Artikel eigen mechanisatie melkvee 100 plus

Net het artikel gelezen in Melkvee 100 plus.
Jaja met mijn 103 koeien behoor ik tot de gelukkigen die dit zeer interessante "reclame" boekje krijgen 😃

verhaal gaat over boer die alle mechanisatie zelf doet. en jawel, dit is nog goedkoper dan de loonwerker ook. 1400€/jaar zelfs
phoe hee, tel uit die winst!

voor dat geld doet hij 56ha grasland:
(ik schat even de uren)

3 x zodebemesten x 3ha/uur = 56uur
3 x kunstmest strooien x 6ha/uur = 28uur
4 x maaien x 3ha/uur = 56uur
8 x schudden x 6ha/uur = 75uur
4 x harken x 4ha/uur = 56uur
4 x bollen persen + laden/lossen = 56uur
totaal = 327 uur.

jawel, 4€/uur. (en dan heb ik nog niet geteld: weideslepen, bloten,voeren,graslandvernieuwing, spuiten,... maar ja dat kost niet veel tijd zeker)

dit is zo goed dat zelfs zijn zoon volgend jaar thuis aan de slag gaat om het werk rond te krijgen. Hopen dat de melkprijs boven de 40€ blijft en iedereen is gelukkig!

Deel dit topic

Reacties

+1
Coen
Een loonwerker komt met capaciteit en uiteindelijk 'gratis' arbeid 😄
voor het plezier vinden wij schudden mooi werk, en daarom doen wij dat zelf 😄

N.B. landwerk kost op jaarbasis meer dan 6 uur per ha
schoppenboer
Uren/ha is veel te hoog ingeschat. Bijv. 3 ha/ uur zodenbemesten is utopie!!!
KOC1981
Weet ik, maar ik dacht zal maar niet te kritisch zijn, anders verdient de beste man nog geen euro per uur voor z'n werk.
+1
spotmelker
Je kunt jezelf net zo rijk of arm rekenen als je wilt. Met een schop en een kruiwagen kun je ook boeren. De vraag is of je er dan genoeg plezier in houdt. En als je er van geniet op een vario te rijden dan koop je toch zo'n ding. Feit blijft dat er in Nederland heel veel "oud ijzer" en "puin"in bedrijf is t.o.v. andere landen.
+1
jan is hobbyboer
Vermaak me prima met m'n kruiwagen. Je moet vooral tijd over hebben en geen uren rekenen als je veel zelf doet. Zo'n loonwerkjongen zou minder moeten verdienen dan jijzelf en bij loonwerkers draaien de machines veel meer uren dan op een boerenbedrijf. Heel veel winst maken loonwerkers volgens mij ook niet, dus daar kun je als boer nooit tegen concurreren. Alleen dus als je je uren niet rekent, graag sleutelt en graag met oude meuk rondrijdt dan lukt het misschien nog net. Bij mij heeft de trekker dit jaar 6 uur gereden (daarom gaat ie ook weg). Veel weiden, goede loonwerker, en paar keer buurman bellen voor wat klusjes en klaar is alles. Maar goed ik ben ook absoluut geen trekkerfan, vind het maar een hoop herrie en veel saai monotoon werk, rijden op zo'n ding.
+4
spotmelker
Ik doe in principe alles zelf met door mijzelf gepimpte goed bruikbare "oude meuk".
Ik heb dan schik als ik de buren met hun honderdduizend-euromateriaal hetzelfde werk kwalitief minder zie doen.
Todi
Jan Zo degradeer je je zelf wel iedere keer tot niet boer wezen.
milkman1
@Todi
Jan is ook niet voor niets hobbyboer
+1
jan is hobbyboer
@Todi
Dat is natuurlijk toch ook zo. Enige wat ik doe is koeien melken en het verder zo simpel mogelijk houden. Met koeien melken verdien je geld, de rest kost geld. Dat heb ik vrij ver tot in het extreme doorgevoerd. Om 20 koeien te gaan melken met een marge van 4-5 cent per liter (wat normaal schijnt te zijn) is natuurlijk gekkenwerk. Voor 10.000 euro per jaar haal je je al die ongein niet op de hals. Nu kan ik 20 koeien melken met een leuke marge en kost het ook nog weinig tijd ook. Het is anders dan alle andere boeren doen, maar ik ben er gelukkig mee zo.
Dre van Helmond
Wij zijn echte machine boeren en ,ik durf niet te zeggen dat we hier veel mee verdienen, maar het kost veel energie.
Mijn zwager heeft 800 zeugen en 7000 vleesvarkens en 50 ha grond.
Heeft alleen een aanhanger aan zij luxe auto.
Zijn zoon heeft een paar jaar bij ons geholpen, hoeft nu zeker geen tractor meer te rijden.
Komt er ook!
erik9831
Dit is dan 4€ extra per uur op wat hij dan al zo verdient ??

