Claas Maaier - Corto 270F technische gegevens

Mensen,

ben bezig de frontmaaier klaar te maken voor het komende seizoen. Heeft iemand een handleiding van dit ding, en kan mij de volgende gegevens aanreiken?
-Vulhoeveelheden of peilmogelijkheden, en oliesoort van de haakse tandwielkast, en de balk? Keerring van de tandwielkast is lek, dus ik kan niet zoveel vullen als er uit komt...
-Bodemdruk, wat staat er in de handleiding over instellen van de bodemdruk, en de postitie van de steunen aan de trekker, waar je de veren in hangt? Ik wil de steunen aan de trekker anders maken, omdat ik niet helemaal tevreden ben over de huidige oplossing. Als het toch anders worden moet, dan maar direct volgens het boekje.

Alvast bedankt voor de antwoorden!
Joop3

Reacties

dx11
Op de tandwielkast zit toch wel een niveauplug? daar gaat normaal gesproken 80w90 in zou ik zeggen.

Bodemdruk van een 2500 newton is mooi heb ik mij laten vertellen
Wimsumar
Beste
Quote @DX11:
2500 newton

Dat is 250 kg.
Toen ik een frontmaaier had (4-trommel P.Z. van 2 meter) had ik de veren dusdanig strak dat ik de frontmaaier van de grond kon tillen (bodemdruk 50-100 kg).
dx11
Quote @Wimsumar:
Dat is 250 kg.
dat klopt grofweg wel ja.

had jij met jouw pz geen last dat wanneer je een hobbel tegenkwam je maaier de eerste paar meter tijd nodig had om weer te landen?
Wimsumar
Beste
Quote @DX11:
geen last

Nee.
basia
@dx11 @wimsumar

Wim kennende ; ik geloof dat hij geen percelen met hobbels heeft .
dx11
@basia Als je zo'n geveerde mb hebt zal je je hand niet omdraaien voor een hobbeltje 😃
Wimsumar
Beste
Quote @Basia:
percelen met hobbels

Dat was in 1983 (toen ik hier boer werd) wel anders. Toen was alle land nog begreppeld (nu gedraineerd en vlak geëgaliseerd). Nu hoeft begreppeld land niet te hobbelen als je je aan de goede rijrichting houdt ( 😉 ) maar waren het eerst vooral de ongeveer 1.000 mollen die, voordat ze gevangen waren, met hun bulten een zware aanslag op de maaier (en andere werktuigen) pleegden! 😞
Aanvankelijk was er geen veerophanging bij de maaier (van vorige eigenaar overgenomen) en was maaien een bizar karwij: de trekker was door onvoldoende druk op de vooras slecht bestuurbaar en omdat de frontmaaier werd geduwd maaide deze erg diep. In combinatie met de vele molshopen betekende het dan maaimesjes na 1 à 2 hectare omgedraaid of vernieuwd moesten worden. 'Gewoon' opgesleten! Ongekend.
hobbyboer
Quote @Wimsumar:
Toen ik een frontmaaier had (4-trommel P.Z. van 2 meter) had ik de veren dusdanig strak dat ik de frontmaaier van de grond kon tillen (bodemdruk 50-100 kg).
Keurig! Het staat ook precies zo in de gebruiksaanwijzing.
Joop3
Nou mensen, bedankt voor het meedenken! Maar kort door de bocht ben ik dus nog niets verder als voorheen. Ik heb al ruim een seizoen gemaaid met de basiskennis die ik had, en dat is dus hetzelfde als hier staat beschreven.
Ik ga er bij voorbeeld van uit dat er in de balk een bepaald laagje smeermiddel moet staan, maar hoe hoog die laag is weet ik dus niet, en ook niet of het olie moet zijn, of het zogeheten "PZ-vet". 😉
Daarom was het makkelijk als iemand het op kon zoeken in het boekje.
Wimsumar
Beste
Quote @Joop3:
in de balk

Is het een schijvenmaaier?
Mijn Krone's (schijvenmaaier) hebben een oliegesmeerde maaibalk Olie: 80 W 90 GL4 0f GL5.
Oliepeil (bij mij): maaier in verticale positie (transportstand) en dan zit de niveauplug 'ergens' bij de derde schijf van onderen.
Jij zult de frontmaaier dus ook op 1 of ander mannier scheef moeten houden om de olie naar 1 kant te laten stromen en ook ergens in het midden van de balk een peil-/vulplug moeten ontdekken.
Joop3
Quote @Wimsumar:
Is het een schijvenmaaier?

Nee, trommel. Ik bedoel dus de balk boven de trommels, waar de zeskante as, en de haakse trommelaandrijving in zit.

Ziehier: tractorfan.nl/picture/544171/
Wimsumar
Beste
Quote @Joop3:
Ziehier

Aha. Als je de maaier even schoonmaakt...... 😉... dan zul je vast en zeker wel ergens een deksletje kunnen ontdekken om in de balk te kunnen kijken.
Hoogstwaarschijnlijk zit er vet ( Gear grease E.P.) in. Vullen komt niet zo nauw, als de tandwielen maar voldoende onder zitten.
Joop3
@Wimsumar Schoonmaken is het eerste wat ik gedaan heb. Ondertussen al een stapje verder. Net gekeken: Op de tandwielkast heeft een/de vorige eigenaar 85W90 GL5 geschreven. Laat dus niets te gissen over. Wel het vullen. Er zitten 2 vulpunten op, op verschillende hoogtes, omdat de tandwielkast samengeschroefd is uit 2 symmetrische delen...
In de balk lijkt iets van een restantje olie te zitten. Omdat het een restantje is, kies ik ook voor EP-vet, dat blijft denk ik langer zitten. Zou wel geen kwaad kunnen, neem ik aan.
Wimsumar
Beste
Quote @Joop3:
restantje olie

Is de trommelaandrijvingsbalk lek? ( Vettige trommels?)
Ja, dan in ieder geval E.P.-vet gebruiken.

