Illustratie van:

PZ CM 135 - afgebroken mesbouten vervangen door moer

Aan de buitenste schotel van mijn trommelmaaier zijn de twee bouten van de meshouders afgebroken. De glijschotel is er met geen middel af te halen omdat de inbusopening van de borgbout totaal uitgesleten is en de bout de laatste 15 jaar waarschijnlijk nooit is losgeschroefd. De vorige eigenaar had dit probleem ook al gehad, denk ik, want de originele mesbout was vervangen door een aangelast exemplaar (dat nu is afgebroken). Ik ben erin geslaagd om een bout van 3.5 cm toch tussen de twee schotel te wurmen én hem door de beide gaten van meshouder en draaischotel te krijgen (met een nieuw mes ertussen). De kop van die bout wordt door de veer tegen de bovenste draaischotel gehouden en onderaan zit die een paar centimete door het gat van de meshouder. Zal die bout op zijn paats blijven tijdens het werken of moet die nog met een moer vastgezet worden?

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Guido Galle: Dit heb je mooi opgelost. 😄
Toch moet je proberen er nog een zelfborgende moer op te draaien.
Interford
Ik zou toch voor een originele gaan.
door een kleine bout of een moer op de inbusbout te lassen wordt ie heet en zal ie iets uitzetten en weer krimpen daarna gaat praktisch elke bout los.
veel succes
guido galle
@Interford Dat met die opgelaste moer op de borgmoer heb ik ook geprobeerd (op aanraden van een professional) maar de boel brak af. Dan ook nog eens een "wormgat" geboord en met een stift proberen uitdraaien: brak af...
guido galle
@Wimsumar bedankt voor de suggestie, maar ik lig er al de hele week mijn hoofd over te breken hoe ik daar nog eens voor de veiligheid een moer zou kunnen op draaien. Je weet immers nooit waar de boel heen vliegt mocht het mis lopen!
Interford
@guido galle
als niets wil zou je miss een driehoekje uit de glijschotel(een V)kunnen slijpen .
moer er op draaien en daarna de V erweer in lassen
Wimsumar
Beste Guido Galle: In plaats van jouw "Don't try this at home"-oplossing zou ook een gat geboord kunnen worden in de maaitrommel zodat de bout er simpel van bovenaf doorgestoken kan worden ( maaitrommel / mes / meshouder).
De bout kan dan ook simpel en doeltreffend 'gewoon' op de maaitrommel vastgelast worden om 'm te borgen.
Voor meswissel de boutkop afslijpen en er weer een nieuwe bout inlassen.
IH-Kees
Grote moer op de niet losdraaiende imbusbouten leggen, dichtlassen en afdraaien die handel. Door dat die uitzet en krimpt van het lassen kun je hem daarna zo losdraaien.
Lijkt mij beter dan met halfvaste moeren gaan maaien...
Wimsumar
Quote @Beste IH-Kees:
imbusbouten

Deze imbusbouten liggen verdiept in de steunschotel. Er iets aan vastlassen is vrijwel onmogelijk.
bert8210
Kun je niet gewoon de glijschotel eraf halen, dat werkt veel gemakkleijker
jammermaarhelaas
@bert8210

Volgens mij is dat het probleem waarvoor in de reacties een oplossing geoppert wordt. Dit gaat nagenoeg niet meer. Zie beschrijving in het topic.

@guido galle

Ik zou proberen wat @ROBERTIHC adviseerd.

Wanneer dit niet gaat, dan zou ik zeggen:
Gewoon een stuk uit de glijschotel slijpen (van de rand af naar binnen, zoals @Interford aangeeft, maar dan rigoreuzer), zo groot dat je door dit gat de meshouders een voor een (2 of 3?) kunt vervangen (gat in de schotel telkens onder volgende meshouder draaien) door anderen die nog wel goed zijn, of door nieuwe.
Wanneer de meshouders vervangen zijn, gewoon dit uitgeslepen stuk er weer in lassen, en je bent weer klaar. Nu kun je gewoon de messen weer verwisselen met de daarvoor bedoelde sleutel/hevel.
Wanneer de andere trommel, de binnenste, ook slechte meshouders heeft, zou ik die meteen ook vervangen.

Werken met een bout die je bij elke messenwissel weer moet gaan vastlassen lijkt me persoonlijk een eindeloos gedoe, het komt telkens terug. Ook moet je telkens de maaier weer van de tractor afhalen bij dat lassen vanwege de accu ed.

Succes.
ROBERTIHC
Als de inbus bout verdiept in de schotel ligt, moet je het gat dicht lassen, en daarna oplassen zodat er een dikke punt op komt, dan een hele grote moer, gat ongerveer gelijk aan de kop van de inbus en dan met een hoge amperage er goed in bakken(lassen), en daarna losdraaien....

zo doe ik het altijd en het werkt altijd....
bert8210
@jammermaarhelaas oei, mijn fout, weer te rap gelezen 😛
Met die messen zou ik toch niet teveel knooien. Kzou die schotel er gewoon af proberen te krijgen, en dan nieuwe meshouders. kzou het ook zo doen zoals robertihc. Gat dichtlassen van die imbus, en een bout of moer erop lassen. dan is ie wel al zo warm geweest dat ie vast wel los gaat. achter de bout zit een kogeltje. Heb je de bout wel los, dan moet je meestal nog wel ff woest geweld gebruiken om de schotel los te krijgen.
Kheb wel al redelijk veel geknooit in die dingen, we bouwen ze wel eens om tot kantmaaiers zodat de beide trommels dezelfde kant op draaien.
fiat 680 h
Hallo

ik heb de glijschotel er afgeslepen want de inbus in van staal.dan heb ik een okkasie schotel er opgezet

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ CM 135 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
14