Illustratie van:

Claas Dominant - knopers

Hallo,
Van onze claas dominant pers gaat er 1 knoper niet goed. Heb je hem goed afgesteld gaat er op 30 pakjes altijd 1 open. Wanneer je de vinger afstelt dat hij de knoop goed loslaat gaat de knoop dan dikwijls vanzelf open. Span je de veer meer zodat de vinger meer spant dan komt de knoop er niet meer uit zodat de touwen in 2 getrokken wordt met open pakjes als gevolg. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Weten de claas kenners hier meer over? Volgens LMB is er niets versleten aan. Maar waarom heeft de andere knoper daar nooit last van?

Alvast bedankt voor de reacties. Groeten Bert

Deel dit topic

Reacties

robert956
Ik ken iemand die had dit probleem met een galiani pers die heeft er niewu knopers op gezet
bert8210
@robert956 daar heb ik niet zoveel aan, ik wil ook niet de hele knoper vernieuwen alst niet nodig is
smeitink
Geen spietje half door midden waar door de ene knopper steeds telaat knoopt
AW217
Heb je de juiste afstelgegevens van de naalden en de knopers? uit het boek? Bouten met veren hebben ook bepaalde afstellingen.
shovel-joopie
Het kan met dit warme droge weer ook zo zijn dat het stro te scherp wordt, er komt dan teveel spanning op de knoop zodat hij gewoon knapt door de spanning, heb dit vaak genoeg meegemaakt, je wilt je kilo's in een pak terwijl het eigenlijk niet kan door het te droge stro, probeer maar een je slingertjes van het perskanaal een paar slagen terug te draaien mogelijk heb je dan het probleem opgelost.
bert8210
@smeitink wat bedoel je daarmee? De knoop wordt wel ggoed gemaakt maar hij blijft te lang op de vinger zitten waardoor het touw in stukken getrokken wordt. Stel je de vinger losser in, dan glijdt de knoop uit elkaar.
bert8210
@shovel-joopie in het hooi hadden we hetzelfde probleem met lichte pakjes.
bert korving
Heb je al gekeken of de hooivingers (die het gewas in het perskanaal tegenhouden als de perswagen terug naar voren gaat) naar behoren werken ?
KaaskopNl
Op de vinger? Op het knoperbekje bedoel je? Er zit een arm op die de knoop terugtrekt anders speling op het wieltje dat je knoperbekje aandrijft?
bert8210
@KaaskopNl er zit geen arm op die de knoop terugtrekt. Dit gebeurt door het opschuiven van de pakjes in het kanaal. Speling zou kunnen, op het tandwieltje dan? maar daarvan zou de knoop toch niet te lang in de knoperbek blijven zitten.
bert8210
@bert korving die werken. Maar het is altijd die ene knoper die het doet. Anders zouden ze alletwee niet werken toch.
bert korving
Hoeft niet, als je perskamer niet gelijkmatig gevuld wordt komt er op de ene knoop meer spanning dan op de andere !
KaaskopNl
Oke New Holland heeft wel zoiets, maar bij NH zit er een wieltje dat zorgt dat het knoperbekje open/dicht gaat als hier speling op zit gaat hij niet ver genoeg open/dicht.
Dit wieltje loopt namelijk door een gelijdebaan.
KaaskopNl
Op 1 of andere manier blijft de knoop haken kan dus door te lang dicht blijven zitten van bekje of hij wordt niet goed afgesneden dit zou ook nog kunnen, is het mesje goed scherp? Zie je bij de goede pakken raveling van het uiteinde van het touw?
bert8210
@KaaskopNl ja, de bek is gelijkaardig aan die van mij, ook met zon wieltje, de baan waar dit wieltje in draait kun je verstellen met een veerbout. Dit om de spanning van het bekje te regelen. Het zou wel eens kunnen dat het wieltje sleet vertoont en het bekje niet ver genoeg open gaat. Bedankt, dat ga ik nakijken.
KaaskopNl
En anders de pers leegmaken 1 iemand de touwen aantrekken en dan vliegwiel met de hand ronddraaien, zo kun je precies zien wat er gebeurt, kijk dan vooral of het touw goed in het bekje wordt geplaatste, mooi diep erin, mooi afgesneden, hij moet willen knopen door zelf aan het vliegwiel te draaien.
radium45
@KaaskopNl Zo deden ze dat vroeger altijd als standaard methode.. Langzaam draaien en kijken wat er gebeurt en waar het mis gaat. Ervaren lui kunnen aan het touw en de knoop vaak al zien waar het hem in zit.
bert8210
@KaaskopNl als je zelf aan het vliegwiel draait knoopt hij altijd
shovel-joopie
@bert8210 dan is de vinger ruw of versleten, waardoor de knoop niet kan afglijden.
bert8210
@shovel-joopie dus zal een nieuwe knoperbek worden, is nochtans niet ruw maar slijtage kan wel natuurlijk maar is soms moeilijk te zien.
Iemand een idee van de prijs voor alleen de bek?
Iedereen bedankt voor de reacties!
malcon
@bert8210 hoe is het met je touwschijf? en je touwklem vanuit je touwbak? gaat je mesarm wel dicht genoeg over je kraaiebek?
bert8210
@malconhey, touwklem vanuit de bak is oke, met touwschijf bedoel je wss het deel dat het touw vasthoudt nadat de touwen zijn doorgesneden? Dat werkt ook perfekt. Wat je bedoelt met mesarm is me niet zo duidelijk, de knopen worden altijd perfekt gemaakt, alleen wil de knoop soms niet van de bek af, en bij claas zit er geen arm die de knoop eraf wipt.
De pakjes schuiven op in het kanaal en het touw breekt dan.
basia
@bert8210

Een mesarm vind je bij knopers van Rasspe ( oa New-Holland en Galignani )
Claas heeft dan waarschijnlijk dezelfde knopers als Welger;
mijn pers ( AP 51 ) heeft hetzelfde probleem ; maar dan trekt het touw alleen kapot als ik op lichte capaciteit pers ; als de knoop met een pers-slag van het bekje "gerukt" word is het goed .
Toch moet je de oorzaak zoeken in de knoperbek-veerspanning of slijtage aan het knoperbekje .
bert8210
@basia ik dacht eerder ook zoiets, maar we hebben nu veel stro geperst waardoor de pakjes ahw uit het kanaal schoten en toch hadden we nog hetzelfde probleem. De veerspanning hebben we al vanalles mee geprobeerd dus kan eigenlijk maar het knoperbekje de oorzaak meer zijn? Bedankt voor de ractie
+2
kievitjeburen
Nieuwe knoperbekjes proberen. De scherpe rand van de knoperbeklip is waarschijnlijk versleten. Vroeger hoorde het preventief vervangen van de knoperbekken, per 1 of 2 jaar, tot het reguliere onderhoud.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Dominant ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
18