Kuhn GMD 702 - ervaring

Hallo, ik heb een vraag over de Kuhn GMD 702. Op dit moment bezitten wij een Vicon AMS 2800 met kneuzer. Deze maaier heeft z'n beste tijd gehad en vertoont steeds meer gebreken. Nu willen wij graag een andere maaier kopen zonder kneuzer, omdat we door onze biologische bedrijfsvoering veel grasklaver verbouwen. Ik heb 3 maaiers gevonden die ons aanstaan; een Lely 360T, een Claas Disco 290 (timmermanoccasions.didatashop.nl/Database/…/Occasion/Foto.aspx?fn1=4244380-00001.jpg&fn2=4244380-00001b.jpg&fn3=4244380-00001c.jpg&foto=2) en een Kuhn GMD 702 (vd-riet.nl/occasions/423/…)Wie heeft er ervaring met dit type Kuhn? Hoe bevalt deze maaier; zijn er punten waarop we moeten letten bij aanschaf? (losstaand van normale slijtage) Mij lijkt persoonlijk de Kuhn het degelijkst. Het mooie van de Lely vind ik de werkbreedte, alleen denk ik dat door deze breedte (3,6m) de maaier alsnog de trekker naar rechts trekt. Ook heeft deze geen middenophanging, wat de Kuhn wel weer heeft. De Claas heeft nagenoeg dezelfde werkbreedte als de Kuhn.

De maaier zal achter onze beide trekkers moeten kunnen. (Valmet 505/Ford 6610)

Alvast bedankt voor de moeite.

Mvg,

ihc633

ps. Als er mensen zijn die ervaring hebben met bovengenoemde types van Lely of Claas; nuttige reacties zijn welkom!!
ihc633

Reacties

Siebenga
Klinkt misschien raar maar als je over lengtes van 4 meter praat achter de trekkers die je hebt dan gaat dat niet goed komen ben ik bang.. Neem dan maar een wat kleinere..

Sja advies over welke maaier je moet nemen zal ik niet doen aangezien mijn voorkeur wel duidelijk is 😄 Maar nieuw is geen optie?
ihc633
@Siebenga
Ja, er wordt wel eens gezegd dat zulke werkbreedtes niet uit zou maken, maar ik had/heb er ook m'n twijfels bij. Met deze Vicon moeten we bij een zware snede al wat tegensturen met de Ford. Nu zitten er op deze maaiers geen kneuzer, maar je maakt mij ook niet wijs dat het 'niet trekt' aan de trekker. Daarom heb ik ook liever tussen de 2.80 en 3m breed, zodat je normaal met het spul uit de voeten kunt en vlot door kunt maaien.
Nieuw is geen optie, nieuwe stal gebouwd dus met machines even wat minder investeren. Daarnaast laten we vaak met 1e snede gedeelte door loonwerker maaien, zelf de kanten. Als je dan een nieuwe koopt, moet je alles wel zelf doen, anders kan het natuurlijk niet uit 😉
In ieder geval bedankt voor je reactie! 😄
KHD Deutz-Fahr
@ihc633

Beste @ihc633:
In ieder geval lof voor de nette beschrijving, en het net opgestelde topic! De Lely heeft een andere tandwielbak dan de Claas en Kuhn. Claas en Kuhn hebben de maai elementen door middel van tandwielen met elkaar verbonden. De Lely wijkt daar van af, en heeft een tandwielbak, waar de aandrijving van element naar element word verzorgt door een asje van 3 á 4 centimeter dik. Dit heeft alleen Lely, en ik ben er niet helemaal weg van.

Ik zou persoonlijk voor de Kuhn gaan, vanwege de tandwielbak, en in testen scoort Kuhn beter dan Claas in bodem volg ging. Ik ben helemaal geen Kuhn fan, dat kan @beste Siebenga beamen. Maar Kuhn heeft de afgelopen jaren toch heel wat nette producten op de markt gezet.
newholland6640
Kuhn is gewoon erg goed materiaal. Wij maaien hier met een maaier van 2,80 4 bunder in het uur. Hij houdt het al 10 jaar vol, en voor mn gevoel kan hij nog wel 10 jaar mee. Is dezelfde maaier als dezze als ik me niet vergis.
@KHD Deutz-Fahr Fella heeft ook een doorlopende as in de balk voor de aandrijving, echter heeft Fella daar met een haakse overbrenging bij elke schijf nog een as naar voren liggen, en daar word met een haakse overbrenging de schijf door aangedreven. Hierdoor liggen de schijven voor de balk en maait ie ook liggen gras netjes af, en stroopt ie eigenlijk nooit.

@newholland6640 4 ha per uur met een 280 maaier, dat kan ik moeilijk geloven. Misschien op een groot stuk en hard jagen, maar gemiddeld redt je dat niet.
Husqvarna
Quote @Siebenga:
lengtes van 4 meter praat achter de trekkers die je hebt dan gaat dat niet goed komen ben ik bang.. Neem dan maar een wat kleinere..

