Ey ff snel vraagje
Bij mn stage bedrijf waren ze vandaag aan het kuilen, gister gemaaid, iedereen weet dat het zeik en zeik nat is natuurlijk.
Maar bijvoorbeeld in engeland doen ze vaak nat gras kuilen. Is dat wel goed voor je gras en koeien? Zijn hier meer ervaringen mee?
Groetjes en fijne avond verders
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Dat is wat ik afleid uit de lessen die ik heb gekregen, schiet mij niet dood als het niet waar is
droge stof is bv wanneer je gras in een oven zou leggen van 105°C, dan verdampt het water, en heb je puur gras over, dat is de droge stof. dat is wat de koe gebruikt om bv melk te kunnen produceren. het water dat in het gras zit heeft niets van voedingswaarde.
per kilo zal het dan minder zijn omdat water ook zijn gewicht heeft. Water in het gras heeft dus weinig voordelen, daarom dat het meestal gedroogd wordt geoogst
Maar dan zou iedereen toch hooi gaan voeren aan ze koeien? En volgens mij doen de koeien daar niet echt veel op. Er zal altijd wel ergens een middelweg in zitten.
Er loopt voortdurend perssap uit de bult: daar moet je goede opvangvoorzieningen voor hebben.
Nat gras conserveert erg slecht omdat de gewenste melkzuurbacterie-activiteit niet op gang komt en de zuurgraad niet optimaal daalt. Boterzuurbacteriën varen er echter wel bij.
Er gaat erg veel suiker en eiwit (= voederwaarde) verloren bij het trage verzurings-(inkuil)proces.
Van een natte kuil vreet een koe aanzienlijk minder op doordat de smaak vaak verkeerd is en het licht ze simpelweg te zwaar op de maag.
Hakselen (waardoor de suikers in het gras gemakkelijk vrij komen voor de bacteriën die de kuil doen verzuren), eventueel zuur toevoegen beperken de schade enigszins.
Je geeft het zelf al aan: Onder Nederlandse weersomstandigheden is het niet gemakkelijk hooi te maken. Iedere dag "veldperiode" geeft voederwaardeverliezen.
Daarbij moet het gras in een veel langer/ouder groeistadium worden gemaaid om als uitgangsmateriaal voor hooi te dienen. Dit zet de voederwaarde al op grote achterstand.
Zout is nog steeds een prima ( en goedkoop) conserveermiddel. Ik gebuik het vaak voor het bestrooien van de oprit van de kuilhoop bij het tussentijds afdekken van de bult.
(correct me if i'm wrong)
tot zo ver snap ik het proces, maar wat als de omstandigheden niet optimaal zijn?
Als het kuilen niet gebeurt tijdens optimale omstandigheden zullen er dus sneller boterzuur bacteriën gevormd worden en de kuil gaan rotten, omdat de PH waarden te hoog worden???
Als gras nat wordt ingekuild zijn de omstandigheden voor de (goede) melkzuurbacteriën niet optimaal. De boterzuurbacterie kan daarintegen juist wel goed overleven in een nat produkt. Ook de ph zal wel dalen maar het duurt veel langer. Voordat de kuil stabiel geconserveerd is, is veel voederwaarde (suikers) verloren gegaan.