Gras & Mais?

Dag allemaal,

Wij hebben dinsdag/woensdag onze mais gezaaid, en vandaag hebben wij hier gras overheen gezaaid, dit was op aanraden van de loonwerker om te proberen zegmaar. Mijn pa ziet het wel zitten, in verband met de organische stof zegmaar, maar het heeft ook vast nadelen, met de opname van water die het gras van de mais "afneemt"

Met het zaaien van gras gebruiken wij nu trouwens maar 2/5 van het zaad wat je normaal zaait.

Heeft iemand hier goede al dan niet slechte ervaringen mee? of heb je er zonder ervaring ook een mening over.

Leer mij iets mee over hoe het zit 😉

Arjan.

Deel dit topic

Reacties

Rick deerefan
Wij doen het precies andersom we doen maaien dan mais in stroken zaaien en dan later het gras doodspuiten.
jmos
Ook keer zoveel stront er op gedaan?
Valtraboerties
@Rick deerefan

dat doodspuiten tijdens de groei van de mais? of ervoor?
Valtraboerties
@jmos

gewoon wel royaal, maar niet 2x zoveel.
Rick deerefan
@Valtraboerties net voordat de mais uitkomt
jmos
@Valtraboerties
dan verwacht ik dat de opbrengst minder zal zijn tegen meer kosten (graszaaien + Zaad) maar het oogsten zal beter gaan denk ik. maar aan de andere kant. het gras haal je niet van het land af. organische stof dus die op het land blijft liggen.....
Valtraboerties
@Rick deerefan

ja precies, maar dit gras blijft zegmaar staan totdat de mais gehakseld is, dan hebben we als het goed is het jaar daarop weer gras voor de eerste snee staan.
Valtraboerties
@jmos

mijn fout hoor, maar ik heb er wat bijgezet, we gebruiken maar 2/5 van het zaad, dus de kosten gaan flink omlaag.

De voordelen die we op het oog hebben zijn dus
-Betere opbrengst
-Betere structuur
Rick deerefan
@Valtraboerties ik denk dat dat tegen valt al je pecht hebt en t is in t najaar nat dan rij je alles kapot + je moet in het voorjaar eerder beregen doordat het gras vocht wegtrekt
dx11
Ik heb ook wel eens gehoord dat ze mais zaaien, en dan als het hoog genoeg is spuiten enzo. Vervolgens als je er nog net met de trekker door kunt dat ze dan gras zaaien met de kunstmeststrooier. Het idee is dan dat de mais een dusdanig grote voorsprong heeft dat het niet van het gras te leiden heeft. Echter is het gras wel zo sterk dat het grotendeels wel op komt. je hoeft het gras ook niet dood te spuiten, en je hebt in de herfst dan een draagkrachtige zode, en een snede gras
Rick deerefan
@Valtraboerties hoe heb je dit trouwens gezaait? met de kunstmeststrooier
Valtraboerties
@dx11

we zetten er niet veel gras in hoor, en ook niet direct het "zwaarste" ras. bedankt voor je reactie.
fendt-412
Net als onkruid zal gras voedingsstoffen uit de bodem trekken. Alles wat het onkruid verbruikt kan de mais niet van groeien.

Om het gelijk met de mais te zaaien lijkt me niet heel handig. Wanneer de mais bijna dicht staat zal het gras minder licht krijgen en minder snel groeien, de groei en opname van het gras is minder, terwijl de mais de wedstrijd al heeft gewonnen en een normale eerste bespuiting ook nog redelijk eenvoudig mogelijk is.
Valtraboerties
@Rick deerefan

nee, met de graszaaimachine.
jmos
@Valtraboerties
die eerste snede ben ik benieuwd wat er van terecht komt dan. lijkt me niet echt goed voor het gras als het lang de winter in gaat. (Maaien kan immers niet)
Valtraboerties
@fendt-412

daar heb je zeker gelijk in, het is een beetje een combinatie weet je wel, beetje meer van het ene, minder van het ander, bijvoorbeeld:

Minder opbrengst mais.