Hoeveel is zijn volledig inkomen dan, of staat dit nergens in het 'reclame' foldertje verteld ?
fendt-412
Zn zoon kan inderdaad voor een mooi hongerloontje aan het werk. Kan beter bij de loonwerker aan de gang gaan, heeft hij in 3weken dat geld ook bij elkaar.
jehan
Hahah weer zon rekenaar naar zich zelf toe
fendt-412
Rekenen klopt nog wel. Maar iets wat recht is krom lullen zodat het in zn straatje past is wat minder. Wees dan gewoon zo eerlijk dat het hobby is en net geen geld kost.
paul1
Ach, voor het geld moet je geen boer worden, het is meer een soort bezigheidstherapie....
obelix
Er wordt gezegd, in de stal moet je verdienen, de boeren die het mechanische werk allemaal zelf doen zijn voor mij geen boeren die de dieren niet meer niet in de gaten houden, die laten heel veel winst liggen in de stal. Ik zie hier in de buurt voorbeelden genoeg.
de hoef
Klinkt als iemand van de kleuter school
cs-agrar
Je kan het ook omdraaien, die machineboeren hebben het stalmanagement zo goed voor elkaar, dat ze weg kunnen..
jan is hobbyboer
@cs-agrar
Ik loop ook hele dagen weg, en mij machineboer noemen wordt toch moeilijk
+1
kaas
Ja ik ook anders om het land vol onkruid omdat ze nooit een keer door het land komen en nu laatste hij dacht dat hij een snee kon maaien hadden de engerlingen alles op gevreten. vraag niet wat zo iets kost
dorpsrandhoeve
Een groot deel van de tijd dat ik op het land werk zijn mijn koeien in de buurt (in de wei). Ik vraag me af wat ik dan in de stal moet verdienen.
gezienus
Heb jíj geen kantoor boven in Je stal met een bed :: daar kun je je verdiende rust verdienden .. smily..
+7
Wimsumar
Beste Obelix:
Quote @obelix:
Ik zie hier in de buurt voorbeelden genoeg.

Das lachen! Jij, de specialist aan het woord.
Heel je Tractorfanfotoboek zit vol met groot-groter-grootst, trek-trekker-trekkertrekst etcetera, etcetera en zelfs nog niet op de achtergrond een koe te bespeuren. 😃

Obelix-fotoboek:
tractorfan.nl/user/10781/…
pinokkio
@wimsumar zo, ook weer aanwezig? , eindelijk, heb je eigenzinnige mening wel gemist!! Gr Pinokkio
+2
hookwood
Haha Wim heb je je vergist in het prikbord?
+2
fendt-412
@obelix
Ben ik benieuwd wie dat zegt of je wijs gemaakt heeft. Het is wel erg zwart-wit. Van een middag koeien aaien geven ze helaas niet meer melk, elke week door de bekapbox ook niet. Ben benieuwd hoe je dat ziet.

