Lemken vario ploeg afstellen

Beste tf'ers

Binnen enkele weken, indien het weer beter wordt, starten de voorjaarswerkzaamheden weer.
Een van die voorjaarswerkzaamheden is ploegen. Wij hebben thuis een vari-opal 7 4 schaar ploeg en daarvoor staat een jd 6330 autopower.
Ik wilde graag weten hoe je nou een lemken vari-opal ploeg perfect kan afstellen.
Ik ben zeer te spreken over de ploeg, enkel met wisselende grondsoorten op hetzelfde stuk land, wordt het ploegwerk minder. Dit is het geval wanneer ik van lichter naar de zwaardere grond ga. De ploeg gaat hierbij ondieper ploegen en hij ruimt de voor niet mooi. Is het verstandig om hierbij in het vaste gat te ploegen zodat je met de topstang druk op de laatste scharen kunt uitoefenen?

Het is belangrijk dat de treklijn correct is met ploegen, hoe kun je in het land controleren of de treklijn goed staat?

Men zegt wel eens dat een ploeg overbuik/overrug staat, wanneer ploeg je overbuik en wanneer van overrug?

Verder vroeg ik me af hoeveel bar er in de banden minimaal/maximaal moet zitten om in het land zo min mogelijk wielslip te hebben en op de weg slijtage aan de banden te voorkomen. (We hebben trellerborg banden, 480/65 r28 en 600/65 r38 en een frontgewicht van 700 kg).

Zijn er verder nog tips om een lemken ploeg goed af te stellen?

Dit zijn best veel vragen, maar op school heb ik nooit een cursus ploeg afstellen gehad en die zal ik ook nooit krijgen. Ik streef erna om een goed en mooi ploegbeeld te creeeren.

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

joris
Daar is een mooie poster van van Lemken!
lemken.com/fileadmin/user_upload/…
IHpower
@joris
Hallo Joris, die poster had ik ook op internet gevonden. Staan een paar nuttige tips in! Maar daarmee krijg ik nog niet echt antwoord op mijn vragen...
IHpower
Bijvoorbeeld wat voor een bandendruk het beste gehanteerd kan worden. En hoe ik kan voorkomen dat de ploeg 'uit de grond' wil komen als ik overga naar de zwaardere grond.
Begrijp ik het goed als de ploeg rechtop (lees horizontaal) staat, goed afgesteld staat qua overbuik/overrug?
Wimsumar
Beste
Quote @IHpower:
overbuik/overrug?

Dit is als de bovenkant van de ploeg naar het geploegde hangt/van het geploegde afstaat. De ploeg moet verticaal staan.

Quote []:
voorkomen dat de ploeg 'uit de grond' wil komen.

Bij overgang van zware naar lichtere grond en v.v. moet je de instelling van de trekkrachtregeling wijzigen om de gewenste ploegdiepte te handhaven.

De trekkrachtregeling houdt een constante trekkracht in stand. Helaas gaat daarbij de ploegdiepte variëren als de weerstand in de grond (zware/lichte grond) wisselt.
IHpower
@Wimsumar Overbuik/overrug is me duidelijk.

Wat adviseer jij om de trekkrachtregeling op te zetten? halverwege dus tussen gevoelig en ongevoelig? zou dit het uit de grond komen van de ploeg verhelpen?
mfjens
Dit is een heele mooie site arendonkmechanisatie.nl/lemken-afstellen.html/ je kunt het filmpje kijken maar nog beter op download klikken dan heb je een heel stappen plan. en er staat ook iets in wat je moet doen als de ploeg slecht de grond in trekt
mfjens
@JD3010 net eerder haha
stannetje96
@IHpower zet je bandjes maar op 0.8 ongeveer of iets harder.
stannetje96
En als ik zware en lichtere grond heb doe ik de hef iets naar beneden bij de lichtere grond en iets omhoog bij de zwaardere grond.
dan blijft het mooi vlak en krijg je geen hoogteverschillen tussen de eerste schaar en de laatste van de vorige gang 😄