TEGEN:

Betere structuur dus betere mogelijkheden met hakselen.
Valtraboerties
@jmos

ik ga er ook niet vanuit dat het lang word, i.v.m de hoeveelheid licht die word ontrokken door de mais.
Rick deerefan
@Valtraboerties oke en dan tussen de rijen in?
dx11
Quote @jmos:
(Maaien kan immers niet)

Want? Als er gras staat kun je het maaien toch? Daarnaast als je het niet droog krijgt kun je het altijd nog klepelmaaien
jmos
@Valtraboerties
daar heb je gelijk in ja....

Ik vraag me nu wat af.... wat als je de groenbemester zou zaaien op deze manier? Dan heb je met hakselen wel een betere bodem en je hebt een goede groenbemester in de winter....
Valtraboerties
@Rick deerefan

nee, om de 10 cm. rijen afstand van de mais weet ik niet precies.
fendt-412
@Valtraboerties
zal er dan al zon sterke zode zijn dat het hakselen beter gaat?
Meestal is het met 1jarig grasland nog flink oppassen, zeker als het amper gegroeid heeft onder de mais. Denk dat ontwatering zoals kilveren/drainage en storende lagen meer invloed heeft dan een groenbemester.

Het is een rekensommetje. Extra mais tegen compost aanvoeren, of gewoon stalmest op maisland om organische stof toe te voegen. Grasland bouwt van zichzelf toch al wel organische stof op.
jmos
@dx11
lijkt me niet dat het platgereden gras goed gemaait kan worden.
hobbyboer
Lijkt me idd een beetje vroeg om nu het gras al te zaaien, zoals @fendt-412 al zei.
Valtraboerties
@fendt-412

tja, daar heb je ook weer gelijk in ja.
fendt-412
Quote @dx11:
Want? Als er gras staat kun je het maaien toch? Daarnaast als je het niet droog krijgt kun je het altijd nog klepelmaaien

heb je alleen de wereld aan stoppels en grond in de bult zitten. En van grond wil de kuil niet conserveren, al helemaal niet als het zo laat in het seizoen is zonder suiker. Komt het net zo groen weer onder het plastic vandaan met een vieze ammoniaklucht eraan.
newholland6640
Boer hier in de buurt doet het ook, als de mais 20/30 cm hoog staat!
steyrTom
Raar om gras tussen de mais te zaaien. Wij doen juist moeite om geen gras tussen de mais te krijgen.
agricondor
@steyrTom Ik vindt het ook een rare manier van werken.
Gras kun je ook niet meer doodspuiten als de mais erop staat.
Loeideutz
In dit land moet je na de maïs een vanggewassen zaaien. Als de maïs laat van het land komt of het is wat modderig in het najaar, is het een mogelijkheid om het gras onder de maïs te zaaien. Voordeel: bij het oogsten staat er al een kleine snede, waardoor de ondergrond toch iets steviger is. Nadeel, je moet een keer extra door het gewas na het spuiten. Direkt bij het zaaien van de maïs al gras zaaien lijkt mij niet verstandig. Het gras gaat teveel concurreren met de maïs, bovendien is het spuiten van onkruid lastiger. Jaren terug heb ik eens in het voorjaar een wat lang gewas Italiaans raaigras van een maisperceel afgehaald. Dit had zich al een beetje gezaaid. Met ploegen ging ook niet alles onder. Vervolgens kwam er dus gelijk met de maïs ook gras uit, en veel. Je zag ook in het voorjaar dat de maïs trager opkwam en groeide.
valmet 8500
Bij ons op de buurt hebben ze dat vorig jaar ook gedaan eerste snee maaien doodspuiten en daarna mais er in maar het wou niet egt goed groeien de mais vooral op het begin wou het niet opkomen later in het jaar is het nog wel een beetje bij gekommen alleen met het hakselen had het een voordeel maar verder was er niet veel moois aan en dit jaar is de mais er ook gewoon zonder gradzode in gegaan
agricondor
@Loeideutz In dit land hoef je niet perse een opvang gewas te zaaien na de maisoogst.
Als je kiest voor subsidie wel ja.
Maar kies je hier niet voor hoef je ook niks na te zaaien.
En hoe wil je nu gras oogsten na de maisoogst.
Je krijgt dat nooit netjes gemaaid.
Of heb ik je misschien verkeerd begrepen
Ruben-Wind
Tegenover onze mais was ook iemand die gras door zijn mais had gezaaid. Onze stond een keer zo hoog als dat van hem.
Wimsumar
Beste @Valtraboerties e.a.: Ik ga het dit jaar ook proberen. De mais is gezaaid en ik wil het graszaad (Proterra Maize) door de Kali-60 kunstmest mengen en er binnenkort overheen strooien.

