Werklampen op machine's

Hoi!

Ik ben momenteel met onze kuilverder bezig, even weer opnieuw spuiten etc.
Nu wil ik er graag 2 werklampen achter opzetten, voor in 't donker met verdelen. Maar waar sluit ik deze op aan bij de trekker?

Gr,

Deel dit topic

Reacties

woutkuiphuis
Normaal zit er toch gewoon zoon soort stekker achter trekker waar je licht aan kunt sluiten zoiets als bij auto ?
frank_mf
Nou gewoon de aansluiting voor een verlichtingsbalk? Misschien kan dat zelfs aan de draad voor de dimlichten. (verlichtingsbalk)
ErDee
Je kunt ze het makkelijkste denk ik met een 3-polige kabel met 7-polige stekker op het 7-polige aanhanger stopcontact aansluiten, je gaat met een draadje van de middelste pin en met een draadje van de pin linksonder naar de ene pin op de werklampen, en het 3e draadje sluit je aan op de pin rechtsonder. Zet in dat draadje nog een schakelaartje zodat je de werklampen kunt uitschakelen. Dat draadje splits je op en sluit je aan op de andere aansluiting op beide werklampen 😉 Heb je voor de rest nog iets van verlichting op de kuilverdeler?
inter844-s
Gewoon aansluiten op 7 polige stekker, op gewoon mistlamp ofzo
Fendt-Master
@ErDee, dat gaat me nog net iets te snel, haha
ramrod
@ErDee
Ik denk niet dat dat fijn is voor de bedrading. Een werklamp heeft 45 watt. Met LED werklampen is het wel goed mogelijk
ErDee
@ramrod een werklamp is 55 Watt, de bedrading moet dat zeker wel kunnen hebben, (breedte)licht is met 10A afgezekerd en een werklamp is net iets minder dan 5A. Daarom zet ik ook ieder werklamp op een andere pin, links en rechts is apart gezekerd met 10A per zijde.
@Fendt-Master
Is dit wel duidelijk? Je zou ook nog op de trekker draden kunne gaan leggen om het helemaal mooi te maken maar dit is een makkelijke en simpele schakeling.
img684.imageshack.us/img684/6057/…
steyrfanrob
Ik heb ook mijn kuilverdeler opgeknapt en er 2 werklampen opgezet (kijk bij mijn fotos).
Bij mij zitten ze op mijn gewone licht ,alleen het probleem is dat je de stekker eruit moet halen als je savonds over de weg wilt.
Fendt-Master
Ik snap het grotendeels ErDee! Welke draden moet ik hiervoor bestellen? Met welke schakelaar? Maak het wel zo, dat ik het in de trekker kan schakelen, dat is wel ideaal vind ik 😄
ErDee
@Fendt-Master Je zou de kabel wat langer kunnen maken, zodat de kabel tot in de cabine komt en dat je daar dan de schakelaar hebt. Bestel 3x1,5mm2 draad(dus kabel met 3 kabeltjes erin, die 1,5 kwadraat millimeter dik zijn), een trekschakelaar, 2 werklampen, een 7-polige stekker en de benodigde kabelschoentjes(weet je welke?). En dan volg je mijn schema. Snij het omhulsel van de kabel op de plek waar de schakelaar komt weg, en knip de kabel die je hebt opgesplitst bij de werklampen door in het midden van het weggesneden stuk en zet er de schakelaar tussen. dan met tape weer bij elkaar wikkelen en klaar 😉
ErDee
Als het nog gedetailleerder moet zeg je het maar 😉
mbvaltra
@ErDee

Ik zou het schakelaartje niet tussen de massa-draad(groen) zetten maar tussen de beide rode.
Kuilverdeler zou ook massa kunnen krijgen via de hefarmen/topstang. Dus dan werkt je schakelaar niet meer 😉
ErDee
@mbvaltra Naar mijn weten hebben alle werklampen een aparte massa-aansluiting, dus massa via het ijzerwerk is niet mogelijk 😉 + dat je dan 2 schakelaartjes nodig hebt 😉
Valtra-Fordpower
Ik ben geen voorstander om stads verlichtings aansluiting te gebruiken voor werklampen. Dat wordt ook wel een Beun oplossing genoemd. Om wat voor trekker gaat het? Het beste is gewoon een 3polige stekker te gebruiken, die standaard op de nieuwere trekkers.

