Dubbelas rooier amac

Heeft iemand van jullie ervaring met een enkelas rooier om te bouwen tot een dubbelas met sturing of heeft iemand er foto's van ? of wat denken jullie van het idee ? de bedoeling is dat de machine onder natte omstandigheden beter blijft rijden , graag jullie mening en/of foto's

alvast bedankt

het gaat om een rooier zoals op de link

Deel dit topic

Reacties

atlaspower
Trekker profiel op je banden helpt beter onder natte oms heden, deze banden die er onder zitten gaan glijden/doseren als het nat word, een trekkerprofiel blijft draaien en trekt dus lichter,
Loeideutz
Ik heb geen verstand van aardappelen rooien, maar zou je niet beter af zijn met er hele grote en brede banden onder te leggen. Of dubbellucht te maken voor de moeilijke omstandigheden. Op rijafstand natuurlijk.
jmos
Hoge smalle wielen. dat trekt licht als het nat is. brede banden gaan werken als een landrol. dat trekt veel te zwaar.
stannetje96
@Loeideutz hele brede gaan stil staan. dit komt ook niet goed dan.
je kan dan beter 2 smallere wielen hebben
fendtkubota
Ja nu staan er smalle hoge wielen onder met trek profiel
jmos
@fendtkubota
omgekeerd erop? Met het profiel naar achter gericht? Dat blijft veel beter draaien dan als je ze er net zo als trekkerwielen onder legt.
Wimsumar
Beste FendtKubota: Waardeloos idee. 😞
Tegen de tijd dat jij denkt dat de omstandigheden zijn dat er een dubbele as voor nodig zou zijn , moet je de oogst al klaar hebben.
Mocht het eerder (tijdelijk) 'slecht' zijn, is het beter rooien uit te stellen.
Daarbij, er is geen ruimte voor een tweede as. (of je moet op beide erg kleine bandjes leggen wat helemaal averechts werkt).
De AmacF2 (op de link-foto) heeft een stuuras. Deze zou je kunnen vervangen door een vaste as om montage van zo hoog/breed mogelijke lagedrukbanden mogelijk te maken.
fendtkubota
@Wimsumar wat we moeten rooien zijn aardperen en moet in de winter gerooid worden en onder deze machine staat geen gestuurde as maar een vaste (foto is als voorbeeld) en we zouden toch het liefst gestuurd hebben
jmos
@Wimsumar
heb je hierboven gelezen wat er gezegd is over brede banden? Brede banden zijn mooi als je trekkracht wil hebben. en als de wielen aangedeven zijn ook als het wat nat is. als ze niet aangedreven zijn voor smalle hoge banden gaan. die lopen veel langer door.
Wimsumar
Beste
Quote @Fendtkubota:
aardperen en moet in de winter gerooid

Ja, dat is wat anders dan aardappelen in de nazomer/vroege herfst.
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
gelezen wat er gezegd is over brede banden?

Jazeker. Daarom schreef ik hierboven ook nadrukkelijk (vet) lagedruk-banden.
jmos
@Wimsumar
lagedruk is toch logisch? Of heb ik dat verkeerd? Maar geen brede banden.
Loeideutz
@stannetje96 Het is mij niet duidelijk wat het breed zijn van banden te maken heeft met rollen blijven. Volgens mij heeft hoogte meer invloed op het rollen of gaan stilstaan. En anders moet iemand mij eens gaan uitleggen waarom er onder kippers en silagewagens steeds bredere banden gelegd worden.
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
geen brede banden