oja, wij hebben ook 4 schaar vario ploeg en topstang in het sleufgat en een steunwiel
jmos
Bij lemken is het dacht ik zo dat als de treklijn eenmaal goed is dat die ook goed blijft onafhankelijk van de ploegbreedte.
gertdl
@jmos de treklijn verandert altijd lichtjes bij een variabele ploeg. kan ook niet anders. vandaar ook dat je bij een varioploeg ook de treklijn altijd iets te ver moet zetten zodat deze op de breedste stand ook nog goed is

@stannetje96 je kan de ploeg afstellen dat deze daar vrij resistent voor is en je niet of nauwelijks met de diepteregeling moet veranderen. dit kan je doen door de juiste combinatie van overbuik, nauwkeurigheid diepteregeling, en de plaats van de topstang in het sleufgat ( vooraan getrokken, achteraan geduwd, half duwend,...). natuurlijk bij velden waar klei en zand afwisselen moet je altijd bijsturen, maar lichte veranderingen is doenbaar zonder verstelling)

@IHpower het uit de grond komen van de ploeg kan te maken hebben met de combinatie van de plek van de topstang en diepteregeling. je kan dit oplossen door ofwel meer ondergrip op de scharen, of de verhouding van de gevoeligheid/ overbuik/ topstang te veranderen
jmos
@gertdl
lemken heeft het dacht ik zo dat dat niet zo is hoor. heeft een speciale parralellogram constructie als ik de goede voor me heb
stannetje96
@gertdl scheelt ook niet veel hoor. diepteregeling staat op 3.5 en dan op zand naar 3 ongeveer. dan word het al vlak
gertdl
@jmos ze hebben hun treklijn in een paralellogram staan, maar de werking is vrij identiek als bv bij een kverneland EG ploeg. de treklijn varieert nauwelijk omdat die mee gaat, maar toch blijft de treklijn niet dezelfde. die treklijn verandering is te verwaarlozen. toch blijft de regel om de treklijn lichtjes te ver te zetten( zoals ook op die pooster te zien is aan de groene treklijnstelling) omdat je hiermee bekomt dat je ploeg altijd wil blijven trekken wanneer je naar de grotere snijbreedtes gaat ( op die grotere snijbreedtes wordt ook meest geploegt)
gertdl
@stannetje96 nee, dat is helemaal waar, ik ploeg ook vaak zo omdat ik niet altijd even veel zin heb om uit te stappen en te verstellen als ik met de gewone ploeg bezig ben ( het moet ook wat vooruit gaan die momenten). maar je kan mits verstelling daar wel een deel van opvangen
stannetje96
@gertdl me pa doet de afstelling. daar weet ik nog weinig.vanaf 😉
wel interessant dit 😄
gertdl
@stannetje96 zeker intressant, alleen altijd zo moeilijk om het begrijpelijk en juist in een tekstje te duwen. in praktijk laten zien is stukke makkelijker om zo'n dingen zoals een ploeg uit te leggen.

in belgie gaan we proberen met de ploegvereniging om ploegdagen te organiseren zodat geintresseerde uitleg en praktijk kunnen volgen voor het afstellen van gewone " boere" ploegen zoals we wel is zeggen. afwachten of het succes gaat hebben
stannetje96
@gertdl ah dat is wel interessant dan! Maar voor mij iets te ver weg 😛
Wimsumar
Beste
Quote @IHpower:

1] Wat adviseer jij om de trekkrachtregeling op te zetten?
2] halverwege dus tussen gevoelig en ongevoelig?
3] zou dit het uit de grond komen van de ploeg verhelpen?