Ja precies, een boer hier in de buurt had ook een 4 meterse Pöttinger achter een 90pk Renault gehangen, nou wat denk je, dat ging een tijdje goed totdat de hele hefdeksel er afknapte, een duur grapje. Je kunt beter wat smaller nemen en 1 van 2.70-3.00 in de fronthef heb je nog wat evenwicht of eventueel de loonwerker laten maaien
ihc633
@KHD Deutz-Fahr
Inderdaad, Kuhn heeft zich in de loop der jaren wel bewezen. Voor de Vicon ook al Kuhn gehad, een FC200. Probleemloze machine, tot zijn laatste jaar bij ons... Hadden we eigenlijk eerder moeten ruilen 😉 Verder waren we er erg over te spreken, beter als over de Vicon van nu. Qua maaibeeld doet deze het super, maar de hele constructie van de machine is zwaar en lijkt dus degelijk, maar is het net niet...
weurding
Betere maaibalken dan kuhn moeten nog uitgevonden worden al beweren sommige fabrikanten dat ze het beter doen, balken zijn ook allemaal gelijk, enigste nadeel bij geen snelwissel is het vervangen van de mesjes, heb een frontmaaier van 1994, zijn al nieuwe ringen op de schotels gelast zo veel gebruikt en maait nog als een nieuwe, eigengewicht van een 4 meter zonder kneuzer is niet hoger dan een 3 meterse zmet kneuzer dus zou me niet druk maken over schade aan hefdeksels oid, dat zal ook wel een andere oorzaak gehad hebben, maaier hangt in een ket dus de driepunt wordt niet zo belast dat er rare dingen met je hefdeksel kunnen gebeuren volgens mij
deutzPJ
Met een kuhn GMD 702 Heb ik eens een stuk gemaaid van 16 hectare in 1blok. Dat italiaans gras stond erg hoog en dik begroeid. Trekker van 80 pk reed 12-16 km/h. De maaier trekt redelijk licht. Ik denk met een 3.60 meter dat je jou trekkers zwaaar belast hoor 😉
mf6495driver
WIj maaien met een kuhn van 4meter breed en dat gaat echt super, maar ik denk wel dat je trekkers een beetje licht zullen zijn. Wij maaien met onze MF5465, kwa pk's natuurlijk niets te kort en gewicht is gepast, veel lichter met de trekker niet zijn.
ihc633
@mf6495driveren @deutzPJ
Bedankt voor de reacties; ik denk ook dat de GMD 702 (2.80m) een mooie maat voor onze trekkers is, elke 10 cm extra werkbreedte lijkt immers niet veel, maar omdat het zo eind van de trekker hangt oefent het meer kracht uit als je denkt! 😉
newholland6640
@MaartenMandemaker

We hebben hier over het algemeen mooie stukken. Allemaal langwerpig. Kleinste stuk is 2 bunder en vierkant. Maar dan red je dat niet.
106288
Wij hebben thuis ook een kuhn van 2.80 met kneuzer en red ook 4 ha per uur
KHD Deutz-Fahr
Quote @MaartenMandemaker:
Fella heeft ook een doorlopende as in de balk voor de aandrijving, echter heeft Fella daar met een haakse overbrenging bij elke schijf nog een as naar voren liggen, en daar word met een haakse overbrenging de schijf door aangedreven. Hierdoor liggen de schijven voor de balk en maait ie ook liggen gras netjes af, en stroopt ie eigenlijk nooit.

Oh dat wist ik niet, dacht dat het alleen Lely was. Maar als ik het goed begrijp heeft Fella twee assen in de tandwielbak? Fella vind ik niet echt degelijk spul, net als Vicon/Deutz-Fahr.
steyrcvt170
Wij hadden ook een kuhn het zijn zwaare maaiers en laten stroken staan we hebben de maaier 1 jaar gehad en toen hebben wij hem verkocht
Joop3
@ihc633 Heb geen ervaring met de GMD702, maar heb wel eens een poging gedaan wat te kopen bij Gerrit v.d. R....
Conclusie; deze GMD702 gaat het niet worden! 😃

Verder gaat Kuhn er wel mee strijken, dat houdt het op den duur wel lang vol. Zeg niet dat andere merken niet goed zijn, maar inderdaad, bij Vicon maaiers wordt ik altijd licht achterdochtig. Ook Krone moet sterk verbeterd zijn, anders is dit onze laatste Krone geweest.

Bij meer als 2,8m met de 505 krab ik mij wel achter de oren. Qua vermogen kan het zat, alleen het spoor kan hij niet houden. Vriendje @ohne Allrad heeft al met een 60 pk 2WD Hanomag gemaaid, met 2,8m met kneuzer, in een ontzettend zwaar gewas. Hij was alleen constant aan het tegensturen.

Bij een maaier met middenophanging verschuift bij elke 10cm werkbreedte extra het zwaartepunt trouwens maar 5cm, misschien iets om rekening mee te houden.

