Illustratie van:

PZ HS-360 - werking pz hs-360

Wij hebben thuis een pz hs 360 perfect machinetje op de kleine weidjes .! maar heeft mischien iemand enig idee hoe deze machine echt goed werkt. voor zo wel het schudden als het wiersen. de tanden zijn verstelbaar maar ook de wielen. of heeft iemand hier van nog een boek liggen of kan iemand mij uit leggen hoe deze machine optimaal werkt.!

alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

Ritchie
Als het goed is zit er een sticker op de achterste rotor met een geïllustreerde uitleg 😉

Zo moeten de tanden voor het harken bijvoorbeeld in het bovenste gat zitten. 😉
mf4360
Oke, helaas zit deze sticker er niet meer op. het is al een wat oudere machine en we zijn zelf ook wel bezig geweest om hem een beetje af te stelle en zo. maar omdat er ook verstel gaten bij de wielen zitten en zo. dacht ik eigenlijk mischien dat er mensen ervaring met deze machines hebben en het uit kunnen leggen .!
Wimsumar
Beste MF4360: Eigenlijk had je deze vraag niet hoeven stellen. Zo'n P.Z.-HS-360 werkt eenvoudig en logisch.
Voor schudden moeten de tanden het gras min of meer lang vasthouden om het breeduit weg te werpen. De tanden moeten dan in het stelgat zodat ze haaks op de rotor zijn gepositioneerd.
Voor harken staan de tanden "slepend" iets naar achter gericht ten opzichte van de draairichting zodat tijdens het draaien het voordrooggras/hooi er gemakkelijk af wil glijden (middelpuntvliedende kracht) en er een zwad gevormd kan worden.
De hoogteverstelling van de bandjes is een nutteloze voorziening. De schudder heeft maar 1 goede afstellingstand en moet zo vlak mogelijk worden afgesteld. Dus de bandjes zo hoog mogelijk. Bij vlakke afstelling nemen de tanden over de gehele breedte het gewas op zonder aan voorzijde van de draaibeweging de grond te hoeven raken.
AW217
Ben ik niet met je eens Wimsumar. Tijdens schudden moeten de rotors hoger staan zodat het gewas niet gaat rollen achter de schudder, maar iets opgeworpen word.Tandverstelling klopt wat Wimsumar zegt. Tijdens schudden moet het bord tussen de rotors naar beneden om een egaler schudbeeld te krijgen. Tijdens harken dit bord omhoog en de rotors scheef van elkaar zetten en de draairichting van de rotor omdraaien( maar dat spreekt voor zich.) Echt mooi schudden doen ze echter niet, wat je ook probeert. Harken doet ie mooi als het gewas niet "plakkerig" is tenminste. Anders gooit ie dotjes gras weg op de plek waar je het niet wil hebben. Voor droog spul werkt de hark keurig. Tijdens harken en schudden alleen linksom met het apparaat draaien, andersom wringt het. (naloopbok werkt één kant op)
Wimsumar
@Beste AW217: Ieder ervaart het schudden op z'n eigen manier. 😉
Ik ben 30 jaar geleden begonnen met een Superstrela (hetzelfde schudprincipe als de H.S.-360) en heb daarna nooit weer een cirkelschudder gezien die het schudresultaat van de (Super)Strela kon evenaren! En dit juist vanwege de mogelijkheid de rotor zo vlak mogelijk te kunnen afstellen. Alle andere cirkelschudders hebben een veel groter schudhoek en nemen daardoor niet over de volledige breedte van de rotor het gewas op.
Als het gewas in proppen gaat rollen, zoals je noemt, is het rotortoerental te hoog. ( Zo ook: hoe hoger je het weg laat gooien, hoe harder het weer op de grond valt wat een luchtige aflegging weer deels teniet doet).
Kortom: ieder z'n eigen manier en wederzijds zullen we het wel eens zijn dat de ander(!) het wel kan schudden! 😄
AW217
@Wimsumar Je weet het weer te omschrijven! Ik ben 32 jaar geleden begonnnen met een HS 360.tractorfan.nl/picture/444878/ Schudden en spreiden was best wel knudde, als je het vergelijkt met de latere circelschudders.
Ik heb nog de originele folder, maar daar word je niet veel wijzer van. Kan 'm wel voor je scannen mf 4360
steyr-wanroy
Mijn ervaring met schudden is ook de wielen omlaag dat de rotor omhoog komt zodat hij het wat hoger weg gooit maar voor de hobby een prima machine

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ HS-360 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
13