Je zet de trekkrachtregeling op de stand dat de gewenste diepte wordt bereikt. Kom je vervolgens in een lichte plek in het perceel dan gaat de ploeg als gevolg van minder trekweerstand dieper. Hier moet je zelf (de trekker doet dat niet) de hendel/knop van de trekkrachtregeling verzetten naar een lagere/kleinere trekweerstand.
Kom je van een ''licht'' stuk in een ''zware'', dan wil de ploeg als gevolg van de toenemende trekweerstand van de zware grond ondieper ploegen. Om hier de ploegdiepte te handhaven moet je een hoger/groter weerstand instellen.
Vraag 2: De gevoeligheidsregeling heeft hier niets mee te maken.
vraag 3 is in eerste deel van m'n antwoord besproken.

Ploegen met constante ploegdiepte ( zonder tussentijds bijregelen) zou kunnen op positieregeling, maar dan moet het perceel uiterst vlak liggen en je mist de gewichtsoverdracht.
gertdl
@Wimsumar de gevoeligheidinstelling is wel degelijk heel belangrijk hoor, afhankelijk van ploegen in vast gat of ploegen in sleufgat, en de vlakligging van het terein.

de juiste combinatie van gevoeligheid en trekkracht/hoogteregeling zorgen er tijdens het ploegen met steunwiel en sleufgat voor dat de ploeg vrijwel goed blijft op diepte blijft bij iets wisselende grond ( extreme grondwissel moet je altijd nog even bijsturen). hier is wel de stand van de topstang in het sleufgat vrij belangrijk, of je die half trekkend of half duwend in het sleufgat zet.

ook wanneer je de ploeg lichtjes overbuik gaat afstellen gaat deze veel stabieler lopen op de diepteregeling.
Wimsumar
Beste @Gertdl: Hoe ironisch: Het is meer dan 30 jaar geleden dat ik geploegd heb 😃 en nu in discussie met een wedstrijdploeger. 😉
Onder ''gevoeligheidsinstelling'' versta ik de combinatie van afstelling van het daalsmoorventiel en de reactieregeling van de hefinrichting (de snelheid waarmee impulsen van de trekkractregeling worden uitgevoerd). Dit heeft mijns insziens geen effect op het dieper/ondieper gaan ploegen bij wisseling van grondzwaarte op het ploegperceel.
Het licht overbuik afstellen is voor de 4-schaar, waar dit topic over gaat, af te raden omdat het ploegdiepteverschil tussen eerst en vierde schaar er door te groot wordt. Ploeg moet vertikaal staan.

Foto van jouw ploeg (extreem) overbuik:
gertdl
@Wimsumar discusies is altijd heerlijk 😄

ik ploeg niet enkel wedstrijd hoor, maar ook akker ( 4-5 schaar). waneer je een ploeg licht overbuik afstelt hoor je de eerste snijbreedte smaller te zetten. je ploeg moet altijd horizontaal lopen ( dus gelijke diepte) en dit doe je met je hoogteregeling en topstanginstelling. met overbuik zetten bedoel ik dus ook de andere instellingen die mede veranderen door het overbuik zetten. dat de eerste daarvoor dieper gaat lopen is absoluut geen waarheid 😄

door die overbuik stelling ga je meer zijgrip geven aan de scharen, en ga je de ondergrip van de scharen vlakker zetten. als je dit doet in combinatie met een half trekkende topstang in het sleufgat loopt je ploeg veel vaster en gelijkmatiger door de akker waardoor ze minder gevoelig wordt voor grondverandering.

de reactiesnelheid heeft zoals je zegt geen invloed op de diepte regeling van de trekker, maar bij een ploeg die op steunwiel loopt en in sleufgat wordt gereden is het zeker wel van belang. met een meer overbuik afgestelde ploeg gaat je ondergrip van de scharen vlakker komen, doordat de ploeg " los " loopt in het sleufgat mag de reactietijd van de diepteregling niet al te hevig staan omdat die anders de neiging heeft om te reageren wanneer de ploeg even los komt in het sleufgat en hij ze uit de grond stuurt. je moet met los sleufgat als het ware een vertraging maken op de diepteregeling zodat je de werking van je sleufgat behouden blijft.

