16 jarig jongetje heeft ongeluk met kapitaal

WIUWERT – De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 17.00 uur op de Froonackerdyk een ongeval afgehandeld waarbij een 24-jarige automobiliste uit Easterwierrum zwaar gewond raakte.

Deel dit topic

Reacties

RF-HanomagR19
Nog geluk dat ze leeft. (als ik de auto bekijk en het verhaal gelezen heb)
wiltie63
Die bestuurder van de auto heeft heeeeeeeeeeeeeel veel geluk gehad als ik die auto zo zie!
fendt-412
Nou, je gaat niet zomaar mee met de helikopter naar het ziekenhuis. Dus het zal wel niet heel best gesteld zijn met haar. Mag je bij zon ongeluk dan nog spreken over geluk? je hebt pas geluk als je zo uit kunt stappen zonder letsel!
casecvx170
Tja..
Case ih 845 xl
Dondersss echt wel geluk als je daar levend uit komt! zou je zo niet zeggen. maar blijf altijd goed voor je kijken:)een trekker stopt niet zo snel
Valtrapowerr
Nu ga je je toch wel afvragen waarom dat 'echte' rijbewijs voor tractoren er niet al 20 jaar is. anderzijds kan een ervarener bestuurder het ook overkomen dat hij dingen te laat ziet.

Sterkte aan nabestaanden!
jwvanerk
Stertke aan fam leden
Siebenga
Weet niet of een 25 jarige dit ongeluk had voorkomen hoewel ik daar wel sterk na ga neigen! Meesten op die leeftijd die ik ken die kennen maar 1 standje..
johann141
Volgens de geruchten is die jongen zwaar de pineut hij zou de dag ervoor 16 zijn geworden en geen rijbewijs hebben.

de vrouw heeft beide voeten gebroken en een arm gebroken
fendtjuh
Alleen de titel...? Beetje misplaatst.

Beide voeten en arm gebroken, mag ze van geluk spreken als je het zo ziet.
Arnold lol
Het is de laatste tijd ook weer vaak raak.
sterkte voor familie en bestuurster zelf!
fendt-412
Quote @fendtjuh:
Alleen de titel...?

telegraaf style ja.
HanomagR45
Sterkte aan de nabestaanden. Of je van geluk kunt spreken is maar de vraag, maar is toch wel een klein wonder dat ze uberhaupt nog levend uit de auto is gekomen.

Niets ten nadele van de jongen , ik ken de feiten niet.

Maar je zou onderhand denken dat de regering 15 jaar geleden in winterslaap is gegaan en er nooit meer uit is gekomen. Als je ook kijkt naar de Europese afspraken had het tractorrijbewijs er al heel lang moeten zijn!!

Ze zouden zelf eens op ene combinatie die aan de maximale regels voldoet moeten rijden, misschien beseffen ze dan eens dat dit vele malen gevaarlijker werk betreft dan het besturen van een auto.

Ik hoop dat de jongen er zelf ook overheen komt, zal ook erg ingrijpend voor hem zijn geweest
eddyscania
Met zijn telefoon bezig zeker...............
Koentjuh
@fendtjuh

Ja die snap ik ook niet helemaal?
masseyferuson
We hopen op het allerbeste voor de gewonde automobiliste.(titel van dit topic vind ik slecht gekozen) Verder heeft dit ongeval niks met leeftijd en ervaring te maken, iedereen kan het overkomen dat je te laat ziet dat de auto voor je ineens stilstaan.
Het is een rotweg, met veel huizen aan weerszijden van de weg en dammen van het land. Je moet altijd op zijn scherpst zijn als je er rijd.
Hopelijk komt alles weer goed!!
Siebenga
Is misschien een sensatie titel maar wordt toch wel goed zat van die ongelukken met jochies die nog geen eens een auto rijbewijs hebben!
frank_mf
Quote @johann141:
volgens de geruchten is die jongen zwaar de pineut hij zou de dag ervoor 16 zijn geworden en geen rijbewijs hebben.
Wat denk je van dat loonbedrijf die hem op die trekker heeft geparkeerd? (neem aan dat het een loonbedrijf is)
KHD Deutz-Fahr
Zal best een ernstig ongeluk zijn geweest, en die auto zal wel goed in mekaar hebben gezeten. Maar denk er wel bij dat de brandweer standaard het hele dak er afknipt, en alle deuren er altijd uit haalt om iemand om iemand op een spalkplank te kunnen leggen. In verband met mogelijk rug en nek letsel. Dat is standaard procedure!
johann141
@siebenga hij heeft niet eens een trekkerrijbewijs volgens de geruchten
Siebenga
@masseyferuson je moet altijd daar op je scherpst zijn? Wat een onzin je kan ook een snelheid aan de situatie aanpassen! Je kan mij veel vertellen maar met een trekker die max 50 rijd achterop autos vliegen? Deden de remmen het niet!? Ik ben zelf ook 16 geweest en reed ook op vergelijkbare combis! Achteraf echt geklewerk maar wat voelde ik mij groot man
Bij je autorijbewijs word je zovaak ingeprent dat je ver voor je moet kijken en op moet letten op remsignalen e.d. als je het trekkercertificaat haalt kan je zo weg op jagen zonder echt goed te weten waar je nou eingelijk het meest op moet letten..
johann141
@frank_mf verder mooi loonbedrijf goeie mensen en zal nooit met smerig materiaal bij een boer aankomen wrm ze die jongen dr op hebben gezet snap ik ook niet
KHD Deutz-Fahr
@johann141