Wat doen 'we' dan (fout!) onder bemestertanken?
stannetje96
@Loeideutz een dewulf rooier met aan een kant een 1050 band en aan de andere kant 2 smallere banden op afstand.
1050 ging bulldozeren en trok een gleuf van een meter breed en bijna net zo diep.
die 2 smallere bleven boven op door rollen.
en beide waren even hoog!!!
als je brede banden heb moeten ze aangedreven zijn.
jmos
@wimsumar
Dat is een heel ander verhaal. een bemestertank is veel zwaarder en daarbij komt dat je dan zo min mogelijk insporing wilt en je er geen rekening mee hoeft te houden met insporing. Wat met een rooier wel zo is. Als brede banden wat insporen gaan ze werken als een landrol. dan moet er veel grond verplaatst worden en wil het uiteindelijk niet meer en kom je vast te zitten. met smalle banden zak je er sneller doorheen maar die trekt dan nog veel lichter als brede banden. als het nat is ga je er geheid doorheen. dan kun je beter smalle banden hebben
Loeideutz
@stannetje96 Ik ben niet helemaal zeker maar zijn dit geen aangedreven banden geweest. Wordt het overigens niet duidelijker van. En meneer @Wimsumar zit met dezelfde vraag.
stannetje96
@Loeideutz dit waren GEEN aangedreven banden. hij had deze rooier net en we hadden em nog lopen plagen dat ie em in moest ruilen voor 1 MET wielaandrijving.
met bredere banden blijf je langer bovenop, maar ALS je doorzakt moet je veel meer grondverplaatsen en gaan deze banden stil staan en bulldozeren
Loeideutz
@jmos En al die boeren die steeds bredere banden onder hun trekker leggen om de pk's beter op de grond te krijgen en ook om MINDER inspring te krijgen? Ik snap er steeds minder van.
stannetje96
@Loeideutz onder je trekker zijn aangedreven wielen, dat kan je niet vergelijken
en het gaat om natte omstandigheden hé, niet droge
JD3010
@jmos Geen grondsoort is gelijk. Waar wil de de draagkracht dan van een band vandaan halen? Een smalle band die inspoort zal inderdaad lichter trekken dan een brede die net zodiep wegzakt. Maar als je met een radiaalband er bovenop blijft, maakt trekkracht niet zoveel meer uit.
jmos
@Loeideutz
lezen is ook een vak he. 😛 zoals eerder gezegd. Dat is aangedreven. dan is het in zijn voordeel. om de pk‘s over te brengen ja. 😄 en bij giertonnen worden ook steeds breder gelegd om insporing te voorkomen ja. maar die is er voor gemaakt om over het land te gaan. die zijn niet voor natte omstandigheden gemaakt. de rooier uit dit topic moet in nattere omstandigheden ook door kunnen blijven draaien dus die moet niet vast komen te zitten. dan moet je smalle hoge banden hebben want die blijven doorrollen.
Loeideutz
@stannetje96 Maar moet ik nu onder mijn kipper, opraapwagen en gierton nu brede of smalle banden leggen? Ik snap het niet meer. Als ik jou goed begrijp zijn we dus de laatste jaren helemaal fout gegaan. PS dubbellucht is voor mij hetzelfde als breed.
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
een bemestertank is veel zwaarder en daarbij komt dat je dan zo min mogelijk insporing wilt en je er geen rekening mee hoeft te houden met insporing. Wat met een rooier wel zo is.

Pardon? Loop je er nu zelf in vast? 😉

Quote:
Als brede banden wat insporen gaan ze werken als een landrol

Klopt! Dat zie je bij 9 van de 10 bemestertanken: banden véél te hard!
JD3010
Quote @Wimsumar:
Klopt! Dat zie je bij 9 van de 10 bemestertanken: banden v��l te hard!
Volledig mee eens, maar je vergeet de maiswagens te noemen, die banden zijn vaak ook spijkerhard.
jmos
@JD3010
als je vergelijkt waar een smalle band er door zakt maar een brede niet dan zul je toch zien dat smalle banden lichter trekken want de brede band moet dan door zachte grond gaan en dan moet je maar eens voor de banden kijken. je zult zien dat de grond erg beweegt en dat kost meer kracht dan de smalle band.
stannetje96
Quote @Loeideutz:
de bedoeling is dat de machine onder natte omstandigheden beter blijft rijden

het gaat dus om de natte omstandigheden dat de rooier beter blijft rijden.
dan ben je beter af met cultuurwielen ipv lomp brede banden.
en dubbellucht of brede banden is toch een wereld van verschil 😉

en met je gierton, opraapwagen en kieper zit je doorgaans in droge omstandigheden. hierbij wil je je insporing zo veel mogelijk reduceren dmv brede banden. geeft geen garantie tot succes wanneer deze wél de grond in gaan