wat je leest over dat een ploeg altijd vlak moet staan is de theorie. licht overbuik ploegen met meer getrokken risters, versmalde eerste snijbreedte en half getrokken topstang in een sleufgat werkt in veel gevallen veel mooier voor gesloten ploegwerk en het vaster lopen van de ploeg ( ook niet altijd, maar wel dikwijls 😄 )

die foto is de voorberieding van de eindvoor, daar moet in 3 snedes van 18cm diepte naar 7cm diepte afgebouwt worden zonder enig verschil in uitzicht geploegde sneden. dit is puur wedstrijdinstelling om die afbouw te kunnen halen in 3gangen. tijdens het perceel staat mijn ploeg heus niet zover over buik, maar toch altijd lichtjes:)
Wimsumar
Beste @Gertdl: Het "wedstrijd"-ploegwerk zoals in jouw avatarfoto-tje ligt mij veel te strak (geen gezicht die massieve grondbalken). Het mag van mij wat kruimeliger.
Het ploegwerk wat loonbedrijven bij mij in de buurt leveren is trouwens het andere uiterste(!). 😞
gertdl
@Wimsumar dit is nogthans wat op wereldniveau heel hard naar gestreefd wordt en punten oplevert, strak en vooral VAST ploegwerk. kruimelige snedes is geen vast ploegwerk helaas.

dat ploegwerk op mijn avart is grasland ploegen, dit moet 1 ondoorbroken strakke snede zijn op wk niveau, als je bij grasland gebrokkelde snedes gaat ploegen dan eindig je ver onderaan de ladder. grasland hoort zeo geploegd te zijn. graanstoppel moet dan weer anders uitzien. appelen en peren zien er ook nooit hetzelfde uit en is toch ook beide fruit ( je begrijpt mij wel denk ik)

dit strak ploegwerk ga je nooit met overbuik zetten alleen verkrijgen. dit heeft ook te maken met verbouwde risters en verbouwede scharen die de oploophoek van het ploegwerk veranderen.

het feit dat je een gewone boere ploeg "lichtjes" ( niet zover natuurlijk als ik op de wedstrijd 😄 ) overbuik mag zetten is gewoon dat ze veel vaster trekt, en een vlakker en vaster ploegwerk bekomt. wanneer je je ploeg perfect haaks afstelt werkt dit mooi bij dwarsploegen en ploegen op vaste egale ondergrond. wanneer je in gecultivatort land gaat ploegen met de werkgang mee ga je met een recht afgestelde ploeg vaak hebben dat je ploeg weg loopt, of dat je binneste 2snedes vaak iets hoger geploegd tonen dan de eerste een laatste. dit komt omdat de trekker op hobbelig terein constant van hoek verandert en de ploeg zich onrustig gaat gedragen omdat ze telkens de trekker wat hobbelt haar zijgrip even verliest. als je hier licht over bui, gaat rijden gaat de ploeg hier veel minder gevoelig voor zijn omdat ze meer zijgrip heeft, en gaat ze egaliger ploegen mits de andere reagerende instelling zoals eerste snee, topstang, en diepteregeling mee verandert worden tijdens het over buik zetten.

probeer maar 😄
Wimsumar
Beste
Quote @Gertdl:
degene die weten waar ze moeten aan draaien

Dat zei ik, het enige waar de loonwerkploegers aan weten te draaien is de gashendel van de trekker. 😞
gertdl
@jmos zo is dat, er wordt ook wel keurig ploegwerk gereden door loonwerkers, en boeren, alleen hier in de streek is dat nauwelijks te vinden haha. het is toch altijd mooi om te zien een akker die er keurig geploegd bij ligt.
mdoornekamp
@Wimsumar Even naar een paar opmerkingen terug over percelen met zand en klei. Ik ploeg dan altijd met de hef hendel in de hand. Alleen dan houd je de diepte constant. Nu zijn er ook trekkers die geen makkelijk te bedienen hefhendel meer hebben maar alleen een soort + - flipper ( case maxxum, Renault ares en jd 7020 ) lekker over nagedacht door de constructeurs 😞
Wimsumar
Beste
Quote @MDoornekamp:
nagedacht door de constructeurs

