Op het werk hebben wij sinds een jaar een 30 jaar oude zaaimachine van Saxonia.
Er zit alleen geen handleiding bij, dus weet ik totaal niet welke afstelling van de tandwielkast hoort bij een bepaalde dosering van het te zaaien graan per hectare.
Heeft iemand de boekjes of weet iemand de afstelling van een Saxonia zaaimachine?
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Het is een 30 jaar oude machine, die we vorig jaar voor een prikkie hebben overgenomen van de broer van m'n collega. En die man had de boekjes dus niet meer. Vandaar dat we het dus ook niet weten.
Je gaat dus 1/4ha afdraaien. Kom je bijvoorbeeld op 300kg uit, je weet ook de vertraging die daarbij hoort. Bijvoorbeeld 1:10
Nieuwe vertraging= (Afgedraaide hoeveelheid*oude vertraging)/gewenste hoeveelheid zaaizaad.
nieuwe overbrenging= (300*0,1)/200=0.15
Boekje erbij is makkelijk. Alleen is vaak ook maar een indicatie. Zaaizaad wijkt altijd af. Moet dus altijd aan het rekenen per soort gewas en per ras.
@Staatsboswachter Een zaaimachine instellen gaat niet volgens een boekje. Die moet je afdraaien, omdat elk zaad anders is. Er zit van jaar tot jaar verschil in grootte en gewicht, zelfs in de kiemkracht van het zaad.
Als je helemaal niks weet kun je het volgende doen: meet de omtrek van het aandrijfwiel. Vervolgens kun je, samen met de werkbreedte bepalen hoeveel oppervlakte je per wielomwenteling zaait.
Vervolgens neem je een bepaalde instelling van de zaaimachine, gooit er zaad in, en draait handmatig bijvoorbeeld 200 keer het wiel rond. Het zaad vang je op, en weeg je. De oppervlakte die je theoretisch gezaaid hebt ook (oppervlakte per omwenteling x 200) Zo kun je dus uitrekenen hoeveel kilo er theoretisch op een hectare zou komen. De werkelijke waarde ligt ongeveer 10% hoger, i.v.m. overlappen, en geren zaaien.
Bedankt voor de reactie!
Iedereen trouwens, zelfs degenen die de vraag niet lezen
Morgen dus maar een weegschaal mee naar het werk, kan met dit baggerweer dan mooi eens rustig afdraaien
Dat zou helemaal mooi zijn!
Helemaal top! Alvast bedankt voor de moeite.
net achter de 3puntsbok.
deze kan je met een splitpen bevestigen op een tandwiel na verwijdering van de ketingkast naast de nortonkast.
daar in de buurt zit ook een witte stiker met zo uit mijn hoofd,, 40rotaties/100/ha.
dus na 40 omwentelingen van de slinger in stand x kilo`s maal 100 is afgifte per ha.
eigenlijk heel simpel.
wij zaaien met een 35 pijps saxonia meestal gras.
stand 224 geeft dan 40kg/ha af.
1 keer triticale gezaait,130kg/ha en een paar keer gerst.
volgens mij zat ik toen rond stand 331 en 334, zoiets.
weet niet hoeveel zaaipijpen die van jou heeft?
maar met met minder pijpen kom je al gouw in de 400 terecht.
tip!
weet zeker dat de versnellingen echt goed geschakeld zijn en kontroleer de afgifte regelmatig door middel van uitheffen en een slinger aan het loopwiel te geven de eerste paar werkgangen,want een saxonia nortonkast mag nog wel eens in zijn vrij vallen tijdens het werk.
succes man.
zoek je zoiets?..........
Ik heb hem opgeslagen, geen idee of ik er iets aan heb, maar in ieder geval bedankt!
@langeslagdiesel
Bedankt! De spindel weet ik inderdaad te vinden, maar dacht: Als er kant en klare tabellen voor zijn kon ik makkelijker instellen. Ik zaai, per akker verschillend, tussen de 75 en 150 kg.