P.S: IK BEDOEL WEL RIJENCULTUUR. dus 2 smalleRE wielen naast elkaar met zo'n 50 cm ertussen
Loeideutz
@jmos Lezen is inderdaad een vak. Volgens mij moet je er juist voor zorgen dat het er niet door gaat: geen insporing. Want zodra je aan het graven gaat weet je zeker dat je een keer ophoudt. En volgens mij zak je er bij smalle wilen eerder in.
jmos
@Wimsumar
staat miss wat raar. zal het nog een keer proberen.
met een tank wil je brede banden om niet in te sporen. spoor je dan alsnog in moet je niet gaan mestrijden.
bij een rooier waarbij je in nattere omstandigheden bezig moet omdat je leveringsplicht hebt moet je door kunnen rijden en dat wil het beste met smalle hoge banden. brede banden gaan dan buldozeren.

snap je het nu?
jmos
@Loeideutz
waar je er met een smalle band doorheen gaat zal het echt niet lichter trekken met een brede band. 😄 daar is de grond dan gewoon te zacht voor.
JD3010
@jmos Daar ben ik het dus totaal niet met je eens. Je moet er voor zorgen dat de band OP de grond blijft. Dit kan alleen als de band voldoende draagkracht heeft. Bij jullie rijdt dus alles op smalle wielen?
stannetje96
@JD3010 hij wil in natte omstandigheden rooien. dan kom je met 1050 of 800's eronder niet ver hoor.
al zal het met dit lichte machientje wel meevallen, maar met een dewulf bunkerrooier....
ik ben er van overtuigd dat je met 2 smallere wielen verder komt dan 1 brede.
bij ons met rooien stond die dewulf rechts op een 1050 en links op 2 banden van 420 (?) oid. die 2 bleven boven en die 1050 ging richting china
Wimsumar
Beste
Quote @JD3010:
Volledig mee eens, maar je vergeet de maiswagens te noemen, die banden zijn vaak ook spijkerhard.

De Flevopolderbeschaving/-mentaliteit (mijn roots) heb ik 30 jaar geleden hier geïntroduceerd. Er moet nog minstens een generatie over voor het enigszins door begint te dringen wat het belang is van lagedrukbanden ook op lagedruk te gebruiken. 😞
jmos
@JD3010
nee. wij willen niet met natte omstandigheden te maken hebben. dus wij willen geen insporing. en voor het grotere gewicht ind bredere banden. maar dit is niet met elkaar te vergelijken. Zoals de situatie hier in het topic moet hij de rooier zo hebben dat hij met nattere omstandigheden wil kunnen rooien zonder dat er tig trekkers voor moeten omdat de brede banden zo zwaar trekken.
als jullie brede banden eronder willen, waarom is de rooier dan niet met vier banden naast mekaar om het zo maar te zeggen?
Wimsumar
Quote @JD3010:
Bij jullie rijdt dus alles op smalle wielen?

En de politie op een varken. 😃

freewebs.com/scooter-terreur/Moter-varken.bmp/
JD3010
@stannetje96 Wat was de bandenspanning en het gewicht erop?
Nogmaals niet iedere grond is gelijk, maar als je er bovenop kan blijven kom je niet in de problemen.
stannetje96
@JD3010 gewicht zou ik niet weten. is een dewulf bunkerrooier, zon nieuwe. plaatje komt eraan.
JD3010
Quote @jmos:
nee. wij willen niet met natte omstandigheden te maken hebben
Dat wiilen wij ook, maar daar heb je vaak weinig invloed op.
Leg mij dan een uit waarom een band die OP de grond loopt zwaarder trekt dan een band die er een halve meter doorheen snijdt.
stannetje96
Kijk, de 1050 ging de grond in terwijl die 2 smalle boven blijven

jmos
@JD3010
wij hoeven als het nat is ook niet op het land te komen. maar dat is ook helemaal niet te vergelijken.

