinig ton per uur terug te verdienen.
+1
Fast Eddy
@Renze

Datzelfde gekloot kan je ook alleen met een trekker hebben. Om 16:00 op de zaak dumper er achterweg, opraapwagen of silagewagen erachter knopen. Aftakas er aan knutselen met stekkers en bedieningskast, stuurstang aankoppelen. Tot in de nacht in gras naar de schuur afkoppelen en de dumper er weer achter en s`morgens weer om 7:00 bij de aannemer. Ik wil niet zeggen dat het bij iedereen gebeurt. Maar het gebeurd vaker dan je denkt.
Renze
@Fast Eddy vooral bij mensen die jonge leasetrekkers rijden en daarom alle uren op n beperkt aantal trekkers wil zetten..

Daarnaast heb je een grote categorie die het motto "de beste raad is voorraad" hanteert, 7 in plaats van 5 trekkers heeft, waardoor er een paar trekkers bij lopen die op de 10.000 uur aan gaan, waardoor de afschrijving laag is, en als er een kapot is kun je alsnog omkoppelen en het thuisfront een andere trekker laten brengen om door te kunnen.

Als ik hier in de buurt kijk, is er een loonwerker die nog steeds n MF 6290 aanhoudt om op brede banden te laten staan voor de zaaimachine (en reserve als t nodig is) een ander heeft nog n 8360 en TM staan die voor n silagewagen of n wikkelaar kunnen, enzovoort. Niet iedereen wil trekkers met hoge urenstanden waar eigenlijk nooit iets mee is, met alle geweld inruilen: Velen laten ze ook staan om te pakken voor n klusje tussendoor, als ze geen zin hebben de hoofdtrekker voor ieder wissewasje om te koppelen.
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Renze:
Echter een 900 serie Fendt of n Deere 7R weegt ook 12 ton. Tel daar een JF FCT 1460 van 3750kg bij op, en je hebt t gewicht van n grote veldhakselaar: Echter wel verdeeld over 6 wielen....

Een zelfrijder van 16 ton zie je denk ik niet veel meer bij de loonwerker. Eerder eentje van rond de 25 ton.
DriveJohnDeere
@jammermaarhelaas hakselaar van 25 ton??

Volgens internet weegt een jaguar 870 10.8 ton. Nu moet je daar wat bij optellen voordat je t operationele gewicht hebt. Maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat dat boven de 16 ton komt.

Alle assen aangedreven waar structuurschade scheelt.

Die lely weegt blijkbaar 3750 kg op 2 fietswieltjes. Wat niet wil rollen. Zoals afgelopen voorjaar toen het zeiknat was waren de balenpersen ook de eerste die verzakt zaten ondanks hun lagere gewicht. Tenopzichte van een hakselaar of raapwagen.
+2
Andre150
@DriveJohnDeere zo'n big x 600 zit op ruim 19 ton. Onderschat dat niet, en meeste op die kleine achterwielen met een grasveld ervoor
DriveJohnDeere
@Andre150
Zo zwaar? Valt me echt tegen dan.
Renze
@Andre150 dan heb je er wel n 12 rij bek aan, anders kom je niet aan dat gewicht. Met grashakselen al helemaal niet.
Renze
@DriveJohnDeere Jaguar 870 van eind jaren 90 ? Of waar vind je ze anders nog zo licht ? 🤷🤪
jammermaarhelaas
@DriveJohnDeere

Kan er (op internet) weinig over vinden, wat ik wel vond waren gewichten rond de 12 tot 16 ton (Claas en NH). Komt er een maaibek bij van een ton of 4 a 5, zit je op de 16 tot 21 ton.

De 25 ton komt van horen zeggen uit praktijk, maar kan het niet zelf onderbouwen.
+1
DriveJohnDeere
@Renze
Diepploegen op veen?

Ligt eraan hoe diep ze gaan, anders kunnen ze de eerste 10 jaar na het ploegen er beter vanaf blijven 🙈.
Renze
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
Een zelfrijder van 16 ton zie je denk ik niet veel meer bij de loonwerker. Eerder eentje van rond de 25 ton.