Geruchten heb je geen ruk aan, neem dat van mij aan, voor dat het de buurt door is, heeft hij gedronken, slechtziend, en was hij pas 8. De verhalen worden steeds mooier gemaakt!
Vroem Vroem
Ik ben nu zelf bijna 22. Maar toen ik 16 was dacht ik ook al een hele bestuurder te zijn, maar nu daarop terugkijkend weet ik pas dat ik er toen gewoon helemaal niks van kon. Het is gewoon nog onverantwoord met het hedendaagse drukke verkeer jongens van 16 jaar zonder ervaring op de weg, en zonder gedegen opleiding met zulke combinaties op pad te sturen.
Arnold lol
@johann141 die geruchten moet je ook niet altijd geloven wat sommigen maken er ook wel eens wat moois van.
Clayson 1964
Wie stuurd deze jongen met een pers/wikkel combi de weg op??
johann141
@Arnold lol @khd deutz

als je 4 kilometer bij het ongeval weg woont zal er wel niet veel aan het verhaal verdraaid zijn
fendtwillems
@Vroem Vroem wilde precies hetzelfde zeggen.. je haalt me de woorden uit de mond. op mun 16de meende ik de hele wereld aan te kunnen, en nou terug kijkend heb ik op bepaalde momenten ook veel geluk gehad.. ben nou trouwens nog maar een snotneus, maar iets meer ervaring, ook qua auto betreft.
Romco14
Als ik het zo lees is/ was de jongen niet verzekert.
dus zullen zijn ouders alle schade moeten betalen.
denk ik
Siebenga
Laat iedereen die met landbouwmachines de weg op wil maar verplicht 5 truck en 5 truck aanhanger lessen volgen(met automaat kunnen ze zich direct focussen op het rijden zelf) ! Voorkom je een hoop ellende mee. Ik heb al mijn papieren en dacht dat ik wel aardig kon rijden.. Nou was dat ook wel zo maar toch veel opgestoken van het hele ce rijbewijs
superluc
Het begin nu wel over die jongen van 16 jaar en onervaren maar wat deed die auto daar op de weg stilstaand?
Siebenga
Haha wat een 16 jarige redenatie!
superluc
@Siebenga ik ben toch niet bezig over de bestuurder of hij wel of niet in fout was en had een ervaren chauffeur het zelfde kunnen hebben is mijn vraag.
Vroem Vroem
@superluc als je het artikel leest kun je zien dat de trekker uitweek naar de andere rijbaan.
superluc
Ja omdat er een auto stilstond op zijn rijbaan hij wou een ongeval voorkomen
Favorit614
@superluc Vrij simpel , een auto die stilstaat ,komt vaker voor op de openbare weg.
En als het een weg is met uitritten en zijwegen , moet je daar de snelheid op aanpassen.
Een ongeluk zit in een klein hoekje.
Siebenga
Als het binnen de bebouwing is mag je altijd op de weg stilstaan! Als je ergens achterop vliegt ben je altijd fout! Heb je of te hard gereden of te dicht achterop de voorganger gezeten. Punt
Boswachter
Mee eens Sieb! een paar lessen volgen voor c(ce) is geen gek idee. En ik zou als loonwerker gewoon de regel hanteren; Ben je geen 18 dus geen auto rijbewijs ? dan niet met de machines de weg op. Dat hele trekkerrijbewijs stelt niks voor.
Vroem Vroem
@superluc Het is in het verkeer zo geregeld dat als je achterop iemand inrijdt je altijd fout bent. Je hebt dan simpelweg te weinig afstand gehouden of het stilstaande verkeer te laat opgemerkt. De stilstaande auto reageerd namelijk ook weer op het verkeer voor hem.
Zetor-Musil
Moest wel even lachen om het topic titel


Maar natuurlijk beide beterschap.
Husqvarna
@superluc
Ja misschien moest ie wel afslaan, reden er fietsers op het fietspad, het is niet verplicht om vlak achter je voorganger te rijden!
Siebenga
Mijn excuus! Kon het onder de zoekfunctie niet vinden...
ADB996
Ze zeggen dat je veel geluk heb, als je het heb overleeft.
dat kun je niet altijd zeggen, bvb met de sneeuw geluk van prins friso. want dan weet ik niet of ik zo blij ben geweest.
driver-roy
Nu is het dan wel een 16jarige, maar oudere mensen kan zo iets ook overkomen. En geruchten van ik heb dit en dat gehoord zal ik toch al niet op ingaan voordat het echte verhaal bekend is.
NHSanderJD
Quote @johann141:
@siebenga hij heeft niet eens een trekkerrijbewijs volgens de geruchten

Dat zeiden ze ook achter mijn rug om tegen iedereen toen ik een ongelukje had.....
RvM96
@NHSanderJD
lag het aan je rijkunsten dat ze dat zeiden 😃
deutznoud
@NHSanderJD ahaa, brand los, wa was er looos? 😃 ben n
u wel nieuwsgierig 😉
RvM96
Maar ik denk dat t weinig uitmaakt, misschien is het een wat grote combinatie maar of je nouw op je 16e of pas op je 30e je tractorrijbewijs krijgt je zal toch ervaring op moeten doen. En het is hlemaal niet zeker dat het aan de 16 jarige lag, je kan geen conclusie trekken als je er niet bij bent geweest (ik ook niet).
fendt trekkertje
RvM96
fendt trekkertje
Misschien had die jongen wel net zoveel ervaring al bv. een 25 jarige... ken hier ook wel iemand van 24 waarvan ik zon beetje wel zeker weet dat een 16 jarige die al wat trekker ervaring heeft beter rijd dan hem 😉
NHSanderJD
Quote @deutznoud:
@NHSanderJD ahaa, brand los, wa was er looos? ben n
u wel nieuwsgierig

Ik wou linksaf slaan op een weg, en ik zag niet dat een auto me ging inhalen dus kabam en auto kon weg getakeld worden.
deerecase
Quote @johann141:
als je 4 kilometer bij het ongeval weg woont zal er wel niet veel aan het verhaal verdraaid zijn
haha dat zal de media echt geen ruk uitmaken dat jij daar 4 km vanaf woont hoor.
suggs 73
1 ding is zeker , de vrouw is de dupe geworden door toedoen van een ander, beterschap toegewenst , en de trekker bestuurder zal dit lang gaan heugen, of moet scheit aan alles hebben, maar zal hier nog lang over na gaan denken,en mag blij zijn dat het nog relatief "goed"is afgelopen maar vooruit zien is regeren
tractortje
Misschien iets waar niemand aan denkt ik heb men rijbewijs en heb leren rijden met een kipper met stalmest naar het land brengen maar een jongen met een nieuw pers-wikkelaar de weg op sturen is gestoord dat loonwerkbedrijf moest het nu nog een ploeg of ander klein materiaal zijn zou ik begrijpen maar toch geen pers wikkel combinatie dat is iets voor ervaren chauffeurs vind ik
rickjd
@tractortje

Ik rij denk ik liever met n perswikkelcombinatie dan met een kieper stalmest. qua gewicht is ie misschien nog wel wat lichter en hij is kleiner.

