Mobiele straalketel, doen of niet?

Ik ben regelmatig bezig met oude machines op te knappen. Heb al een paar schudders, maaier, kunstmeststooier, trekker en nog wat ander klein spul gedaan, en ben nu net begonnen met een getrokken kraan.

Nu zie ik er nogal tegen op om die kraan te gaan schuren, en heb even gebeld met Datona, over een straal oplossing. Zij raden mij een mobiele ketel aan, zoals in de link.

Hoe denken jullie daarover? Iemand die er ervaring mee heeft?

Deel dit topic

Reacties

Mielmonteur
Kan je denk ik niet heel veel mee overkomen
Wiebe
Werkt wel mooi alleen gaat dat straalzand overal zitten.
ford5000
Kan prima, maar wees er wel van doordrongen dat je vanwege het luchtverbruik een redelijke compressor moet hebben.
Heb al vaker mensen gezien die zoiets, of zo'n straalkast aanschaffen en dan denken dat ze met een hobby compressortje van 25 liter met 150 liter opbrengst wel kunnen stralen.
Dat gaat dus niet lukken, maar als je wel beschikt over een grotere compressor kan je hier denk ik weinig mee gebeuren.
Fendtgek
Ik heb de grootste op 230 volt, een 2 cilinder met een opbrengst van 360 liter per minuut, ketel van ik geloof 50 liter.
Gerrit GBo
ik heb er ook één, merk weet ik niet maar ziet er net zo uit als in de link. Als ik wat straal zet ik er een grote compressor op atlascopco.nl/nlnl/products/… omdat je constant erg veel luchtdruk nodig hebt, m'n normale 380volt compressor van 150ltr trekt het niet. Zodra de druk ook maar iets onder de 9 bar komt sta je eigenlijk alleen maar grid weg te blazen en straal je net niks.

Vergis je overigens niet in de bende die je krijgt, dat straalgrid of glasparel ligt werkelijk waar overal..... Ik ben er eigenlijk wel een beetje van genezen en breng de spullen naar de straler.
Wimsumar
Beste Fendsgek: Om de prijs ( € 119,- ) hoef je het niet te laten.
KHD Deutz-Fahr
Zoals Gerrit al zegt, beschik je niet over zo'n zware compressor dan is er geen beginnen aan. Heb zelf een compressor met 150 liter tank, van airpress, een 1 cilinder. Die trekt mijn simpele straalsetje al niet.
Fendtgek
En wat voor opbrengst heeft jullie compressor? Volgens mij is dat belangrijker dan de inhoud van de ketel...
Boemrang
Ik zeg ook niet doen, je hebt inderdaad een grote compressor nodig. en eigenlijk een goede straal cabine, want die troep gaat overal zitten.
KHD Deutz-Fahr
@Boemrang

Gewoon buiten in een stuk land doen, heb je geen last van de troep 😃. Maar je hebt gelijk, die troep gaat overal zitten, de laatste keer dat ik gestraald heb was dinsdag, de grit zat tot in mijn onderbroek 😃.
Gerrit GBo
@Fendtgek De 380volt versie geeft ongeveer 350ltr p/minuut, zal wel wat minder zijn als op het typeplaatje staat maar is redelijk fors, echter nog steeds te weinig. De dieselcompressor doet zo'n 160 liter per seconde dus is ongeveer 9600ltr p/minuut.... heel verschil
Joop3
Let op: Bij een compressor geven ze de aanzuigcapaciteit weer, bij een straalunit het verbruik van samengeperste lucht. 100 l/min bij omgevingsdruk is maar een handvol bij 10 bar. Met een 220V compressor ga je het sowieso niet redden.

Bovendien zit elk lagertje, en onderdeel met een gat groter dan een haardiameter vol met grit, en loopt dus kapot, als je het vooraf niet demonteert.
RF-HanomagR19
Wij hebben zo'n straalkast van HBM gaat prima, een Airpress HK600-200 levert de lucht en die kan het met gemak bijhouden.
Heb ook mijn (toen compleet gestripte) trekker gezandstraald maar dan met zo'n soort verfspuit beker als voorraadje, je blijft aan het bij vullen 😃

Alle gaten in het blok houten plakjes voor gekit, zodat er geen zand naar binnen kon. Even werk maar het is de moeite waard.
KHD Deutz-Fahr
Quote @RF-HanomagR19:
met zo'n soort verfspuit beker als voorraadje, je blijft aan het bij vullen :D

Zo'n zandstaalpistool heb ik ook, alleen de compressor heeft net te weinig capaciteit...
yoohan
Zelf stralen is alleen leuk bij kleinere onderdelen, als je zo'n handstraalcabine hebt.