Wil je hem toch gebruiken op de 7polige? Gebruik dan contact 2(54G) Dat is Mist licht, maar in de meeste gevallen Constante stroom op 15A afgezekerd.
Valtra-Fordpower
@ErDee Dubbelpolige schakelaar is een betere oplossing, Zoveel stroom mag er ook niet door een schakelaar namelijk.
ErDee
@Valtra-Fordpower trekschakelaar mag 10A hebben = 2 werklampen
ErDee
@Valtra-Fordpower Dat kan ook, dan heb je ook maar 2-polige kabel nodig en kun je de schakelaar gewoon op de + kabel zetten.
mbvaltra
@ErDee

Wij hebben thuis wel werklampen die met het frame verbonden zijn 😉

Maar er zijn inderdaad ook werklampen die dat niet hebben
Valtra-Fordpower
@mbvaltra Massa draad altijd meetrekken, beetje roest en de helft valt uit... Leuk als het nieuw is maar na 10jaar werkt het draadje nog wel en via het frame vaak niet meer. Dubbelop is niet erg, wordt het alleen maar beter van. De voedende massa is in veel gevallen toch te dun...
mbvaltra
@Valtra-Fordpower

Daar doelde ik niet op 😉. Ik leg ook altijd een massa draad aan, ook op de trekker zelf.

Ik bedoelde dat het schakelaartje beter tussen de + kon dan tussen de massa omdat er werklampen zijn die wel verbonden zijn met het frame
bart bart
Dat zal ik ook doen valtra-fordpower gewoon op de 7 polige steker want dat is het makkelijkst lijkt mij
kerstrunner
@erdee: volgens mij brand er bij jou nog wel eens een trekker af als je alles zo maar bij aansluit
cvdebegaaiers
Kun je niet gewoon een paar fatsoenlijke werklampen op je tracter zetten, je ziet er veel meer mee en je kunt ze ook gebruiken als er iets anders achter hangt..
paardeboertje
Led werklampen kopen
kosten iets meer, maar super licht en heeft bijna geen vermogen nodig((dwz kun je overal aan hangen.
NH-Ford
Mocht je zelf idee hebben om op meer machines werklampen wilt installeren kun je ook andere voorziening maken.
Pin 2 van je 7polige verlichtingstekker wordt bij trekkers voor constante spanning gebruikt.
Mooiste is dan om een draad van één van de werklampen van de trekker te trekken, die op een relais te zetten, stroom vanaf accu naar relais, dan vanaf relais naar pin 2 in je 7 polig stopcontact.
Nu is je pin 2 dus een aansluiting voor de werklampen, bij je machines kun je dus de werklampen in de 7 polige stekker aansluiten op pin 2.
Dit alles wel even zekeren met een zekering voor het relais 😉
Werkt ideaal, nadeel is dat je dit bij alle trekkers aan moet leggen wil je de werklampen gebruiken kunne bij alle trekkers.
ErDee
@NH-Ford Doe ik ook als het even kan ja, heel goede oplossing, heb ik zo gemaakt op een DF 115 Mk3 maar dan wel aparte schakelaar naast de originele voor de werklampen op de aanhanger. En bij een CaseIH CS94 maar dan bij de zwaailampen voor de zwaailamp op de pers.
fendt-412
Heb je niet in de cabine, onder de radio een paar stekkers zitten voor stroom? mocht het om een fendt gaan gezien je naam.

Hebben daar een varkensneus zitten en aanstekerstekker alleen dan een slag kleiner. Is allemaal ook al gezekerd. Als je licht wilt druk je de stekker erin, als je geen licht nodig bent leg je de stekker gewoon los in de cabine. Lijkt mij het simpelste, niks geen gedoe met schakelaars en relais.
Valtra-Fordpower
@mbvaltra
Dat snap ik, was meer algemene informatie.
janPaParazie
@fendt-412
varkensneus?> je boedoeld die 3 polige stekker. waarom zitten daar eigenlijk 3 polen aan terwijl je 1 voor + en 1 voor - nodig hebt.?
ErDee
@janPaParazie
De linkse voor continu + de rechtse voor continu - en die kleine boven is contactstroom(maar dat is maar een dun draadje dus daar kun je niet veel aanhangen, is vooral als signaal bedoelt)
janPaParazie
Dus als je bijvoorbeeld werklampen op het 3polige contact wil hebben, dan hoef je de kleine bovenste niet te gebruiken?!
fendtinterfan
@janPaParazie dat contactdraad is handig als je een relais ertussen zet voor je werklampen uit te zetten op het contact. als je pech heb staan je lampen snachts aan en is je accu leeg.
fendtinterfan
Dus je hebt hem in princiepe niet nodig maar het is wel handig
janPaParazie
@fendtinterfan
oke bedankt voor je reactie 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
34
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
172