Illustratie van:

Fordson Dexta - Dexta joelt

Hallo,

Ik heb sinds kort mijn Dexta blok totaal gereviseerd. Nu ik hem weer aan het lopen hebt, joelt het blok bij de voorste motortandwielen (blokje loopt verder als een zonnetje). Iemand hier ervaring mee of weet waar dat aan ligt?

Een paar dingen:
- Er zit genoeg olie op (15W40)
- Nieuwe olie pomp (misschien dat deze de olie nog niet opzuigt)
- Hij lijkt ergens onder de IDLE gear te joelen

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste FOrdson: Ontspan de V-snaar eens zodat waterpomp en dynamo niet meer draaien en zodoende bevestigt of uitgesloten kan worden of deze onderdelen het bijgeluid veroorzaken.
F0rdson
De V-snaar en waterpomp heb ik na de eerst keer direct verwijderd. Helaas is dit het niet...
RPCounty
Heb je er toevallig een andere krukas in gezet en zo omgewisseld? Deze motoren zijn namelijk heel gevoelig op de distibutietandwielen, en de kleinste verandering aan de tandwielen is al genoeg, om een geluid te krijgen waar je geheel gestoord van wordt.
F0rdson
Haha gestoord van dit geluid wordt ik zeker, heb er genoeg in geinvesteerd. Nee, de krukas is ook nog orgineel. Wel zijn de lagerschalen vervangen. Het lijkt dat het geluid ook alleen maar van voren komt, ongeveer tussen het krukastandwiel en de Idle gear..
jan ihc
Zitten de axiaalagers wel goed gemonteerd,of drijfstanglagers niet klem
F0rdson
Het zou kunnen, maar lijkt me sterk het blok loopt heel rustig en maar verder geen lawaai...

Zou het kunnen zoals RPCounty zegt, dat de vertanding een fractie is verschoven en dat ze nog op elkaar ingelopen moeten worden?
RPCounty
Neem maar van mij aan dat het in je distibutietandwielen zit. Heb je toevallig een ander oliepomptussentandwiel gemonteerd?
F0rdson
Nee die is ook nog orgineel, alleen het tandwiel op de oliepomp zelf is nieuw. Zou het geluid na een tijdje rijden vanzelf overgaan?
F0rdson
Zou het kunnen zijn dat het nieuwe tandwieltje van de oliepomp ingelopen moet worden op het oude "idle" tandwieldje van de oliepomp?
Valtra-Fordpower
Tandwielen slijten op elkaar in. Ga je 1 wiel vervangen kan het zijn dat ze niet zuiver passen en bijgeluiden produceren. Vervang tandwielen indien mogelijk altijd per set of helemaal niet.
F0rdson
Dan zal dat waarschijnlijk wel het euvel zijn, zou het kwaad kunnen om zo door te rijden, of kan ik beter de oude oliepomp er weer opzetten (volgens mij is deze nog goed, maar heb het toch maar vervangen).
Valtra-Fordpower
Als het oude tandwiel niet verrot/versleten is kan deze prima opnieuw meedraaien. Wellicht kun je het oude tandwiel op de nieuwe pomp plaatsen?
F0rdson
Ik zal eens kijken, volgens mij zit deze erop geperst. Mocht iemand me nog kunnen vertellen of de huidige situatie(nieuwe oliepomp met oud idle tandwiel) kwaad kan, laat het me weten..

Iedereen bedankt voor de reacties!
RPCounty
Had je dit geluid dus niet VOOR de revisie?
basia

Ik heb in mijn automonteurs verleden ook wel meegemaakt dat olie keerringen konden "piepen" vooral als de olie koud was , en bij nieuwe keeringen .

Ik weet niet of dit kan bij een Dexta omdat die van die grafiet strippen hebben ?
F0rdson
Nee voor de revisie had ik dit geluid nog nog niet.. Er zit wel een nieuwe keering gemonteerd, maar het is niet echt een piepend geluid, het is echt een joelend geluid.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!