Illustratie van:

Strautmann Streublitz - vervangen nestwielen bodemket

Hallo mensen , ik ben bezig om de nestwielen van een vsc 7 te vervangen !
Nou hoor ik soms ook wilde verhalen als je nestwielen vervangt dat de bodemketting ook direct moet ! Maar deze is in mijn ogen nog in hele goeie staat en absoluut niet versleten !

Iemand ervaring hier mee ?

Deel dit topic

Reacties

GROENEDEERE
Eigenlijk zou je inderdaad de ketting ook moeten vervangen.vaak zegt men omdat ketting en de nestwielen naar elkaars vorm zijn ingesleten. Maar als de nestwielen versleten zijn is het vaak.ook verstandig de ketting te doen omdat de rek er.op een gegeven moment uit.is.
weurding
Is echt grote onzin, ketting kan meerdere nestwielen mee,vaak genoeg gedaan en gaat altijd goed, als de ketting niet te ver is ingesleten en mooi in de nieuwe nestwielen ligt gewoon doen, vooral bij een VS7 waar toch minimaal 12mm ket op ligt geen enkel probleem
johndeerefavo
En anders span je de ketting wat op 😉 of een paar schakkels er tussen weg 😉
Patrick 2020
Is bij brommers normaal ook, zodra er nieuwe tandwielen op gaan, ook een nieuwe ketting erop. Maar ik heb ook wel soms alleen een tandwiel gedaan omdat het net een cirkelzaagblad was. Wou prima.
Wimsumar
Beste
Quote @Johndeerefavo:
span je de ketting wat op

Nee dat werkt niet. Kijk, een versleten nestwiel heeft een kleinere omtrek dan een nieuwe. Met ander woorden, de ''nestjes'' komen dichter bij elkaar te liggen. Een bodemketting wordt door slijtage alleen maar langer. Met andere woorden: de kettingschakels komen steeds verder uit elkaar te liggen.
Het gevolg is dat de (versleten) ketting z'n eigen weg gaat zoeken op een (versleten) nestwiel, er gaat als het ware meer dan 1 kettingschakel per '' nestje'' van het nestwiel mee in de rondte. Hierdoor is de kans groot dat de bodemkettingen scheef gaan lopen en de meenemers verbuigen.
Je kunt wel een (nieuw) ketting met kortere schakels op een versleten nestwiel leggen. (Maar dat loopt ook niet altijd mooi).
debatavier
De reden is dat ik er geen complete bodemketting wil vervangen is dat ik deze mest strooier toch met 2 a 3 jaar in ruil en dan vindt ik een bodemketting van 2500 euro wel een forse investering op zo'n machine !

Ik moet denk ik gewoon kijken wat het gaat doen , anders als nog bodemketting vervangen bodemketting heb je er snel genoeg er uit liggen
Wimsumar
Beste
Quote @Debatavier:
bodemketting van 2500 euro

Dat zelfde ''dure ketting''-probleem heb ik met een Kuhn voerdoseerbak. Alleen een nieuwe Kuhn-ketting past op nieuwe nestwielen. Bij halfversleten nestwielen, als de (ook nog waardeloze kwaliteit) Kuhn-ketting er overheen gaat lopen, koop ik (voor een fractie van de Kuhn-prijs) een ''imitatie''-ketting met iets kortere schakellengte.
debatavier
Die 2500 is al de granit prijs
weurding
@debatavier neem aan dat je 2 ketten hebt of 4? 20 meter ketting en U strip voor de meenemers kan nooit zoveel kosten, U strip 25/50 bv kost 7 euro per meter, meenemers zijn 170 cm dus ong 12 euro/stuk keer 30 is 360 euro, originel meenemers van strautmann of imitatie van granit kosten een veelvoud hiervan
debatavier
@Weurding , daar had ik nog niet zo snel aan gedacht zal morgen proberen om die hydrauliekpot er af te halen ! Kijken als die as er een beetje fantsoenlijk af wil !!
weurding
@debatavier ik koop eigenlijk nooit geen originele meenemers maar gewoon U profiel per 6 meter, paar m12 gaten boren en een kwast menie kun je veel geld mee besparen, kijk echter wel dat je goede kwaliteit gecalibreerde ketting koopt

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Strautmann Streublitz ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
18