Bandenkeuze

We zijn bezig met een nieuwe trekker, en zitten te twijfelen over de bandenkeuze. We overwegen 2 opties: 650/65R38 met verpleging 13.6R48 of: 650/65R42 met verpleging 12.3R52. Nu is de vraag, doordat de hogere verpleeg wielen ook van breedte 13.6 naar 12.4 gaan is dat niet erg smal met aardappels rooien met een zware Grimme DR? En heeft de extra hoogte veel nut?

Deel dit topic

Reacties

ErDee
Ik zou voor de 12.4 gaan de 13.6 zal denk ik te breed zijn voor tussen de rijen. Normaal is 11.2 of 12.4 voor tussen de rijen. De extra hoogte heeft meer snelheid maar minder kracht(niet dramatisch). en de kans dan een velg scheurt is groter naarmate de velg groter wordt. t licht er maar net aan.
JD3010
Waar rooi je nu dan mee? Ik zou ook zeggen dat een 13.6 te breed gaat worden, maar ik zit zelf op de klei. Met zandgrond kan het misschien wel.
Newholland2
Als het erg nat is rooien we zelfs wel eens met 18.4r38
ErDee
@Newholland2 Maar dat is niet tussen de rijen. Tenminste als je cultuurwielen pakt moet je ook tussen de rijen door anders kun je beter geld besparen en gewoon met de brede rijden.
stannetje96
@ErDee hogere band heb je meer nokken aan de grond wat resulteert in meer trekkracht toch?
alleen optrekken zal wat moeizamer gaan
Newholland2
De trekker betreft een New Holland t7.170 gechipt 140pk nominaal.
ErDee
@stannetje96 pfoe, dat zou ik niet zo precies weten. Misschien dat het contactoppervlak iets groter is ja.
Newholland2
13.6 is ongeveer 350mm dat wil nog net, omdat we met een dr1500 op dal en veen grond zitten is het wel makkelijk bredere banden te hebben, maar de extra hoogte is natuurlijk ook nooit weg en met een trekker van 140 pk zal hij denk ik niet zo heel veel om de extra hoogte geven.
selten
Een zo hoog mogelijke band, heeft altijd meer band op de grond als die kleinere banden. Dus ik zou zeggen ga voor de 650/65R42 en de 12.4R52. Wij rijden thuis zelf op de tractor met 11.2R48 en dit gaat goed (nog nooit aardappelen gerooid), anders zou je ook nog net als bij bietenzaaien bijv. een extra 12.4R52 erbij kunnen hangen die precies door het andere spoor gaat, heb je toch weer 2 keer die breedte.
Wimsumar
Beste
Quote @Newholland2:
rooien we zelfs wel eens met 18.4r38

Aan de ene zijde van de trekker en aan de andere kant dubbellucht op rijenafstand.
De 'smalle' 12,4 kan dan prima.
Newholland2
En trouwens op natte plekken hebben we wel 18.4 door de rijen en aan de andere kant 650 met dubbellucht 😉
selten
@Newholland2
Hoe doen jullie dat? Een 650 is namelijk hoger als een 18.4.
Newholland2
@selten sorry ik bedoel 600 met dubbellucht 😉
Newholland2
Er komt met rooien sowieso 12.4 met dubbellucht op 75cm of 13.6 met dubbellucht op 75cm. Ik wil zelf voor de 12.4 gaan maar vader wil graag iets bredere banden met rooien.
selten
@Newholland2
Zo kun je ook rooien, beide kanten hetzelfde:
img170.imageshack.us/img170/3853/…
beertender
Een puntje waar je ook naar moet kijken is, dat bij 42inch de voor wiel groter is en de draaicirkel kleiner
Newholland2
@selten ja dat snap ik ook wel maar was even benieuwd naar jullie mening over de bandenkeuze qua hoogte en breedte.
Newholland2
@beertender ja dat is ook weer zo, en door zon topic kom je toch op dingen waar je zelf niet aan gedacht had 😉 Bedankt!
selten
@Newholland2
Ik zou zo hoog mogelijk nemen, dat rijdt vaak zuiniger, en je hebt meer hoogte om mee te kunnen rijden. Stuitert ook minder op de weg. In principe weet ik niet wat voor werk je met de tractor wil gaan doen als hij op brede banden staat, maar er zouden nog bredere onderkunnen, rijdt fijner en kost wel iets meer. Bijv. een 710/70R42 ofzo 😉
JJ
Quote @Newholland2:
De trekker betreft een New Holland t7.170 gechipt 140pk nominaal.

