Mestsilo mixen met Buschmann HEM6

Wij hebben een silo van 25 mtr doorsnee en 5 meter hoog. We hebben altijd gemixt met een verdringerpomp die de mest onderuit haalt er de boven weer inspuit. De bovenste laag draait mooi maar elke paar jaar een dikke laag onderin. Iemand ervaring met de Buschmann HEM6? Deze mixer ligt onderin de mestsilo en de straalpijp kan gedraaid worden. Via de link, silomixer aanklikken.

Deel dit topic

Reacties

fendt-412
Lijkt allemaal leuk, alleen de capaciteit is laag en er valt weinig te sturen.

Voor een paar honderd euro heb je een silo gemixt door een loonwerker met vrachtwagen. Zij kunnen de arm mooi sturen en elke hoek mee mixen en de korst naar beneden drukken. In een uurtje hebben ze 1000kuub perfect gemixt. Zeker met een 5meter hoge silo zie ik zon korst door een vaste mixer niet zo snel naar beneden gezogen worden.

Silobouwer adviseerde ons om geen vaste mixer te nemen, hij kon ze zelf verkopen dus zegt al wel genoeg denk ik. Ervaring was dat een vaste mixer toch minimaal 5uur nodig was om een silo fatsoenlijk te mixen, het liefst ook nog om de paar weken. Alleen aan brandstof kan het al niet uit.

Weet niet in welke regio je woont, in het noorden zitten wel 3 bedrijven die silo's en bassins mixen.
boerontour
Kun je een foto of zo laten zien, ik kan niks van deze vinden, maar als je zo een silo hebt kun je het beste met een vijzel/schroef mixer mixen, heeft het beste effect in verhouding tot de moeite die je er voor doet
Wimsumar
Beste
Quote @Fendt-412:
Ervaring was dat een vaste mixer toch minimaal 5uur nodig was om een silo fatsoenlijk te mixen,

Zeg, wat voeren jullie de koeien? Portlander? 😉

P.S.: Verder wel mee eens. Voor de prijs van een "eigen" mixer + brandstof, kan het loonmixbedrijf heel wat keren komen.
711feldliebe
Buschman mixt als een train kan geen mixer tegen op holaras is er niks bij en reck al helemaal niet 1000 toeren werkt mooi.
tjerk-koetje
Quote @Wimsumar:
Zeg, wat voeren jullie de koeien? Portlander?
met grint dr bij 😛
fendt-412
@Wimsumar Mijn ervaring is dat in 2meter diepe putten het al een eeuwigheid duurt om de korst los te krijgen, helemaal met putten onder boxdekken en voergang. Kun je nagaan met een dubbel zo hoge silo. Komt een korst op van minimaal 30cm die door vorst helemaal indroogt. Is net koemestkorrel van tuincentra. Dat zuigt zon mixertje niet zomaar omlaag. Wat zou de theoretische capaciteit van zon vaste mixer zijn, die tijd kun je wel x4 doen.

Die 5uur gaat om 3000kuub, is nog positief denk ik. Vaste mixer kan een keer makkelijk zijn om in de zomer een keer een kwart silo te mixen waar nog geen korst op is gekomen. Alleen is relatief duur voor die paar kuub.
jmos
Quote @fendt-412:
Mijn ervaring is dat in 2meter diepe putten het al een eeuwigheid duurt om de korst los te krijgen,

wij hebben een 2 meter diepe put ja, mixputten zijn ook goed aangelegd, maar met volle put kunnen we hem niet loskrijgen nee. dan is het vaak een halve meter eruit en dan komt ie wel los.

een dikke korst kun je dan niet silo volpompen en korst eraf schuiven en dan in meststrooier? 😛
fendt-412
@jmos Waarom? Moet je 2x het land over. Als je dat goed op mixt is er geen betere drijfmest. Alles is al door de pomp geweest, klosjes ben je al kwijt en tank vult een stuk sneller doordat de mest even hoog als de tank zit ipv 2 meter dieper.

Alle mest is exact hetzelfde ipv eerst dunne er onder weg pompen om te kunnen mixen in het voorjaar.
jmos
@fendt-412
nee, kun je de mest meer plaatsen 😛 dunne stront op grasland bijv en dikke op bouwland. en in de silo scheelt met volpompen ja. 😄 klosjes hebben wij niet in de put, maar kuil zit er bij ons wel in en dat haal je er niet uit door de pomp.
Jasperfendt
Heeres
bambipower5620
Heeres pomp en mix bellen zitten in Abbega Friesland
assink
Heeres heeft momenteel problemen vanwege dat ongeval van laatst volgensmij. Las zoiets op nu.nl
nu.nl/binnenland/3516207/…
maartendankers
@assink Heeres reinigt geen silo's meer tot duidelijk is hoe het ongeval is gebeurt. De rest gaat wel door.
fendt-412
@jmos
In het najaar willen we geen mest onderploegen. Over de vorst mag je geen vaste mest verspreiden en in het voorjaar willen we geen zwaar materiaal over het bouwland hebben. Sleepslangen alleen op bouwland, met giertank kun je dat later op de rij exact terug zien in de mais waar je gereden hebt.
jmos
@fendt-412
Oke. 😄 jij zit op klei neem ik aan? Vanwege in het najaar ploegen?
fendt-412
@jmos
ja klopt.
Bijna alles wat hier in de regio t/m mei bemest wordt door loonwerkers wordt met sleepslang gedaan. Als de verkaveling redelijk in orde is, is het amper duurder dan giertank of zelfrijder.
jmos
@fendt-412
Inderdaad. En capaciteit is ook nog hoger door het continu door kunnen pompen.
martsnijders
Bij ons thuis komt er een bedrijf uit Drenthe
DaanHaar
@martsnijders, diezelfde is bij ons geweest, tot 2 x toe maar niet goed los gekregen. De eerste keer zit en nog een kleine meter onderin terwijl het dak eraf was gehaald en hij er goed bij kon. Vervolgens hebben we er een paar vrachtauto's water in gepompt en toen is die erweer geweest maar wederom niet alles eruit. Vorige week zaterdag hebben we een mini shovel in de put gezet en heb ik een aantal uur geschoven/gemengd en hebben we ondertussen de mest eruit gepompt. Nu kun je eten van de vloer!! Maar, woensdag gaat het dak er weer op en kunnen we er weer niet zo mooi bij.
jmos
@DaanHaar
Op die manier doen wij het ook 😄 zonderdak het meeste eruit halen en dan zuigen en schuiven in de silo met een klein trekkertje 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
5