Precies!
En vervolgens in paginagrote advertenties lopen O.H.-en hoe goed de hefinrichting van hun wel niet is!
Onderploegen die zooi! 😄
mdoornekamp
@Wimsumar Die denken gewoon 1 keer instellen en de hele dag heen en weer scheuren maar. En demo's doen ze alleen onder de beste omstandigheden dus dan loopt het wel
IHpower
@gertdl Als je voor het ploegen gaat cultiveren moet je altijd schuins werken, wanneer je in de zelfde richting cultiveert als ploegt dan wil je ploeg een 'eigen weg' gaan zoeken.
Dus als ik het goed begrijp: Als ik op een plak bezig ben ZONDER wisselende grondsoorten, kan ik de ploeg perfect haaks (of heel lichtjes overbuik)afstellen, de topstang in het midden van de sleufgat? bevestigen en de trekkrachtregeling niet te gevoelig zetten? Begrijp ik het nu goed?

Als ik WEL wisselende grondsoorten heb, kan ik het beste de ploeg licht overbuik zetten, de 1e schaar iets smaller zetten en de topstang iets laten trekken of duwen in het sleufgat?

Wanneer wilde jullie die cursus misschien in Belgie gaan houden? Misschien wel interessant om heen te gaan, steek je altijd wat van op!
gertdl
@IHpower die cursus was dinsdag avond, was toch 42man maar het bleef voorlopig bij de basis instellingen. aangezien deze avond wel succes had gaat hier normaal wel een vervolg op komen.

hier in belgie en dan vooral mijn streek zijn er veel kleine percelen waar het dwars cultiveren moeilijk is. dit werkt wel het mooist maar niet altijd mogelijk. ik heb zelf ondervonden met de 5 schaar dat het lichtjes overbuik ploegen zeker wel mooier en gelijkmatiger werkt. alles krijg je er niet uit, en de ploeg kan altijd nog eens bij te sturen zijn, maar ze loopt zo toch veel rustiger.

wanneer je overbuik ploegt moet je de topstang half trekkend in het sleufgat zetten, dit wil zeggen als de ploeg mooi gelijk ploegt dat de topstang los zit, maar in de eerste helft van de ploeg. zo heeft de ploeg minder kans om omhoog te komen als de trekker hobbelt. wel niet de topstang getrokken zetten, maar los in de eerste helft.

de diepteregeling dat moet je zo wat aanvoelen, dat hangt ook van hoe hobbelig de akker ligt, in ieder geval is 100% diepteregeling niet goed. je zit meestal ergens rond die 50% diepte en 50% positie ( daar egens in de buurt, moet je wat aanvoelen en ondervinden want elke trekker en ploeg is daarin wat anders). je pulsen moet je ook niet te hoog zetten

ook heel belangrijk bij wisselende grond ( en dat is ook een reden dat overbuik beter gaat) is dat je punten van de schaar voldoende zijgrip hebben. draai optijd je punten om en rijdt niet tot die helemaal op zijn, hoe nieuwer je punten hoe rustiger de ploeg loopt
gertdl
@mdoornekamp in zweden op het wk in 2011 was overüm hoofdsponsor. zij gingen ook het weekend van de wedstrijd demo's geven met hun nieuwe ploegen. ze hebben een hele week lopen oefenen met nieuwe trekkers en nieuwe ploegen die HET van HET zouden moeten geweest zijn. een heel fabrieksteam een hele week aan het sleutelen en testen en met de demo lag het er nog bij om te wenen. de demo omstandigheden waren daar ideaal en nog kregen ze er niet van gebakken. nieuw en modern is dus niet altijd even goed en praktish zoals jij ook aanhaalt

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
34
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
141