Sterkte voor beide personen.

Maar als je over de weg rijdt Zie je toch wel als er een auto voor je stopt ? Ik denk eigenlijk aan een gevalletje mobiel
tractortje
@rickjd ja dat is wel waar maar die machine kost
wel 4 keer meer dan mijn kieper stalmest
en ook persen en wikkelen is zo gemakkelijk niet hoor ik zou die jongen niet hebben voor te persen precies of hij weet hoe hij een probleem aan de pers moet oplossen
rickjd
@tractortje
ja maar hier los vant persen. misschien moest hij m wel vant mechanisatiebedrijf ophalen. Kan je hier niet zeggen
Laszlow
We kunnen allemaal hier lekker over bomen, maar de meeste hier reden ook met 16 op de weg of misschien wel jonger.
Weet nog goed dat mijn buurman altijd zei NIET JAGEN!!
Als ik de JD 3050 mee kreeg, ding liep gewoon 50.
Tis dat die combinaties de laatste jaren zo groot geworden zijn, dat maakt in mijn ogen het verschil nu.
Loonwerker_Erwin
@Siebenga best leuk een paar lessen laten volgen met een vrachtwagen maar een vrachtwagen kan je niet vergelijken met landbouwcombinaties. Trekker rijd weer totaal anders, en qua zicht en bedieningsplek is er ook weinig vergelijk
Siebenga
@Loonwerker_Erwin gaat het ook niet om.. gaat om inzichten als gewicht plaats op de weg en gedrag met zo'n groot ding.. anticiperen op mede weg verkeer. Als je met een vrachtwagen veilig en snel mee kan komen in een stad kan je ook trekker rijden
Siebenga
Denk dat het bij bijvoorbeeld een loonbedrijf ook altijd stress is... iemand van 16 is daar gevoeliger voor dan iemand van 30, hoewel dit per persoon natuurlijk verschilt
fiatagripowerr
Dat wens je ook niemand toe !
RF-HanomagR19
Vrachtwagen lessen voor trekkerrijbewijs is gewoon onzin!
Ze moeten het net zoals met de scooter doen, een aantal verplichte rijlessen volgen met een goede combi, dus geen lullig kiepertje. En strenger examen en niet zoals net bij mij dat die het na 10 minuten (1.5km) al goed is.
De cijfers met de bromfiets rijbewijs hebben zich al bewezen, dus waar wachten ze op.
Siebenga
Gewoon vrachtwagen rijbewijs invoeren bij bepaalde snelheden en tonnages en je betn van al het gezeik af.. Kijk nou gewoon naar duitsland die hebben dat voor elkaar
Haye
Hier in de buurt is een 10 jarig jongetje van de kuilbult gedonderd met een trekker. Wat wil je, ze lieten hem de bult aanrijden!!
Favorit614
@Siebenga dan moet je ook rij en rusttijden aanhouden op de trekker.
En een goede planner op het werk , kan wonderen verrichten.
erpkarel2
Zo over 2jaar moet vort iedereen zijn vrachtwagen rijbewijs hebben om met de tractor van de plaats af te mogen..
Snaky Bill
Er gebeuren te veel ongelukken met landbouw tractoren , we maken het voor zelf alleen maar moeilijk . Met grote tractoren en dan harder dan 50 km /uur met berijders er op van net 16 jaar .Kunnen de toekomst wel grote veranderingeren komen in nederland
leeftyd op schroeven naar 18 jaar groot rijbewijs halen ,niet harder dan 25km/uur wat de wet voor schrijft,
930triplemaaier
@Siebengadat zeg ik ook tot 50km/h flink verzwaard trekkerrijbewijs en wil je sneller gewoon vrachtwagenrijbewijs
en de eerste 2 jaar maximaal 30 ton zodat je ervaring op kunt doen
newholland6640
Quote @Snaky Bill:
iet harder dan 25km/uur wat de wet voor schrijft,

Denk je dat dat helpt? hebben auto`s nog meer last van je, meer inhalen. Groter snelheidsverschil. Als de remmen maar GOED werken kan 45/50 goed.
gerard
Nog een reden om heeeeel snel dat rijbewijs voor tractor aan te passen....

kan zo toch niet die vrouw kan hier nog wel eens blijvend letsel aan overhouden.. vreselijk lijkt me misschien heeft ze wel kinderen enz enz

die jongen heeft waarschijnlijk wel een rijbewijs..
maar het trekker rijbewijs stelt veel te weinig voor net zoals mensen hier al zeggen. Lijkt me gewoon gevalletje kijken op de radio of telefoon spelen.(je weet het nooit zeker natuurlijk maar is wel aannemelijk.)
Bij je auto rijbewijs zitten ze steeds te gillen VOOR je kijken VER VER vooruit kijken, je ziet remlichten wat moet je doen?!!!


