Schakelen ford 8240

Is een ford 8240 sle gewoon onder last schakelbaar of moet de koppeling even worden aangetikt als je schakelt.

Deel dit topic

Reacties

vermeulen melkvee
Je kunt gewoon zonder koppeling schakelen, alleen van de 4 naar de 5 moet je koppelen
jammermaarhelaas
De SLE heeft 2 groepen (schakelen met voetkoppeling) met 2 versnellingen (schakelen met voetkoppeling) per groep.
In elke versnelling kun je 4 maal onder last schakelen, dus zonder de koppeling te gebruiken (4 traps powershift). Dit gaat met de haas of schildpad knop op de versnellingshendel.
En je kunt van rijrichting veranderen met de gesynchroniseerde omkeerhendel (schakelen met voetkoppeling), dit kan in alle versnellingen.

Het wordt zo dus een 16 vooruit en 16 achteruit versnellingsbak.

De groepen kun je ook al rijdend met ingetrapte koppeling schakelen wanneer je de versnellingshendel eerst in neutraal zet.

Wanneer je de versenllingshendel in de 1 hebt staan, en schakeld van powershifttrap 1 naar trap 4, en zet daarna de versnellingshendel in de 2, dan schakeld de powershift zichzelf automatisch terug in trap 1, en begin je daar dus weer in de eerstvolgdende versnelling.
Dit doet ie dus omgekeerd wanneer je van de 2e in de 1e versnelling schakeld.

Wanneer je in de hoge groep en 2e versnelling en powershifttrap 4 rijdt en trapt de koppeling in omdat je bv. afremt voor een kruispunt, dan zal de powershift automatsch terugschakelen tot de versnelling waarin je goed weer verderrijdt (echter nooit lager dan de eerste powershifttrap uiteraard).

De rijkoppelling van de SLE is verbonden met een potentiometer ("potmeter") en hiermee zet je de hydrostatisch bekrachtigde koppelingen van de 4 traps powershift vrij. De SLE heeft dus geen aparte rijkoppeling.

De nieuwere serie van de 40 serie heeft een koppelingsknop op de omkeerhendel. Hierdoor kuin je dus zonder de voetkoppeling te gebruiken voor en achteruit schakelen omdat je die knop gebruikt ipv. de voetkoppeling.

Je kunt deze knop ook gebruiken om weg te rijden vanuit stilstand wanneer je de omkeerhendel in neutraal hebt staan en die knop 2 maal kort achtereen indrukt ("dubbelklikken") en daarna de knop vasthoud, de handel in voor of achteruit te zet en de knop weer loslaat.
Dit dubbelklikken is een veiligheidsmaatregel.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0