Na het melken een uurtje koeien behandelen en dan valt een dagje landwerk doen wel in te plannen. Tijdens het melken heb je je ogen als het goed is ook open en zie je de koeien wel. Je moet ook de tijd nemen om eens je percelen te bekijken, anders laat je daar geld liggen. Kun je ook combineren met maaien bijvoorbeeld.

Je bent geen varkens of kippenboer waar elke week een vrachtje krachtvoer wordt gebracht en that's it.
Hahaha geweldig zo'n verhaal.
SJB533
Quote @fendt-412:
Je bent geen varkens of kippenboer waar elke week een vrachtje krachtvoer wordt gebracht en that's it.

Wel een klein beetje kortzichtig, niet? 😞
+1
fendt-412
@SJB533
wat betreft de voedervoorzieningen houdt het daar wel bij op. Dat er verder geen stalwerk bij komt kijken zeg ik niet. Met brokken kun je zo switchen, ruwvoer moet je een jaar mee doen.

Als je zelf voedergewassen teelt red je het niet door alleen in de stal te zijn en de loonwerker te bellen wanneer de buurman ook bezig is.
selten
Wat voor loonwerker hebben jullie dat hij ook komt schudden?
SJB533
Quote @fendt-412:
wat betreft de voedervoorzieningen houdt het daar wel bij op
Ach zo. 😄 Scheelt, dat bij intensieve veehouderij het voeren veelal compleet automatisch gaat. Met 100.000 mestkuikens heb je trouwens verder de tijd wel nodig 😉
obelix
@Wimsumar Ja, ik ben vanouds echt een koeienboer en ben nog druk met de boerderijen maar dan op een andere manier, daarom weet ik heel goed waarover deze vraag gaat.
obelix
@fendt-412 Ik werk wel in het boerenvak en zie op die manier wat er bij de mechanisatie boeren mis gaat, drukker met machines dan de dieren.
+1
fendt-412
@obelix Je moet de aandacht niet verliezen. Alleen dat het in de stal verdient moet worden ben ik alleen niet met je eens.

De aller duurste productiefactor verdient zijn aandacht ook wel, met alleen koeien en een stal kom je er niet. Met goed voer begint het, als dit niet klopt loopt de rest vast en begint men te zeuren over vreselijk duur krachtvoer en schrik je een jaar te laat wakker.
jehan
@obelix daar heb je een heel goed punt ..dat valt mij ook op machine boeren hebben heel vaak niet die melkkoeien dan echte veeboeren
obelix
@fendt-412 Ik zeg niet dat er geen eigen mechanisatie op het bedrijf mag zijn.
pinokkio
Wat een kul allemaal, als je maar een keus maakt. Of loonwerk, of eigen.
Niet half half, dat kost echt pas geld. En daarbij moet je natuurlijk niet zo stom zijn om elke 3 a 4 jaar alles nieuw te willen hebben. Als je overal 10 tot 12 jaar netjes mee werkt kun je zeker meekomen zoniet beter boeren dan met de loonwerker. Je hebt natuurlijk wel liquiditeitsvoordeel(geen rekening in slechte jaar, en investeren in het goede jaar.)
oldhuus
Half half maakt niet uit als het afgeschreven machines zijn.
cs-agrar
Het maakt toch eigenlijk allemaal geen fluit uit, tis ook maar net met wat voor afschrijvingstermijnen je gaat rekenen. En die nieuwe spullen, waarom zou een boer niet niet kunnen kopen? Hij doet er alleen langer over om de draaiuren er op te zetten. Als ie in die tijd er netjes op past, wat is dan het probleem?
Elk verhaal kan je 2 kanten mee op. Als je echt zoveel werk in de stal hebt, kan je beter eens achter je oren krabben waar je management faalt, want in principe zouden de dieren het met melken/voeren en enige reproduktiewerkzaamheden toe moeten kunnen.
Ik zeg in principe, want er komt altijd wel iets onverwachts bij, maar ook dat is grotendeels weer planning.
Als je niets met ijzer hebt, ga er dan ook niet mee spelen, het zal je altijd tegenvallen.
Heb je er lol aan en het past je qua tijd, gooi dan het plezier in je werk niet weg.
John k
Niet half half???? Waar ik werk (700 koeien) wordt ongeveer alles door de loonwerker gedaan, doen alleen het voeren, en rijden een gedeelte van de drijfmest uit. Staan een beetje op het punt om andere een man jobs ook zelf te gaan doen (cultiveren, maaien) soms goedkoper door het zelf te doen, maar tijd is de beperkende factor. We zijn gewoon druk met de dingen die we nu doen.
hookwood
He John hebben ze nog niks gekocht?
+4
Growa
Beste mensen,