Als dit een ervaren chauffeur was geweest, was de kans kleiner dat dit was gebeurd..

drekt iedereen die dat ding wil halen praktijk les geven net zo moeilijk maken as auto rijbewijs, over het algemeen kan je vergelijkbare schade aanrichten op n ''moderne'' trekker as in n auto...

auto gaat sneller, trekker weegt meer...

ik kan me er zo aan ergeren mensen van 16 die net dat rijbewijsje hebben en dan op dikke combinatie's rijden, denken dat ze alles kunnen en alles mogen maar niet eens t verstand hebben van wat er gebeurd op de weg..

ongelukje zit altijd in n klein hoekje en heel kloten voor die jongen dat t bij hem gebeurd natuurlijk;)

naja maar hopen dat die vrouw niet teveel letsel overhoud en dat die jongen er n beetje overheen komt.. is niet zijn schuld is nalatigheid van de overheid die dit probleem moet aanpakken;)
-lammert-
Word je niet blij van..
dave 7810
Ik vind zelf dat ervaring enorm belangrijk is omdat het trekkerrijbewijs zelf niks voor stelt. Ik reed op mijn 14/15e al met grote kiepers. (Ik wil niet opscheppen) Maar zo heb ik wel genoeg er varing opgebouwd!
worteljcb
Ik vind dat gel 😞 l over 16 jaar wel stom. Iedereen ziet wel eens wat niet. Niet dat ik het ongeluk van die jongen goed praat, maar dat het komt omdat hij 16 is vind ik echt idioot gedrag. Er zijn veel jongens van 16 die beter rijden dan iemand van 20. Het trekkerrijbewijs stelt niets voor en moet veranderd worden, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar je moet gewoon ervaring opdoen voordat je met de trekker de weg op gaat. En de eerste keren moet je gewoon niet alleen rijden. En het is aan de ouders of eigenaar van de trekker om dat te bepalen of je voldoende eraring hebt om alleen te rijden.

Toen ik mijn trekkerrijbewijs net had mocht ik ook niet alleen de weg op en zat mijn broer er bij. Nou dat was een hoop discussies dat wil je niet weten maar achteraf ben ik er blij om dat het zo gegaan is. Want hij wist tenminste waar hij op moest letten en dat heeft hij mij ook voor een groot deel geleerd. En als wij een andere aanhanger of trekker hebben dan gaat hij nog steeds de eerste keer mee en zegt even waar ik op moet letten bij deze machine. Op die manier bouw je ervaring op. En van terecht kritiek leer heel veel al wil je dat eerst niet geloven.

Sterke voor dat meisje en familie trouwens. En ook voor die jongen, want die zal dat ook niet gauw vergeten.
Mielmonteur
Vaak is het ook wel zo dat als de combinaties goede remmen hadden gehad dat bepaalde ongevallen veel minder ernstig waren, bij mij op het werk hebben ze alle wagens luchtgeremd, geloof me, dat kan wel het verschil uit gaan maken als je het vergelijkt met hydraulisch. Dus alles verplicht luchtgeremd in nederland kon ook niet verkeerd zijn... net als in Duitsland waar alles boven de 3.5 ton??? luchtgeremd is!
worteljcb
@Mielmonteur

Ja helemaal mee eens. Wij hebben ook alles luchtgeremd en dat staat allemaal heel gauw stil. Sommige mensen begrijpen niet dat remmen heel belangrijk zijn. Wij wilden toen pas een wagen (8m) uitlenen aan iemand die betonwanden op moest halen. Komt die met een 308 zonder luchtremmen aanzetten. Wou ff die wanden ophalen zonder remmen met een 308je ervoor. Kreeg de wagen niet mee natuurlijk.
ljdekker
Quote @Favorit614:
dan moet je ook rij en rusttijden aanhouden op de trekker.

mee eens, stem voor! lui die gewoon 24 uur achter elkaar op de trekker zitten, dat kan gewoon niet! Op het laatst wordt je gewoon een zombie.
selten
Quote @930triplemaaier:
en de eerste 2 jaar maximaal 30 ton zodat je ervaring op kunt doen

30 ton zijn der al zeker 10 te veel. Jongeren van 16/17 horen niet bij loonwerkers te mogen rijden. Voor thuis moet het kunnen. Ik vind 20 ton ruim voldoende. Kunnen ze tenminste niet zo vlug ongelukken maken.
fendt-412
Quote @worteljcb:
Wou ff die wanden ophalen zonder remmen met een 308je ervoor. Kreeg de wagen niet mee natuurlijk.

ook niet heel vreemd, aangezien je lucht nodig bent om de remmen los te krijgen 😉
mooiwar
Ik had pas ook nog geluk ik reed door oranje stoplicht met de tm120 en er draaide recht voor mij een auto de weg op die ging door rood ik raakte iets de bumper. toen wijkte ik uit naar rechts over een stoplicht heen die was er helemaal af.
(met de combi op men profiel)
mark boertie
@mooiwar In elburg jah mooi dat oranje stoplicht gas 😄
mooiwar
@mark boertie

heb je dat gezien ja?
was de dag erop wel makkelijk toen kon ik er gewoon door rijden haha
Valtra-Fordpower
@fendt-412 Dat is niet altijd noodzakelijk. Er zijn genoeg aanhangers in de omloop met een luchtketel.
Siebenga
En rangeer ventiel;) komt bij dat je de veer vvaak met hand ook wel losser kan draaieb
fendt trekkertje
Julie zeggen wel van dat ie miss wel met zn telefoon aan het spelen was of met de radio aant kloten was maar dat kan iemand van 30 net zo goed doen!
newholland6640
De meeste reacties kloppen helemaal. Allen het probleem bij veel jonge bestuurders (waaronder ik ook) willen het niet weten....
newholland6640
Quote @Siebenga:
gewoon vrachtwagen rijbewijs invoeren

Het idee is goed, maar zo verhoog je de kostprijs van de agrarische sector weer enorm he! ik denk als je gewoon een 30 lessen krijgt waarmee je met een combie van 35 ton op pad gaat, ook werkt. Maar kost veel minder.
ValtraT202
@Siebenga

vind wel triest hoe jij over 16 jarig denk jij bent zelf ook jong geweest ik ben bijna 19 en heb zo wat 1 jaar me auto maar ik kom ook soms volwassen mensen teggen met auto trekker vrachtwagen denk je ook hoe hebben hun hun rijbewijs gehaalt dus het maakt niks uit het gaat er om als het veilig gebeurt en toen ik als 16 jarig bij een loonwerker kwam stage te lopen mocht ik ook niet meteen op het grote spul onder aan beginnen en ik rij nu op het grote spul omdat je ook de ervaring heb vind jouw reacties echt onzin misschien rij jij ook wel net zo gevaarlijk ??
ValtraT202
@Siebenga

