Kuilhapper of gewone bak??

Hallo,

het is mij opgevallen dat vaak met grote voermengwagens altijd word gevuld met een gewone bak en niet met een kuilhapper. Waarom is dit? Doen ze dat met een kraan ofzo? Ik hoor graag jullie reactie.

groeten,

JD 8530

Deel dit topic

Reacties

MF- 4255
Persoonlijk denk ik dat je met een kuilhapper langer bezig bent, je moet het hele pak afsnijden en dit zal dan denk ik met een gewone bak wel sneller gaan dan rop je er een bak vol uit 😛
SJB533
Prijs van een happer ligt hoger tov een grijper, vermoed ik.
_-_Bluepower_-_
Happer werkt veel mooier, en in de zomer krijg je minder broei in de kuil, doordat je de maïs niet losschept. nadeel is de hogere kostprijs.
williamJD
Bak met knijper werkt veel sneller en is goedkoper.
En als je aan het eind ff netjes met de bak maakt heb je een redelijk strakke kuil hoor!
deerecase
Wij snijden blokken met een redrock en gooien het er met een pelikaanbak in.
fendt-412
@deerecase

tijd over? 😛 Hoezo gooi je die blokken niet in een keer in de mengwagen, scheelt een keertje opscheppen en hebt nergens losse blokken staan, is ook niet echt bevordelijk voor het voer, zeker niet in de zomer.
deerecase
@fendt-412

s'avonds snijd pa blokken en als we de volgende morgen gaan voeren hoeven we alleen nog maar de blokken der in te gooien.
fendt-412
@deerecase

Oke dat kan, scheelt wel wat tijd dan sochtends, hebt er op een ander moment wat meer werk van.
jullie voeren 2x per dag of dat niet?
Hoor van veel boeren dat ze sochtends voeren. Alleen er is niemand die om 3uur het voer nog even een keertje aanveegt.

Voeren daarom savonds onder het melken, en vullen hem smiddags. Hoef je sochtends na het melken pas de eerste keer het voer aan te schuiven, kun je dat overdag telkens bij houden en zitten ze nooit zonder voer. Is bij alleen sochtends voeren wel anders denk ik.
deerecase
@fendt-412

ja wij voeren 2x per dag ja. en s'avond om half zes drukken we het voer nog even aan.
deerecase
@MF- 4255

als je het met een pelikaanbak er uit haalt duurt ook lang hoor. dan moet je ook nog hard trekken.
bart H
Wij doen het met een pelikaan bak
Gaat heel goed alleen ligt er nogal eens wat losse maïs aan de kuil dat is een nadeel maar voor de rest gaat het zo heel goed
middelkoopje
Met een pelikaanbak trek je het uit de bult en je krijgt sneller broei in de bult met een kuilhapper gaat het sneller
David512c
@fendt-412

Boer waar ik werk voert alleen sochtends en dan tijdens het melken het voer nog even aandrukken,en soms nog n keer tussen de middag
tone29
Als je met een mengwagen werkt is een kuilhapper minder omdat je een groot,vast pak in 1x in de voermengwagen gooit. dan is de kwaliteit van het mengen minder.

als je dat met een gewone bak doet is het gras al wat losser.
fendt-412
@tone29

daarom kun je messen in een opraapwagen doen. Oude opraapwagen wou niet snijden, dan wil het inderdaad voor geen meter mengen. Loopt nu heel best, blokken zijn zo uitelkaar in de mengwagen, binnen 10minuten is 5ton perfect gemengd. Heel het blok valt al uitelkaar als je het in de mengwagen gooit, is niet een groot spinnenweb. Kost wat extra brandstof om het gras te snijden, alleen het verdicht vele malen beter en scheelt een hoop brandstof en tijd tijdens het mengen.
tone29
@fendt-412 dat is waar. ben ik het helemaal mee eens dat dat veel scheelt. maar het is wel meer dan bij een pelikaan bak. maar idd mijn mening gaat ook uit naar een AP kuilhapper. ideaal is dat en de kuil is ook mooi strak en minder last van broei als je het goed doet.
IHCbeneman
@tone29

hebben jullie ook een AP of redrock?
tone29
@IHCbeneman wij voeren niet met een kuilhapper 😛
voeren gewoon nog met een wagen en mes erachter.
sametje
Kuilhapper kan je niet te groot maken omdat het ding dan te zwaar wordt en dan kun je dus mindervoer er indoen. en er past iets minder in dan een gewone bak.
maggi
Als je maar lang genoeg voert weet je precies hoeveel je los moet maken, dus dan ligt er weinig tot niks los op de kuilplaat. Gewoon beetje voorzichtig losmaken zodat er geen "breuken" in de kuil komt, want voordat je bij het einde van de breuk bent is het zo een paar dagen verder. In de winter maakt het eigenlijk niet zo veel uit, maar in de zomer word het voer er echt niet beter op.