Ik lees van niemand een rekenvoorbeeld wat het kost als je een week later moet maaien omdat de loonwerker geen tijd heeft van danwel maaien/inkuilen als jij dat wil omdat zowel gewas als weer goed is??? Wij doen op de maïsoogst na alles zelf, rekenen ALTIJD met €15,- / uur en kunnen op het zodebemesten na aan alle werkzaamheden heel iets overhouden. Kanttekening is wel dat mijn pa (56) enorm technisch is, ik (29) de koeienman ben en we makkelijk aan betaalde hulp kunnen komen hier uit de buurt (studendenten/werk'zoekenden') die prima kunnen harken en schudden. Dat technisch zijn is m.i. noodzakelijk, want als je als melkveehouder zelf iets wil overhouden aan eigen mechanisatie, is het dikste nieuwste spul niet voor jou (en dus ons) weggelegd. Daarnaast is het een must dat je er geen hekel aan hebt om zo nu en dan een keer een avondje (nachtje) lang door te gaan samen.

Zoals al eerder gezegd: je kunt volgens mij altijd je eigen keuzes rechtvaardigen via een zelfbedacht rekenmodelletje, door het beïnvloeden van uurtarief en afschrijving is heel creatief je eigen uitkomst te bepalen.
fendt farmer312
Of je als veehouder het landwerk zelf doet of het uitbesteed het blijft beide duur laat koeien maar buiten lopen vanaf het vroege voorjaar en hou ze buiten tot 1 november dat brengt het meeste op.als veehouder word je niet rijk van het vele verdienen maar eerder van het uitbesparen van onnodige kosten.
de hoef
Doe gewoon wat je het liefst doet .en laat een ander ook vrij in zijn of haar keuze .alles is aan te vechten
+1
Wimsumar
Beste Pinokkio:
Quote @pinokkio:
ook weer aanwezig?

Sorry, maar dan moet ik me u verontschuldigen.
Dat wil zeggen, deze discussie wordt schijnbaar op meerdere sites synchroon gevoerd . Ik reageer via Tractorfan-forum

tractorfan.nl/forum/
+2
mlkvhoudr
Niks mee te maken wim, welkom terug 😃
gezienus
Waarom nooit een bijdrage op het prikkebord wim
+1
weurding
Who cares? als je aan het eind van het jaar iedereen recht in de ogen kunt kijken en met jan en alleman afgerekend hebt doe je het in mijn ogen niet slecht,iedereen heeft zo zijn eigen strategie 😉
oldhuus
Veel mechanisatie is mooi, maar een loonwerker kost circa 20e/uur, een LMB-werkplaatstarief is al gauw 40 euro. Ik bedoel maar, als je een machine zelf kunt maken/onderhouden kost ie je veel minder als een waar je van de dealer afhankelijk bent. Vergeet ook de kosten van onderdelen niet, dat verschilt nogal per machine/merk.
johndeere6506
Quote @SJB533:
Quote @fendt-412:
Je bent geen varkens of kippenboer waar elke week een vrachtje krachtvoer wordt gebracht en that's it.