en er klappen dagelijks ook genoeg auto's en vrachtwagens op elkaar die stil staan op de snelweg vind je ook dat hun rijbewijs moet afgepakt worden de vogende dag rijden ze gewoon weer rond van ooo was maar ongeluk wordt toch verzekert ??? wat zeg je daarzo op hij komt allen maar in het nieuws omdat het een 16 jarige jongen was als jij het was iemand van 22 dan was het al minder erg of een ouder iemand
Valtraboerties
Je kunt niet de schuld van de ongelukken altijd bij de jongste persoon schuiven, ligt er maar net aan hoeveel er varing iemand heeft.
ValtraT202
@Valtraboerties

maar dat wordt wel gedaan iemand met veel ervaring had het ook overkomen

een jaar terug een 16 jarige bestuurder oke met een deutz dan in de flevopolder tegen een bus met polen wie is nouw de schuldige iederen zij de 16 jarige het kon ook een ouder iemand overkomen
Jasperfendt
@fendt trekkertje
Zit er in een deutz wel een radio dan? 😃
deutznoud
@Jasperfendt tuuuuuuurlijk 😃
deutznoud
Quote @selten:
Quote @930triplemaaier: en de eerste 2 jaar maximaal 30 ton zodat je ervaring op kunt doen
30 ton zijn der al zeker 10 te veel. Jongeren van 16/17 horen niet bij loonwerkers te mogen rijden. Voor thuis moet het kunnen. Ik vind 20 ton ruim voldoende. Kunnen ze tenminste niet zo vlug ongelukken maken.
oo , en bedank... schuif mn plezier maar weer met 2-3 jaar op 😛
Jasperfendt
@deutznoud
Rij je nu nog geen trekker dan?
ValtraT202
@deutznoud
ik snap jouw wel?
er zijn ook jongeren die wel voorzichtig doen en wel kennen rijden en somigen moeten dat verpesten en dat wordt er zo gereageert
worteljcb
@ValtraT202

+1!
Ik dacht het en jij zegt het! Ik dacht, ik hou me maar ff rustig want ik ben ook nog maar 17 zonder autorijbewijs.
worteljcb
@fendt-412

Bij die wagen kun je gewoon de rem eraf zetten dus die kan iedereen meenemen. 😉
Siebenga
Ik zeg nergens dat 16 jarigen niet kunne rijden.. maar elk ongeluk met een 16 jarige achter het stuur moet voorkomen worden.. En dat doe je door die broekies van het grote spul te halen. Dan heb je deze hele discussie niet. Ik snap dat ik jongens tegen het zere been schop lullig maar het is nou eenmaal zo.. Probleem van jullie broekies is dat ze denken heel goed te rijden. Hoe kan je nou een machine op de weg houden als je nog niet eens met een auto de weg op mag?
selten
@deutznoud
Zal toch niet gebeuren dus je kan je plezier houden. Maar ik vind sowieso grote combi's helemaal niks.
deutznoud
@Jasperfendt tuurlijk wel, elk weekend volle dagen 😉
deutznoud
@selten kan je geen ongelkijk in geven 😉 maja, gewoon rustig mee omgaan en 3xdenken voordat je actie onderneemt 😉
Jasperfendt
@deutznoud
Wat voor trekker dan een deutz?
deutznoud
@Siebenga ja klopt
selten
@deutznoud
Het moet in het verhaal of zijn hé. Of combi's van max 25 ton of jongeren alleen met autorijbewijs bij een loonwerker op een tractor zetten.
deutznoud
@Jasperfendt ff kijken, op de boerderij deutz 4.31 en newholland t6010 en deutz 5207 en op loonbedrijf fendt's 515 en 514 en newholland t.7.250's en mijn (bijna) eigen ford 7840 sle wikkelcombie..
Fokke
Voor alle jongeren die nog geen autorijbewijs hebben, ga maar eens rijles nemen dan wijzen ze je wel op bepaalde dingen die jij altijd goed dacht te doen/zien.
deutznoud
@selten nee, da tweede doe maar niet, dan doe mar tot 25 ton.. is toch ook wel zatt @Fokke kan autorijen maarja je zult t wel weten 😉
Jasperfendt
Zijn julie zelf boer dan?
ik fendt 309c fendt 305 ls en fendt 103 s
selten
Quote @Fokke:
Voor alle jongeren die nog geen autorijbewijs hebben, ga maar eens rijles nemen dan wijzen ze je wel op bepaalde dingen die jij altijd goed dacht te doen/zien.

Niet alleen met rijles. Pas als je een rijbewijs hebt dan kun je een beetje rijden en kun je opletten. Dan pas snap je hoe gruwelijk gevaarlijk grote combi's zijn!
Fokke
Tuurlijk, maar tijdens de rijlessen ga je zelfs al veel meer dingen inzien. Uiteraard daarna nog veel meer lijkt mij 😛
deutznoud
@Jasperfendt nee, pap werkt bij loonwerker en heeft altijd trekkekrs gehad, en i kwerk op t loonbedrijf en op een boerderij
deutznoud
@Jasperfendt mooie trekkers 😉
selten
@Fokke
Tractorrijbewijs wordt alst goed is toch zwaarder. Kun je der minder druk om maken. Jongeren kunnen niet minder rijden als vroeger. Ze hebben gewoon te grote machines.
Jasperfendt
@deutznoud Bedankt maar die 515 en 514 bij dat loonbedrijf ook
deutznoud
@Jasperfendt pittige 6pitters 😉
worteljcb
@Siebenga