Ter informatie: barenbrug.nl/proterra-maize/
gypCaseXL
Wij hebben dit jaar ook gras als vanggewas onder de maïs gezaaid. Wij hebben 20 kilo protera maize gras mengsel per hectare gezaaid, tegelijk met het rotereggen. De maïs moet je hetzelfde spuiten voor onkruid als anders, hierdoor gaat het gras net niet dood. Wanneer het gras dan weer aan groeien denkt staat de maïs al dicht, dus wordt de maïs niet beconcurreerd door het gras. Wanneer de maisplant tijdens de rijping afsterft komt er weer licht bij het gras en gaat het weer groeien. Zo'n drie weken na het oogsten staat er een leuk zwad gras dat als groenbemester onder geploegd wordt. Het gras voorkomt ook uitspoeling van stikstof omdat het een deel gebruikt wat anders verloren gaat, deze stikstof komt in het voorjaar weer vrij.
Loeideutz
@agricondor Je HOEFT het gras niet te oogsten na de maïs, of zelfs pas in het voorjaar, dat is eigen keus. Maar ook als je geen subsidie aanvraagt en wel aan derogatie mee wilt doen, moet je een vanggewas zaaien.
Loeideutz
@gypCaseXL @Wimsumar Mag ik vragen wat Proterra Maize precies is? Is dit een grasmengsel of is dit een gewas speciaal voor dit doel ontwikkeld? Ook al omdat ik lees dat het van het spuiten tegen onkruid net niet doodgaat.
gypCaseXL
@Loeideutz proterra is een grasmengsel speciaal ontwikkeld om als vanggewas onder de maïs te zaaien. Het gaat net. niet dood van onkruidbestrijding. Volgens barenburg: Uitgebreide testen door Agro Research International BV in 2011 en 2012 tonen aan dat Proterra Maize voor veel onkruidbestrijdingsmiddelen- en combinaties tolerantie vertoont. Probleemonkruiden en grassen kunnen bestreden worden. Proterra Maize wordt hierdoor wel geremd in de groei, maar dit heeft als voordeel dat de groenbemesters de ontwikkeling van het maisgewas niet belemmerd.
Wimsumar
Beste
Quote @Loeideutz:
Proterra Maize precies is?

Het is een BG-12 grasmengsel (staat op de zak).
Het is ook de bedoeling dat het jonge gras een forse afremming krijgt door de onkruidbestrijding anders gaat het de mais overwoekeren.
Loeideutz
@Wimsumar @gypCaseXL Bedankt, moet ik eens wat gaan navragen maandag!
remcotrekker
Hier is speciaal zaad voor. Dat gaat pas groeie als de mais bijna rijp is. Lijkt me de oplossing op natte stukken?
remcotrekker
Hier is speciaal zaad voor. Dat gaat pas groeie als de mais bijna rijp is. Lijkt me de oplossing op natte stukken?
711feldliebe
Volgens mij kan dat goed . Wij zitten te denken om klaver er onder te zaai en en dat in de kunstmest bak te doen. Kunnen we het onkruid beter baas en hoef je minder te schoffelen in de rij. Iemand die meer info heegy over klaver in de rij is welkom !
Loeideutz
@711feldliebe Klaver lijkt mij, eerlijk gezegd, niet zo'n goeie keuze. Het kan niet tegen onkruidbespuitingen. Daarnaast loop je het gevaar dat het in het begin teveel met de maïs concurreert, terwijl het de stikstof, die het zou moeten afgeven, pas te laat in het jaar beschikbaar komt, waardoor de maïs er niks meer aan heeft.
711feldliebe
@Loeideutz spuiten doen we toch niet
newholland6640
@Wimsumar