Heeft de trommelaandrijving ook veel lawaai?
Tip:
Leen van (schoon)moeder, buurvrouw of partner de keukenblender die ze gisteren op moederdag heeft gekregen. Zoek een opgedroogde koker siliconenkit en haal het plastic er om weg. Haksel de siliconenkit fijn en voeg een paar handjes vol toe aan het vet in de tandwielbak. De maaier draait dan weer geruisloos. 😎
Joop3
@Wimsumar Ik zal het in m'n achterhoofd houden...
international533
Nu het hier toch over maaiers gaat. Ik wil een frontmaaier van 2.70 breed in de achterhef van onze trekker hangen. Zijn er frontmaaier types die van zich zelf al de andere kant op draaien? En maakt het uit of een schijven maaier de andere kant op draait als de bedoeling is bij een fronthef? Dus alleen de messen om wisselen van links naar rechts en andersom?
Wimsumar
Beste International533:
Quote @international533:
de andere kant op draaien?

1.000 toeren (linksom) van de frontaftakas is toch dezelfde draairichting als 1.000 toeren rechtsom van de aftakas achter?

Draairichting gezien vanuit rijrichting: [url]manuals.deere.com/omview/OMAL179679_18/…]

Als de maaier wel de "verkeerde" kant uit draait, gooien de buitenste messen het gemaaide gras in het nog te maaien gras. Erg? Hoeft niet.
international533
@Wimsumar Dus al ik goed redeneer, kun je een frontmaaier zo in hef achter gebruiken. Al moet je wel achteruit rijden natuurlijk.

Zijn er frontmaaiers die werken op 540 toeren? aftakas?
Wimsumar
Beste International533:
Quote @international533:
540 toeren?

Met een beetje geluk is het een kwestie van v-snaarpoelies op de maaier omwisselen (vanzelfsprekend bij een maaier met v-snaaraandrijving), maar pin me er niet op vast. Frontaftakasaandrijvingen ( en dus frontmaaiers) is vrijwel allemaal op 1.000-toeren genormaliseerd.
Joop3
@international533 Onzin! De maaier loopt verkeerd om. Niet voor niets heb ik op de weidebloter een omkeerkast gebouwd, zodat hij in de fronthef kan. Het zou jammer zijn dat je financieel het schip in zou gaan door ongetwijfeld goed bedoeld advies....
Wimsumar
Beste Joop3:
Quote @Joop3:
Het zou jammer zijn dat je financieel het schip in zou gaan door ongetwijfeld goed bedoeld advies....

Dat is onzin. Dat wil zeggen, in 2014 mag je er vanuit gaan dat de verkopende mechanisatievertegenwoordiger, zeker bij dit project, er een tevreden klant aan over wil houden en graag tot de bodem mee wil uitzoeken of het eenvoudig is te realiseren.
international533
@Joop3 dus toch wel, zat al te denken. Dat het haast niet mogelijk kon zijn. Bedankt voor je reactie

@Wimsumar Probleem is dat hier geen mechanisatie bedrijf aan te pas zal komen het zelf uit gedokterd gaat worden. Maaier moet toch pas rond september, oktober draaien. dus nog tijd genoeg.
Wimsumar
Beste International533:
Quote @international533:
nog tijd genoeg

Zet de trekker er eens bij (bij de maaier die je op het oog hebt). Of nog beter koppel 'm er aan vast.
Vraag is ook of de maaier hoog genoeg opgetild kan worden met de achterhef: de aankoppelpunten zitten vrij hoog aan een frontmaaier.
Ook zul je een constructie moeten bedenken/maken om de bodemdrukontlastveren van de maaier aan te maken.
international533
@Wimsumar Denk dat het beste zal zijn inderdaad. anders kom ik toch bij een getrokken maaier uit denk ik. Wil namelijk op dubbellucht gaan maaien. En kom dat niet weg met een maaier aan de zijkant.
Wimsumar
Beste International533:
Quote @international533:
op dubbellucht gaan maaien

Op dubbellucht? :?
Moerasmaaien ofzo?
international533
@Wimsumar natuur land, waar niks geen structuur schade mag ontstaan. I.v.m. orchideen die er staan. Vandaar op dubbellucht om de bodemdruk om laag te krijgen.
Wimsumar
Beste International533:
Quote @international533:
natuur land, orchideen

Zo'n perceeltje bewerk ik ook (bij buren). Op zandgrond, 20 jaar geleden aan agrarisch beheer onttrokken en sindsdien alleen 2X per jaar maaien en hooi/kuil'gras' afvoeren (opbrengst stokt bij nog slechts 2.500 kg d.s./ha) 😄
Leuk werk: binnenkort weer in 3 dagen knapperig hooi maken.

Maar het maaien is niet zo'n zware belastig voor de grond. Op enkellucht kun je ook op zachte banden rijden. De maaier glijdt immers grotendeels van de tijd over de grond.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Maaier ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!