Is die de verkeerde kant op gechipt dan?
Newholland2
@selten haha dat snap ik maar dan worden je verpleeg wielen nog veeeeel hoger en die maat is voor een trekker van 140 pk wel erg groot.
Newholland2
@JJ nee hoor, die trekkers zijn nominaal 125pk zonder chip 😉 de 170 staat voor pk's als de boost ingeschakeld is.
selten
@Newholland2
Nouja verpleging kun je even hoog houden, dan kun je alleen die 710's als brede banden gebruiken. Als je dan dubbel verpleging doet, dus op rijenspoor of hoe je het ook mag noemen, heb je meestal wel voldoende breedte van de tractor.
JJ
@Newholland2 Oke. Wat raad de dealer aan dan?
Newholland2
Even voor de duidelijkheid: Trekker staat hele jaar op brede banden, we zaaien er mee, spitten, cultiveren, graantransport, bietentransport enz.. Hij staat alleen tijdens het aardappelrooien aan de linkerkant op verpleegwielen met links achter dubbellucht.
Newholland2
@selten wij wisselen liever zo min mogelijk, het wordt of 650 38 inch of 650 42 inch.
Newholland2
@JJ dealer denkt dat de trekker het wel moeilijk zal krijgen om zn kracht op de grotere wielen kwijt te kunnen, maar hier in de buurt rijden genoeg boeren met relatief kleine trekkers met hoge banden en die hebben ook geen problemen.
johndeerefiat
Ik zou ook voor zo veel mogelijk vaste velgen gaan. Mischien alleen een verstelbaar hart plaat..
selten
@Newholland2
Dan zou ik zeggen de R42's 😉
JJ
@Newholland2 Oke. Mijn keuze zou uitgaan naar 650/65 R42. Omdat je dan meer band op de grond hebt. Je hebt druk genoeg op je achterbanden met de rooier eraan lijkt me. (En er zijn maar heel weinig tractoren die het vermogen op de grond krijg!)
Daar komt bij dat het waarschijnlijk zeker zo mooi staat!
Newholland2
@johndeerefiat ja willen we ook, alles vaste velg als het kan.
Wimsumar
Beste
Quote @Newholland2:
iets bredere banden met rooien

Die ouwe heer van jouw is harstikke gek! Met 13,6 rijdt je de halve rug (met aardappelinhoud) plat.
Bovendien, waarom er al bij voorbaat vanuit gaan dat het rooien van de 'fabriekers' altijd van dik hout zaagt men planken moet.
Normaal gesproken moet 12,4 enkellucht al maximaal zijn bij aardappelsrooien. Later in het seizoen desnoods op dubbellucht/rijenafstand.
johndeerefiat
@Newholland2 Alles vast zou ik niet doen.. Je heb namelijk grote en kleine steek. En dat hart is +- doorsnee 30 cm daar staat niet zo veel kracht op volgens mij. Als je ooit een andere trekker, Of je banden zijn niet na het zin etc en je wil ze in ruilen, zijn ze veel meer waard met een verstelbaar hart.
Newholland2
@Wimsumar ik weet niet of jij wel eens in het veenkoloniaal gebied bent geweest, maar hier rijden bijna geen trekkers zonder dubbellucht voor de rooier, wij gaan altijd uit van een nat jaar.
Newholland2
@johndeerefiat oke, is ook zo daar zoeken we nog wel het een en ander over uit!
Newholland2
Dus meeste stemmen voor 650/65R42 met 12.4R52? Bedankt!!!
henkieturbo
Wij krijgen op onze nieuwe NH ook 13,6 48 en die zijn maar 3cm breder dan 12,4 dus dat wil best met aardappels rooien.
Wimsumar
Beste
Quote @Newholland2:
veenkoloniaal gebied

Ja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Het Friese zandgebied tussen Drachten en Bergum is namelijk ook niet bepaald zoals Flevoland (waar ik opgegroeid ben).
Vandaar dat ik de voorkeur geef aan draineren van het land als technische oplossing voor nattere perioden.
Wat dat laatste betreft mochten jullie daar in de veenkoloniën niet eens mopperen in 2012.