+ dat een gewone bak gewoon 10 keer zo goedkoop is 😉
Mc_douwel
Als je maar een grote kuilhapper hebt en je gaat daar je voewragen meeladne vind de giek dat niet zo heel fijn dat geklap elke m'n vorige baas hapte gewoon blokken voor een of5 en dan voerwagen laden met gewone bak gaat ook veel finer en preciezer
JD 8530
Dus de mais word er gewoon vanaf geschraapt, en voor het gras word dan een zogenaamde pelikaanbak gebruikt?
maartendankers
Wij schepten hier vroeger met de mengwagen alles gewoon met dichte bak zonder klem oid eraan. Ging ook best.
flyinghollander
Als je over grote voermengwagen praat, zou de voersnelheid ook wel hoog zijn en maakt het iets minder uit.
Voeren hier per dag 3000 dieren, dus snelheid genoeg, dat ik met normale bak sneller kan werken en hij is nog goedkoper ook.
fendt-412
@maartendankers

hoe doe je dat met gras dan?
Dan kun je de bak wel achterover halen in de kuil, maar dan rop je toch gigantisch veel los en neemt nog halve bakken mee, of deden jullie eerst alles snijden met de kuilsnijder?

Zon happer kost wel wat, maar kunt er erg netjes mee werken, kuilwand even straks als een kuilsnijder. Bent wel een flinke trekker of shovel nodig, zon oude lompe shovel is niks minder, en zeker niet duurder dan een 6tonner van een jaar of 5-10jaar.

Ligt een beetje aan je kuilplaten, halen hier in 5dagen een meter van het snijvlak af. Als je een smalle kuil hebt kun je wat onnauwkeuriger werken. maar is bij de meeste nederlanders ook niet het geval.
maartendankers
@fendt-412

Gewoon beetje met beleid het mes erin ja , daarvoor hadden en een krapbakje aan de trekker 😛
fendt-412
@maartendankers

shovel was dus al een hele vooruitgang 😛
tone29
@maggi kuilhappers kosten geen 20.000 euro 😛 😛
maggi
@tone29

nou niet vervelend gaan doen he, het is zaterdag :lol:
maartendankers
@fendt-412

Shovel hebben we altijd al gehad 😛 Kuilden altijd al zelf in 😛
tone29
@fendt-412 ahh je moet er wel een beetje een fatsoenlijke zware shovel voor zetten. bij mijn oude stage hadden ze een komatsu wa 270 met een ap kuilhapper dat ging donders mooi.

toen die voor de beurt ging kregen ze de ahlmann op die foto. dat was echt niks. beurde de shovel gewoon op met het dicht knijpen van de bak. terwijl het gras nog gehakseld was ook nog (door hun zelf)
tone29
@maggi whahaha 😛
JordiValmetValtra
@maggi

ie hebt toch genoeg geld, de brommer al met dikke winst verkocht 😉
maggi
@JordiValmetValtra

Jaahaaa, maarja ik moet nog brommobiel kopen he, die zijn iets duurder, vanavond nog dijk dan?
JordiValmetValtra
@maggi

nee, als ik ga stappen naar Takens. Maar verwacht niet dat ik mee ga, moet morgenvroeg weer werken.
KHD Deutz-Fahr
Pelikaan bakken kosten misschien minder in tijd en in de aanschaf, waarschijnlijk verlies je het weer door de broei in de kuil. Mijn ervaringen met die pelikaan bakken is dat je de hele kuil wand aan snot trekt, waardoor alles gaat broeien. Die pelikaan bakken horen volgens mij allemaal thuis op de oud ijzerhoop 😉.
fendt-412
@KHD Deutz-Fahr

of op de mesthoop, daarvoor zijn ze nog wel makkelijk. Alleen wil ook best met de kuilhapper. Liever met de kuilhapper in de mest als met de pelikaanbak in de kuil 😛
KHD Deutz-Fahr
@fendt-412

Quote:
Liever met de kuilhapper in de mest als met de pelikaanbak in de kuil :P

Zo is dat 😉.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
38
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
10