Waarom zou ik geen trekker op de weg kunnen houden ookal heb ik geen autorijbewijs. Dat is toch dom gelul! Als ik hem niet op de weg kan houden krijg ik hem echt niet mee hoor van mijn pa.
deutznoud
@worteljcb da klopt, maar schijnbaar krijg je meer inzicht
selten
@worteljcb
Omdat je op die leeftijd zonder rijbewijs geen inzicht hebt in gevaar. Daarom!
worteljcb
Nu ga ik niet beweren dat ik goed kan rijden, maar ik heb nog nooit een ongeluk oid gemaakt en de meeste gevaren zie ik toch echt vroeg! Het gebeurd niet vaak dat ik op het laatste moment met het zweet in de handen op de rem sta.
deutznoud
@worteljcb nee, maar das maar goed ook, trouwens, ook al sta je niet met het zweet in je handen op de rem, als je moet remmen, is het zowiezo nie goed 😃
ValtraT202
@Siebenga ik heb 2 jaar me cetivicaat en begon bij een akkerbouwer met klein spul en bijna 1 jaar me auto rijbewijs dus ja ik wil niet veel zeggen maar jij was vroeger dan ook een broekie ?
deerecase
Quote @Siebenga:
Ik zeg nergens dat 16 jarigen niet kunne rijden.. maar elk ongeluk met een 16 jarige achter het stuur moet voorkomen worden.. En dat doe je door die broekies van het grote spul te halen. Dan heb je deze hele discussie niet. Ik snap dat ik jongens tegen het zere been schop lig maar het is nou eenmaal zo.. Probleem van jullie broekies is dat ze denken heel goed te rijden. Hoe kan je nou een machine op de weg houden als je nog niet eens met een auto de weg op mag?
het is gewoon zo dat elk ongeluk moet worden voorkomen. maar dat kan gewoon niet.
ValtraT202
@deerecase

daarzo geef ik jouw groot gelijk in maar ja als volwassen een ongeluk krijgen haalt dat de krant niet en een jongen van 16 wel dat vind ik tries iemand op zijn leeftijd dicrimineren
selten
@ValtraT202
Nieuws wordt gemaakt door de mensen die het in de krant zetten. Zoiets wordt gezien als een probleem. Iemand van 45 die zoiets doet komt trouwens ook gewoon in de krant. Maar minder erg.
Wimsumar
Quote @Beste Siebenga:
Probleem van jullie broekies is dat ze denken heel goed te rijden.

Er zijn ook 'oudere' broekies. 😉

omroep.vara.nl/media/94797/
deerecase
@ValtraT202 het kan wel maar dan moet je 30 rijden en 100 meter afstand ertussen.
Siebenga
Misschien heel triest maar er zitten toch 4 ongelukken in mijn geheugen van afgelopen jaar? In de polder op dat busje? Die 3 asser met een claas er voor die over een meiske op scooter is gereden.. Loonbedrijf vink nou dit! Allemaal 10ers met dodelijke/zeer zware ongelukken! Zo veel doden vallen er in een jaar niet hoor die betrokken zijn bij landbouw verkeer. Meende ergens gelezen te hebben dat het rond de 15? Zijn dan is dit al bijna 1/3de met tieners die ik zo opnoem. Terwijl dit allemaal niet ter sprake was gekomen als nederland niet zo zit te slapen!
selten
@Siebenga
Ja maar die eerste. Kwam omdat die polen aan de verkeerde kant van de weg reden met wss beetje alcohol 😉. Hier kun je geen schuld aanwijzen aan de tiener. Dit had een ervaren chauffeur ook kunnen gebeuren.
snowman
@[selten] klopt de trekker bestuurder had in dat geval geen schuld
selten
@snowman
En heel eerlijk. Het had iedere bestuurder kunnen overkomen...
snowman
@selten jah klopt zelfs de loonwerker met 25 en meer jaar ervaring. In een kwestie van 1 seconden kan er heel wat om je heen gebeuren. Zo als dit ongeluk ook wie zegt dat hij op top snelheid reed? met 25km/u kun je ook heel wat schade aanrichten
selten
@snowman
Meeste ongelukken/schades maak je als je rustig rijdt 😛. Maar aan de schade te zien is de tractor op de auto gekomen. En is er een grote impact geweest. Daarom denk ik dat ie ietsjes harder als 25 reed 😉
snowman
@selten ik geloof ook best dat die harder reed maar die auto reed natuurlijk ook. Maar ik wil aangeven dat snelheid niet alles zegt. En ik weet niet of dat NIEUWE trekkerrijbewijs zou helpen het is een kwestie van verstand gebruiken in combinatie met allertheid. En je verstand en allertheid is niet beter wanneer je ouder dan 16 bent. Dan zou iemand van 80 nooit brokken maken. Conclusie: Het is de combinatie van verstand gebruiken en allertheid ieder iemand in de categorie van 16-65 die werkt met dit materieel kan zo iets overkomen.
selten
@snowman
Ik zeg ook niet dat iemand van 80 beter kan rijden. Het is per persoon verschillend. Ik vind wel dat de meeste jongeren van 16 geen verkeersinzicht hebben omdat ze nooit er iets voor hebben hoeven doen. Ik had voordat ik me Tractorcertificaat haalde al een rijbewijs en wat ervaring op de weg. Je kan zeggen dat je met praktijklessen veel leert. Maar erna heb ik nog meer geleerd. Nu dat ik voor de auto aan het lessen ben weet ik zeker dat ik 40km/h veilig kan rijden. En dat met een tractor waar ik veel uren op maak. Iedereen maakt wel eens fouten. Doen mensen van 16-80 allemaal. Maar je moet het veilig oplossen. Dus als je ook geen certificaat hebt moet je het veilig doen. En veilig betekend met momenten ook associaal. Het belangrijkste is, dat je voor jezelf moet oppassen. En dat ook duidelijk te horen in dit geval betekend ook voor andere oppassen. Je moet van geluk spreken dat je geen dode hebt gemaakt in zon ongeval. Die vrouw is hier wel zwaargewond. Die jongen die zal het nog zwaar hebben. Hij heeft wss de fout gemaakt...
snowman
@selten ik begrijp je reactie natuurlijk, maar om even het verschil aan te geven noemde ik het:P

Ik ben volkomen met je van mening dat een deel van onze jongere trekkerbestuurders geen verkeersinzicht hebben,, hoeft ook niet dit krijg je door ervaring het is niet iets aangeboren.Maar je moet altijd met je verstand handelen, want het is niet STOER om overal volgas te rijden en tussen door te zwiepen. Het is juist stoer als de mensen om je heen zeggen: zo die jonge ken goed rijde hij gebruikt zn verstand en denk om zijn machines en de medemens!.

