Illustratie van:

Fordson Super Dexta - hydrauliek aansluiting

Ik wil graag een hydrauliek aan sluiting maken maar weet niet presies hoe

Deel dit topic

Reacties

oldtimergek
Dat is niet zo moeilijk. Boven op hefdeksel zit een verdeelblok. Hier zit op voorzijde een stop in. Deze verwijderen en hier aansluiting op maken voor hydrauliek slang/leiding. Door zwarte knop uit te trekken krijg je daar druk op. Retour leiding is soms niet nodig, maar kun je maken op vuldop van de achterbrug.
jammermaarhelaas
Even een kleine aanvulling:

Misschien heb je een van deze twee ventielblokjes reeds op je Super Dexta:

tractorfan.nl/picture/599173/

tractorfan.nl/picture/639446/

Hierop kun je zien waar de persleiding aan te sluiten is. Wanneer je de knop (op de foto's of een vleugelmoer of een carroseriering, bij jou misschien nog wel de originele zwarte kunststofknop, helemaal uitterkt, dan kun je door de hefhendel (helemaal) omhoog te doen, druk zetten op de persleiding.
Zet je de hendel een klein stukje naar onderen, dan blijft het ventiel dicht staan, en doe je de hendel verder omlaag, dan kan de olie teruglopen.

Op deze foto zie je een mogelijkheid om een drukloze retour te maken, zoals @oldtimergek al zei:

tractorfan.nl/picture/599172/

Misschien heb je geen of een ander soort ventielblok. Heb je een ander ventielblok, dan is het misschien handig wanneer je er een foto van zou kunnen plaatsen zodat er iemand die het herkent en kent, je ermee kan helpen.
edje1
Ik heb die met de zwarte kunststofkop dus dan schakel je de hef uit maar ik wil eigenlijk ook de hef kunnen gebruiken kan dat ook
jammermaarhelaas
@edje1

Voor zover ik weet wordt door elk hydraulisch ventiel op een Dexta (of Super Dexta) de oliestroom naar de hefcylinder onderbroken wanneer er met de externe hydrauliek gewerkt wordt. Er is bijvoorbeeld ook als optie een dubbelwerkend ventiel leverbaar geweest voor de Dexta, maar ook deze onderbreekt de oliestroom naar de hefcylinder wanneer je hem bediend. Wel is het zo dat direkt na bediening van deze hendel, de hef weer werkt.

Of je nog aan een dergelijk ventiel kunt komen weet ik niet, misschien passen de ventielblokken van de Ford 1000 serie er ook wel op.

De buitendienstknop van een Ford 1000 serie past volgens deze site in elk geval wel op de Dexta:

histoparts.com/webshop/…

Het kan zo zijn dat deze knop geen 2 (1: hef, 2:externe hydrauliek) maar 3 (1: hef, 2:zowel hef als externe hydrauliek, 3:externe hydrauliek) standen heeft. Hierover zou je denk ik even contact met Histoparts moeten opnemen.
Houd er wel rekening mee dat je hef en externe hydrauliek in dat geval, dus in de 2e, middelste stand, onbetrouwbaar, haperend en traag werken omdat de druk en oliestroom worden verdeeld over 2 parallel aangesloten circuits, de hef en de externe hydrauliek.

Ook kun je natuurlijk een ventiel(en)blokje zoals je ze bv. op de steekschopkuilvoersnijder vond, aansluiten op deze buitendienstventiel (die je dan in de middelste stand zet), zo heb je dan ook een dubbelwerkend extern ventiel (die overigens ook weer de hef uitsluit op het moment dat je dit ventiel bediend).

Hier kun je ook veel vinden:

kramp.com/shop/action/…

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
46