op dezelfde grond waar een smalle band erdoorheen snijdt zal de grond bij een brede band die er bovenop blijft erg bewegen omdat de grond dan te zacht is. de grond veert dan wat als het ware. en een smallere band gaat er sowieso makkelijker doorheen. en daarom trekt die ook makkelijker. Een smalle band zakt er sneller door en dus trekt die ook lichter vooruit.
JD3010
@jmos Daar zit nou net het probleem van je. Hier op de klei is het juist andersom. Waarom kwamen wij in het verleden met een 15 tons kieper en 85 pk veel makkelijker van het land af dan een loonwerker met 150pk voor een 12tons kieper? Wij brede soepele banden, hij smalle stugge.
jmos
@JD3010
oke, maar nu ga je weer over aangedreven wielen praten. dan zeg ik ook dat breder beter is.
JD3010
@jmos Nee, ik praat hier over de banden van de wagens. Maar waarom maakt wel of niet aangedreven dan verschil voor je?
Loeideutz
@Wimsumar Ik denk overigens dat je bij natte omstandigheden je kagedrukbanden iets, niet te veel, moet oppompen. Ze gaan dan iets ronder staan waardoor ze, volgens mij, net iets beter rollen. Maar djati's meer een gevoel als hogere wetenschap .
stannetje96
@jmos als die kleine wielen van je kieper gaan snijden in die grond kom je echt niet weg hoor.
kom je veel verder met wat breder banden. 600 oid is een mooie maat
ADB996
Zet er een paard voor en die verteld presies welke band lichter trekt 😃 en dat meen ik!
jmos
@JD3010
oke, spoorde de wagen van de loonwerker ook in dan? En die van jullie niet?

Het verschil tussen niet aangedreven en wel aangedreven is dat aangedreven banden voor trekkracht moeten zorgen en niet aangedreven banden moeten blijven rollen. en dat zijn twee hele verschillende dingen.
stannetje96
@ADB996 haha ga er lekker zelf voor staan sleuren 😃
Loeideutz
@JD3010 Een aangedreven band doet zelf moeite om bovenop te komen, een nietaangedreven band die getrokken wordt heeft nou eenmaal niet de mogelijkheid om zelf te werken. Dat begrijp ik. Maar ik blijf erbij dat een bredere band beter bovenop blijft.
stannetje96
@Loeideutz heb je me foto gezien?
JD3010
@jmos Ja, die vanons bleef er bovenop, die van de loonwerker ging met kleinere wielen er diep doorheen.
Voomij maakt wel of niet aangedereven weinig verschil.
Loeideutz
@jmos Kijk eens naar die aangedreven silagewagens die onze zuiderburen veel gebruiken. De banden zijn vaak toch een maatje lager.
jmos
@stannetje96
wie heeft het over snijden gehad? Ik niet. ik zeg hoge smalle banden. niet dat ze dan ook gelijk hard moeten staan. als je een hoge smalle band met een hoge wang en die op wat lage druk zet is dat al iets heel anders als smalle hoge banden met lage wang op hoge druk.
JD3010
Quote @Loeideutz:
Maar ik blijf erbij dat een bredere band beter bovenop blijft.
Ik ook.
Loeideutz
@stannetje96 Ja, maar EEN foto is voor mij te weinig. Ik wil meer bewijzen zodat het statistisch onderbouwd is.
stannetje96
@jmos dat zegt @JD3010 over de kieper van die loonwerker. die ging de grond in, oftewel die smalle wieletjes snijden de grond in
jmos
@Loeideutz
lagere banden omdat die aangedreven zijn en dus wel door blijven draaien.
en ik zeg ook wel dat bredere banden beter boven blijven hoor. maar smalle banden die er door gaan trekken als het nat is nou eenmaal lichter. ook al blijf je er bovenop met een brede band
stannetje96
@Loeideutz het zal wss heel verschillend zijn. ene keer brede band beter, andere keer smalle band beter.
maar dit ging de hele dag zo. hebben hem er 10x uit moeten trekken omdat die band de grond in ging en daardoor kwam ie niet meer verder.
jmos
@stannetje96
weet ik. lees reactie hierboven nog maar eens goed.
stannetje96
@jmos een enkele smalle band die erin gaat zal nooit lichter trekken als een brede band die bovenop blijft
jmos
@stannetje96
moet jij eens opletten. Een smalle band die er door gaat trekt lichter als een brede band die als landrol gaat werken doordat die de grond voor zich uit duwt en de grond niet naar de zijkanr weg kan.
stannetje96
@jmos nou als mijn kieper de grond in gaat tot z'n assen sta ik harstikke vast hoor 😛
jmos
@stannetje96
zo ver derin nou ook weer niet. maar als je er met smalle banden zover in zakt blijf je met brede banden ook niet boven hoor
Loeideutz
@jmos Ik heb het al vaker gezegd met brede banden blijf je langer boven, maar andersom heb je wel gelijk: als het mis is ben je met smalle banden beter af.
Loeideutz
@stannetje96 Waar lag het gewicht op, op de brede of de smalle dubbele banden, maakt ook heel veel uit.
Loeideutz
@stannetje96 Waar lag het gewicht op, op de brede of de smalle dubbele banden, maakt ook heel veel uit.
jmos
@Loeideutz
hehe, dat zeg ik de hele tijd al. Wat jij nu zegt heb ik de hele tijd al lopen zeggen.