Dus moet ik met het afdraaien 3 instellingen 'uitvinden'
En voor iedereen die denkt: 75-150 kg!? Wat weinig! Dat klopt, maar ik zaai ook niet voor productie. Ik zaai voor een natuurlijke akker met plaats voor akkerkruiden die je in veel 'boerenpercelen' niet meer tegenkomt. Ook blijft het graan voor een deel staan als wintervoer voor vogels, muizen etc. Waar weer andere dieren van profiteren
Niet alleen bij de Saxonia, ik doe het bij de Hassia van ons ook regelmatig. Die bak heeft geen problemen, maar je hebt eerder een pijp dichtzitten dan je denkt.
Nog een tip voor de juiste zaaihoeveelheid: Schrijf na het zaaien de waardes in een tabelletje: gegevens die je sowieso in de tabel moet hebben staan: Soort zaad, instelling machine, gewenste hoeveelheid, daadwerkelijke hoeveelheid. Ik heb ook de datum en gezaaide oppervlakte (incl. welk perceel) er bij staan. Na verloop van tijd hoef je steeds minder af te draaien, omdat je steeds meer ervaringswaarden hebt.
niet echt actueel dus.
de laatste importeur was gebr van gemert volgens mij.
weet niet of daarmee nog iets te achterhalen valt op google.
wij zaaien ook al meer dan 30 jaar met saxonia.
paar jaar terug een weinig gebruikte kloon gekocht van zijn versleten broer, ha ha.
voor gras zijn ze perfect.
gras moet 1 a 1,5 cm diep en hier op de losse zandgrond kan je een saxonia echt drukloos op de zaaipijpen laten lopen doormiddel van het verweideren van de klipsen onder de veren van de drukregeling.
ook de buitenste pijpen.
ik sluit me eigen aan bij joop3.
schrijf alles op wat je weet en meet bij het zaaien.
dat is je gemak voor het volgende jaar.
en ja controlle van de zaaipijpen op verstopping is regelmatig nodig.
Van verstopping heeft die machine inderdaad last. Maar het zijn altijd dezelfde drie of vier pijpen.
Maar goed, iedereen bedankt voor de tips! Zal het zeker onthouden, vooral de berekeningen van het uitdraaien. Dat kreeg ik niet op de bosbouwschool
@atlaspower
Je hebt akkerkruiden en onkruid. Twee totaal verschillende groepen planten. Ook wij hebben last van onkruiden zoals zuring, maar van akkerkruiden heb je geen last.
Dat ben ik niet met je eens! Zonder boekje is er geen beginnen aan, immers, de nortonkast maakt honderden instellingen mogelijk.
Met de afstelgegevens volgens het boekje heb je een indicatie van de hoeveelheid die gezaaid zal gaan worden. Vanwege variatie in het zaad kun je vervolgens met een afdraaiproef controleren of de instelling volgens het boekje de werkelijkheid benadert.
De foto is van de hendel van de bodemklep.
Als je de zaadbak leeg hebt, zou ik de ruimte tussen de kleppen en de zaaiwielen per stuk even controleren. Zit er geen een klepje tegen een wiel aan, dan met de hand de hendel verder dichtslaan, gaat allicht wel over die nok heen, en dan nog eens weer kijken of de zaaiwielen niet aanlopen tegen de klepjes. Ze mogen net niet aanlopen.
Zoals @langeslagdiesel al zegt, de klepjes lopen vrij strak in de huisjes, en er kunnen er best een aantal blijven hangen (ze staan per stuk onder veerdruk, dus zitten niet vast op de as). Kijk hier ook even na, en druk ze zo nodig verder dicht. Wanneer alle klepjes in stand 1 nog net vrijlopen dan staat ie goed, en zaait ie in de breedte mooi evenredig.
Restant zaad haal ik altijd uit de bak door de bodemklep los te zetten, dus nog voorbij de instel-nokjes, dan loopt het er vanzelf uit, en de laatste restjes even met de compressor op hele lage druk, zodat het zaad uit de hoekjes gaat en via de zaad-openingen uit de bak gaat.
Ik heb ook nog wel een duitse gebruiksaanwijzing en en zaad-tabel voor de Saxonia, zal er binnenkort een link voor neerzetten. Had hem ge upload, maar is op een of andere manier verdwenen uit de documenten op TF.