Neerslag januari t / m november 2012:

historie.neerslagkaart.nl/index.php/…
Newholland2
@Wimsumar klopt, dit jaar niks te klagen!
Newholland2
@henkieturbo klopt wil ook gerust!
krolsteyr
Ik zou sowieso voor de hogere banden gaan, aardappelen rooien op smalle banden gaat zonder dubbellucht toch niet als het nat is
JD3010
Quote @Newholland2:
dealer denkt dat de trekker het wel moeilijk zal krijgen om zn kracht op de grotere wielen kwijt te kunnen
Wat is dat nou weer voor flauwe kul. je hebt toch niet voor niks een versnellingsbak in de trekker.
Een hogere band heeft een hoger draagvermogen, waardoor de bandenspanning iets omlaag kan. Hierdoor hebt je een grotere bandoppervlak op de grond, waardoor je meer trekkacht én draagvermogen hebt.
MaartenMandemaker
14.9R46 kun je ook nog overwegen, bijna net zo hoog als een 650-42 en je hebt een hogere band en daardoor een grotere luchtkamer, waardoor ie lager op spanning kan. Wij hebben deze maat onder de verplegingstrekker liggen, tussen de bieten is dit wel het maximale, maar je hebt veel draag en trekkracht.
jmos
@Wimsumar
draineren is ook niet altijd de oplossing. hierachter hebben we ook veengrond (staat nu driekwart onder water) dat altijd sijknat is. draineren heeft geen nut want het water moet weg kunnen en de enigste plek waar het heen kan is de grond in. dus dan heeft drainage op veengrond geen zin.
Ik zou sowiso voor de hoogste band gaan wat onder trekker past en met een zo hoog mogelijk wang/luchtkamer zoals maarten zegt. de verhalen dat een trekker op hogere banden minder koppel op de grond over kan brengen klopt wel, maar dit is wel zo gering dat je er weinig van verneemt, als een 12.4 52 (die een langere rups heeft als je band zacht laat) boven de grond blijft, en een 13.6 46 die wel iets breder is, maar wel de grond in gaat.. dan trekt die 13.6 zwaarder haha. wij hebben thuis ook veengrond,
de nieuwste trekker (9105) die staat ook op banden wat nog groter is dan af fabriek geleverd kan worden (650/60/38 xeobib) in het najaar komt die met dezelfde wagen (veenhuis 14 ton) verder in de modder als de cvt op 710/70r38.
nou is de cvt wel 3 ton zwaarder en gaat die dus sneller omlaag, maar dan nog. daar kan nog zo een slag hogere band onder.
heb je ook enig idee welk merk band er dan onder trekker komt?, en type? want dat zegt natuurlijk erg veel. in mais kunnen we met die 9105 de xeobibs voor en achter zo op 0.5 bar zetten, platten dan enorm uit en lopen nooit vol. de xm28 van cvt mag dat eingelijk niet, maar ookal doen we dat.. lopen ze nog vol..
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
draineren is ook niet altijd de oplossing

Jouw woonplaats, Basse(rberg(!)) ligt 7,5 meter boven de zeespiegel. Graaf een sloot, en je bent overtollig water kwijt. Eventuele drainage kan water op zo'n sloot afvoeren.

ahn.nl/viewer/?csrf_id=wmb2eu45yxcx5ryhqac5ns55
SJB533
@Wimsumar
Vooropgesteld, dat het waterschap meewerkt.
Daarbij: veen moet je niet willen draineren. Dan klinkt het in 😉
Wimsumar
Beste
Quote @SJB533:
Dan klinkt het in

Als waterschaps(afvoer)sloten een te hoog peil hebben om drainage aan te leggen, dan maak je een eigen sloot er geschikt voor met onderbemalingspomp.

Juist veen moet je willen draineren. Het aantal bewerk- en beweidbare dagen stijgt enorm en de betere drooglegging doet tevens veen sneller mineraliseren waarbij gratis mineralen vrijkomen waar gras van kan groeien. 😄
jmos
@Wimsumar
wij zitten in de basse. van basserberg heb ik nog nooit gehoord maar hier zitten we net wel net niet boven de zeespiegel. en ons land ligt onder kanaalhoogte. dan is het dus niet mogelijk om te draineren.
henkieturbo
@MaartenMandemaker ligt hier 14,9 op?
MaartenMandemaker
@henkieturbo Ja dat is 14.9R46, of 380/90R46
yoohan
@SJB533
Ik zit hier in gebied Boskoop (boomkwekerij) en hier is elk stukje veen gedraineerd. op een diepte varierend tussen de 70 en 120 cm.

Uiteraard wel onderbemaling dan.
Newholland2
Bedankt voor jullie hulp, het is 12.4R52 en 710/70R38 geworden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
53
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
11