Wel een klein beetje kortzichtig, niet?

zo kortzichtig als maar kan 😉
+1
gezienus
Mijn eerste ladewagen was er eentje omdat de loonwerker was volgeboekt nu hebben we al meer zeg niet dat we er rijk mee worden. koeien is de hooftak machines neventak
-1
JD6930
Quote @fendt farmer312:
laat koeien maar buiten lopen vanaf het vroege voorjaar en hou ze buiten tot 1 november

Als je dat doet moet je wel de loonwerker voor alles inschakelen wand dan heb je geen tijd om zelf te maaien, schudden, harken, omdat je acher de koeien aan moet rennen om ze binnen te krijgen om ze te melken.

Een gemiddelde ligboxenstal is tegenwoordig niet meer dicht maar heeft een windscherm/zijl dat open/dicht kan. Koeien staan net zo lief in de stal als buiten! Tuurlijk zullen ze het wel een keer fijn vinden om buiten te lopen maar niet 3 kwart vant jaar.
gezienus
Wou dat mijn huiskavel zo groot was dat ze het hele jaar buiten konden lopen minder boxen schoon maken kelder komt alleen spoel water in. hoef niet het hele jaar het voer voor de koeien te slepen jaja heb nog tijd om te maaien schudden harken
oldhuus
Ja 2x daags de koeien over de weg doen, ie wussen niet beter haha.
-1
JD5620
Het loonbedrijf heeft het voordeel dat het in de meeste gevallen goedkoper is, maar je bent wel afhankelijk van hun.

als je alles zelf doet kan je begingen wanneer je wilt, maar is in de meeste gevallen duurde dan de loonwerker.

elk voordeel heeft zijn nadeel
Husqvarna
@JD5620
Als de loonwerker alles wil kneuzen en alles wil hakselen en de loonvoerwerker weer uit de bult frezen dan kan ik zelf wel goedkoper.
fendt farmer312
@JD6930 hoho ik wil niet zeggen dat het beter is voor het welzijn van de koeien om ze buiten te houden maar als je de mogelijkheid hebt om te weiden, dus huiskavel die voldoende capaciteit heeft dan gaat het best en op een droge dag als vandaag stond er nog geen koe te wachten voor het hek en als het hek eenmaal open gaat komen ze allemaal zelf weer de stal in om gemolken te worden en 7 maanden weidegang is geen driekwart jaar.
ljdekker
Volgens "de geleerden" moet een boer de hele dag in de stal zitten om te kijken of er wel eventueel een koe tochtig is. De loonwerker moet het landwerk doen want die is toch ALTIJD goedkoper.

Iedereen moet het zelf weten wat hij doet, belangrijkste is dat je plezier in je werk houdt en voor mij hoort daar werk op het land ook bij. Wij doen ook veel zelf en hebben dit jaar wel een eerste snede gewonnen met 39% drogestof. Dit komt vooral door het stuk flexibiliteit wat je hebt en dat is ook wat waard.
gezienus
Quote:
@: eerste snede gewonnen met 39% drogestof.

Kan Met eigenmechanisatie ook gauw 60 % worden
ljdekker
Ja dat kan wel, maar als ik verhalen hoor van veehouders die een kuil voeren van 19% drogestof........
gezienus
@ljdekker
kuilen gebruiken we toch gauw anderhalve dag vaak de laatste percelen worden soms niet geschud
JD5620
@husqvarna ik zeg niet dan loonwerker altijd goedkoper is maar in de meeste gevallen bij ons in de buurt wel en reken er maar niet op als de loonwerker maait met 16km/h of sneller dat de kneuzer op de zwaarste stand staat.
fendt farmer312
@cs-agrar+1 ben het er helemaal mee eens.
weurding
@ljdekker die zijn er ook wel zowel met eigen mechanisatie als met een loonwerker 😉
gezienus
Hier ook als het begint te knijpen komt hij
ljdekker
Ja dat klopt, maar ik doelde meer op de flexibiliteit en dat is ons veel waard.
caseihmaxxum
Wij doen ook alles zelf, op het mais hakselen na (wel zelf vastrijden). Het is veel maar mooi werk, als ik de hele dag in de stal wou verblijven was ik wel intensieve veehouder geworden. Ik heb zelf een aantal jaren bij een loonwerker gewerkt en in de tijd dat ik er bezig was, op het melken en voeren na weinig boeren in de stal gezien.