Maar ook als je boven blijft en de grond is zacht dan trekt dat erg zwaar zwaarder dan een smal wiel door de zachte grond heen trekken.
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
smalle banden die er door gaan trekken als het nat is nou eenmaal lichter

Deze 'maisoogst-bandenkeuzestrategie' is er niet om om zwaarder of lichter te trekken, het is hierbij de bedoeling dat de band zo ver wegzakt dat deze op de ploegzool weer vastigheid onder de 'voeten' krijgt waardoor de band weer gaat rollen in plaats van slepen.
jmos
@Wimsumar
een brede band zakt dan ook wel weg hoor. of die gaat echt “deegrollen“ (betere omschrijving ervoor weet ik niet) maar dan trekt een smalle band gewoon lichter
Wimsumar
Beste
Quote @JMos:
dan trekt een smalle band gewoon lichter

Dat is logisch omdat een smalle band minder bagger opzij hoeft te drukken om door te kunnen zakken tot op de vaste ploegzool.
fendt-412
@jmos

en als je de eerste keer je bouwvoor op de kop hebt gezet, zijn dit de percelen waar je het volgende voorjaar slecht op kunt komen omdat het nat blijft. Vervolgens is het in het najaar weer chaos met de maisoogst omdat de structuur ver te zoeken is. Dan houden die smalle bandjes je de komende jaren wel bezig.

Je moet zorgen dat je je land een beetje fatsoenlijk houdt. Als je brede banden goed af laat lopen krijg je een lang loopvlak, een soort rupsband idee, dit zorgt juist voor minder rolweerstand.
Als je het juiste type band hebt gaat dit erg lang goed. 1- 1,5bar in de banden kan best, moet je alleen geen 50km/u gaan rijden met volle vrachten.

Met banden met veel oppervlak onder de trekker heb je ook meer grip. Heb nog geen loonwerker gezien die de banden af laat lopen tot 1-1.2bar met mais rijden. Kost ze rubber en brandstof op de weg, alleen wel een behoud voor het land.
jmos
@Wimsumar
een brede band zal dan ook wel doorzakken hoor. dat gebeurt gewoon dan. maar het is inderdaad logisch dat hij dan lichter trekt ja. dat zeg ik de hele tijd al ja.
jmos
@fendt-412
Land fatsoenlijk houden ja. hoe wil je dat voor mekaar krijgen als je ieder jaar de ploeg erin zet en ieder jaar mais erin. dan hou je de bodem erg los en als het dan een beetje nat is dan zak je weg.
Bij ons is vorig jaar een stuk helemaal kapot gereden. voor de winter alle sporen dicht gemaakt met de cultivator. in het voorjaar niet geploegd maar paar keer licht eroverheen geweest met cultivator (zonder ganzepoten) en schijveneg en toen gras erin. gras kwam hartstikke goed op. niks te zien van structuurschade en konden er gauw wezen.
JD3010
@fendt-412 Goed verwoord en volledig mee eens, daarom heb ik liever ook geen loonwerker op mijn land. 😉
fendt-412
@JD3010

