Illustratie van:

PZ CM 185 - Aftakas PZ185 verwijderen

Hoe kan ik de aftakas van de as verwijderen, zit deze nog ergens geborgd oid? Hij beweegt wel iets op de as, zit dus niet vast, maar het lijkt dat de borging er niet af gaat. Druk de "drukplaat" wel naar achteren, deze gaat ongeveer een goeie 1 a 2 cm terug, dan zou hij er toch af moeten willen?

Deel dit topic

Reacties

GeertM
nhmonteur
Denk dan toch dat de borging iets vast blijft zitten, probeer eens met een hamer op het huis te slaan terwijl je de ring naar achter houd.
Gerron
Flink wat kruipolie er op en heen en weer bewegen dan komt hij wel een keer los. De kogeltjes onder de drukplaat zijn waarschijnlijk vastgeroest.
radium45
Vaak is opgedroogd vet de oorzaak dat de ring niet ver genoeg terug wil. ring naar achteren trekken en ondertussen een draaiende beweging maken terwijl iemand anders lichtjes aan de aftakas trekt.
hobbyboer
Kan ook zijn dat de spiebanen van de aftakas en de stomp op elkaar zijn ingesleten en dat ze nu een beetje blijven haken. Heb ik weleens gehad. Als dit het geval is: Beetje jutteren, draaien, trekken tot hij losgaat.
jo845xl
Ik heb hier bij mij ook hetzelfde probleem . Als deze niet loskomt dan moet ik die drukplaat een beetje verdraaien .
GeertM
Is tot op heden nog niet los, heb alles al geprobeerd. Zie wel dat de kogeltjes onder de drukplaat wel los zijn, zie ik nog iets over het hoofd?
Wimsumar
Beste GeertM: Er is ook een (oudere) generatie slip-/vrijloopkoppelingen waar de drukplaat naar voren gedrukt moet worden om de aftakas af te nemen. ( Dus tegen de afschuifrichting in).
Gerron
@Wimsumar Klopt maar met dat systeem kan hij de ring nooit 2 cm de andere kant op doen. Tenzij hij niet de gehele ring verschuift maar maar 1 kant...
Dus:Verschuif de ring die kant op waar je de meeste ruimte hebt en hou daar spanning op. Laat iemand anders aan de aftakas trekken of werk met een spanband. Desnoods meehelpen met een fikse hamer. Als het dan nog niet lukt dan zou ik hem er af slijpen (wel een bril op doen),je as is dan waarschijnlijk krom. Hoe heb je dat ding eigenlijk stuk gekregen? Te lange aftakas?
Wimsumar
Beste
Quote @Gerron:
Desnoods meehelpen met een fikse hamer.

Op de foto te zien lijkt mij het kruisje al kapot. Nog meer op de kruiskoppeling slaan geeft vaak meer schade. Beter is een Bahco (verstelbare moersleutel) tussen kruiskoppeling en lagerbus op de spiebaanas te zetten ( de opengesperde 'bek' om de as) om vervolgend de Bahco als hefboom te gebruiken de kruiskoppeling af ta schuiven.
jmos
@GeertM
Al flink volgespoten met kruipolie? Ook al geprobeert met de drukplaat naar achter getrokken de afakas naar voren te duwen?
Ferdinanddijkstra
Er zitten bramen op de groeven waar de kogels in vallen , komt vaak voor . Schotel naar achteren halen en borgen met een slangklem en dan met een dikke hamer de aftakas er af slaan .

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ CM 185 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
12