Illustratie van:

Case International 1455 XL - aftakas gaat niet meer uit

Vandaag voor het eerst met de Case International de mestput leeg gehaald. Nu waarschijnlijk een fout gemaakt en de aftakas verkeerd ingeschakeld. Hij ging eerst gewoon goed aan en uit, maar nu wil hij niet meer stoppen met draaien (beide kanten op draaien). De hendel achter de stoel blijft onder spanning staan, hij kan wel bewegen maar gaat in het midden niet meer in z'n 'vrij'. Heb de hendel naast het stuur waarschijnlijk niet goed gebruikt (wist niet dat deze erbij hoorde, miste in de uitleg..). Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn en hoe het op te lossen is?
Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

Loeideutz
Ik vrees dat je handkoppeling van je aftakas kapot is. Duur geintje vrees ik.
cih1056xl
Maar dan moet die hendel nog wel in zn vrij te zetten zijn toch?
weet dr verder weinig van maar lijkt mij dat er iets van de aftakas zelf gebroken moet zijn...
Loeideutz
@cih1056xl Je kunt de hendel weliswaar vrij zetten, maar als de koppeling versleten is ontkoppelt hij ook niet meer. Maar het kan ook zijn dat er door het onoordeelkundig gebruik er iets anders is afgebroken.
Wimsumar
Beste Brammieboe: Je hebt de aftakas geprobeerd aan en uit te schakelen zonder gebruik van de handkoppeling (hendel naast het stuur). De inschakelhendel (bij de stoel) heb je daarbij waarschijnlijk kapot getrokken.
Inter724
@Wimsumar
Spi gebroken dus.
Wimsumar
Beste
Quote @Inter724:
Spi gebroken

Als Brammieboe geluk heeft.....(!)
DaanHaar
@brammieboe, tip: als je de volgende keer weer met dergelijk materieel op pad gaat laat je dan even informeren voordat je de zaak kapot laat gaan. Een beetje info vragen kost bijna niets en je leert er veel van. Succes de volgende keer.
Stier69
Weet de eigenaar van de 1455 het al? Niks waard , dat uitlenen.
Mf1155
@Stier69 klopt, begin er zelf ook niet aan..
brammieboe
Dank voor de mensen met opbouwende en informatieve reacties.

Uiteraard heb ik het niet expres kapot laten gaan, voel me zo wel wat aangevallen door sommige reacties. Ik heb van te voren contact gehad met de eigenaar en hij heeft wel op andere punten gewezen, maar niet op deze. Ik ben er dus niet zomaar mee gaan rijden. Zou er normaal gesproken ook niet mee hoeven rijden, maar de mestput stroomde over. De tractoren waar ik meer ervaring mee had werken met alleen de inschakelhendel, dus nooit bij stilgestaan dat ik nog iets anders moest doen. Alsnog gewoon mijn fout natuurlijk, dat ontken ik niet.

Met de eigenaar is het geregeld (het was bij werken op zijn eigen bedrijf) en ik vergoed netjes de kosten (gelukkig geen vakantie in de planning dit jaar).
IH214d
Als het werken voor de eigenaar is, is dit risico ook voor de eigenaar, hij had je moeten wijzen op de handkoppeling, want hij had er dan ook bij moeten vertellen dat deze niet langer dan één minuut ontkoppeld mag blijven.

Als je langer dan één minuut wilt ontkoppenlen moet je de aftakashendel in de vrij zetten. en de koppeling weer laten koppelen.
Wimsumar
Beste Brammieboe: En toch 'rammelt' jouw verhaal. Je schrijft dat hen in- en uitschakelen "gewoon goed ging".
Maar, met name inschakelen van de aftakas zal zonder gebruik van de handkoppeling nooit "gewoon goed" gaan. Dat gaat gepaard met hels tandwielgekraak (waarbij een beetje oplettend chauffeur zich direct zal afvragen of dat nu wel de bedoeling is). :?
inter-Eric
Is de kabel van de handkoppeling niet gewoon kapot? dan krijg je hem ook niet meer ontkoppelt
@inter-Eric

Als je een beetje speelt met het gas, en een beetje kracht zet kan je de aftakashendel naast de stoel gewoon in de vrij zetten, en dan zou de aftakas dus moeten stoppen met draaien.Ik zeg niet dat het gezond is om het zo te doen, dat is een ander verhaal.
Brammieboe, schreef hierboven dat hij wel de hendel naast de stoel kon bewegen, maar hij gaat niet in zn vrij er gebeurd niks volgens hem. Dan kan toch alleen nog maar de spie kapot zijn ?
IH214d
Soms wil ie ook niet in schakelen, dan moet je (net als bij de versnellingsbak) de koppeling weer op laten komen, en dan weer van nieuws proberen. (als de tandwielen recht tegen over mekaar staan)

Achter het linker zijpaneel van de motor, kun je de kabel zien/afstellen. kijk maar eens hoeveel vrije slag ie heeft...
inter-Eric
Heb je de tank nu afgepikt? de aftakas blijft ook doordraaien van een 1455,maar deze moet je dan wel tegen kunnen houden
ronald852
Hand koppeling denk ik , hebben wij voor paar weekjes terug met 309 gehad ...

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Case International 1455 XL ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
10