Daarnaast kan een loonwerker ook alles met de mond goedkoper. Voorbeeld hiervan was een aanbod van gras maaien voor €25,-/ha. Ik heb hem gezegd dat ie het daarvoor mocht doen en ik mijn maaiers wou verkopen. Toen zei hij mij dat dat niet kon omdat ik zelf de kanten en de kleine percelen moest maaien. Nu hebben we zelf redelijk veel kleine percelen,(en ook nog eens afstand) ook een aantal mooie grote percelen. Als ik de klein percelen en de kanten heb gemaaid, wil ik de lengtes er ook nog wel zelf even afmaaien, dan heb ik nl maar 1 keer kosten.

Ander voordeel is dat we in mindere jaren minder investeren en ook geen grote rekening van de loonwerker krijgen.

Mijn mening is wel: of alles zelf doen, of alles laten doen. Om de dubbele kosten te voorkomen. Trekkers worden zo ook optimaal benut. Trekkers draaien bij ons gezamenlijk 1150 uur op 64 ha land. incl. gemengd voeren.
gezienus
Quote:
@caseihmaxxum: Mijn mening is wel: of alles zelf doen, of alles laten doen. Om de dubbele kosten te voorkomen

dat hangt ook van het prijskaartje van de machines af
oldhuus
Wij laten zodebemesten, kalkstrooien, oprapen, aanrijden, spuiten, maiszaaien, graszaaien, maishakselen ik rij met 1 wagen mee, de rest doe ik zelf. Harken laat ik ook nog wel eens de helft doen, het valt namelijk nog wel eens tegen om 30 hectare gras met een 15 jarige hark van 7 meter bij elkaar te krijgen. Personeel is hier wel de beperkende factor, maar verder machines zat.
gezienus
@oldhuus
Personeel is hier wel de beperkende factor

Híer tractoren
oldhuus
@gezienus
Ik heb er 4, 3 daarvan kennen geen electronica, 2 hebben meer als 10.000 uur en zijn voertrekkers, leverden bij inruil niks op, komen ook bijna niet op het land en hoef amper nog machines te wisselen. En de blingbling trekker kan mooi de halve winter in de schuur staan.
de hoef
@gezienus
heb jij die t7.270 effe geleend dan
gezienus
@de hoef

Is geen boeren tractor heeft alleen 1000 toeren aftakas
de hoef
@gezienus
heb hier vandaag een t7.170 gekregen .heb hem van het voorjaar al een paar maanden gehuurd .nu ingerolen op een ts115a
gezienus
@de hoef die ts en tm ónder de 135 pk díe zíjn gauw moe bij de 3 e snede een 130 er bij gehad voor en ladewagen Als de wagen bijna vol wás hád híj soms momenten van bekijk het maar

Nog even over eigemechanisatie is Wat door de picup gekomen alles krom en wat afgebroken 1000€ zullen wel weer weg zijn dus nú eigenlijk niks verdiend
oldhuus
Bij een hakselaar had je er nul extra achter kunnen zetten. Als ik hoor wat de lw al weer aan onderdelen in dat ding geïnvesteerd heeft ben blij dat ik niet zo'n ding heb. Maar een metaaldetector zou ook op een ladewagen geen overbodige luxe zijn, is natuurlijk ook een kwestie van je mestbult vrij van staal en beton houden en aangevoerde paardemest etc. moei echt alleen op bouwland strooien wat een rotzooi zit daar in.
rickrenault
Wij doen alleen maaien schudden harken kunstmest strooien en gwn voeren enzo de rest doet loonwerker hebben al het land on huis melken 130 koeien grootste trekker is 90 pk kleine 45 pk koeien buiten zo blijvem brandstof kosten beperkt en zo is het voor ons het goedkoopst
caseihmaxxum
@gezienus