Dat kan niet; Een zelfrijdend werktuig (hakselaar, telekraan) mag maximaal 12 ton aslast hebben. Zwaarder als 24 ton wordt gewoon niet toegelaten in Europa.

Krone geeft 14.800kg op voor n kale Big X 1100 (14.000 voor n Big X 580)
Bij Kemper op de site staat n 12 rij bek voor de 1100 als 4350kg en een 8 rijer aan de 580 komt op 2535kg.

In vol ornaat weegt n Big X 1100 dus rond de 19.150kg en de 580 op 16.535kg. In Nederlandse uitvoering met grote banden komt ie n keer aan 17 ton.

....is nog steeds èrg zwaar.... en breder als 3.5m mogen we niet zijn in Nederland dus qua banden ben je ook beperkt...

Wat dat betreft was het niet verkeerd als een oudere serie hakselaars met smallere kooi gemoderniseerd in productie genomen werd voor Nederland: Met een smallere kooi kunnen er bedere banden op, en als je m niet bouwt om 5 ton aan maisbek te hoeven tillen, kan de hele machine een stuk lichter.

Blijkbaar bouwt Krone de 580 en de 1100 op hetzelfde frame, want die 800kg verschil zit m in n V12 ipv een zes in lijn, en een paar aandrijfassen en tandwielkasten, anders was het verschil veel groter geweest...

De wereldmarkt zal wel niet groot genoeg zijn om meerdere bouwseries te bouwen, als de boeren in Amerika die zelf een hakselaar kopen, het niets uit maakt dat het basismodel zo zwaar is, bij hun op die harde grond..
jammermaarhelaas
@Renze

Kan er (op internet) weinig over vinden, wat ik wel vond waren gewichten rond de 12 tot 16 ton (Claas en NH). Komt er een maaibek bij van een ton of 4 a 5, zit je op de 16 tot 21 ton.

De 25 ton komt van horen zeggen uit praktijk, maar kan het niet zelf onderbouwen.
+2
DriveJohnDeere
@jammermaarhelaas
Ja dat blijkt 😅.

Ik had het gewicht van zo'n zelfrijder vreselijk onderschat 🙈. Toch maar weer een reden om gewoon met raapwagens te blijven rijden.
Renze
@DriveJohnDeere mn maat heeft weeginrichting op de Rapide: Met groen gras zit je zo aan de 14 ton lading. Met een eigen gewicht van 11 ton zit je ook aan 25 ton. Heb je een 40 kuubs silagewagen van 8 ton leeg, dan krijg je er n goeie 10 ton in omdat je t er los instort ipv van onder omhoog stuwt.
Dus met rapen heb je geen 16 tons hakselaar in t land, maar wel 7 ton meer op de wagen.
Als je capaciteit wilt met inkuilen, word je qua bodemdruk door de hond, óf door de kat gebeten 🤪

De rapide sporen kun je aan de bodem niet zien, maar wel na 14 dagen in de hergroei. Luchtdrukwisselsysteem staat dus op t verlanglijstje..
+1
DriveJohnDeere
@Renze
Wanneer laadt je nou vers gras voor de kuil? Ik geloof wel dat er een ton of 12 aan 40% gras in kan (hebben hier een 45m3 wagen)

Je vergeet alleen dat je een hakselaar overal door je land heen hebt en met een raapwagen kan je spelen door met een lege wagen over een natte plek te rijden.

Tevens heeft een trekker plus tandemas veel meer draagvermogen dan een hakselaar. En je hoeft overal maar 1x te wezen waar een hakselaar er een silagewagen naast heeft.
Rokus
Quote Reactie van @DriveJohnDeere:
Tevens heeft een trekker plus tandemas veel meer draagvermogen dan een hakselaar. En je hoeft overal maar 1x te wezen waar een hakselaar er een silagewagen naast heeft.

Dat is naar mij idee lul koek een hakselaar blijft veel langer boven, kijk maar naar natte omstandigheden in de maïs!
+1
DriveJohnDeere
@Rokus
In bouwland zit geen zode, dus ook geen structuur. Dan kom je met aangedreven assen altijd verder. Zodra er slilagewagens met aangedreven assen komen is de hakselaar vaker het probleem.
Rokus
Ik zie nooit karren naast een rupshakselaar, maar wel rupsdumpers naast een normale hakselaar
DriveJohnDeere
@Rokus
We kunnen er een hele discussie van maken maar grasland en bouwland is eigenlijk niet te vergelijken.

