Augusta in de tulpen.

Dag,

dit betreft vooral de bollenbouwers op deze site, maar hoe zit t bij jullie met de tulpen? Er schijnt veel Augustaziek in te zitten, hoe staat dat bij jullie?

Groet

Deel dit topic

Reacties

fendt818vario
Bij ons zit het in 1 soort, iets van 20 procent van het soort dagt me vader.
johndeerefendtfan
Jaja augusta he 😃
Dirkisboertjee
Het is een virus toch?
Koentjuh
@remco1234

zeikenzonderreden.nl?
eddyscania
Laatiedereeninzijnwaarde.nl
eddyscania
{@staaf}

brief me wat bij...........wat is Augusta???
suggs 73
Ik heb het niet gezien bij ons , heb er eigenlijk ook al geen jaren last mee gehad , zit als het goed is in de partij , 20% is dat geen afkeur ? of alleen japan kwijt als je dat had aangevraagd
staaf
Augusta is een virus die een schimmel in tulpenbollen veroorzaakt. Het is een vrij heftige ziekte waar je niet tegen kan spuiten. Er zijn 2 types, Augusta vroeg en Augusta laat. Vroeg tast de tulpen aan nog voordat ze volgroeit zijn, in dit stadium dus. En Augusta laat komt voor wanneer de tulpen wel op lengte zijn. De naam Augusta komt van de cultivar Augusta, waarim deze ziekte als eerst is waargenomen. Het is bij ons pittig bar, en hoorde al verhalen dat er nog meer gedupeerden waren, vandaar dat ik benieuwd ben hoe t met de bouwers hier zit.
Fendt_John Deere
Wij hebben zo´n rare schimmel op het blad ofzo, ik had er een foto van gezien,
eddyscania
@staaf

ik neem aan dat jullie de tulpen kweken........waar krijgen jullie de bollen dan van??

en kan die niet sorteren??
staaf
@eddyscania

Ik werk bij een bollenkweker/broeier. De meeste bollen zijn gewoon van ons eigen. Het is een virus die voor t bouwen er nog niet inzit of dan kan je die nog niet zien/herkennen. Het is echt een ongrijpbare ziekte lijkt t wel. Ik spuit de tulpen, en als ik dan door t land rij schrik ik er gewoon van zoveel er al dood zijn. Gaat niet de goeie kant op zegmaar.
eddyscania
@staaf

oei serieus dus...........de enigste bollen die ik zie zijn de narsissen die onder het gras gaan in de gemeenteveldjes.

dank je voor de info......
Boerenjongen16
Hoe ziet de schimmel eruit, tulpen bij ons (in de tuin) is niks mis mee.
Vondiep
De bollen worden weer duur denk?
staaf
Verdorde bladen, dode bladen, groei achterstand.
Johndeeretje
Bij ons ook niet net als wat @Boerenjongen16 zegt!
staaf
Haha, ja dan zullen de bollen wel weer duurder worden.
eddyscania
@staaf

maar wel balen.................wat is het verlies tot nu toe?? 20-30%??
staaf
Durf het zo nog niet te zeggen, denk nu over het hele areaal miss al 5%, maar dat is wel van de afgelopen week, en t gaat heel hard. Er is al een bouwer die alles dood heb gespoten, en t hele zootje eruit rooit. Die was er klaar mee.
Boerenjongen16
@staaf Uhm... toch eens kijken hier in de polder. Stond een hoek wat ook wel 'dood' gespoten leek... ( Regio Moerstraten/ Wouw)
Fendt_John Deere
Komt het door de vorst ofzo, want het het zit er bij ons ook in.
eddyscania
@staaf

kapot spuiten kost geld............
suggs 73
In welke soorten hebben julie het ? collega teelde angelique altijd augusta , had eens wat plantgoed gekregen van hem en wij hadden het nooit in die partij wel eens in prominence gehad
eddyscania
Kan het van de meststoffen komen of van de grond waar in het gepoot wordt??

(ff hardop denken...............)
staaf
Schijnt niet door de vorst te komen. En idd, alles kapot spuiten kost ook geld, maar allemaal rotte bollen rooien is ook niks. Bij ons zit t in vrij veel soorten. Silver Dollar, Ile de France, Oranje Cassini, en nog wel wat.
staaf
Nee Eddy, zelfs de geleerden weten niet waar het door komt. Onze bollen zijn onder ideale omstandigheden de grond in gegaan en ook de grond was dit jaar erg goed (volgens de monsters).
eddyscania
@staaf

da bedoel ik ook met kapot spuiten, je moet weer opnieuw beginnen.
staaf
Ja, en opnieuw beginnen betekend, in t najaar weer planten.
eddyscania
@staaf

quote Onze bollen zijn onder ideale omstandigheden de grond in gegaan en ook de grond was dit jaar erg goed (volgens de monsters).


en meer kan je niet doen.................
suggs 73
Zit in de partij meende ik , en onder sommige omstandigheden kom het eruit , wil wel eens dat er in de kas augusta te zien is en op het veld geen plant te zien is geweest of andersom
Sjoske
Duurder misschien wel maar duur..., vergeet het maar. Wij zijn gestopt met tulpen, prachtige teelt maar de laatste jaren steeds meer problemen en steeds minder geld.
Maar ja, helaas begint het gez... in de lelies nu ook al met dat AM- en PlamV verhaal.

Het ligt trouwens ook aan de grondsoort, wij hadden een partij waar het dik inzat, jaar daarop bij een contractteler op klei gezet en je zag het nauwelijks terug.
staaf
Ja, maar wij zitten alleen maar op klei.
StefanZ
Bij ons staan ook tulpen, die leken er nog wel mooi bij te staan. (afgeziendatikergeenverstandvanheb)
johndeerefiat
Bij ons in Noord-holland nog niks waar genomen in de tulpen! Ben bij een collega teler geweest die had ze bollen op oud land staan en daar zat het pittig in. Wij hebben wel een paar enkele plekjes risotonia maar voor die paar plekjes kan je geen risolex kopen. Maar als het mee zit ben je er volgend jaar van de augustaziek af. Maar maak je niet druk! Er zijn genoeg bollen en bloemen.
staaf
Nou, bij "ons in noord holland" is t best veel al 😉
suggs 73
Heb van de keurmeester begrepen dat er veel vorstschade wordt aangezien als zijnde augusta en dat dus na toetsing niet is !!!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
36
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
2