Alternatief: Getrokken, of combinatie voor en achter. Onder de 2,4m worden maaiers in een keer een stuk goedkoper, omdat er gewoon minder markt voor is. Als je dat voor en achter hebt, heb je bijna 5m.

Alternatief2: Loonbedrijf @Joop3 😃
newholland6640
@Joop3

Waarom werd het hem niet op z`n maaier te kopen dan?
newholland6640
@steyrcvt170

Hoho, dat was 1 type maaier die gefaald heeft. Hier het het over het type wat wij hebben. En dat gaat prima!
newholland6640
Het andere zal ook allemaal wel goed wezen. Maar met dit tpe maaier van kuhn weet je zeker dat je goed zit.
@KHD Deutz-Fahr Nee Fella heeft 1 doorlopende as achter in de balk liggen, en die drijven asjes aan die in de rijrichting liggen, en de schijven aandrijven. Fella was vroeger licht spul, maar de laatste 15 jaar is het hard beter geworden. Licht vind ik het zeker niet in vergelijk met de concurentie, die 310 achtermaaier die wij hebben weegt bijna 1300 kg.

@newholland6640 Dan jaag je wel hard, ik kon het met een 320 achtermaaier niet halen.
Valtra-Fordpower
@MaartenMandemaker 4bunder met een 280 maaier is ongeveer 15km. Dan zijn de omstandigheden ideaal en nonstop rijden. Aangezien er in NL geen stukken grond zijn van 3x14000m is dat niet haalbaar, minimale snelheid zit dan ver boven de 16km/h
newholland6640
Quote @Valtra-Fordpower:
minimale snelheid zit dan ver boven de 16km/h

Dat klopt helemaal 😛
@Valtra-Fordpower En dan heb je het losmaaien en de kopakkertijd ook nog. Wij hebben hier over het algemeen ook vrij grote stukken, allemaal tussen de 4 en 500 meter lang, maar dan nog is 4 bunder gemiddeld niet haalbaar.
ihc633
@Joop3
Haha, hoezo zou dat het niet worden dan? Onze Vicon hebben we er ook gekocht, net zoals een Evers cultivator. Heb al wel achter de Kuhn aangebeld, prijs was ons te hoog maar niet gek voor deze machine. Ding heeft sinds 2005 ong 100 ha gemaaid, van hobby-zoogkoeienhouder geweest.

Krone niet alles nee? Waren nog bezig met een 243 met kneuzer en breedspreid, wordt hem qua prijs alleen niet.

Frontmaaier komt er zo bij ons nog niet, dan moet ik hem zelf gaan aandrijven haha. Liever een 2.50-3 m achtermaaier en als nodig is loonwerker inschakelen. Bijvoorbeeld Loonbedrijf de Volmer 😃
ihc633
@Joop3

Of deze helse machine kopen (mechanisatie.nl/aanbod/details.php/…), heeft @joop2 ook weer wat nieuws om op de harde schijf vast te leggen! 😃
fendtjuh
Krone AM zou ik absoluut niet aanraden... Wij ook 3 jaar mee gemaaid maar geen top maaier. En dat hoor ik van veel kanten. Op gegeven moment gaat alles scheuren.
CaseCS130
Van die drie is de Lely te breed voor een Valmet 505. Claas heb ik geen ervaring mee, Kuhn heeft wel een prima maaibalk zoals meerderen hier noemen. Ik zou wel voorzichtig zijn bij het aanschaffen van gebruikte maaiers. Het zijn wel slijtage gevoelige machines waarbij het aantal gemaaide ha's, hoe er mee omgegaan is en onderhoud van grote invloed zijn op de levensduur. Daarom koop ik dit soort machines liever nieuw en als dat geen optie is dan zou ik in ieder geval een machine kopen waarvan je de historie kent.
hummy
Misschien moet je ook eens naar een SIP maaier kijken, hier zijn er verschillende boeren tevrede over.
hummy
Heb een fella 350. goede maaier.
Joop3
@ihc633 Van de Krone AM243 kan ik ook afraden. We hebben ons er tot op heden aardig mee gered, maar fijn is anders. Heeft nooit echt netjes gemaaid, en relatief veel mankementen vertoond, met name in de ophanging (dus het deel tussen de driepuntsbok en de maaibalk. Kan zijn dat de nieuwere types beter zijn, maar voordat er bij ons weer een Krone komt, wordt hij vooraf gedemonstreerd, en niet meer ter goeder trouw gekocht.

v.d. R. is in de regel overal te duur mee.

Als jij een gebruikte fronthef/aftakas voor de Ford of de Valmet vindt, zou ik niet te lang treuzelen. Is voor de belasting van de trekker duidelijk een betere keus dan een brede achtermaaier. Bovendien ben je voor een qua werkbreedte minder courante combi (2x ongeveer 2,5m) veel minder geld per meter kwijt dan een maaier van 3m+
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kuhn GMD 702 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!