Mijn ervaring is dat een hakselaar meer inspoort dan een raapwagen, maar in natte omstandigheden verder komt vanwege de aangedreven assen.
+1
Rokus
@DriveJohnDeere onze ervaring is dat de karren naast de hakselaar voor de insporing zorgen de hakselaar op 900's hobbelt er wel over heen
Renze
@Rokus insporing, en al dan niet vast komen te zitten op maisland, zegt nog niks over bodemverdichting.

We zien achter de Rapide op 800/45R26.5 ook geen sooren in het grasland, maar na 2 weken zie je het wél in de hergroei die korter is in het spoor van de opraapwagen. Je hebt dus gewoon bodemverdichting, ook als je geen zichtbare sporen rijdt...
johndeere6230
@Rokus @DriveJohnDeere

Wil net zeggen, vorig jaar eerste snede waren de karren het probleem. De hakselaar bleef wel boven. Als bouwland en grasland dan zo’n verschil zouden maken.
Heb daar in tegen de sporen van de hakselaar nog nooit echt zo duidelijk weer kunnen vinden in grasgroei dan de opraapwagen/ silagewagen er naast… dat komt in mijn ogen doordat er maar 2 wielen door hetzelfde spoor gaan ipv 4. Maar goed dan heb ik het over (zware) kleigrond en (natte) zandgronden, veen geen ervaring mee.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @DriveJohnDeere:
Mijn ervaring is dat een hakselaar meer inspoort dan een raapwagen,

Hier vorige herfst beide op dezelfde weide gehad.
Raapwagen 4 keer losgetrokken.
En 1 keer met 2 kranen uit de sloot gehaald en de hakselaar heeft toen alles verder moeten opruimen en die liep er zo overheen.
Maar heel andere grondsoort dan bij jullie
+1
DriveJohnDeere
@Fendt926Driver
met al het respect hoor.

Maar jouw rapide staat op 540 banden toch? dan sta je hier midden in de zomer al vast op sommige stukken.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @DriveJohnDeere:
Maar jouw rapide staat op 540 banden toch?

Was niet mijn rapide. Ik reed met de silagewagen naast de hakselaar
Loonwerker reed met zijn nieuwe 6600 mee.
Zat net schoeisel onder.
Kan aan de trekker ervoor gelegen hebben..🙈

(klik om te vergroten)

DriveJohnDeere
@Fendt926Driver
Jou kennende zou het daaraan gelegen hebben 😂😂
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @DriveJohnDeere:
zou het daaraan gelegen hebben

Nee het was gewoon nat.
En eigenlijk had ik een 40m uit de kant er langs moeten maaien en dan naar de kant toe kijken aat nog kan.
Maar had deze nattigheid niet verwacht met maaien.
Maar als het er ligt moet het wel opgeruimd worden. Dus voor de natte plekken een raapwagen bij geregeld en juist die kon het lang niet weg krijgen en op de drogere stukken bijladen hebben we nog wel 2 snedes weer kunnen terugzien in de grasgroei.
Toen die in de sloot lag gewoon door gehakseld en moest de hakselaar wel door de nattere plekken en dat viel enorm mee met sporen rijden.
Dus hier met nat weer nooit geen raapwagen er weer bij
+1
DriveJohnDeere
@Fendt926Driver
wij zaten precies andersom met de hakselaar. veel rijsporen overdwars van de karren die de kopakker niet haalden en af en toe nog een zwart plekje waar de hakselaar erdoor ging.

Grootste verschil met nattigheid is en blijft gewoon de chauffeur. zelf ken je het land het beste en rij je met een lege wagen erin. en mocht er een spoortje komen heb je er sneller vrede me omdat je het vaak zelf gedaan hebt 🙈
Renze
@Fendt926Driver in de mais staat n opraapwagen ook eerder vast dan een silagewagen: Je leeggewicht is 4 ton meer, en je tandem staat verder naar voren (dus relatief minder oplegdruk) dan de silagewagen...