Klopt, maar door zelf goed en netjes onderhoud te plegen gaan ze lang mee. Onze tank bijvoorbeeld is nu 22 jaar oud en indertijd nieuw aangeschaft, ik hoop dat ie er nog 22 meegaat.
dombras
Wel mooi al die argumenten zonder reken voorbeeld, geeft aan hoeveel dat gedaan wordt?
gezienus
Kunt u mij vertellen wat de loonwerkers kosten gem per liter zijn
daan knol
Ik weet niet hoe het precies zit hier maar wij maaien, schudden, harken wel maar soms komt de loonwerker ook maaien of harken, maar dit komt in onsgeval puur door tijd nood en mijn vader zegt dat de loonwerker goedkoper is en mijn vader een echte koeienboer is die hooguit in de zomer 2 uur per week op de trekker zit 😄 Ik vind dat jammer want ik rij liever trekker dan tussen de koeien maar das een mening en geen feit
jvt
Hier en veel mechanisatie en veel loonwerk, ben dus volgens de geleerden slecht bezig...
Hier kun je ivm het landschap weinig met een trekker van minder dan 120 pk. Maaien doen we gedeeltelijk zelf, de grote percelen rondom maaien en de kleine percelen zelf. Loonwerker komt ff met een triple de rest afknallen. 2 maaiers lijkt dan wel duur, maar hoe wil je anders 100 ha in een keer platleggen. Wil juist zelf alle percelen zien, omdat ik de percelen niet ken en onkruiddruk/opbrengstvermogen e.d. met eigen ogen wil zien. Dan nog 2 schudders die we zo weinig mogelijk gebruiken, hooiwagens, grote veekar, mengwagen, weirol, weidebeluchter, mesttankje samen met de buurman van 8 kuub en het is een heel eind klaar, maar wel 3 traktors staan van meer dan 120 pk... Probleem is als je iets wilt doen op 200 ha, dat je dan niet afhankelijk kan zijn van een trekker die in panne valt. Alle andere werkzaamheden de loonwerker. Veel trekkers kan dan toch uit, mits je met een totaaltraktorpark werkt wat samen niet meer kost dan 100.000 euro..
gezienus
Hebben juilie ook nog wat af gekregen van die tornado jvt
jvt
Lichtervelde is hemelsbreed pakweg 175 km, dus nee, helemaal niets. Was hier wat winderig, maar dat is dan ook alles. Hier nu toppie weer, 23 graden eind oktober!!!
driesvancauter
Is melkvee eigenlijk tegenwoordig nog iets aan te verdienen ?
jan 1
Quote:

Een heel beetje,gezien al het ijzer wat wegrot!
+1
Wimsumar
Beste Gezienus:
Quote @gezienus:
Wat door de picup gekomen alles krom en wat afgebroken

Inspecteer uw maaier, schudder en hark dan ook maar even op schade. Wellicht hebben deze machines hetzelfde voorwerp 'voor de kiezen gehad'. :?
MTSTAMMINGA
Of verloren

Hier leggen de loonwerkers zulke schadegevalletjes ook bij de boer neer @gezienus
cs-agrar
Maaiers zonder kneuzer kunnen heel lang ongewenste zaken verwerken..
gezienus
Heb jouw reactie even gewaardeerd mischien kun je hier vaker een positiefe bijdrage brengen smily

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , bemesten , maaien , koeien , melkprijs , melkvee , kunstmest , mechanisatie , boer , loonwerker en taal geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!