Grass

Ey ff snel vraagje 😃

Bij mn stage bedrijf waren ze vandaag aan het kuilen, gister gemaaid, iedereen weet dat het zeik en zeik nat is natuurlijk.

Maar bijvoorbeeld in engeland doen ze vaak nat gras kuilen. Is dat wel goed voor je gras en koeien? Zijn hier meer ervaringen mee?

Groetjes en fijne avond verders 😉

Deel dit topic

Reacties

Mielmonteur
Het komt de structuur ieg. niet ten goede 😄
keizer
@Mielmonteur eddie hef der verstaaand van! hahaha
jelmer-mf
Zelf nog geen ervaring mee gehad dat t nat is maar t mag verdomme wel is een paar dagen mooi weer worden gros is lang zat jah
koeninterfan
Het was trouwens bij een boer met iets van 200koeien, vandaag iets van 50hec gekuilt en morgen ging die de rest maaien, iets van 30 haaha
B - W
Nog structuur genoeg over van vorig jaar... 😄
jd4050
Grasdrogerij was wel weer bezig hier in de buurt
johndeere3640fan
Je kunt er met hakselen een toevoegmiddel bij doen dat scheelt wel, wij hebben vandaag gemaaid en morgen gaat hier lekker de zon schijnen en waaien zodat alles mooi droog in de kuil zit morgenavond
weurding
"voordeel" van het bemestingsbeleid is nu wel dat mede door de lage giften wij de maaidatum nog even kunnen uitstellen
dx11
Ja, we kunnen nog wel een paar weken wachten idd. Zeer weinig kunstmest op gekomen ook. Maar als het mooi weer wordt gaan we toch echt losss
gerrit power
Wij doen als volgt geven ze dag droog weer op doen we vroeg maaien. Paar keer schudden dan na avond eten ruggen. Ander doet melken. Na melken kuilen en dan zit erges snacht onder plastic. En nie teveel te gelijk. Ha 5/10 tegelijk.
J0hnDeere7930fan
Nat gras is eerder nadelig voor de silo omdat het rottingsgevaar groter is, voor de koeien kan het minder kwaad, zij kunnen enkel produceren d.m.v. het gehalte droge stof van het gras.

Dat is wat ik afleid uit de lessen die ik heb gekregen, schiet mij niet dood als het niet waar is 😛
koeninterfan
Quote @J0hnDeere7930fan:
zij kunnen enkel produceren d.m.v. het gehalte droge stof van het gras.
Wat bedoel je daar mee?
J0hnDeere7930fan
@koeninterfan

droge stof is bv wanneer je gras in een oven zou leggen van 105°C, dan verdampt het water, en heb je puur gras over, dat is de droge stof. dat is wat de koe gebruikt om bv melk te kunnen produceren. het water dat in het gras zit heeft niets van voedingswaarde.
koeninterfan
@J0hnDeere7930fan Jah dat snap ik, maar gaan de koeie dus meer of minder produceren met nat gras? In verhouding per kilo gras, zal het wel minder zijn door het water idd
J0hnDeere7930fan
@koeninterfan

per kilo zal het dan minder zijn omdat water ook zijn gewicht heeft. Water in het gras heeft dus weinig voordelen, daarom dat het meestal gedroogd wordt geoogst
fendt 936 vario
Wat ecosyl en melasse er door joh 😛
TLA-TSA
Beetje toevoegmiddel erdoor en het komt wel goed, ideaal is anders, dat wel...
trekkerfanz-h
@J0hnDeere7930fan

Maar dan zou iedereen toch hooi gaan voeren aan ze koeien? En volgens mij doen de koeien daar niet echt veel op. Er zal altijd wel ergens een middelweg in zitten.
Wimsumar
Beste Koeninterfan: Gras nat inkuilen kent een aantal grote nadelen:
Er loopt voortdurend perssap uit de bult: daar moet je goede opvangvoorzieningen voor hebben.
Nat gras conserveert erg slecht omdat de gewenste melkzuurbacterie-activiteit niet op gang komt en de zuurgraad niet optimaal daalt. Boterzuurbacteriën varen er echter wel bij.
Er gaat erg veel suiker en eiwit (= voederwaarde) verloren bij het trage verzurings-(inkuil)proces.
Van een natte kuil vreet een koe aanzienlijk minder op doordat de smaak vaak verkeerd is en het licht ze simpelweg te zwaar op de maag.

