Werking schudder

Hoi

ik ben geen boer maar zag vandaag een schudder aan het werk. Nu valt het me op dat wanneer de trekker in een rechte lijn rijdt, de schudder er toch een beetje achteraan 'zwalkt'. de schudder beweegt 'uit zichzelf' naar links en rechts. Nu heb ik geprobeerd dit op te zoeken waarom dit is, maar ik wordt er niet heel wijs uit ( ben ook niet zo bekend met alle termen ). volgens een folder van Lely hebben ze een stabilo systeem om juist het zwenken te voorkomen.. kan iemand me uitleggen waarom ik een schudder zag die toch lichtjes heen en weer beweegt achter de trekker??

Deel dit topic

Reacties

Tom VB
Komt door de breedte van de schudder en het verschil in weerstand aan beide zijden. De schudder moet wel heen en weer kunnen ivm bochten.
Siebenga
Rijd de boer in kwestie gewoon te hard zoals 90% van de boeren
Tom VB
DennisVanDerSteen
Wat jij wilt.
Bart-fendt2de
Als je de stabilisatie van de trekker goed vast heb staan dan valt het meestal wel mee dacht ik
mcmooij
Bedankt Tom VB voor je reactie,

dit klinkt wel logisch.
bij een ideaal vlak stuk land en gelijke weerstand aan beide zijden zou de schudder dus kaarsrecht achter de trekker blijven rijden?
het leek er sterk op dat de schudder express aan het zigzaggen was. Ik zal hier eens op letten van de week of ik het vaker tegenkom.
renault651-4
Dit wil ook wel voorkomen als de stabiliteits stangen niet vast gedraaid wezen waardoor de machines heen en weer kan bewegen.
valmet 605
Was het een groene schudder???
fendtjuh
Of de stabilisatie van de trekker staat niet strak, of de stabilisatie van de schudder is versleten/te los of de schudder zelf is versleten, de lagers bij de elementen, wielen gaan dan ook zwabberen en dan heb je feest. Wordt helemaal erg als de knikpunten ook erg ruim zijn.
Laszlow
@valmet 605
Daar dacht ik ook meteen aan toen ik het stukje las. 😃
Straw
Zoals wij het ook noemen is dansen
komt vaak door
-snelheid dus langzamer rijden
- te diep afgesteld slaat door de grond dus topstang uitdraaien
-te weinig toeren bij dikke snee krijg stukken niet uit elkaar dus iets meer gas
Husqvarna
Als ik de hef onderuit doe gaat ie ook zwalken en hij raakt de grond niet, en misschien heeft ie de stabilisators (trekkerhef) wel niet geblokkeerd, of de stabilisator op de schudder staat te los.
deutzisthebest
De oude schudder begon te zwalken als de stabilisatoren niet goed zaten ongeacht de snelheid. De nieuwe Lely met dat stabilo systeem loopt meer achter de trekker aan en schudt een stuk rustiger vergeleken met de oude die de stabilisatoren 'lostrok'.
Ronijn
Bij onze Kuhn is het een kwestie van de stabilisatiestangen van de hef zo strak mogelijk zetten en ook het scharnierpunt van de schudder iets strakker zetten. Dan wil ie soms alleen nog slingeren als je de schudder te hard uit een bocht 'trekt'.
weurding
Gebeurd ook bij het merk schudders die voor 1986 oranje waren 😃
Wimsumar
Beste
Quote @Tom VB:
Komt door de breedte van de schudder

En dat in verhouding tot de korte aanspanning van de schudder aan de trekker.
Voortgetrokken aan een lange dissel (bijvoorbeeld zo lang als de halve werkbreedte) zou de schudder zonder slingeren recht vooruit trekken.
case 745 xl
Dit heeft het merk deutz nogal vaak dat komt door versleten stabilisatie stangen
lely daarinteden(stabilo) heeft daar geen last van

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!