En in dit geval is het zeker de schuld van de 16jarige bestuurder. Hij is de veroorzaker, maar wees nou eerlijk en iedereen hier! hoevaak hebben wij wel niet dat we net eventjes door het zei raampje kijken en er voor je geremd wordt. Hij heeft een ongeluk proberen te voorkomen maar door zijn handeling ontstond er als nog een ongeluk.

Veel sterkte voor de bestuurdster en de trekkerbestuurder.
selten
@snowman
+1!
Duidelijke en gewoon een goede uitleg. Ik kan der niks anders over zeggen.
En wat maakt stoer uit met een ongeluk? Helemaal niks. Weet je wat ik stoer vind? Gewoon een open pijp derop mooi geluidje en dan flink laten trekke. Dat klinkt ruig. Dat is ruig. Hoef je niet eens over plank gas derover 😃. Overal plankgas wordt je eerder aangezien als maniak....
Siebenga
Og wat zijn de 16 jarigen hier weer schijnheilig op de site.. Enige ervaring die je hebt is op het fietspad en dan kan je ineens met een totaal gewicht van 50 ton en een breedte van 3 meter overweg in het verkeer? En dan een dom vragenbriefje in vullen 2 meter rijden en je hebt een trekker rijbewijs (gelukkig is het geen rijbewijs maar een certificaat).. dat haalt elke pool nog man. Op die leeftijd moet het altijd snel, snel snel. Ik kende geen enkele dorpeling die zijn scooter of brommer op die leeftijd zijn normale sneldheid liet lopen. Dat zegt toch al genoeg?

trekkercertificaat is ooit ingevoerd met de bedoeling dat een boerenzoon een stuk over de weg kan met de schudder naar het andere stuk. Niet bij loonbedrijven goedkoop werknemertje spelen. Tuurlijk snap ik dat loonwerkers het doen en tuurlijk snap ik dat het geweldig is rijden met het materiaal. Ik heb het zelf ook gedaan en ook met groot spul. Misschien is dat dan ook de reden dat ik mij er best druk om kan maken.

Het kan echt geen kant uit dat je eerder met 50 ton de weg op kan dan dat je met een auto mag. Een trekker kan wat dat betreft een echt moordwapen zijn
snowman
@siebenga een 16jarige neemt zn eigen verantwoording en risico's. Onschuldige mensen hoeven hier niet de dupe van te zijn. Maar maakt het voor de slachtoffers iets uit als iemand van 25 jaar met het NIEUWE trekkerrijbewijs roekeloos rijdt en een ongeluk veroorzaakt door fout bezig te zijn of net even niet allert was? De schade blijft hetzelfde! Inzicht in verkeer krijg je door ervaring en dus ook niet door het nieuwe trekkerrijbewijs!
ValtraT202
@Siebenga wat zit jij steets de 16 jarige af te zijken zeg jeetje jij ben zelf ook 16 geweest en toen reden jullie ook met 50 ton over de weg ik weet niet ?? of reed jij met een fendtje uit het jaar nul met een 1 asser wagenje me oudste broer is 23 en die reed ook met een trekker van 180 pk met een kiepwagen er achter waar 35 ton in ging toen hij 16 was dus voor jouw is er niet veel verandert jij denk mans te zijn omdat je een paar jaar ouder ben en denk JIJ meteen meer ervaring te hebben

ik ken mijn nog een ongeluk herineren dat een volwassen met voorlader reed met 3 balen er op en 2 of 3 fietsers volgens mijn dood reed dus ik weet niet waarom jij al die 16 jarige meteen zit af te katten dat ze niks kennen aan een stadter ok maar een boerezoon die leert er mee rijden stakker
fendt-412
@ValtraT202

ik weet niet of je het een beetje doorhebt, maar hij ziet in dat het eigenlijk niet door de beugel kon toen hij 16was en op een trekker stapte.

Je hoeft je niet direct aangevallen te voelen, beetje realiteitsbesef wordt je echt niet minder van! Helaas is het vaak zo dat je alleen achteraf kon zeggen dat het niet kon, en als het dan te laat is is dat heel triest. Je kunt zelf toch ook wel nagaan dat de stap van fiets naar trekker die 50km/u KAN lopen met 50ton niet normaal is?
Het kan mij niet veel schelen met wat je het pad op gaat, alleen een ander is er vaak erger aantoe dan de trekkerchauffeur. Ik hoop niet die ander te zijn die wordt aangereden. Of iemand met drank op zich het ziekenhuis in rijdt kan mij niks schelen, is zn eigen schuld. Maar als die persoon iemand anders mee kapot rijdt wordt het een heel ander verhaal.

Ik ben zelf iig heel anders gaan rijden nadat ik mn autorijbewijs heb. Had thuis al redelijk wat ervaring met de trekker. dat rijden lukt iedereen wel op een kavelpad, maar het verkeer in dorpen en steden is hier totaal geen vergelijk mee. Ik was 17 en mocht met 370pk en 310cm brede trekker de weg op, het is allemaal goed gegaan op versmalde wegen waar je vrachtwagens tegen komt. Als je niet het besef hebt van de afmetingen en snelheden dat een ander op jou of het kruispunt af komt kan het wel eens heel gek gaan. Gevolgen zijn niet te overzien. En of dat nou direct wat met de leeftijd te maken heeft weet ik niet, er lopen nog wel wat jonge lui rond zonder enig gevarenbesef. Onder het motto: verstand op nul en blik op oneindig. Alsof de wereld na vandaag vergaat.
@fendt-412
je slaat de spijker op zn kop.
in mijn ogen zsm een rijbewijs invoeren. Hoe zit eruit moet zien weet ik niet, maar er mag wel verschil worden gemaakt in 50km/u met 50 ton of een ihc 533 met grondbakje.
maar dat je als tiener dingen heel anders in schat is een feit.
snowman
@fendt-412En of dat nou direct wat met leeftijd te maken heeft weet ik niet, er lopen nog wel wat lui rond zonder enig gevarenbesef.