En trouwens, in de sloot glijden is wat anders dan insporen... verder maakt bandendruk veel uit.
Renze
Quote Reactie van @DriveJohnDeere:
Wanneer laadt je nou vers gras voor de kuil?

Als het goed is, nooit. Maar voer wat 2 dagen losligt maar smorgens dauw op het zwad krijgt, weegt gewoon 14 ton. Dat is geen aanname, maar wat de weeginrichting aangeeft.
+1
dx11
Quote Reactie van @Renze:
mn maat heeft weeginrichting op de Rapide

Loonwerker hier heeft dat ook. Met voordroogkuil gaan er minstens zo veel tonnen in als het gehakseld is omdat het fijner is en elk hoekje wordt volgeblazen inpv dat het er in grote plukken en proppen wordt ingeduwd
DriveJohnDeere
@dx11
Een goede chauffeur krijgt een opraapwagen ook bijna vierkant vol.
Renze
@dx11 Als ik loonwerker was zou ik dat ook zeggen omdat je anders klanten hebt die willen dat je bepaalde percelen raapt en anderen hakselt als ze denken dat ze dan goedkoper uit zijn 🤪

als je grote plukken en proppen in de wagen krijgt is de veerspanning op je messen te laag (zodat de rotor het er deels bijlangs trekt) of je hebt er niet alle messen in. Hier valt alles rul uit elkaar binnen n halve meter nadat het het invoerkanaal uit komt, op 40mm gesneden, en is de wagen egaal gevuld. Hij kookt gewoon helemaal egaal vol, van onder uit.

De afschuifwagens van Fliegl en USA equipment worden aangeprezen om het feit dat je een volle wagen kunt aanpersen met het kopschot, waarna je nog 20% erbij kunt laden: Deze persingsgraad haal je met een opraapwagen standaard...

We deden vroeger met gras op afstand, als de volgende wagen toch nog niet terug was, ook wel n keer door de wagen lopen om aan te stampen, dan kon er net n half zwad extra in voordat je 12km ging rijden vanaf de grond van schoonvader naar de boerderij..
+5
hobbyboer
Quote Reactie van @Renze:
We deden vroeger met gras op afstand, als de volgende wagen toch nog niet terug was, ook wel n keer door de wagen lopen om aan te stampen, dan kon er net n half zwad extra in

Fanatiek hoor!
Zelf nog wel eens een hobbelige kopakker op en neer gejaagd zo hard als mogelijk en daarna weer onder de pijp 🙈
(Ik vond het toen als 16 jarig jochie wel apart/leerzaam dat je bij boer A of bij boer B hele verschillende instructies krijgt van dezelfde hakselpiloot)
Renze
@hobbyboer klopt, dat kwam ook voor 🤪
Renze
@DriveJohnDeere jij dacht zeker dat ze klare veenbodem zo diep lostrokken ? 🤪

In die streek is door de eeuwen heen, door overstromingen, een mengsel van allerlei grondlagen ontstaan. Een paar km van mn huis hebben ze klei op veen: Daar laat je het wel om te ploegen, want je bent maar wàt blij met 30cm klei op een dik pak veen. 15km verderop bij Rouveen zit er soms een laag rivierzand bovenop het veen, of je hebt 30cm veen met daaronder zand. Dan loont diepploegen om van je klapzand, of zachte veen, een humusrijke zandgrond te mengen.

Bulldozerbedrijf Bijker in Rouveen doet veel grondverbetering, in de strook Kampen tot Hardenberg heb je diverse veengebieden. Van Werven zat het meest in de Flevopolder met diepploegen, Visscher Dokkum in het noorden en Mantinghe in Drenthe.

DriveJohnDeere
@Renze
Zoals ik veen ken laat je het wel om in de grond te roeren.
+1
Renze
@DriveJohnDeere ...ik maak het onderscheid tussen klare veenbodem, en veen-op-zand, of zand-op-veen he ? 😏 Je moet uiteraard wel weten waar je aan begint, want als de veenlaag te dik is komt er inderdaad niks van terecht.

