David Brown 990 - momoeten we bij een motorrevisie montagevet dan wel dikke olie gebruiken?

We hebben een volledige motorrevisie gedaan van onze David Brown 990 Selectamatic. Tot dusver geen probleem. Maar nu vernemen we dat de montage van de verschillende onderdelen met montagevet moet gebeuren terwijl wij van mening zijn dat dit met dikke olie moet plaatsvinden.

Wie heeft hier ervaring mee en/of wie kan ons hier de ware toedracht vertellen?

Alvast bedankt voor elk antwoord dat ons dichter bij de oplossing brengt!

Deel dit topic

DBRaymond

Reacties

Remi_91
Gewoon motorolie. Die onderdelen worden straks toch ook weer gewoon gesmeerd met motorolie?!
fiat350
Ik gebruik altijd motorolie, ieder z'n manier van werken natuurlijk...
DBRaymond
Uit de voorgaande reacties maken we op dat montagevet niet meteen een probleem is, eens te meer fiat 350 stelt : ‘ieder z’n manier van werken natuurlijk’.

Zelf denken we dat montagevet bijvoorbeeld op bepaalde plaatsen kan ophopen, en precies daarom minder geschikt is voor het monteren van de nieuwe onderdelen.

Kan iemand onze logica volgen/onderschrijven of hebben we het niet bij het rechte eind?
ford5000
Kun je ook gewoon de inloopolie voor gebruiken die bij je andere topic geadviseerd werd. Maar zoals ik het begrijp hebben jullie toch alles droog in elkaar gezet?
Dan moet je hem nu gewoon opvullen met inloopolie en het advies van een poosje op de startmotor rond laten tornen ter harte nemen, zodat de olie zich toch goed door het blok kan verspreiden.
Beter de accu een keer extra opladen dan hem te snel aan laten springen. Je hoeft je denk ik niet druk te maken dat nu je motor alsnog in de soep loopt omdat jullie alles droog gemonteerd hebt.
Vet lijkt me niet een geschikte oplossing aangezien vet en olie zich slecht met elkaar verhouden en losse vetdelen daardoor smeerkanalen e.d. zouden kunnen verstoppen zodra ze op willen lossen in de olie.
Dit is wat mijn logica mij ingeeft.
Ik zou dan bij een volgend keer altijd voor olie kiezen, en niet voor vet, maar misschien zijn er ook specialisten die daar anders over denken.
jammermaarhelaas
Even een vraag: hebben jullie de motor nog naast de tractor staan of zit ie alweer in de tractor gemonteerd?
DBRaymond
@jammermaarhelaas : De tractor zit reeds in elkaar. Wij hebben de onderdelen ook niet droog gemonteerd, doch wel met olie, maar nu hadden we vernomen dat montagevet beter is dan olie.

En daaromtrent wilden we hier wat meningen kennen. Vandaar…

Het is immers niet de laatste motor die we gaan reviseren…
jammermaarhelaas
@DBRaymond

Dank voor de verduidelijking, heb mijn stukje even aangepast.
DBRaymond
Verder niemand een mening of we in het raam van een motorrevisie beter montagevet dan wel olie gebruikten voor de montage van de nieuwe onderdelen?
Wimsumar
Beste DBRaymond: Mijn mening is, het is belangrijk de onderdelen niet droog te monteren. Of het eerst ingevet of ingeoliëd wordt, maakt niet uit. (Wel leten op de geschiktheid van het produkt. In deze zin zou ik kiezen voor de olie die uiteindelijk ook in de motor komt).
Daar waar afdichting gewenst is, bijvoorbeeld het carter onder de motor, zou ik de afdichtingspakking licht invetten.
Zoals eerder genoemd, let er op bij de eerste startpoging, dat eerst net zo lang doorgestart wordt tot het oliedruklampje van de motor uitgaat zodat de motor 100% smering heeft alvorens deze aanslaat.
Bjorn G35s
Ik zou idd ook de olie gebruiken die uiteindelijk de onderdelen van smering moet voorzien, voor pakkingen en dergelijke gebruik ik zelf remcilinder vet.
jd4020slepper
Gewoon bij het monteren dik in de motor olie zetten en dan als je hem gaat starten eerst even motor rond starten met de uitknop uitgetrokken zodat overal weer olie zit
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de David Brown 990 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!