Met jou hier boven genoemde woorden ben ik het eens!.

Dat een groot deel vind dat er een trekkerrijbewijs ingevoerd moet worden kan ik het deels wel in vinden maar het hoeft nog niet te betekenen dat er minder ongelukken gebeuren!
ValtraT202
@fendt-412 maar ik snap je wel maar in de regeling staat nog dat als je 18 ben met NIKS mag trekker rijden dus ja een cetivicaat is beter dan niks maar ja
Siebenga
@HeersinkVoedertechniek gewoon bij de duitsers kijken! En wat fendt zegt zijn mijn woorden
ValtraT202
@Siebenga Maar ja de trekker gaan ook harder he dan moeten ze maar begrense zo nieuwe fendt gaat zo wat 70 nouw laat maar begrensen tot de 40
Siebenga
Het meisje ligt nog steeds in coma... Hoe kan je nou een trekker besturen op de openbare weg als je ngo niet meer ervaring hebt dan met een fiets op een fietspad
trac
Ze ligt gelukkig niet meer in coma 😉 ze had wel meer dan alleen een gebroken arm en benen, en het is nog steeds afwachten hoe ze hersteld. Wel had t iedereen kunnen overkomen, het ligt niet aan de leeftijd.
Siebenga
Of iemand anders het had kunnen voorkomen weten we nooit. Wel weten we dat elk ongeluk met een trekker er een te veel is en we dit moeten voorkomen. En dit ongeluk dus met een verplicht rijbewijs er niet was geweest want dan had dit jongetje niet op de trekker gezeten.
radium45
ford5000
@Siebenga

+100!
Volledig met je eens dat de gemiddelde 16 jarige hier nogal last heeft van zelfoverschatting.
Amper droog achter de oren en maar denken dat ze alles al weten en kunnen vooral.
Weet dat me deze reactie waarschijnlijk een stormvloed aan kritiek op zal leveren, maar dat boeit me helemaal niks.
Feiten zijn feiten, en kritiek op onze visie is alleen maar een bevestiging daarvan. 😉
Siebenga
Vaak heeft deze leeftijd geen benul wat met doet...

Het zit hem in kleine dingen, een heel simpel voorbeeld: remmen doe je voor een bocht niet in een bocht. Zijn maar weinig jongeren (zelfs ouderen) die dit doen. Als je uit een bocht, dam, kruising komt geef je pas gas als de combinaties weer mooi in een lijn staat.

Tuurlijk ben ik geen heilig boontje ook ik doe dit niet altijd goed maar jeugdige bestuurders die alleen maar met een fiets op de straat hebben gereden hebben van dit soort dingen geen benul
HOOIJMAN
Remmen voor de bocht ja..gas geven doe je ook wel in de bocht.. zodat je bijv. met gedwongen besturing niet weggedrukt wordt maar de wagen meetrekt.
deutznoud
@ford5000 @siebenga vind dat jullie gelijk hebben 😉 heb ook al ns n keer gehad dat ik toen ik aan de kant ging voor een auto, die auto voor mij aan de kant ging.. dus ik weer de weg op maar had verkeerd de breedte gescht. Kon nog net weer trug de berm in voordat ik haar raakte 😞 maja, vande andere kant... iedereen moet het leren 😉
Siebenga
@HOOIJMAN haha dat is gebrek aan trekker 😛 jeugd rijd bijna nooit defensief
ford5000
@deutznoud Iedereen moet het leren ja! Daar heb je voor de volle 100% gelijk in, maar dat je het nog moet leren betekent dus dat je het nog niet kent en/of kunt.
En daar zit hem nou net het probleem met de jonge gasten die DENKEN alles al te kunnen...... NIET dus.
En daar het het zowel @Siebenga als mij om. 😉
ford5000
Quote @Siebenga:
jeugd rijd bijna nooit defensief

Oorzaak: Verstoring in de hormoonhuishouding, oftewel stoer haantjesgedrag. 😉
deutznoud
@ford5000 ja.. helemaal 100% gelijk in.. ik bedoel wij jongeren kunne wel moeilijk gaan doen en zeggen dat jullie makkelijk praten hebben, maar als er eens iets gebeurt of er onstaat een situatie waarin je snel effectief meot handelen, dan komen wij gewoon dik tekort 😉
deutznoud
@ford5000 hahahahah zoals: altijd volgas 😉 en : ik neem voorrang???? 😃
ford5000
@deutznoud Of denken dat ze met een trekker van 200 pk wel een scene uit The fast and the furious: Tokio Drift na kunnen spelen.
Je meot ze hier voor de deur soms eens zien schrikken als de achtrkant van de trekker begint te glijden als ze met een te zware vracht bij te hoge snelheid hier de bocht om komen zeilen.
Totaal geen meester van de situatie en bijna 7 kleuren in de broek als ze met veel geluk ongeschonden de bocht door zijn, maar ooooh wat zijn ze stoer! 😃
deutznoud
@ford5000 ja.. net zoals niet afremen voordat je in een berm vor een auto gaat rijden, waardoor je vanallerlij paltjes meeneemt 😄 omdat de trekker gaat slingeren
ArnoFendt
@ford5000

7 kleuren en nog geen bruin. 😃 😃 😃
ford5000
@ArnoFendt Zoiets ja, of het loopt ze dun door de broekspijpen of vragen zich af of ze van het één op het andere moment stoelverwarming hebben gekregen. 😃
newholland6640
@deutznoud

Verstandige uitspraak 😛
newholland6640
@ford5000

En zuinig rijden dan, als de ouders daar steeds op hameren,(want die van mij gelukkig doen) is het ook al een stuk veiliger. Dan heb je nog ruimte over om te remmen als er opeens iets voorlangs schiet wat je niet gezien had, en het scheelt in de portemonnee!
ford5000
@newholland6640 Als ze het maar zelf moeten betalen komt dat besef vanzelf.
Daar helpt op hameren vaak weinig aan.
newholland6640
@ford5000

Ligt er maar net aan wat voor instelling je zelf hebt!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
171
DEELNEMERS
68
WEERGAVES
3