Illustratie van:

Lemken Ploeg - opal 90 EW wentelveerspanning

Beste mensen,

Ik heb een tweeschaar wentelploeg (Lemken opal 90) welke hydraulisch enkelwerkend te wentelen is. Dit gaat met twee trekveren, voor beide kanten op één. Bij het wentelen zet je eerst het ventiel drukloos zodat de veer de ploeg tot halverwege omtrekt, en vervolgens wentel je hem verder door weer druk op het ventiel te zetten.

Het probleem dat ik heb is dat één van de beide veren de ploeg niet ver genoeg omtrekt, waardoor de ploeg weer terug wentelt dezelfde richting op als je er druk op zet. Het komt vooral voor als de olie nog koud is, maar naar enkele uren ploegen ook nog wel eens. Vaak kan ik dan door terug de voor in te rijden zodat de trekker scheef staat de ploeg wel de goede richting op krijgen, maar makkelijk is het niet.

Zijn er meer mensen die dit probleem kennen en weten of daar iets aan te doen is? De veer is volgens mij niet op te spannen want hij zit aan beide kanten vastgehaakt. Of is de enige oplossing een nieuwe veer bestellen?

Deel dit topic

Reacties

majoor85
Als je de veren er nu af haalt dan en een dubbel werkende cilinder er op zet zal dat niet helpen
MaikMF
@majoor85

Trekker zit alleen maar een enkelwerkend ventiel op.
majoor85
@MaikMF oke dan word dat lastig moet je is op google op zoek gaan naar een nieuwe veer
radium45
@MaikMF Probleem kan ook aan de trekkerzijde liggen, bv dat de olie niet snel genoeg weg kan. Probeer het eens met een ander ervoor.
MaikMF
@majoor85

Die zijn wel te krijgen, maar misschien is er wel wat aan te doen dat deze veer erop kant blijven zitten.
MaikMF
@radium45

Het is wel altijd dezelfde kant dat die niet wil. de andere kant op gaat altijd prima ook met koude olie.
selten
Heb je toevallig een oude versleten kuilvoersnijder ofzo? Daar kun je een ventielenblok afhalen, en die kun je op je tractor monteren om ipv EW ventiel naar meerdere DW ventielen te gaan. Wij hebben wel dubbelwerkende ventiel, maar die worden ook omgezet naar 2DW en 1EW. En dan met een dubbelwerkende cilinder is het gewoon weer goed te maken. Het hoeft in principe niet veel te kosten. En om wat voor tractor praten wij hier?
Wimsumar
Beste
Quote @MaikMF:
dezelfde kant dat die niet wil

Wissel de veren om.

P.S.: Daarnaast vraag ik me af of de veren misschien juist te strak staan. Het lijkt me dat op het dode punt in het wentelen (halverwege) de ploeg door de snelheid/zwaartekracht iets door moet wentelen om vervolgens op oliedruk verder te drukken.
MaikMF
@selten

De trekker is een international 633. Het zou inderdaad kunnen met een DW cilinder en ventiel, maar ik wou eigenlijk eerst proberen het systeem op de manier zoals het hoort weer goed werkend te krijgen zonder er van alles aan te veranderen.
selten
@MaikMF
In principe is het weinig werk. Een Opal 90 is ook geleverd met DW cilinder. En aan een 633 is zn blokje altijd handig als je er wat bij hebt. En het genot bij het ploegen is erg groot met een DW cilinder.
MaikMF
@Wimsumar

Wat dat dode punt betreft dat klopt, hij moet er iets doorheen om hem verder te drukken. Ik denk dat als ik de veren omwissel het probleem dan aan de andere kant zit.

De veer zou dan dus strakker moeten. Of zou het zo kunnen zijn dat de goedwerkende veer nu te strak staat en de mindere veer tegenwerkt bij het wentelen?
hoebuh
Dit probleem heb ik ook gehad bij mijn 2 schaar krone ploeg. Ik heb de veren los gemaakt en een plaatje op de bevestigings punten gelast en de veren er weer aangehangen. De veren komen dan strakker te hangen. Bij wentelt hij weer goed.
Wimsumar
Quote @MaikMF:
dat de goedwerkende veer nu te strak staat en de mindere veer tegenwerkt

Daarom heb ik juist het vermoeden dat op het dode punt de veren beide los moeten hangen.

N.B.:Vroeger met handwenteling was het het beste een kort rukje aan de hefboom te geven en deze terstond weer los te laten. Hield je (te lang) vast dan slaagde het wentelen niet.
Patrick 2020
@Wimsumar Dat heb ik ook soms met mijn Krone 2 schaar handwentel.. Heb ook al een aantal ploegen gezien met een soort extra gewicht er bij aan voor het wentelen om een betere slag te maken.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Lemken Ploeg ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
6