Ook in de hoogveen ontginningsgebieden was het heel normaal om de toplaag, de bolster, met de schop eraf te gooien, dan turf te steken, en dan de bolster door het zand te spitten. Daar is de mensheid eeuwen mee druk geweest in Drenthe 😅

In de tuindersgebieden in Noord Holland werd per schuit, zand uit de duinen aangevoerd om de veengrond minder pikkerig te maken: Ik heb n mooi boek over hoe de bodem in diverse delen van Nederland gevormd is, heel interessant 👌
Benny Telstar
@Renze heb je een naam/isbn van dat boek? Ik ben geïnteresseerd.
Renze
@Benny Telstar ik moet zoeken. Mn vader heeft het boek 50 jaar geleden gekocht, ma wilde opruimen en ik heb er n aantal uitgezocht. Moet kijken of deze er ook bij zit, maar vroeger zat ik er iedere zondagmiddag in te lezen
+2
Renze
@Benny Telstar ik heb hier "het boerenbestaan van toen" ISBN 90 10 03403 8

En "Nederland, leven met het water" ISBN 90 10 02127 0

(klik om te vergroten)

Benny Telstar
@Renze bedankt
+1
ljdekker
En het verschil in onderhoudskosten? Misschien is een getrokken hakselaar zo gek nog niet voor als je alleen in het gras zit
Renze
@ljdekker onderhoudskosten van n hakselaar zijn voor 80% de hakselaar zelf, dus tussen getrokken en zelfrijdend zit niet zo bar veel verschil...

Inderdaad hebben de meeste getrokken hakselaars geen korrelkneuzer, dus hoef je er uberhaupt niet mee aan te komen in de mais.

Als je geen mais hakselen kunt, moet de boer een concurrerende loonwerker inhuren die dat wèl kan, maar die kan ook gras hakselen... en zo ben je rap je klanten kwijt..

Ik weet niet of er in het veenweidegebied boeren zijn die uberhaupt geen mais verbouwen? In dat geval zou het kunnen. De loonwerker hier in de buurt is ook gestopt met maishakselen. Daarmee is ie gelijk de helft van zn klanten voor mais poten, wieden en spuiten kwijt, omdat boeren die gras en mest zelf doen, dat laatste beetje mais loonwerk niet bij meerdere partijen willen neerleggen: Want dan ben je als laatst aan de beurt als je n keer om n loonwerker verlegen zit als niemand tijd heeft...
jammermaarhelaas
@Renze

Heb hier op TF ooit gelezen dat de PZ hakselaar alle korrels kapot maakt. Het schijnt dus wel te kunnen, maar allicht is dan de capaciteit relatief nog weer lager als bij een zelfrijder met korrelkneuzer.
+1
Renze
@jammermaarhelaas Ja, bij een 3 maand van te voren gepland historisch evenement onder het motto "riepe of niet riepe, vandaag giet er mais deur de piepe" krijgt n PZ de deegachtige korrels kapot.

Maar haal eens een handvol uit de kieper als de mais echt goed rijp is: Veel hele korrels, en droog schutblad gaat in 3 stukken de pijp door, die hakselt ie niet eens....

En als je te rustig aan doet en de kooi niet vol hebt doet de beukerplaat bijna niks en krijgt ie amper korrels kapot. Een machine met beukerplaat moet je vol voeren, en de korrels mogen niet te hard zijn... Het werkt goed, in goede omstandigheden: Maar toch ruilde n kennis van me de 1900 in voor n FX omdat ze het geklooi met de beukerplaat zat waren: Ieder jaar veranderen en stellen om 50 a 60% van de korrels kapot te krijgen. Als je de korrel niet kapot krijgt kan zelf hakselen domweg niet uit omdat je al dje hele korrels terugvindt in de mest. Met n korrelkneuzer raak je jaar op jaar gemiddeld boven de 90% zonder constant sleutelen en afstellen, das ooo wat waard...

Diverse hobbyhakselaars die met 4 rij gedragen Mengele hakselen, hebben een korrelkneuzer onderin de pijp gebouwd...

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden loonbedrijf , hakselaar , lely , zelfrijder , getrokken , storm en getrokken hakselaar geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
88
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
5.070