Grotere dingen kun je beter laten stralen. Voor deze mobiele straalketel heb je een joekel van een compressor nodig. 220 liter Netto luchtopbrengst per minuut bij 6 bar is een heleboel lucht, dat red geen enkel hobby apparaatje.
IH-Kees
Mocht je het te duur vinden kun je een oude gastank pakken, daar paar nippels aanlassen, paar 3 weg kranen, dikke slang, oude bougie als nozzle en dan heb je hetzelfde.
Mocht je compressor te ligt zijn dan zijn meerdere 220volt compressoren aan elkaar gekoppeld een stuk goedkoper dan een van 380 volt, neem wel oliegesmeerde. Paar dikke buffervaten er tussen, oude gastank uit auto`s, dan heb je voor een paar honderd euro een die meer doet dan een van 1000 euro.
RF-HanomagR19
@IH-Kees
Met 2 compressor's hadden wij in het begin ook. Maar die zijn er niet voorgemaakt om bijna 8 uur constant te draaien. Zo'n goedkope van de gamma hield het nog geen halfjaar vol. Die andere (50 liter tank) hield er na een aantal jaar ook mee op.
IH-Kees
@RF-HanomagR19

klopt, die moet je ook niet hebben. Die slaan ook af na uren omdat ze te warm worden.
airpress.nl/product.asp/…
doelde ik op.
ADB996
Er zijn ook straalmachines die de korels gelijk op zuigen
atlaspower
Met zon ding ben je bar bezig en je doet eigenlijk net niks of je moet er een joekel van een compressor aan hangen, zoals al eerder gezegd bv een schotten compressor, maar daar hangt ook weer een prijs kaartje aan, een zuiger compr word veel te warm bij langdurig gebruik, en je moet bij veel liters pm een knappe water afscheider ertussen zetten, anders blaas je een hoop vocht mee, buiten dat doe je met 5 bar werkdruk van het dingetje je niet echt veel
jd4050
Wij hebben net gisteren een compressor met 100 liter tank verkocht. had om s'avonds er op gezet en gelijk een paar uur later al reactie.
Fendtgek
Oke, dank voor de reacties, geeft wel wat duidelijkheid. Advies is dus om het niet te doen, of alles demonteren en dat was ik niet helemaal van plan. Dan zullen dus keringen van cilinders en dergelijke ook lek gaan en ik heb net alles lekvrij.

Dan kan ik dat geld beter investeren in goed schuurgereedschap, waar doen jullie zoiets mee? Een schuurschijf op de flex of een schuurmachine?

Ik deed het altijd met dit: wimkes.com/Foto%27s/DCP_0376.JPG/

Maar dan krijg je op grote vlakken allemaal van die kringen...
Gerrit GBo
@Fendtgek Als je op grote vlakken kringen krijgt is het of zacht metaal waar de borstel invreet of je haalt niet alle verf weg, het laatste zal et wel zijn. Goed schuren vreet tijd en is geen leuke klus maar bepaalt wel de kwaliteit en uitstraling van het gene wat je gerestauareerd hebt.
KHD Deutz-Fahr
Quote @Fendtgek:
Dan kan ik dat geld beter investeren in goed schuurgereedschap, waar doen jullie zoiets mee? Een schuurschijf op de flex of een schuurmachine?

Roest plekken, die ik met een lammelen schijf op de slijptop:
garagetools.nl/products/…

Nog goede verf lagen pak ik de schuurmachine voor. Kleine roestplekjes waar je met de slijptol niet bij kan, daar voor neem ik de accuboor, en speciale opzet staalborstels in diverse formaten.
nicoaruba
Zet alles eerst in de afbijt. daarna de hoge druk erop, dan is de laklaag weg. licht opschuren, gronden, en lakken.
Fendtgek
@nicoaruba

Wat bedoel je met afbijt?
Boer_Mo
Die straalketel is geen beginnen aan je kan het beter zelf gaan schuren. met een slijptol met een Surface conditioning schijf met velcro rug erop dat schuurt. De heavy duty uitvoering heeft een speciale korrel die met name geschikt is om veel materiaal af te nemen. Doordat deze korrel sneller snijdt en hogere werkdruk kan hanteren, kunnen deze schijven in sommige gevallen de fiberschijven of vlaklamelslijpers vervangen (voornamelijk bij het verwijderen van klein TIG lassen)succes.
Boer_Mo
@Fendtgekafbijt is een chemische spul dat ervoor zogt dat verf/lak loslaat en makkelijk te verwijderen is...
KHD Deutz-Fahr
@Fendtgek

En vergeet niet te ontvetten. Met een vuile, vettige ondergrond komt anders de lak er zo weer afzetten. Er zijn speciale metaal ontvetters te koop, ik gebruik altijd de ontvetter van hammerite. Maar ik heb gehoord dat je met thinner ook goed kunt ontvetten.

hammerite.nl/pages/producten/…
nicoaruba
Afbijtmiddel, gewoon te koop in de dhz zaak.
eerst oude laklaag ontvetten, ff opruwen met staalborstel en instrijken met afbijt.
de oude verf laat los en je kunt met hoge druk de oude verf eraf spuiten.
pkfanatic
Ik gebruik een straalketel van Datona voor het stralen van oude machines: datona.nl/mobiele-straalketel-blauw.html/. De roest vliegt er vanaf. Ik verbaasde me over de kracht van deze straalketel, maar ben er blij mee!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
31
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
193