Toch niet in 1 werkgang?
Wimsumar
Beste
Quote @Newholland6640:
in 1 werkgang

De Kali-60 + graszaad? Jazeker wel!
Loeideutz
@Wimsumar De vraag van @newholland6640 is zeer gerechtvaardigd. Je strooit 2 producten met een verschillend soortelijk gewicht. Daardoor wordt de breedteverdeling van een van de 2 niet optimaal.
Husqvarna
Lijkt mij dan ook wel wat, en vooral de natte stukken, benieuwd welke grassoort het minste stoffen uit de bodem onttrekt, misschien italiaans raai, goedkoop en tenslotte meer water als gras, maar draagkracht zal tegenvallen. En ook de groenbemester kwam hier laatste jaar niet op en was allemachtig nat, toen de mais onder plastic zat stonden de sporen al vol water.
Maar maaien, denk het niet, land licht niet vlak en stoppels staan nog rechtop, en die schimmeldingen wil je niet in de kuil hebben, laat staan balen.
Wimsumar
Beste
Quote @Loeideutz:
zeer gerechtvaardigd

Vooropgesteld, ik bemst het maisland voor een opbrengstniveau van 15 ton droge stof. Met +/_ 40 m³ drijfmest**** en 150 kg MAP 20+20 en 150 kg K-40 geef ik 210 kilo stikstof, 102 kg fosfaat en 285 kilo kali.
Gewasonttrekking is bij 15 ton d.s. 216 kg N, 83 kg P2O5 en 270 kg K2O. Grofweg evenwichtsbemesting met 100% benutting(!). Plaats voor een groenbemestings-/"vang"-gewas gedurende de hoofdteelt is er dus niet ZONDER opbrengst verlies van de hoofdteelt, de snijmais.
Eigenlijk moet ik er alles aan doen om de inzaai en groei van de Proterra Maize ('vanggewas') te doen mislukken, of in ieder geval de groei zo veel mogelijk vertragen.
Door bovengronds te zaaien wordt in ieder geval de kieming al uitgesteld. Ook hoop ik dat de onkruidbestrijding "goed" werk doet op de dan reeds gevestigde Proterra Maize-planten.

Plan is dus om de Proterra Mais-graszaad door de nog te strooien Kali-40 te mengen en de rijsporen van de 'zaaimachine' te volgen. Werkbreedte 6-rijen = 4,5 meter. Normaal strooi ik kunstmest op 9 meter met Vicon pendelstrooier.

****= Rundveedrijfmest uitgaande van (zeer) hystorische gehaltes à 4,5 kg/m³ N, 1,8 kg/m³ P2O5 en 5,5 kg/m³ K2O
newholland6640
@Loeideutz

Juist, zo dacht ik ook. Had het dan toch in 2 werkgangen gedaan 😄
Loeideutz
Geachte meneer @Wimsumar Ten eerste, als je bij ons in de regio, midden-Limburg/Zuidoost-Brabant roept dat je maar 15 ton droge stof wil, wordt je aangekeken of dat je niet helemaal jofel bent. Iedereen denkt hier 20 ton te oogsten. En soms kan dat door de bodemvoorraad die we hier vroeger opgebouwd hebben, toen er nog geen mestwet was. Daarnaast begrijp ik dat U Uw hoofdteelt niet wilt verknoeien aan allerlei regeltjes. Vandaar mijn interesse in het "systeem". En ook de vraag: kunt U in de herfst na de oogst niet meer een vanggewas zaaien?
Wimsumar
Beste
Quote @Loeideutz:
Iedereen denkt hier 20 ton te oogsten

Ja, das lachen hè. 😉 Hoe schromelijk men opbrengsten soms inschat. 😄
Ik doe in de loop van de herfst altijd een aantal opbrengstmetingen ( 10 op elkaar volgende planten uit een rij snijden, vervolgens wegen en omrekenen naar 90.000 planten/ha en dan droge stof inschatten) en kom zelden ver boven de 15 ton d.s./ha. . ( Overigens, met wat ik afgelopen herfst in Brabant heb gezien (gebied Nijmegen-Uden-Venray) wilde ik met het meeste niet ruilen).
Na de oogst is hier doorgaans het land te nat en te koud om het vanggewas te laten slagen. Bovendien, nu kan ik het zo eenvoudig mogelijk (en) zelf doen.
Loeideutz
@Wimsumar De meeste mensen doen aan overschatting. Rond Den Bosch en in west-Brabant was het ook zeker niet alles. Bij ons in de buurt zag je alleen maar de "rotte" plekken d'r uit springen. En wat betreft het zelf doen, ik, en mijn vader voor mij, doe het al jaren met kunstmeststrooier en de eg.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
55
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0