Giertank had de banden bij aanschaf op 2bar staan, na een paar vrachten af laten lopen naar anderhalf bar, loopvlak is bijna dubbel zo lang geworden.Dat verschil zie je wel aan de sporen.

@jmos
Grond blijft los na het ploegen? Bij jullie ligt de maiskorrel dan ook zo los in een losse laag van 25cm grond? Grond hoort toch te bezakken en de mais moet toch op vaste grond liggen?

Weet niet op watvoor grond jullie zitten, hier bezakt de grond juist door het regenwater dat erin valt. Op de bezakte ondergrond komt de maiskorrel te liggen, daarbovenop moet alleen de grond verkruimeld zijn zodat deze snel opwarmt. En ook hier worden de maispercelen jaarlijks geploegd, afgewisseld met aardappelen, bieten en tarwe. Elk jaar de ploeg erin. Totaal geen last dat er geen draagkracht in de grond zit, afgelopen 2jaar geen spoortje getrokken.

Zorgen dat je bij nattigheid van het land af blijft, als de drains lopen is de ondergrond nog nat. Bodem smeer je dicht bij de grondbewerking en de bovenlaag wordt een blubberpartij omdat het water niet weg wil zakken. Alleen zie je dit pas het eerste seizoen weer terug wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn.
jmos
@fendt-412
zand en veengrond. maar hier zakken ze trouwens dieper dan de ploegzool. dat wel. maar in draagkracht kun je hier goed merken wat de afgelopen jaren is geploegd en wat niet. afgelopen jaar een stuk ingezaaid zonder te ploegen en een ander stuk twee jaar terug met ploegen. op het niet geploegde kun je veel beter wezen. maar hier is het zo van met ploegen trek je de bodem los tot op ong 25cm. daar moet stevigheid in komen door veel wortels wil je een beetje draagkracht hebben. Door ieder jaar te ploegen komt die draagkracht er niet.

wij hebben trouwens geen drainage in het land liggen. water kan nergens naar toe. het moet bij ons de grond in zakken dus een ploegzool in het land is ook niet gewenst.
stannetje96
@jmos ga dan maar eens de draineermachine bellen zodra er vorst is
jmos
@stannetje96
Ga jij eerst mijn verhaal maar eens lezen. 😃 water kan nergens heen zeg ik. sloten die erbij langs lopen komen nergens op uit. het water moet de grond in. als het eenmaal in de grond zit wil het wel weg. maar dat gaat niet zo snel.
valmet6400power
Ik zou zeggen : koop 2 rooiers, een "mooi weer" rooier en een "honden weer" rooier met respectievelijk brede en smalle banden!
atlaspower
Koop een rups onderstel van een kraan en bouw die er maar onder, kun je hem op je hydroliek aansluiten en aandrijven, denk dat dat de enigste oplossing is als ik dit hierboven allemaal lees, 😄
same antares
Een hydraulisch steun wiel aan de kant van de rijen er bij aan zetten , als het wat natter word druk je die zo naar benenden! Maar als de wielen al niet draaien , verklaai je dan de grond en de aardappels ook niet een beetje?
fendt-412
@jmos

deels op veengrond en geen fatsoenlijke afwatering?
Voordat het bij de drains wil komen moet het ook door een meter grond zakken. Percelen worden jaar op jaar geploegd en drains liepen een paar week terug nog flink 😄
Zorgen dat je onder goede omstandigheden ploegt, dan snijdt het mes de grond mooi open, je kunt dan gewoon de kanaaltjes naar de ondergrond zien waardoor het water weg moet lopen.Als het te nat is smeer je heel de boel dicht en dan wil het wel een natte bedoeling worden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
82
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
5