Hakselen (waardoor de suikers in het gras gemakkelijk vrij komen voor de bacteriën die de kuil doen verzuren), eventueel zuur toevoegen beperken de schade enigszins.
cvdebegaaiers
@trekkerfanz-h hooi is veel duurder om te produceren en in Nederland is het er nagenoeg nooit weer voor om te hooien. Ofdat het beter of slechter is weet ik niet
Wimsumar
Beste
Quote @Cvdebegaaiers:
beter of slechter is

Je geeft het zelf al aan: Onder Nederlandse weersomstandigheden is het niet gemakkelijk hooi te maken. Iedere dag "veldperiode" geeft voederwaardeverliezen.
Daarbij moet het gras in een veel langer/ouder groeistadium worden gemaaid om als uitgangsmateriaal voor hooi te dienen. Dit zet de voederwaarde al op grote achterstand.
trekker_driver
Mijn buurman heeft afgelopen zaterdagavond gemaaid, gras ligt nu nog steeds buiten, te 'drogen'
stippie
Bij het werk waar me vader werkt moesten ze de maaier bachter de trekker doen en achter de trekker de opraap wagen
looman
@Wimsumar vroeger strooide mijn vader zout door het kuilgras als het hem nie droog genoeg was.
Wimsumar
Beste
Quote @looman:
zout

Zout is nog steeds een prima ( en goedkoop) conserveermiddel. Ik gebuik het vaak voor het bestrooien van de oprit van de kuilhoop bij het tussentijds afdekken van de bult.
David512c
In de kuilhoop ondergaat het ingekuilde gras een biochemisch proces, dit heeft te maken met de balans tussen verschillende zuren en suikers, oa melkzuurbacteriën en boterzuur. Melkzuurbacteriën zetten de suikers van het gras om in melkzuur. Dit melkzuur zorgt voor een stabiele zuurgraad waardoor het gras goed geconserveerd blijft. De PH waarde daalt. Door goed luchtdicht in te kuilen en het vast aan te rijden creëer je de optimale omstandigheden voor de melkzuurbacteriën. Een goede kuil heeft een PH van 4 tot 4,5. Die lage PH zorgt voor de remming van oa boterzuur en rottingsbacteriën. Na een tijdje ontstaat er een evenwicht en blijft de PH constant, zo zijn de bacteriën niet meer actief. Dit duurt meestal tussen de 3 tot 6 weken.

(correct me if i'm wrong)

tot zo ver snap ik het proces, maar wat als de omstandigheden niet optimaal zijn?

Als het kuilen niet gebeurt tijdens optimale omstandigheden zullen er dus sneller boterzuur bacteriën gevormd worden en de kuil gaan rotten, omdat de PH waarden te hoog worden???
David512c
@Wimsumar Heb ff terug gelezen wat je zei op de vorige pagina. Snap nu hoe het zit 😄
Wimsumar
Beste
Quote @David512c:
omdat de PH waarden te hoog worden???

Als gras nat wordt ingekuild zijn de omstandigheden voor de (goede) melkzuurbacteriën niet optimaal. De boterzuurbacterie kan daarintegen juist wel goed overleven in een nat produkt. Ook de ph zal wel dalen maar het duurt veel langer. Voordat de kuil stabiel geconserveerd is, is veel voederwaarde (suikers) verloren gegaan.
David512c
@Wimsumar dankjewel! helemaal duidelijk nu 😃
HesselFiatpower
Hier vandaag gehakselt, gister gemaaid best wat regen ingekomen, mogen al met al niet klagen, was gelukkig maar 5 ha maar toch, als t echt mooi word gaat alles los

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
30
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
3